Zin in een zuidelijk gerecht dat er ook mooi uitziet? Tomatenburgers!

Gepost door: Corry Gepost op: 19 mei 2015 | 0 Reacties

Tags: ,

assets/Uploads/_resampled/SetWidth260-2015-05-10-17.15.09.jpg

Vaste prik tijdens mijn vakanties de laatste jaren: steeds weer op zoek naar een taverna die tomatenkeftedes (versgebakken tomatenburgers) serveert. En dan proeven, wachten op de beste en vervolgens bedenken, wat zit er allemaal in? Want ja, stiekem wil ik deze natuurlijk ook zelf gaan maken. Een paar weken geleden was het zo ver, na twee keer proefbakken, serveren aan kritische vrijwilligers (nooit lastig te vinden..) en het recept een beetje aanpassen, heb ik nu de beste mix te pakken!

De eerste werkelijk heerlijke tomatenkeftedes at ik in Piraeus, twee jaar geleden in taverna Ammos aan de Mikrolimano. Fantastisch, vooral door de duidelijke smaak van munt en dille en de zacht zoete tomaat. Daarbij een beetje knapperige buitenkant, echt smullen! Alle keftedes daarna waren een flauwe kopie. Tot op de boot van Superfastferries op de terugweg naar Italië, in het specialiteitenrestaurant, ook daar kregen we erg lekkere tomatenkeftedes wat een prettige verrassing was. Een heel goede tweede na die van Ammos.

Eenmaal thuis ben ik blijven zoeken naar het recept dat het meest leek op wat ik me herinnerde en dit voorjaar vond ik een beschrijving in het boek  'De Griekse keuken' van Rianne Buis/Manousos Daskalogiannis die vrijwel alle ingrediënten bevatte die ik me kon herinneren. Na de eerste test heb ik de hoeveelheid kruiden wat vergroot en er ook nog dille bij gedaan. Met als resultaat een portie super lekkere keftedes die in minder dan 5 minuten geheel verorberd was... Voor de liefhebbers hieronder het recept.

Nodig voor ca 12 stuks: 3 grote, rijpe vleestomaten  - 4 zongedroogde tomaten (zonder olie) - 4 lente-uitjes, fijngehakt  - 1 teen knoflook, fijngehakt - 4 el fijn geknipte verse gladde peterselie  - 2 el fijn geknipte verse munt - 2 el fijn geknipte verse dille - ½ tl gedroogde oregano - zout, vers gemalen peper - ca 120 g bloem - 1 tl bakpoeder - olijfolie om te frituren.

Ontvel de tomaten en hak ze fijn, verwijder de pitjes en verwijder overtollig vocht. Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Meng dan alle ingrediënten goed door elkaar (als laatste de bloem, gemengd met bakpoeder) en roer tot het mengsel zo dik is als stevig beslag. Schep kleine lepels van het beslag in een flinke laag hete olie en bak de tomatenkeftedes rondom goudbruin en gaar. Serveer direct, eventueel met wat tzatziki. Heerlijk als voorgerecht, als onderdeel van een (Grieks) buffet of als vegetarisch hoofdgerecht. Serveer dan met (pilav)rijst of gebakken aardappelen en een frisse groene salade.

 

Tomatenkeftedes


 

Deel dit artikel op:  

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments