Boekbeschrijvingen

Ook een beschrijving toevoegen? Schrijf hem in het reactieveld of stuur een mailtje.

Vissers van Kalymnos - De schaakspeelster - Het eiland - Zorba, de Griek - Het Venetiaanse huis - Tsatsiki - De naam van mijn vader - De judaskus - Honderd deuren - Onder de Acropolis.

Clift, Charmian en Johnston, George - Vissers van Kalymnos
Kalymnos is een klein eiland in de Egeïsche zee, met een bevolking die sinds generaties leeft van de uitvoer van sponzen. De sponzenvisserij, op diepten variërend van 50 tot 80 meter diepte, voert de mannen vaak ver van huis, naar de kant van Libië en Egypte, waar op de bodem van de zee de sponzenwouden groeien, soms tussen verzonken steden. Ze riskeren daarbij hun leven voor een bestaan, dat bedreigd wordt door de opkomst van de synthetische spons.
Tegen deze achtergrond speelt het verhaal in dit boek, begin jaren zestig. Morgan, een Australiër die op het eiland belandt, leert er de bevolking, de gebruiken en de liefde kennen. Het boek is een roman, natuurlijk, maar geeft een waarheidsgetrouw beeld van de Grieken op het eiland, het harde bestaan in de sponzenvisserij en de armoede die dit met zich meebracht. Het boek boeit, ik heb het in één ruk uitgelezen en weet nu meer van Kalymnos en z'n oorspronkelijke bevolking dan ooit. Natuurlijk, het hedendaagse Kalymnos (het boek is in 1965 uitgegeven) heeft andere inkomstenbronnen zoals het toerisme, maar de echtheid van het eiland is meestal nog te ervaren wanneer je verder kijkt dan het strand en de kustdorpen. Ik ga zeker  een keer een kijkje nemen!
Corry

Henrichts, Bertina - De schaakspeelster
Eleni is getrouwd en moeder van twee kinderen. Ze maakt kamers schoon in een hotel op het Cycladeneiland Naxos. Zoals bijna alle vrouwen op het eiland is Eleni huisvrouw en zorgt ze voor man en kinderen. Op een ochtend treft ze in een van de kamers een schaakspel aan en raakt ze geïntrigeerd door dit spel. Ze gaat zich heimelijk in de kunst van het schaken verdiepen en blijkt er erg goed in te zijn. Dit tweede leven houdt ze grotendeels verborgen voor haar omgeving. De mensen uit het dorp beginnen over haar te roddelen: in plaats van voor man en kinderen te zorgen houdt ze zich bezig met een schaakspelletje.
De eerste helft van het boek is vooral beschrijvend, er gebeurt niet zo veel en soms komt het traag en saai over. Maar halverwege kantelt het verhaal en raak je geboeid door wat er gebeurt. Het eind is echt verrassend en stemt je blij. Bij dit alles is het goed te beseffen dat het verhaal speelt in een kleine gemeenschap waar traditionele opvattingen over leven en gezin nog hoogtij vieren. Ondanks het toeristencircus in de zomermaanden was dat ten tijde van het verhaal nog niet veranderd. Het boek is uit 2005 maar onduidelijk is of het verhaal ook begin deze eeuw speelt.
Corry

NBD-Biblonrecensie:
Als Eleni, schoonmaakster in een hotel op Naxos en verder brave huismoeder, in kamer 17 een schaakspel aantreft, raakt ze geintrigeerd door de pion die ze omgooit. Met de hulp van haar oude leraar bestudeert ze in het geheim de beginselen van het schaakspel. Al gauw slaat het halve eiland aan het roddelen. Maar Eleni blijkt echt talentvol. Als ze haar man voor een voldongen feit stelt -- Eleni is in Athene haar eerste toernooi aan het spelen -- krijgt het verhaal een onverwachte wending. Wel een vlot, toegankelijk, vriendelijk en hartverwarmend verhaal, soms amusant, maar niet het 'schitterend kleinood over liefde' dat de flaptekst belooft. Geschikt voor een brede lezersgroep.

Hislop, Victoria - Het eiland
Alexis (26) gaat met haar vriend Ed op vakantie naar Kreta. Haar moeder geeft haar een brief mee voor een oude vriendin. Deze Fotini onthult de levensgeschiedenis van Alexis' moeder en de familie Petrakis. Deze fascinerende terugblik, die bijna de hele familieroman beslaat, loopt van 1939 tot heden. Vanaf grootmoeder Eleni speelt de historie zich deels af op het leprozeneiland Spinalonga, voor de oostkust van Kreta ('Plek van de Levende Doden'). De auteur, die zich terdege heeft verdiept in de ziektegeschiedenis van melaatsheid, schetst met veel couleur locale het leven op het eiland en in de Kretenzer gemeenschap. Dit meeslepende debuut werd vergeleken met 'Kapitein Corelli's mandoline'. Achter in het boek is een toelichting op lepra opgenomen.
NBD-Biblonrecensie

Kazantzakis, Michalis - Zorba de Griek
Een klassieker, zowel het boek als de film. Speelt zich af op Kreta en laat een prachtige indruk achter. Een letterkundige laat de slavernij van de maatschappij achter zich en pacht op Kreta een verlaten bruinkoolmijn. Hij wil weer mens worden onder eenvoudige arbeiders en boeren. Een bestaan vinden zonder de verworvenheden van de moderne tijd. In een havencafé leert hij Zorba kennen, een eenvoudig man, maar ook een groot filosoof. Zorba werpt zich op als zijn leermeester. Zijn levenswijsheid doorbreekt de dunne korst van de beschaving en toont de mens in z'n ware gedaante. Indrukwekkend boek over de zoektocht naar levenswijsheid. Kazantzakis werd wereldberoemd door het boek en de film.
Corry

Nickson, Mary - Het Venetiaanse huis
Het Venetiaanse huis speelt zich grotendeels af op Corfu/Kerkyra. Het is een heerlijk romantisch boek dat een hoog zwijmelgehalte heeft. Maar daarnaast speelt het zich echt herkenbaar af in een op en top Griekse omgeving. Het gaat over Victoria Cunningham, die op haar zesde haar ouders verloor. Het prachtige huis van haar grootmoeder op Corfu was altijd een veilige, bijna magische plek. Ze bracht er elke zomer haar vakantie door, samen met haar neefje Guy en zijn vriendje Richard. De drie kinderen sloten er vriendschap voor het leven.
Jaren later trouwt Victoria met Richard, maar als hij komt te overlijden, ontdekt ze dan hun huwelijk een farce is geweest. Victoria is de wanhoop nabij en wil alleen maar weg: weg uit het huis waar ze jarenlang met Richard heeft geleefd, en weg van zijn ouderwetse, stijve familie. Ze besluit met zoon Jake af te reizen naar het Venetiaanse huis. Daar aangekomen stuit ze op familiegeheimen die al tientallen jaren achter slot en grendel zitten. En ze ontmoet er fotograaf Patrick Hammond, een man die al net zo veel problemen heeft als zijn. Maar, er ontstaat een mooie vriendschap in het Venetiaanse huis en wie weet nog wel meer.
Corry

Nilsson-Brännström, Moni - Tsatsiki en Tsatsiki in Griekenland
Een leuk jeugdboek over een originele moeder en een ondernemende zoon. Tsatsiki is negen jaar en haalt heel wat kattenkwaad uit. Maar hij maakt zich ook druk over zijn haar en over zoenen met meisjes! Tsatsiki heeft een Griekse vader maar woont met zijn moeder en zusje Retzina in Zweden. Zijn moeder zit in een popgroep en ze heeft een vriend. Zijn vader woont in Griekenland. Bij Tsatsiki lijkt de lol het belangrijkst te zijn. Maar hij vindt het ook belangrijk een goed mens te zijn. Het verhaal is wervelend, het jochie leuk en ontdeugend.
Het boek is ook verfilmd. De film Tsatsiki won de prijs voor de beste kinderfilm op het filmfestival in Berlijn en vier keer goud in Zweden: beste film,beste regie, beste script en het beste camerawerk. Ik zou zeggen, lees eerst dit leuke boek!
Corry

Noordervliet, Nelleke - De naam van de vader
Een 44-jarige advocate, Augusta de Wit, gaat op zoek naar haar verleden. Dat blijkt moeilijk. Haar voornaam heeft ze van haar vader, een Duitse soldaat; de achternaam niet van haar stiefvader, maar van haar moeder. In haar studietijd (1968) trouwt ze met een revolutionaire student met een joodse achtergrond. In het jaar dat de Berlijnse muur valt, komt ook voor haar de Wende.  Ze gaat op zoek naar haar vader en dat brengt haar onder meer op Kreta.
Deze vierde roman van Nelleke Noordervliet kreeg de Multatuliprijs. Niet voor niets. De stijl van het boek wedijvert met die van Mulisch, de opzet met Hermans, de vele verwijzingen naar de klassieke oudheid hadden van Claus kunnen zijn. Maar samen is het echt van Noordervliet. Ik vond het een erg boeiend boek over een zoektocht naar de roots van Augusta.
Corry

NBD-Biblonrecensie:
Nelleke Noordervliets derde roman 'Het oog van de naald' werd genomineerd voor de AKO-prijs. Haar vierde roman 'De naam van de vader' kreeg de Multatuliprijs. De cerebrale stijl van dit boek wedijvert met die van Mulisch, de opzet met Hermans, de vele verwijzingen naar de klassieke oudheid hadden van Claus kunnen zijn. Het geheel is van Noordervliet. Een 44-jarige advocate, Augusta de Wit, gaat op zoek naar haar verleden. Dat blijkt moeilijk. Haar voornaam heeft ze van haar vader, een Duitse soldaat; de achternaam niet van haar stiefvader, maar van haar moeder. In haar studietijd (1968!) trouwt ze met een revolutionaire student met een joodse achtergrond. In het jaar dat de Berlijnse muur valt, komt ook voor haar de Wende. Soms is het boek iets te geconstrueerd (Augusta is in 1968 in Parijs en in Praag; in 1989 in Weimar). Het thema dat ze aansnijdt is echter van alle tijden: schuld en boete.

Papathanassopoulou, Maïra - De judaskus
Eleni, op haar achttiende getrouwd omdat ze zwanger was, speelt al zeventien jaar ten beter weten in de rol van volgzame echtgenote en liefhebbende moeder. Totdat ze ontdekt dat haar man vreemdgaat, onder meer met haar beste vriendin. Dan besluit ze om haar leven een nieuwe, verrassende wending te geven. Een humoristisch boek met veel heerlijk 'Griekse' belevenissen. Erg leuk en onderhoudend.
Corry

NBD-Biblonrecensie:
De op haar achttiende getrouwde Griekse Eleni doet de eerste zeventien jaren van haar huwelijk plichtsgetrouw haar best om een goede moeder en trouwe echtgenote te zijn. Totdat ze het zichzelf toestaat toe te geven dat het met de huwelijkstrouw van haar man al geruime tijd mis is. Op een creatieve manier weet ze zich vanaf dit moment te ontplooien tot een zelfbewuste jonge vrouw die nieuwe contacten niet schuwt en haar eigen weg leert te gaan. Aardige, feministisch getinte roman (ook wel 'post-feministisch' genoemd door de zelfkritiek en ironie), gelardeerd met film- en literatuurverwijzingen. De roman, het debuut van de Griekse schrijfster (1967, in het dagelijks leven vertaalster), zal vooral een vrouwelijk publiek enige uren aangenaam leesplezier bieden.

Stahlie, Maria - Honderd deuren
Verrassend boek over de wijze waarop een achttienjarige (ik-figuur) haar eerste (lange) verblijf op een Grieks eiland beleeft. Als haar moeder met echtgenoot besluit om bijna een jaar op een Cycladisch eiland te gaan doorbrengen, wil Mirjam aanvankelijk absoluut niet meer. Na achttien jaar onafscheidelijk te zijn geweest van haar tweelingzus zullen ze nu beiden een eigen leven gaan opbouwen. Op de dag dan Mirjam op het eiland arriveert vindt net een belangrijke ceremonie plaats: men graaft volgens een eeuwenoude traditie de botten op van een overledene om te zien of die botten blank zijn en de dode gereinigd van al zijn zonden het hiernamaals heeft kunnen binnengaan. Dit is de start voor negen spannende maanden waarin Mirjam zich laat begeesteren door kleuren, zomerstormen, begrafenisrituelen, vliegend olijven, authentieke bewoners en een wonderlijke verzameling buitenlanders. Maar vooral, ze gaat van het eiland en van het Grieks zijn houden. En, in het beeldend beschreven verhaal (met heerlijke details!) over het leven op het eiland is op knappe wijze een spannend geheim verborgen. Met een verrassend einde! Een boek om achter elkaar uit te lezen.
Corry

NBD-Biblonrecensie:
Deze roman is opgezet als een drieluik. De gebeurtenissen spelen zich af op een Grieks eiland rond een Nederlands artsengezin dat daar een half jaar een praktijk waarneemt. Een lid van een tweeling, voor langere tijd gescheiden van haar tweelingzus, raakt in de ban van het eiland. De hechte band tussen beide zussen spiegelt de schrijfster in de band die de bewoners met hun land hebben, met elkaar en met hun doden, en vormt de verhaalstructuur. De tragische gebeurtenissen met een oude Griekse boer, geplaatst tegen de achtergrond van de legende van de honderd deuren, vormen de rode draad in het verhaal. Vooral het eerste en het tweede gedeelte van de roman zijn meeslepend; in het derde deel zakt het verhaal wat in. De schrijfster geeft een goed beeld van de eilandbewoners, de invloed van de moderne tijd op hun tradities, hun gewoonten en hun levenshouding. Deze roman overtreft 'Het beest met de twee ruggen' (AKO-nominatie) en werd bekroond met de Multatuliprijs 1997

 

Zinovieff, Sofka - Onder de Acropolis
Dit boek heb ik in één ruk uitgelezen, in twee avonden dan wel. Heerlijk boek over het leven van de Engelse (en van Russische afkomst) schrijfster, die in 2001 voorgoed naar Griekenland verhuisde, samen met haar man, een Griekse diplomaat. Dit boek gaat over hun eerste jaar in Athene en beschrijft het dagelijks leven aan de hand van de seizoenen en feestdagen.  Sofka Zinovieff ziet hoe haar kinderen echte Grieken worden en hoe haar man zijn wortels herontdekt, na een groot deel van zijn leven in het buitenland gewoond te hebben. En ze probeert haar oude droom om 'Grieks te worden' met lef waar te maken, ondanks alle herkenbare belemmeringen. Smullen!
Corry

NBD-Biblonrecensie:
Het uitzicht van de flat in de Eurydikestraat in Vouliagmeni, achttien kilometer ten zuiden van het centrum van Athene, is zo adembenemend mooi dat Sofka Zinovieff (1961) en haar man onmiddellijk besluiten deze plek tot hun thuis te maken. Met hun twee dochters trekken ze erin. Zinovieff, een Engelse antropologe van Russische afkomst, ging midden jaren tachtig voor haar studie naar Griekenland en werd verliefd op het land. Jaren later, in de zomer van 2001, keert ze er terug samen met haar Griekse echtgenoot Vassilis en hun dochters Anna en Lara. In dit boek beschrijft ze hun eerste jaar in Athene. Een jaar waarin de hele familie aan het nieuwe leven moet wennen, de kinderen aan het nieuwe schoolleven en een jaar waarin Vassilis na decennialange afwezigheid terug is in zijn geboorteland. Sofka probeert de Griekse nationaliteit te verkrijgen, hetgeen op nogal wat bureaucratische belemmeringen stuit. In haar boeiende verslag onderzoekt Zinovieff tevens de geschiedenis van Athene, beschrijft de moeizame relatie met Turkije, het leven van alledag in Athene, het nachtleven, etc. Goedgeschreven en een treffend beeld van het hedendaagse Athene gevend.

 

Meer boeken op 'Boekbeschrijvingen - 2'

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments