Al 10 dagen hittegolf in Griekenland. We smelten... bijna!

Gepost door: Corry Gepost op: 28 juni 2007 | 0 Reacties

Tags: , ,

Inmiddels is het donderdag 28 juni en al ruim 10 dagen een hittegolf in Griekenland. Alle records worden gebroken. Nog nooit sinds de start van het registreren is het zo'n langdurige periode > 40 graden geweest in Griekenland. Voor het eerst in 90 jaar werd in Athene 46 graden gemeten. Nog nooit is zoveel stroom en water verbruikt. En ga zo maar door. Stroomuitval, branden, chaos en politiek gekrakeel.


Tja, we doen dus helemaal niks. We zijn nog steeds op Naxos en gaan enkel naar het strand en heel veel zwemmen. Of eigenlijk onderdompelen totdat je weer wat koud bent. En beetje over het strand wandelen, door het water. 's Avonds boulevard, eten en wijntje. Vanavond willen we naar de openluchtbios, naar Ocean's 13. Hoewel ik niet denk dat Brad Pitt, Mat Damon en natuurlijk George Clooney ons verkoelen. Integendeel..Knipoog

We zijn niet meer naar Folegandros gegaan, zoals we van plan waren voor vandaag. Veel te warm, dan doe je toch niks. Misschien zaterdag nog naar Syros voor twee nachten en dan maandag door naar Rafina. Dinsdag vliegen we terug naar Nederland.
Maar zover is het nog niet. We houden het nieuws goed in de gaten. Op veel plaatsen in Griekenland is gedurende een groot aantal uren op de dag geen stroom. Ze moeten het afsluiten omdat overbelasting dreigt met als een gevolg een totale blackout voor heel Griekenland. Veel delen van Athene en omgeving (Attiki) zitten zonder stroom. En daarnaast ook diverse eilanden, zoals onder andere ook Syros! Dus zien we het nog even aan tot zaterdag of het wel zinvol is om te gaan.
Verder zijn bijna 100 branden uitgebroken (waarvan 20 grote), grotendeels in bossen maar ook in een paar elektriciteitscentrales. Heel Gr is in rep en roer, wat natuurlijk begrijpelijk is gezien het gevaar overal. Er is voortdurend een risico dat er branden bij komen. Vanavond ging het ook niet goed in de elektriciteitscentrale in Saloniki, met als gevolg daar ook voorlopig geen stroom. En in een deel van Macedonie. Er schijnt nog steeds gevaar te dreigen voor totale blackout. Ik heb m'n zaklantaarn vast maar opgezocht...

Dit was voorlopig het laatste berichtje. Als ik thuis ben werk ik deze twee bijdragen nog wat bij. Het is nu echt te warm. Ik ben toe aan een verkoelend drankje..

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments