Argos, Nafplio en Mycene

Gepost door: Corry Gepost op: 21 mei 2013 | 2 Reacties

Tags: , ,

Nadat we donderdag gewinkeld hebben in Argos (want 's morgens bewolkt) is het vrijdag tijd voor een snufje cultuur: we gaan Mycene (Mykines) bezoeken. Jammer, het is nog bewolkter dan donderdag en eigenlijk is vooral ook het uitzicht bij Mycene prachtig. En inderdaad, dat is nu wat minder, donkere wolken pakken zich samen boven de omgeving. Het regent nog niet als we in alle rust over de site wandelen. De enige medegasten zijn een groep Fransen die een rondleiding krijgen en pas als wij naar het museum gaan zien we de ene na de andere bus het parkeerterrein opkomen. Vroeg komen loont zich! Het is de tweede keer dat ik deze site bezoek en toch is het weer mooi. Ook het museum, hoewel klein, is de moeite waard.

Mycene Mycene

Mycene

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grappig dat ze in de oudheid al beweegbare poppetjes maakten.

 

 

 

 

 

 

 

Na een flinke regenbui (tijdens ons museumbezoek) klaart het een beetje op, we besluiten Nafplio te bezoeken. Altijd prachtig en nu ook vol kleur door de vele bloeiende bougainvilla in de straten. Nafplio was de eerste hoofdstad van Griekenland. Een van de bezienswaardigheden is de Palamidi, een indrukwekkende burcht die hoog boven de stad uit torent. Het is een Venetiaanse citadel die tussen 1711 en 1714 gebouwd is. Hij is genoemd naar de Homerische held Palamedis. Het is het grootste vestingcomplex in Griekenland en bestaat uit een ommuring met daarbinnen zeven zelfstandige forten, en een door de Turken gebouwd achtste fort bovenop. Vanaf de Palamidi heb je een super uitzicht op Nafplio. Je kunt klimmend naar boven maar ook met de auto.  Daarnaast is ook Bourzi, het kleine eilandje voor de kust met een in de 15e eeuw gebouwde vesting. Tot 1930 deed het fort dienst als ambtswoning van de beul, omdat deze niet in de stad mocht wonen. Het fort verdedigde de enige havengeul, die kon worden afgesloten met een lange ketting tussen fort en stad. In Nafplio zijn een aantal fijne terrassen om te eten of iets te drinken, voornamelijk in het gedeelte aan de haven en grote parkeerplaats en de straatjes daarachter.

In Nafplio is het enige komboloi-museum ter wereld gevestigd (25 Staikopouloustraat). Een klein museum verdeeld over enkele kamers op de bovenverdieping van een komboloi winkel/werkplaats, waar je niet alleen kombolois kunt kopen maar ook kunt kijken hoe ze worden gemaakt. Het museum is opgericht door een Griekse verzamelaar die kombolois vanuit de hele wereld en alle religies heeft verzameld. De Griekse komboloi is de enige die niet voor religieuze  doelen wordt gebruikt maar als rustgevend 'speelgoed'. Deze komboloi komt oorspronkelijk uit Turkije en is daarna wat aangepast. Het kiezen van een komboloi is uiterst persoonlijk en doe je op basis van de kleur, het materiaal en het geluid dat de kralen geven als je ze door je handen laat glijden.

 

Nafplio

Rijdend naar en tussen de steden Argos en Nafplio valt op dat veel winkelpanden in de 'aanvoerroute' leeg staan, soms hele stukken straat zijn te huur of te koop. In deze tijd is de kans dat dit snel opgevuld wordt natuurlijk behoorlijk klein. Het doet soms deprimerend aan. Ook in de binnensteden zie je ook wel leegstand maar veel minder; eigenlijk vooral aan de rand en in minder drukke delen van de stad.

Eenmaal terug in Tolo is het er onveranderd stil. Het is vrijdagavond en op de terrassen zit slechts een handjevol mensen. Is dit hét toeristenplaatsje in de regio? Het is echt heerlijk om hier in mei te zijn! Morgen gaan we het binnenland in, naar Gymno, een dorp zo'n 13 kilometer van Nemea, op bezoek bij de familie van vrienden.

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

  • Hoi Carla, Nafplio is inderdaad erg leuk. Jullie hebben destijds ook een prachtige reis gemaakt, met de mooiste stukjes in de Peloponnesus.
    Wij zijn nu onderweg naar huis, vanavond aan het Comomeer, morgen naar Trier en zaterdag naar huis.

    Posted by Corry, 04/07/2013 10:50pm (9 years ago)

  • Ik ben destijds met Martin op onze rondreis ook een aantal dagen in Nafplio geweest; ik vond het een erg leuke plaats.

    Posted by Carla van Dijk, 04/07/2013 2:35pm (9 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments