Athene - Naxos; 8 - 13 juli

Gepost door: Corry Gepost op: 13 juli 2006 | 0 Reacties

Tags: , , , ,

Vandaag vertrek ik naar Naxos. Mijn (vaste) hotel Sanoudos heb ik al gereserveerd omdat ik laat aankom, en het bovendien juli is, dus hoogseizoen.
Ik bedenk dat ik toch maar eens naar het oliepeil moet kijken voor ik wegga. De laatste keer was begin mei (deed mijn vader..), dus vooruit, toch maar even doen. Ik gooi de motorkap open en pak een handschoen en een doek. Binnen 10 seconden staat iemand naast me en vraagt wat er aan de hand is en of hij kan helpen... Een geruststellende gedachte. Ik vertel hem dat ik alleen het oliepeil moet controleren. Nou, dat kan hij wel even doen. Ik zeg dan toch maar eerlijk dat ik het nu ook kan... Ahum. Hij schiet in de lach en blijft vergenoegd kijken. Maar ja, erg ingewikkeld is het allemaal niet, ik gooi er zelfs nog wat olie bij, en voila.


Maar goed, ik hoef pas rond drie uur hier weg, en besluit tot die tijd een wijkje te verkennen in Athene waar ik steeds met de tram langs kwam (Agia Fotina). Blijkt echt heel leuk te zijn om wat te winkelen, en dus zonder toeristen, want behalve een mooie kerk geen bezienswaardigheden. Daarna neem ik de tram naar S.E.F., het eindpunt aan de kust om van daaruit terug te gaan naar Glyfada. Zo zie je heel de kust. Ik spring er onderweg nog een keer uit om een stuk te wandelen. Echt leuk hier, ook al raast het verkeer wel meteen achterlangs...

Het is een drukte van belang in Piraeus. Wel goed geregeld met veel havenpolitie, alles loopt dus gesmeerd. Maar jeetje, wat vertrekken er veel vandaag! Niettemin, de boot naar Naxos vertrekt op tijd, ondanks de storm op de Egeïsche zee, en met maar een half uur vertraging komt we rond kwart over negen op Naxos aan. Het is bijna donker, en ik hoop dat ik de omweg (want eenrichtingverkeer) met de auto nog weet... Gelukkig rijdt er een bus voor me, ik scheur er meteen achteraan en kom daardoor al snel op bekend terrein. Fijn om zo laat al een accommodatie te hebben. We gaan met een groepje wat eten en drinken, maar rond één uur val ik echt om van de slaap... Morgen is er weer een dag.

Naxos is het grootste Cycladeneiland. Het was al zo'n 3000 jaar voor Christus bewoond. Weliswaar in het begin met maar een paar nederzettingen, maar het groeide wel uit tot een belangrijk centrum van de Cycladische beschaving, in de Bronstijd. Het was ook een van de eerste eilanden waar met marmer werd gewerkt. Veel beeldjes uit de Cycladische periode zijn dan ook van marmer gemaakt.
Nu is het een topvakantie-eiland, maar met een mooi en interessant achterland, zodat je ook bij minder mooi weer (of als je zoals ik het strand altijd snel beu bent..) allerlei tochten kunt ondernemen. Er zijn veel paden geschikt om allerlei korte of lange wandelingen te maken. Sinds kort is er zelfs een reuze geschikte kaart beschikbaar waar al die paden op staan!
Voor mij is dit de tigste keer dat ik op Naxos ben. Het voelt rustgevend aan, dat ik hier feitelijk zo ongeveer alles al heb bekeken. Ik hou deze eerste week dan ook mijn gemak. Wel had ik graag deze twee weken ook nog even een dag of 2, 3 naar Syros en/of Amorgos gewild. Maar dat schijnt niet te lukken. De boten varen ofwel op superonhandige tijden, ofwel zijn al volgeboekt! Misschien nog volgende week woensdag heen en donderdag terug (Syros), ik ga vanavond nog een keer terug. Enfin, lukt het niet, dan hou ik gewoon nog een rustig weekje, voordat de grote terugreis (met nóg een weekje trekken door Griekenland) begint. In elk geval ga ik morgen een dag het eiland rond met de auto. Kijken of er nog wat nieuws te zien is...

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments