Biologische olijfolie uit Evia - Griekenland

Gepost door: Corry Gepost op: 6 januari 2020 | 0 Reacties

Tags: , ,

assets/2020/_resampled/SetWidth260-4e-persing.jpg

Vrienden van mij wonen sinds enkele jaren in Rovies op het eiland Evia. Ze hebben een olijfboomgaard met 80 bomen en maakten afgelopen jaar voor het eerst zelf hun olijfolie. Voorheen werd dit gedaan door bevriende inwoners van het dorp. Omdat ze hun (biologische) olijfolie voor het eerst ook op beperkte schaal gaan verkopen, vroeg ik Susan om een gastblog te schrijven op deze website. Heb je belangstelling voor hun heerlijke (weet ik uit ervaring!) olijfolie, dan kun je deze bestellen via de site. Levering voorjaar 2020. 

In september 2017 kwamen we definitief in Rovies wonen en qua olijven was het een top oogst. We hebben ervoor gekozen die oogst weg te geven aan diegene die jarenlang voor onze bomen heeft gezorgd. Vanaf januari 2018 zijn we zelf aan de gang gegaan met het onderhoud. Eerst hebben we alle wildgroei onder de bomen verwijderd en wat takjes van de bomen gehaald. Vorig jaar was er geen bloesem, dus ook geen olijven. Dit gaf ons de kans om wat meer te snoeien. We hielden ons aan de Griekse logica: doe de helft van de bomen, als je het niet goed hebt gedaan dan heb je nog olijven aan de andere 40 bomen. Dit jaar was goed te merken welke bomen gesnoeid waren en welke niet. Aankomende winter gaan we dus de andere 40 bomen aanpakken en forser snoeien en volgend jaar de eerste 40 weer en ook forser snoeien. Het is een kwestie van durven.

Sinds 2006 hadden we al olie van onze eigen bomen, maar het is toch echt anders wanneer je zelf hebt geplukt en ook zelf naar de olijfpers gaat. Wanneer je de mogelijkheid hebt om dat een keer te doen (maakt niet uit waar): doen! Zorg er wel voor dat je mee mag naar een olijfpers waar je ziet dat het 'jouw' olijven zijn. Het is topdrukte bij de olijfpersen en de wachttijd kan lang zijn, daarom kiezen veel perserijen ervoor om je olijven achter te laten en later de olie op te halen.

Dat wilden wij dus niet. Wij zijn 4x naar de olijfpers geweest en vonden het wachten vermoeiender dan een dag plukken. De eerste keer 'maar' 3 uur gewacht en ondanks dat we daarna een afspraak maakten, moesten we een keer 5 uur wachten op onze beurt.

persen olijven

We hadden een aantal redenen waarom we alles met ons tweetjes wilden doen. Voornaamste reden was om zelf te ervaren hoe het is takken te verwijderen waar nodig en zien aan welke bomen-takken de meeste en grootste olijven zitten. Nu is ook duidelijker welke takken gesnoeid moeten worden, dat we vooraf de wildgroei en prikkels rondom de bomen weg moeten halen en niet alleen onder de bomen, enz. enz. Leerproces.

persen olijven

Een tegenvaller voor ons was ook dat we de olijfpers niet met olie konden betalen. Dat doen ze hier nog en wij vonden dat wel leuk. Helaas hebben we dan documenten nodig om te bewijzen dat we biologische olie hebben en weer andere papieren dat we landbouwer zijn. Hadden we dat geweten, dan hadden we dat natuurlijk vorige winter in orde gemaakt. Vanzelfsprekend is onze olie biologisch. Diegene die al die jaren de bomen heeft verzorgd, is ook biologisch en heeft de papieren. Wij regelen dat voor volgend jaar.

Het toeval wil dat we in het voorjaar 2020 naar Nederland moeten en via Whattsapp en Facebook kregen we verzoeken om onze olie te kopen. Leuk! Het was op zich niet de bedoeling dat we onze olie op deze manier zouden verkopen, maar het was ook niet de bedoeling dat we zoveel olie zouden hebben. Dubbel leuk dus dat we wat naar Nederland mee kunnen nemen. Dit is eenmalig, helaas zijn de transportkosten te duur om dit jaarlijks te doen of op te sturen.

Wij vragen 5 euro per liter. Dit is een prijs die echt niet van andere leveranciers verwacht mag worden, zij hebben een inkomen nodig! Voor ons is het hobby en eenmalig verkopen we een deel van de olie. Zoals iedereen weet staat de boer (zoals wij) aan het begin van het traject: meeste werk, grootste risico en minste opbrengst. De fabrieken betalen nog geen 3 euro per liter. Ook voor ons geen winst, een leeg blik kost al 3 euro en het persen van de olie ca. 1 euro per kilo. Maar we hebben absoluut teveel olie voor ons alleen...

We kunnen de volgende soorten olijfolie leveren:

persen olijven

De eerste olie doen niet veel boeren meer, maar is wat ons betreft de moeite waard. Er moet vroeg (begin oktober) geplukt worden, terwijl de boeren hier dan nog de tafelolijven aan het plukken zijn. Ook alleen de groene olijven en er moet 10-15 kilo olijven geplukt worden om 1 kilo olie te verkrijgen. Het resultaat is een zeer groene olie met een zeer pittige smaak. Met deze olie kan niet gebakken worden, is alleen voor koude gerechten. Weetje: de Griekse olijfboeren drinken iedere ochtend een glaasje van deze olie. Vandaar dat deze (agoerelio) ook medicijn genoemd wordt.

Wat wij niet weten en tegenstrijdige verhalen horen: sommigen zeggen dat deze olie na een halfjaar smaak en kleur verliest. Waarschijnlijk is het wel zo dat er bezinksel zal zijn. Volgens ons zal dat overigens met alle oliën zijn. Geen idee, dit is onze eerste oogst! Deze eerste persing was 10 kilo olijven voor 1 kilo olie.

De tweede persing (dus tweede keer dat we oogsten en olie lieten persen) waren nog erg groene olijven, maar ca. 10% rode/zwarte olijven. Dus nog steeds een 'extra virgin', maar iets minder pittig. Deze tweede persing was 7,8 kilo olijven voor 1 kilo olie.

De derde persing (nog steeds een groene olie) hebben wij gemixed met Kalamata olijven, daardoor was voor ons de opbrengst teleurstellend. De Kalamata olijf geeft niet veel olie. Naast de 70% groene olijven, de Kalamata en rood/zwarte olijven. Deze derde persing was 8,5 kilo olijven voor 1 kilo olie.

De laatste en vierde persing was 40% groen en 60% rood/zwart.
Deze vierde persing was 7,9 kilo olijven voor 1 kilo olie.

De zuurgraad van alle persingen is 0,6 en de olie is bij 28 graden geperst.
De olijven zijn met de hand geplukt en niet van de grond geraapt.

Het is erg lang warm weer geweest hier, daarom zijn de olijven ook langer groen gebleven. Het ene jaar is de olie groener dan het andere jaar. Ook heeft de kleur te maken met de olijfsoort. De smaak heeft eveneens te maken met de olijfsoort en niet met 'eerste persing'. Mocht je meer willen weten over deze olijven, wij hebben hoofdzakelijk de 'Amfissa' olijfbomen op ons land.

We leveren de olie in blikken van 5 liter. Zo'n blik biologische olijfolie kost 25,00 euro. Wanneer je minder wil of verschillende persingen, dan kun je misschien samen doen met iemand in je omgeving? Let op: het is het beste om de olie in het blik te bewaren. Voorzichtig uitschenken, er kan onderin heel weinig bezinksel zijn. Olie altijd koel en donker bewaren.

Mocht je de olie willen bestellen, levering zal maart, april of mei 2020 zijn. Bestellen kan totdat de voorraad olie (of blikken) op is, maar wacht niet te lang want er zijn al diverse blikken besteld door vrienden en familie. De betaling komt natuurlijk later, maar dan weten wij nu alvast hoeveel blikken met welke persing gevuld moeten worden. We zullen tijdig informeren waar de olie af te halen is en vooraf te betalen bij een afhaaladres of op onze Nederlandse bankrekening.

Bestellen kan via het mailadres: eve.lyn@live.nl. Graag met opgave welke persing en hoeveel blikken.

persen olijven

 

 

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments