Athene - Galaxidi; 24 - 27 april

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 27 april 2006 13:27 | 0 Reacties

Tags: , , ,

Het is nog niet zo lang geleden dat ik in Athene was. Een week of vijf om precies te zijn. Maar toch verheug ik me weer op een dagje drukte in de stad. Ik laat dinsdag 25 april mijn ouders hét handelsmerk van Athene zien: de Acropolis. En ook ik vind het toch weer indrukwekkend. Niet alleen de bouwwerken (hoe hébben ze dat toch voor elkaar gespeeld in die tijd – halverwege de vijfde eeuw vóór Christus - om zulke enorm grote en zware zuilen rechtop neer te zetten en dan nog een dak erop te maken..), maar zeker ook het zicht vanaf de Acropolis. Je kijkt rondom op een mooi en relatief groen stukje van Athene. Vooropgesteld dat de stad absoluut niet groen is, want het grijs/wit van de vele hoge gebouwen overheerst. Maar goed, voor zover je groen stukjes hebt, je ziet ze vanaf dit uitzichtspunt opperbest. De agora aan de ene kant, het theater van Herodus Atticus aan de andere kant, en bergopwaarts gekeken onder andere de Tempel van de Olympische Zeus in een klein groen parkje. En natuurlijk zie je vanaf hier ook prima het presidentieel paleis met de National Garden erachter.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Pasen in Griekenland

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 24 april 2006 13:29 | 0 Reacties

Tags: , ,

Pasen in Galaxidi; 22 april
Het Grieks-orthodox Pasen valt binnen drie weken vóór of na ons paasfeest. Dit jaar valt het op 23 april. Het is de belangrijkste Griekse religieuze feestdag en de hele week ervoor (de Goede Week) geldt als een feestweek. De kinderen hebben deze week en de week na Pasen vakantie. De ceremonies en symbolen gaan terug tot de Byzantijnse tijd en ook tot vroegere en primitievere geloven. Het schijnt zo te zijn dat men in de oudheid rond deze tijd het feest van het licht vierde. Het afscheid van de donkere maanden des doods en het begin van de lichte maanden van het nieuwe leven.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Dag Kreta

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 23 april 2006 13:30 | 0 Reacties

Tags: , ,

Plateau Katharo; 18 april
Laatste dag op Kreta. Rond 12.00 uur gaan we nog een ‘mini-Lassithi’ bekijken, in de bergen boven Kritsa. Kritsa was ooit een echt Kretensisch bergdorp 9 km van Agios vandaan. Het is nu nog steeds een bergdorp maar de toeristische commercie heeft genadeloos toegeslagen. De doorgaande weg ik vol souvenirshops, kleedjesshops, snoep/eetwinkels en taverna’s. Gauw er doorheen. Dan klimt de weg naar 1100 meter hoogte, met superuitzichten op Agios Nikoloas. Eenmaal over de pas heen zie je het plateau Katharo (‘schoon’ plateau), met groene weiden, groenteteelt, en ook hier weer een overweldigende rust. Zittende bij een kleine taverna hoor je niets behalve een paar vogeltjes. Het valt dan ook meteen op als er een zwerm van zo’n 8 à 9 gieren boven ons hoofd aan het jagen zijn. Je hoort het zoemen (trillen) van hun machtige vleugels. Indrukwekkend!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Sitia - Vai - Iraklio - Elounda; 11 - 13 april

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 14 april 2006 13:32 | 0 Reacties

Tags: , ,

Na een paar dagen onstuimigheid in de atmosfeer is het weer vandaag zoals het moet zijn, zonnig en zonder veel wind. Een heerlijke dag. Na thee en yoghurt op het balkon besluit ik naar Sitia te gaan, een havenstadje zo’n 65 kilometer verderop. De weg er naar toe is schitterend, het eerste deel slingerend langs de kust, het tweede stuk binnendoor met deels een ruig berglandschap, deels glooiende olijfgaarden. Volgens de Capitoolgids is dit een van de mooiste landschappen van Kreta en ik geloof het meteen. Ik kan de verleiding ook niet weerstaan om een paar keer uit de auto te stappen en wat foto’s te maken. Wat je helaas niet kunt fotograferen zijn de geuren. Bloemen, kruiden, bomen, het ruikt echt heerlijk. Waar blijft de camera die ook geur kan opnemen?

0 reacties | Lees het volledige artikel

Ammoudara – Agios Nicolaos – Mirtos – Lassithi; 1 – 5 april

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 7 april 2006 13:36 | 0 Reacties

Tags: , ,

Al dágen lang elke dag wakker worden met zon…wat een luxe na die koude winter in Nederland. Iedere morgen ontbijt op het balkon, kan het beter? Na zaterdag Agios Nicolaos (her)verkend te hebben, is het zondag tijd voor de omgeving. We maken een trip naar het Moni Faneromenis, een klein klooster met kerkje dat op een hoogte van 700 meter in een rots is uitgehouwen. We komen er via een slingerende weg van 6,5 kilometer. Bijna misselijk van de bochten, maar wát een uitzicht! Wel oppassen dat je geen geit van de weg afdrukt, die uiteraard ook recht op dit pad naar boven hebben. Het kerkje is klein en donker met muurschilderingen, kleden op de vloer en veel kaarsen. Er is net een doopfeest geweest. Een paasbest uitgedoste mensenmassa begeeft zich naar de vele auto’s die langs de weg geparkeerd staan. Ben ik even blij dat we geen 10 minuten later zijn. Hadden we op dat smalle één-autoweggetje toch zo’n 25 tegenliggers gehad!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Lassithivlakte; 6 april

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 6 april 2006 13:34 | 0 Reacties

Tags: , ,

Donderdag 6 april vertrekken we rond 10.00 uur richting Neapoli, om vanuit daar de route rond het Lassithiplateau te rijden. Het is weer stralend zonnig en al warm. We rijden vanuit Neapoli via Amigdali en Exo potami naar Agios Giorgos. Dat betekent veel klimmen door ruig gebergte. De weg is aanvankelijk super, redelijk nieuw geasfalteerd. Dat ze nog aan het werk zijn zien we onderweg. Zo’n 5 kilometer lang moeten we ons door de weg in aanbouw worstelen. De stenen spatten rond ook al rijden we superlangzaam. Ik denk maar niet te veel aan mogelijke butsen in de lak… Graafmachines en vrachtauto’s concentreren zich gelukkig een beetje op één plek waar we met hulp langs kunnen. Poe, poe en dat alles naast een diepe afgrond. Ik ben blij dat ik hier geen kraanmachinist ben.
Maar de beloning is er naar. Lassithi staat in bloei en is prachtig. De vlakte zelf is relatief klein, met groene weilanden en veel schapen en geiten. De bergen omlijsten het als op een plaatje. Op het Diktigebergte ligt nog sneeuw. Bij het dorp Tsermiado gaan we op zoek naar een klooster bovenin. De weg begint geasfalteerd maar al na 100 meter wordt het zand en stenen. En smal.. En steil.. Een schietgebedje om geen tegenligger tegen te komen helpt. Maar wat doen die geiten hier toch midden op de weg?? We bereiken tenslotte een soort keerpunt bovenaan, met een superuitzicht over de vlakte. We besluiten het lot niet te tarten en om te keren. Er zijn nog meer kloosters op Kreta..

0 reacties | Lees het volledige artikel