Kruiden in de Griekse oudheid
Het gebruik van kruiden is eeuwenoud. En dan zeker niet alleen in de keuken, maar in het hele leven speelden kruiden een belangrijke rol. Nog een paar weetjes van veel gebruikte kruiden in Griekenland.
Laurier
Laurier kom je veelvuldig tegen in de landen rond de Middellandse zee. Maar ook bij ons kunnen laurierboompjes overleven. In mijn tuin (Zeeland) zelfs al járenlang, ondanks het feit dat ik steevast vergeet om bomen en planten te beschermen tegen de (bescheiden) vorst die we hebben gehad. De Romeinen waren al bijzonder gesteld op de plant, dat komt terug in de naamgeving. In het woord Lauraceae zit het Latijnse 'laurus' dat 'prijs' betekent; 'nobilis' van de soortnaam betekent 'uitstekend, perfect, opmerkelijk goed'. De oude Grieken en Romeinen gebruikte de laurier dan ook als teken van wijsheid en macht. Met lauwerkransen van het blad van de laurier werden helden en dichters gekroond. De laurierboom is ook verbonden aan Apollo, de Griekse god van de helderziendheid, de dichtkunst en de geneeskunst. Zijn priesteressen aten eerst laurierbladeren voordat zij zich wijdden aan het uitspreken van orakels. Omdat het innemen van grotere hoeveelheden laurier tot trance leidt, is wel duidelijk hoe helder de toekomst-voorspellingen waren. De zoon van Apollo, Aesculapius, de Griekse god van de geneeskracht, nam ook al laurier tot zich. De krachtige antiseptische werking ervan beschermde hem tegen ziekten.
Griekenland, kruidenland
Het is altijd weer smullen geblazen, eten in Griekenland. Voor iedereen die nu 'hè nee, wéér tomaat en komkommer en souvlaki' roept, dat is níet de authentieke Griekse keuken!! De Griekse keuken is eenvoud, is vers, is geurig en smaakvol, is goede en authentieke producten en is koken met verse kruiden.