Lezen over Griekenland; een duik in het (nog redelijk recente) verleden

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 28 februari 2010 21:23 | 0 Reacties

Tags: ,

Als ik eind jaren dertig al op de wereld geweest was, had ik Arthur Staal wel willen zijn. Z'n boek 'Hellas' geeft een boeiend verslag van zijn reis door Griekenland in 1939. Vooropgesteld dat ik liever niet in dat tijdperk geleefd had, zo aan de vooravond van de 2e Wereldoorlog, is het interessant om je via zijn verhalen een beeld te vormen van het Griekenland van toen. Het eerste hoofdstuk heb ik net uit en gaat over zijn tijd in Athene. Hij verblijft in een hotel in Faliro, en schrijft: "Spiegelglad is de zee en seringen-blauw. Na het ontbijt rijd ik op de motor naar Athene, ongeveer 6 km  van de kust gelegen. Langs de vliegtuigfabrieken en het hippodrome, dan landinwaarts de kaarsrechte Leoforos Singron op, langzaam stijgend recht naar het Olympion toe". Grappig als je bedenkt dat Faliro en Athene nu naadloos in elkaar overgaan en er geen 'landwegen vol stof in een prachtig landschap' meer zijn tussen deze plaatsen. Hij  meldt ook nog dat 'de kranten uit Europa drie dagen oud zijn'.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Grieks koken, bakken, braden, smullen, genieten…. (en afwassen)

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 20 februari 2010 21:24 | 0 Reacties

Tags: ,

Vandaag aandacht voor een van de leukste dingen in het leven. Namelijk eten. Of eigenlijk, koken en eten. Of dit allebei tot de leukste dingen van het leven hoort, daarover zullen de meningen misschien verschillen... Maar voor mij wel, koken is voorpret, tussentijds proeven is dan ook geoorloofd en lekker. Ik hou er van om een zaterdag in de keuken te rommelen en uur na uur allerlei lekkers van het fornuis of uit de oven te halen, als voorbereiding op een smakelijk etentje met vrienden/familie. Of, zoals in Griekenland traditie is, alles op zondagmiddag op te smullen met z'n allen. Heerlijk eten en kletsen van twee tot zes.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Naxos, het groen witte eiland van de Cycladen

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 14 februari 2010 21:29 | 0 Reacties

Tags: , , ,

We wisten dat we naar de Cycladen wilden gaan, die eerste Island-hop vakantie in 1990, maar naar welke eilanden? Naxos, Andros, Paros stonden wel op ons lijstje. Uiteindelijk besloten we in het vliegtuig om te starten op Andros en dan naar beneden af te zakken. Maar eenmaal in Athene ontdekten we dat de boot naar Andros niet dagelijks ging en we de volgende dag wel naar Naxos konden. Tja, het was de tijd zonder internet, dus dit soort dingen moest je ter plekke nog uitzoeken..!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Griekenland - zorgenkind of baldadige puber?

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 11 februari 2010 21:31 | 0 Reacties

Tags:

Het is me een weekje wel, Griekenland is dagelijks nieuws. Of eigenlijk, de financiële situatie in Griekenland, de (on)mogelijkheden om daar iets aan te doen en de wijze waarop 'Europa' hier mee om moet gaan, om het eigen hachje (lees: de euro) te redden. Nieuws- en opiniesites staan er vol van, ik ga dat hier niet herhalen.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Helpdesk Griekse eilanden

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 2 februari 2010 21:33 | 0 Reacties

Tags: , ,

Zojuist belde ze weer. Een kennis van mij die ieder jaar weer twijfelt of ze nu naar Thailand of naar Griekenland op vakantie zullen gaan. En als het Griekenland wordt, naar welk eiland dan? Kun je in april beter naar Samos of naar Kreta, of moeten ze misschien toch maar in juni gaan, en naar welk eiland dan?

0 reacties | Lees het volledige artikel