Kruidenolie en kruidenazijn

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 30 augustus 2010 19:52 | 2 Reacties

Tags:

Veel kruiden groeien als onkruid. Hard dus. In no time staat er een flinke bos oregano, dille en salie en groeit de rozemarijnstruik alle kanten op. Dan is het tijd om er méér mee te doen dan alleen in de stoofschotels, de soep, de saus of de wokschotel. Met veel kruiden kun je heerlijke kruidenolie of -azijn maken. Die dan weer supergeschikt is voor het aanmaken van salade of gewoon met wat brood als voorafje. Maar ook wel om gehaktschijfjes of vis mee te roosteren en olie van bonenkruid of salie bijvoorbeeld past uitstekend bij gerechten met peulvruchten; het maakt ze bovendien lichter verteerbaar.

2 reacties | Lees het volledige artikel

Griekse boekenlijst flink uitgebreid; twee boeken gezocht

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 28 augustus 2010 20:24 | 0 Reacties

Tags: ,

De Griekse boekenlijst is flink uitgebreid, er staan nu ruim 600 titels in. Met veel dank aan diverse inzenders van titels, waaronder Willem Weber en Ineke van Wijhe (www.mandi.nl) die beiden hun eigen boekenlijst naar mij mailden. Het resultaat is een enorme aanvulling, met vooral veel klassieke boeken die zich in de Griekse oudheid afspelen.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Is het zo eenvoudig?

Gepost door: Corry in de categorie: Inspiratie Gepost op: 28 augustus 2010 17:37 | 2 Reacties

Tags:

Een paar maanden geleden besloot ik om vanaf 1 juni elke dag een foto te maken. Bedacht toen ik zoveel mooie dingen tegen kwam tijdens de (vrijwel) dagelijkse wandeling. Toen ik vanmiddag de zoveelste foto nam, realiseerde ik me dat het toch steeds weer lukt om een andere plaatje te maken. Terwijl ik toch heel vaak gewoon hier in en om de stad wandel. En wat zo grappig is, ik heb intussen heel veel leuke hoekjes, doorkijkjes, verrassende kunstwerken en prachtige straten ontdekt. Alsof je beter kijkt als je een foto wil maken. Terwijl dat meestal niet eens bewust zo is. Maar op de een of andere manier valt je steeds meer op.

2 reacties | Lees het volledige artikel

Kruiden en specerijen.. meer dan alleen maar lekker!

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 13 augustus 2010 17:46 | 0 Reacties

Tags: ,

Ook altijd gedacht dat kruiden en specerijen vooral voor 'het lekker' waren? En oké, dat ze ook wel gezond zijn en vroeger als huismiddeltje werden gebruikt. Maar ja, wat kun je nu eigenlijk van oude huismiddeltjes verwachten? Nu, best veel, geloof ik inmiddels. Een paar weken geleden heb ik een boek gekocht over kruidengeneeskunde. En hoewel ik eigenlijk redelijk wat van kruiden en specerijen afweet inmiddels, was dit boek toch erg verrassend. Ik ben er nu achter dat de kruiden vroeger vaker als geneesmiddel dienden dan als 'alleen maar lekker' en dat het in veel maaltijden een belangrijk toevoegsel was om het voedsel gemakkelijker verteerbaar te maken. Niet alleen smaak dus (wat overigens bijna altijd ook heel belangrijk is) maar zeker ook een gezonde toevoeging. Ik kan niet stoppen met lezen in dat boek  en kreeg inspiratie voor een serie blogs over kruiden en specerijen. Er zijn onnoemelijk veel kruiden en specerijen bekend, maar ik zal me beperken tot  de vaak in de Griekse (Mediterrane) keuken gebruikte.  In willekeurige volgorde probeer ik de volgende kruiden en specerijen te belichten: Basilicum, dille, kaneel, laurier, kaneel, karwij, knoflook, munt, oregano, peper, peterselie, rozemarijn, salie en tijm. Vandaag Dille, een kruid dat ik vooral in de zomer heel veel gebruik.

0 reacties | Lees het volledige artikel