Boeiend verhaal over een ‘Hemelvaart’ op Paros

Gepost door: Corry Gepost op: 17 februari 2014 | 0 Reacties

Tags: , ,

Het boek lag al een tijdje op tafel en steeds stelde ik het moment  van lezen uit. Het verheugen op het lezen van een boek maakt deel uit van het pret, dus het is niet erg om er even mee te wachten! Afgelopen vrijdagavond ben ik er dan toch in begonnen. 'Hemelvaart' van Judith Koelemeijer vertelt het verhaal van een stom ongeluk op het Griekse eiland Paros.  Een ongeluk met invloed op de levens van veel mensen.

Een vrolijke groep meiden gaat na het eindexamen naar Griekenland voor een paar weken onbezorgd plezier. Ze worden wreed wakker uit hun vakantiedroom als tijdens de laatste nacht op het eiland een van hen een noodlottig ongeval krijgt. Er is verwarring, ontzetting en onduidelijkheid,  de terugreis naar Athene de volgende dag is bizar. Met vijf meiden, zes rugzakken en een doodskist gaan ze aan boord van de ferry.

Judith Koelemeijer duikt na 25 jaar in het verleden en probeert erachter te komen wat er precies gebeurd is tijdens die laatste nacht op het eiland. En ook wat de invloed van deze gebeurtenis is geweest op het leven van de vriendinnen.  Het is een verhaal met alle kenmerken van ons dagelijks leven.  Het laat zien  hoe elk van ons andere dingen waarneemt. Hoe herinneringen vervormen in de loop van de tijd en hoe toevallige omstandigheden en gebeurtenissen het verdere verloop van je leven ingrijpend kunnen bepalen.

De omstandigheden op Paros midden jaren tachtig zijn voor velen onbekend. In de romantische sfeer van een klein Grieks eiland in de zon, te midden van een oneindige blauwe zee, denk je er vaak niet aan dat dit ook nadelen heeft. Er was geen ambulance op het eiland. Voor vervoer naar het vaste land was men afhankelijk van één helicopter en er was alleen een dokter, vol goede bedoelingen maar zonder faciliteiten. Hoe ga je dan om met een slachtoffer van een ernstig ongeval? De veroorzaker van het ongeval, opgegroeid in Duitsland, was verbijsterd: waar blijven de ambulances?

Ik vind het boek een aanrader,  een realistisch verhaal, over een gebeurtenis die elke dag wel ergens plaatsvindt en veel sporen na kan laten.

Hemelvaart


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments