Buiten eten, altijd een feest(je)

Gepost door: Corry Gepost op: 20 augustus 2011 | 0 Reacties

Tags: ,

Vandaag is ons eindelijk weer eens een mooie dag beloofd. Ik geniet al bij voorbaat en besluit om in elk geval een volgend recept te  maken uit het kookboek 'De Griekse keuken thuis'. Kijkend bij de zomerrecepten (boek is op seizoen ingedeeld) kan ik eigenlijk niet kiezen. Misschien de lamssouvlakia? Eerst maar naar de supermarkt en daar eens in het vleesschap kijken. Ik besluit om een plak lamsbout te nemen en inderdaad souvlakia te gaan maken (maak a.u.b. nooit souvlakia met varkensvlees, dat is echt veel minder lekker).  Lamssouvlakia is snel klaar en op een zonnige dag als vandaag is dat dus erg  makkelijk.

Omdat ik geen zin heb om voor 2 mensen de barbecue op te stoken en mijn ovengrill het niet meer doet, ga ik beetje vrij om met het recept. Ik ga de spiesjes op de grillplaat bakken. Dat betekent dat ik ze alleen met het vlees maak en de paprika en ui apart roerbak en als een bedje groente onder de spiesen serveer. Verder bak ik er wat aardappelen in de oven bij: Neem voor 2 personen 2 grote aardappelen, boen ze goed af (niet schillen) en snij die in mooie partjes (zoiets als Vlaamse frites). Maak een mengsel van 1 el olijfolie, een klein beetje citroensap, wat peper en rozemarijnnaaldjes (in kleine stukjes) en vermeng de aardappelpartjes goed met dit mengsel. Spreid ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat en strooi er wat zeezout over. Zet ze 20-25 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. Halverwege de baktijd een keer omscheppen. Smaakt superlekker bij de souvlakia! Verder doe ik er vanavond een tomatensalade bij, met rode ui en basilicum.

Lamsspiesen (arni souvlakia)

Voor 2 personen: ongeveer 300 gram lamsschouder*  - 1 grote rode ui - 1 rode of gele (of gemengd) paprika, in vieren gesneden en van zaadlijsten ontdaan - 2,5 el olijfolie - sap van ½ citroen - 1 teentje knoflook, geperst - 1 tl gedroogde oregano (en een paar takjes verse als je die hebt) - ½ tl gedroogde tijm (of enkele takjes verse tijm, gehakt) - zout en versgemalen zwarte peper.

Snijd het vlees in ca 4 cm grote stukjes. Beetje vet mag er gerust aan blijven zitten , dan droogt het vlees niet uit tijdens het roosteren. Snijd de ui in partjes van twee of drie laagjes. Snijd de stukken paprika nog een keer door de helft.

Schenk de olie en het citroensap in een grote kom. Voeg knoflook en de kruiden en peper en zout naar smaak toe. Klop het mengsel goed door. Roer het vlees door het mengsel en zet het (met deksel/cellofaan erover) minimaal 4 uur in de koelkast. Roer het een paar keer om.

Haal de brokjes vlees uit de kom en bewaar de marinade. Rijg de blokjes afgewisseld met een stukje paprika en een stukje ui aan metalen spiesen. Leg deze op een rooster of bakplaat en bestrijk ze met een in de marinade gedoopt kwastje.

Zet de grill aan of steek de barbecue aan. Rooster de souvlakia 10 minuten onder de matig hete tot hete grill of boven de gloeiende kooltjes. De spiesen mogen niet te dicht bij de hittebron liggen. Wacht tot het vlees begint te schroeien, draai ze dan om en bestrijk opnieuw met de marinade. Rooster ze nog zo'n 10-15 minuten. Serveer ze dan meteen.**

* Ik maak het vandaag met lamsbout, zonder bot. Kan ook prima met lamsbiefstuk. Let wel even op de baktijd, staat op de verpakking, en pas de roostertijd hierop aan.  Lamsbiefstuk is namelijk heel snel gaar.

** Ik rooster nu dus alleen de vleesstukjes op de grillplaat, dat gaat iets sneller. Tegelijkertijd roerbak ik de in reepjes gesneden paprika met de partjes rode ui tot een groentemengsel. Ik doe dit mengsel op de borden en leg de souvlakia er boven op. Daaroverheen gaat wat verse oregano en wat dunne ringen rode ui.

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments