Chania – even in Italiaans-Griekse sferen

Gepost door: Corry Gepost op: 11 oktober 2011 | 0 Reacties

Tags: ,

Dinsdag is het nog steeds heel erg bewolkt maar wel droog en we besluiten om naar Chania te gaan. Het is een goed uur met de bus en eventjes na enen lopen we vanaf het busstation naar het centrum van Chania. We komen niet ver, want doorkruisen een hoekterrasje waar duidelijk meeting point is van de locals om koffie en bijkletsen te combineren. De verleiding is te groot en we ploffen neer. Alleen koffie, de meest heerlijke gebakjes in de vitrine negeren we dapper. Er zijn grenzen aan de mate waarin we toegeven aan alle culinaire uitspattingen deze vakantie...

Chania, stad van de minaretten, Venetiaanse koopmanshuizen en kleine straatjes in de oude stad, is betoverend en charmant, volgens de reisgids die ik raadpleeg en ik moet zeggen dat ik me hier wel in kan vinden. In de oudheid stond de stad bekend als Kydonia. Op de Kastelli-heuvel aan de haven, zijn veel Minoïsche overblijfselen gevonden, waaronder de resten van een paleis. De stad heeft vele overheersingen gekend. Vooral de Venetianen (eind 13e eeuw - halverwege de 16e eeuw) en de Turken (daarna) hebben hun stempel op de stad gedrukt.  Na een korte periode van zelfstandigheid sloot Kreta zich in 1913 bij Griekenland aan. De hoge Venetiaanse muren om de stad werden grotendeels afgebroken toen de stad uitbreidde. Tegenwoordig is Chania het handelscentrum in Westelijk Kreta. Het is een levendig stadje, waar toeristen en inwoners zich mengen en er overal wat te zien en te beleven valt. De stranden zijn aan de rand van de stad en vrij klein en smal.

De haven van Chania is behoorlijk groot; toch trotseren we de storm en wandelen hem grotendeels af. Erg leuk is het stadsdeel achter het fort vol grappige winkeltjes, trendy cafés en restaurantjes. De winkels in Chania zijn over het algemeen wat duurder dan Rethymnon, dus vooral geschikt om te kijken (en dan eventueel in Rethymnon te kopen).  Voor ons komt daarbij dat we er rondwandelen tijdens de siësta, dus veel winkels zijn tot 18.30 uur gesloten. En na een paar uren rondstruinen en een halve liter wijn op een leuk terras houden we het voorgezien en nemen de bus terug. Zo zijn we rond kwart over acht in ons hotel en maken ons op voor diner en voetbal.

Haven Chania

Zicht op de haven van Chania

Straatje Chania

Een van de vele smalle straatjes in de oude stad.

Groente kar

Het assortiment; uien, watermeloenen en een enkele pompoen.

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments