Cirkel van invloed

Gepost door: Corry Gepost op: 17 februari 2012 | 2 Reacties

Tags:

Naar huis rijden na een lange en gewoonlijk drukke werkdag is altijd weer een momentje van rust. Heerlijk invoegen in de kleine file op weg naar de snelweg, gelaten accepteren dat het niet opschiet en ondertussen genieten van de muziek die mijn drukke gedachten tot rust moet brengen. Er zijn slechtere manieren te bedenken om af te kicken van de dagelijkse hectiek denk ik. Ook vanavond wervelen allerlei ´to-do's door mijn hoofd, afgewisseld met vragen waar om het gaat zoals het gaat en hoe ik in hemelsnaam toch gestructureerd mijn werk kan blijven doen in een omgeving die nog het meest weg heeft van een draaikolk onder een spectaculaire waterval.

De gedachte komt bij me op dat er toch wel erg veel energie verloren gaat aan het niet willen dat iets is zoals het is. Ik denk ineens aan Stephen Covey en aan zijn cirkel van invloed en ik besef weer dat het onzin is om je druk te maken over iets dat buiten je cirkel van invloed ligt. Covey stelt dat we goed moeten kijken of iets in je cirkel van betrokkenheid (je hebt er mee te maken maar geen invloed op de situatie) ligt of in je cirkel van invloed (je kunt invloed uitoefenen op de situatie). Geen invloed betekent dat de energie die je besteedt aan het 'stel dat' of 'het zou toch zo moeten zijn dat' verloren energie is. Natuurlijk is het altijd zinnig om te kijken of je ergens invloed kunt uitoefenen en dat dan vooral ook te doen. Maar als je heel realistisch beseft dat je geen invloed hebt op de situatie, kun je die situatie het beste gewoonweg accepteren en bekijken hoe je er mee omgaat. Wat kun je doen om jouw bijdrage aan de werkelijkheid waardevol te laten zijn voor alle betrokken partijen. Er ligt uiteraard veel meer in je cirkel van betrokkenheid dan in je cirkel van invloed.

Het inzicht heeft meteen een verbluffend effect op mijn gemoedstoestand. De mist van onsamenhangende gedachten trekt op en ik zie wat er aan de hand is en wat ik kan doen. Ik ga mij concentreren op mijn invloedscirkel, onderzoeken waar ik beweging kan veroorzaken en verder vooral doen waar mijn expertise belangrijk is en waar ik goed in ben: mensen bij elkaar brengen, betekenisgeving faciliteren en de algehele communicatie van de organisatie zodanig proberen te organiseren dat deze onze reputatie ondersteunt.  

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

  • Klopt, voor je het weet zit je in de draaikolk en ga je mee met de stroom. Ik ook. Het was erg verhelderend om er even uit te stappen en helpt nog steeds. Al merk ik dat het mee laten slepen met de dagelijkse dingen bijna vanzelf gaat.

    Posted by Corry, 24/02/2012 5:59pm (10 years ago)

  • Wat kan ik het hier mee eens zijn. Zou mijn to-do's ook wel eens allemaal gedaan willen hebben. Wat zal dat een rust geven. Makkelijker gezegd dan gedaan in onze maatschappij waar alles moet en ik nog aan mee ga doen ook!

    Posted by Martino, 20/02/2012 8:05pm (10 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments