Confetti

Gepost door: Corry Gepost op: 30 oktober 2012 | 0 Reacties

Tags:

Vandaag eindelijk weer eens op tijd thuis. Op tijd is als het a) nog licht is buiten, b) de katten mij nog niet aanvallen vanwege het late uitserveren van de brokjes en c) ik in theorie nog een lange wandeling zou kunnen maken voordat ik ga koken. Terwijl ik mijn spullen in de auto bij elkaar hark, bedenk ik dat de zon zelfs nog schijnt. Het is een uitnodiging om nog even aan de wandel te gaan en een kwartiertje later loop ik dan ook in de late zonnestralen langs de oever van de Vest. De lucht is nog helderblauw, het water van de Vest is rimpelloos en het gras bezaaid met gele en rode confetti uit de bomen, als een pointillistisch schilderij van Monet.  Bijna gedachteloos loop ik er doorheen tot ik plotseling tot mijn schrik besef dat het herfst is. Blaadjes, paddenstoelen, herfst! Hoe kan dat zo ineens, heb ik iets gemist? Ik kijk om me heen en zie onmiskenbaar de tekenen van de herfst. De bomen langs de oever zijn bruin en geel, de zon staat laag, het ruikt zwaar en vochtig en ik voel de druk van de atmosfeer.

In gedachten probeer ik het afgelopen jaar te reconstrueren. De zomer was warm en heerlijk, veel gewandeld, gefietst en naar het strand geweest. Barbecue, lange zomeravonden en wijn op een terras. Vakantie, vier hele weken vrij, genieten van de zon en lekker eten. Een verbouwing in maart en april, veel inpakken, uitpakken en verzetten. Schilderen en behangen, visite en vertellen. Koortsachtig probeer ik de rest van het jaar bij elkaar te denken en ik realiseer me dat de maanden omgevlogen zijn. Op de een of andere manier ben ik mijn grip op de tijd verloren. Als een emmer met knikkers die omgevallen is, zijn de dagen weggerold.  Als confetti uit de bomen, weggewaaid en niet terug te halen.

Verder wandelend verlaag ik mijn tempo. Een stel  eenden zwemt snaterend mee. Ik kijk nu wat  bewuster om mij heen en probeer de uren vast te houden en de tijd te vertragen. De zomer is voorbij maar de herfst krijgt nog alle kansen. Open haard aan, stoofpot in de oven en warme wijn in de glazen.  De winter mag komen. Deze wordt lang, koud en gezellig. Lekker eten, dikke boeken en warme sokken.  Slowfood, slowmoves en slowlife.  Uur na uur beleven, als confetti van de tijd.

Herfst

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments