Dag Kreta

Gepost door: Corry Gepost op: 23 april 2006 | 0 Reacties

Tags: , ,

Plateau Katharo; 18 april
Laatste dag op Kreta. Rond 12.00 uur gaan we nog een ‘mini-Lassithi’ bekijken, in de bergen boven Kritsa. Kritsa was ooit een echt Kretensisch bergdorp 9 km van Agios vandaan. Het is nu nog steeds een bergdorp maar de toeristische commercie heeft genadeloos toegeslagen. De doorgaande weg ik vol souvenirshops, kleedjesshops, snoep/eetwinkels en taverna’s. Gauw er doorheen. Dan klimt de weg naar 1100 meter hoogte, met superuitzichten op Agios Nikoloas. Eenmaal over de pas heen zie je het plateau Katharo (‘schoon’ plateau), met groene weiden, groenteteelt, en ook hier weer een overweldigende rust. Zittende bij een kleine taverna hoor je niets behalve een paar vogeltjes. Het valt dan ook meteen op als er een zwerm van zo’n 8 à 9 gieren boven ons hoofd aan het jagen zijn. Je hoort het zoemen (trillen) van hun machtige vleugels. Indrukwekkend!


Dag Kreta; 19 april
Woensdag 19 april is een vaardag. Tegen half 9 verlaat ik Ammoudara en om half 10 sta ik gereed voor het inchecken op de boot in de haven van Iraklio. Ik ben vroeg, dus zit al snel boven, waar het tot m’n verbazing al best druk is. Ik kan nog het laatste bankje bij het raam bemachtigen om straks de witte bergen vaarwel te zwaaien. Dag Kreta, ik kom zeker terug! Om 11.00 uur varen we richting Piraeus en begint de meute om mij heen te eten, te drinken en heen en weer te lopen. Een oud Grieks dametje heeft zich naast mij geplant en begint te kletsen en mij koekjes te voeren. Afslaan heeft geen zin, dan doet ze net of ze mijn Grieks niet begrijpt (hoe kan dat nou…?). Hoe stop ik dit??. Dan zegt haar dochter dat ik vast niet meer wil als ze ziet dat er nog drie liggen te wachten. Gelukkig… Rond 18.00 komen we aan in Piraeus, een half uurtje te laat. Ik rij nu meteen door naar Galaxidi, waar ik een appartement heb gehuurd tot de 24ste. Maar dat valt niet mee! Allereerst staat de boot nokkievol met auto’s dus het duurt even voor ik van boord ben. Gelukkig heb ik inmiddels geleerd brutaal te zijn en mee te dringen want de hele garage stort zich tegelijkertijd op de smalle uitgang naar beneden. Als je even aarzelt ben je gegarandeerd de laatste die van boord gaat! Rond half 7 kan ik me in de Atheense spits op laten nemen… Het is te druk om na te denken, te druk om borden te lezen, te veel auto’s om ook maar iets anders te kunnen doen dan met de stroom mee. Ik kan ook niet anders want ik zie absoluut niet welke kant ik op moet, omdat deze boot (tijdelijke dienstregeling) op een afwijkende plaats heeft aangelegd in Piraeus. Enfin, ik rij maar wat op m’n gevoel tot ik een aanwijsbord naar het vliegveld zie. Dát ga ik volgen, dan kom ik in elk geval op de Odos Attiki uit van waaruit je ook de snelweg naar Lamia kunt nemen.
Om een lang verhaal kort te maken, ik bén er gekomen. Woensdagavond rond 21.45 uur was ik in Galaxidi. Ondanks superchaos in Athene, drie rijen dik verkeer op de Odos Attiki (en ik op de linkerrijstrook meescheuren want haast...), een patatje bij Mc.Donalds met een milkshake als toetje (ahum GGD’ers ik weet dat het niet gezond is!) en veel te hard rijden op de doodstille weg van Thebe naar Livadia. En niet te vergeten de niet te evenaren bochtige weg langs Arachova en Delphi naar Galaxidi. In het donker. En ik was moemoemoemoe! Zo’n dag doe ik niet nog een keer…

Maar donderdagochtend, heerlijk relaxed op een terrasje aan de haven ben ik alles weer vergeten en geniet van de warmte van de zon, van de bedrijvigheid en een lekkere cappuccino freddo. De katten aan de overkant liggen te soezen bij het water, wachtend op hun visje van de visboten. Er ‘scheurt’ een opaatje langs op z’n brommer, links en rechts beladen met tasjes, z’n helm in het boodschappenmandje voorop… Iedereen is druk bezig zich voor te bereiden op Pasen, dat dit weekend is. Ik ga ook niets bijzonders ondernemen hier, maar genieten van het feest en van de zon.


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments