De bergen in

Gepost door: Corry Gepost op: 23 mei 2013 | 3 Reacties

Tags: , ,

Zaterdag 18 mei. Op weg naar de winkel bezie ik de auto. Hij is niet meer blauw, het oranje van het met de regen neergedaalde woestijnzand heeft hem in een vaal grijsgrauw vehikel veranderd. Zo kunnen we zondag niet onze nieuwe reisgenoot afhalen... Eind van de dag naar de wasstraat dus, maar eerst nog een ritje naar de bergen. We bezoeken vandaag de familie van een vriend van ons, we zijn uitgenodigd voor een Griekse lunch in Gymno, in de bergen rond Nemea. Ik verheug me er op!

Het landschap rond Nemea is schitterend. Na de saaie weg van Napflio naar Argos slaan we halverwege de weg van Argos naar Nemea  links af een slingerweg de bergen in. Meteen is het landschap adembenemend. De weg ook enigszins maar met rechtshouden en opletten kom je een eind. Spyros, onze reisgenoot naar Gymno en een vriend die jaren in Gymno heeft gewoond, geeft aanwijzingen. Ik hoop dat hij niet al te ongerust is over zijn welzijn tijdens deze rit ... Wink Gelukkig hebben wij gedurende de vele reizen door Griekenland al heel wat slingerende, smalle en slecht onderhouden wegen overwonnen en deze valt eigenlijk best mee!

We worden supergastvrij ontvangen en genieten van de ontmoeting, het uitzicht op het omringende landschap en de heerlijke warme lunch. De familie heeft olijfgaarden en wijnstokken in de omgeving en onze 70-jarige gastvrouw is nog volop in de running hierbij. Een illustratie dat de gezonde Griekse levensstijl je goed doet! Ze nodigt mij uit op een later tijdstip tijdens de reis nog eens terug te komen en dat ga ik vast doen. Leuk om in deze heerlijke omgeving nog eens op het gemakje rond te dwalen, foto's te maken en daarna mijn Grieks goed te oefenen bij het verslag doen van de dag. Maar vandaag is ook al een cadeautje, het is leuk om zo met elkaar te genieten van het eten en te praten over Griekenland en hoe de mensen hier leven. Mijn Grieks is niet altijd toereikend en onze 'vertaler' heeft nog wat te doen... Tongue out

Gymno Gymno (foto gemaakt door Spyros)

Piraeus
Zondag komt Ronald, onze volgende reisgenoot. We halen hem van het vliegveld af om maandag samen door te reizen naar Naxos. We vertrekken op tijd uit Tolo, kopen een zak verse sinaasappels bij een boomgaard onderweg (de lekkerste sinaasappels komen uit Argolida!) en genieten van de rit. De navigatie stuurt ons weer eens een sluip door kruip door weg in; een dode slang en levende schildpadden laten zien dat het een behoorlijk landelijk weggetje is. Als we iemand in willen laten voegen vanuit een zijweg blinken we met onze lichten, maar hij komt niet. Terwijl we dan toch maar doorrijden snap ik ineens het verschil van dit signaal met Nederland. In Nederland betekent het 'kom maar ik heb je gezien' en in Griekenland 'zie je me, ik kom'...

Onderweg Onderweg valt de drukte mee

 

Kanaal Kanaal van Korinthe

Sylvia loodst ons veilig door het drukke Piraeus naar ons hotel:

Piraeus verkeer

We logeren vanavond in hotel Argo, in Piraeus, een fijn en goedkoop hotel (30 euro per kamer; voor 6 euro pp extra heb je ook ontbijt en transfer naar de haven), dicht bij de ferryhaven. We kunnen er ook onze boottickets kopen voor de volgende dag, makkelijk. Om drie uur vertrekken we naar de luchthaven om Ronald af te halen. Voor 's avonds spreken we af met Bruno en Mariketta, een stel dat hier al vele jaren woont; we ontmoeten hen aan de mikrolimano, in restaurant Ammos. De mikrolimano is een prachtig rond haventje met behalve jachten en zeilboten ook tal van trendy café's en restaurants. Hier is het duidelijk te doen 's avonds, het is nog relatief vroeg in de avond en toch is er al volop 'kosmos' (drukte) op de terrassen en in de straten. Het uitzicht vanaf het terras van restaurant Ammos is prachtig, het voelt alsof we in een filmdecor zijn beland. Heerlijk eten en leuk en onderhoudend gezelschap dat ons veel vertelt over Griekenland, de huidige situatie en hoe mensen hiermee proberen om te gaan. Allemaal zijn we bezorgd over wat zich nu voltrekt in Griekenland. De komende jaren zijn spannend en zullen bepalend zijn voor waar Griekenland naar toe gaat.

Mikrolimano

Na een heel kort nachtje staan we even half 6 naast ons bed, we willen om half 7 bij de haven zijn, onze boot vertrekt 7.25. Het is nog heerlijk rustig als we aan boord rijden en tegen zeven uur sta ik boven aan het dek de drukte rond de boot gade te slaan. Altijd weer leuk!

Piraeus

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

 • Ja, inderdaad! Het was relatief rustig in Piraeus, vergeleken met de vorige keer dat ik er was. En dus toch gewoon nog steeds erg druk. Voorlopig houden we het hier rustig op Naxos!
  En denken aan jullie, in de kou en regen. Het wil maar geen zomer worden hè?

  Posted by Corry, 24/05/2013 5:32pm (9 years ago)

 • Petje af voor Sylvia. Is dat de zondagsdrukte in Athene? Jullie waanden je vast even midden in een romans van Petros Markaris. 'Zijn' commissaris Kostas Charitos staat ook altijd wel ergens vast in het drukke verkeer van deze metropool.

  Posted by Selma, 24/05/2013 4:12pm (9 years ago)

 • Go on Corry!!!! I'm jealous of you because I am just back in Holland and the temperature is incredibly low for me.
  Kales diakopes..!!!

  Posted by Spyros, 23/05/2013 7:21pm (9 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments