De geboorte van de wijn

Gepost door: Corry Gepost op: 18 april 2010 | 2 Reacties

Tags: ,

Steeds vaker lees en hoor je dat de Griekse wijn aan een opmars bezig is. De kwaliteit wordt steeds beter en de verkrijgbaarheid in Nederland groter.  Ik vond het daarom leuk om eens in de geschiedenis van de wijn te duiken. Naar het schijnt hebben de Grieken een belangrijk aandeel gehad in het doorontwikkelen en verspreiden van de wijnbouw. Maar ook dat ze wijnvaten spoelden met zeewater...

Zeewater
Wijnranken bestonden waarschijnlijk al in de tijd dat er nog dinosaurussen rondliepen op onze aardbol, zo'n slordige zestig miljoen jaar geleden. Alleen werd er toen nog geen wijn gemaakt.. Het schijnt dat het ontstaan van wijn toegeschreven mag worden aan de aapmensen, die ontdekten dat gegiste druiven een bijzondere drank opleverden. Het oudste bewijs van het gebruik van wijn is ruim 7000 jaar oud. In Noord-Iran is een pot gevonden, waarvan na de analyse met zekerheid gezegd kon worden (vraag me niet hoe..) dat er wijn in heeft gezeten. Daarom wordt de Kaukasus de bakermat van de wijn genoemd. Zo rond 4000 voor Christus maakte het kweken van druiven een grote ontwikkeling door in wat wij nu het Midden-Oosten noemen. In Syrië is de oudste wijnpers gevonden. Vanuit het Midden-Oosten is de kennis over het maken van wijn onze kant op gekomen, met name door de Grieken en Romeinen. In het oude Griekenland waren Mycene en Sparta de centra voor wijnbouw. Vroeger mengden de Grieken de wijn geregeld met zout zeewater, naar het schijnt om hem soepeler te maken. En wanneer wijn zuur geworden was, mengden ze er nootmuskaat, kaneel, koriander en honing doorheen. Grieken waren liefhebbers en kenners, die hun god van de wijn Dionysus volop eerden!

Zuipschuiten
De Grieken droegen hun kennis over aan de Romeinen en noemden Italië zelfs Oinotria, wijnland. Ze introduceerden de wijnbouw ook in Frankrijk, nog voordat de Romeinen die kant opgingen. Het zijn vervolgens wel de Romeinen geweest die voor verdere verspreiding noordwaarts zorgden, waardoor met name Frankrijk en Duitsland echte wijnlanden werden. In de Middeleeuwen waren het vooral de monniken die het pionierswerk verrichtten op het gebied van wijn. Vooral Karel de Grote was een belangrijke aanjager (en liefhebber!). Hij beval dat op de koninklijke wijngoederen ook kroegen voor het volk moesten worden opgericht. Wijn en wijnbouw werden steeds meer onderdeel van het kerkelijk leven. Worden kloosters in België tegenwoordig vooral geassocieerd met bier, in die tijd was dat wijn! Het wijnverbruik schijnt destijds zo'n 200 liter per jaar geweest te zijn. Tegenwoordig is dat in Nederland bijna 22 liter... Zuipschuiten dus, die Middeleeuwers. Maar ja, water was toen meestal niet te drinken en veel andere dranken bestonden nog niet.

Meer wijn
Nu, vele eeuwen later, is wijn niet meer weg te denken uit ons leven. Men name in de landen rond de Middellandse Zee staat er iedere dag wel wijn op tafel bij de maaltijd. Maar ook in Nederland stijgt de consumptie van wijn ten koste van die van bier. Nederlanders drinken vooral Franse wijn, deze heeft een marktaandeel van 36%, gevolgd door Zuid-Afrikaanse wijn (22%) en Duitse wijn (11%). We drinken vooral graag rode wijn, deze mag steeds duurder zijn en wordt vooral ook steeds vaker thuis genuttigd. Volgens onderzoeksbureau Trendbox liggen er nu ruim 70 miljoen flessen wijn bij mensen thuis in de wijnrekken.

Wijn bij de maaltijd

Bronnen: Een boekje over een Zeeuwse wijnroute (niet meer verkrijgbaar) en internet.
Voorbeeld 1 en  Voorbeeld 2). Maar er zijn uiteraard meer bronnen; even googelen!

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

  • De griekse wijngaarden zijn heel goed. Het is een kwestie van wennen. Ik drink alleen nog maar Griekse wijn.

    Posted by Keukens Duitsland, 17/10/2011 5:59pm (10 years ago)

  • Zwaar werk het spoelen van die grote houten vaten in zee! Helaas heb ik niet gezien hoe ze de vaten eruit haalden, maar het onderdompelen om te vullen met zeewater was al een karwei! Voordat het vat gevuld is door zo'n klein gaatje van 10 cm.
    Dan laten ze het vat 24 uur in zee liggen en de dag daarna er weer uit. Geen moeite teveel om een lekker wijntje op tafel te hebben.

    Posted by Alien, 03/09/2010 10:48am (11 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments