De Grieken hebben gekozen... of juist niet?

Gepost door: Corry Gepost op: 6 oktober 2009 | 0 Reacties

Tags: ,

Afgelopen weekend zijn de Grieken naar de stembus geweest. Dat is in Griekenland verplicht, maar desondanks gaat lang niet iedereen. De uitslag was overtuigend voor de socialistische partij PASOK. Met bijna 44 procent van de stemmen heeft de partij een ruime meerderheid gehaald, 160 van de 300 zetels in het parlement. De conservatieve Nea Demokratia kwam uit op 33,5 procent, goed voor 91 zetels. Premier Kostas Karamanlis van ND heeft inmiddels zijn biezen gepakt.

Vandaag zal Papandreou, de voorman van PASOK, zijn nieuwe regering presenteren. Er valt genoeg te doen voor deze mannen en hopelijk ook vrouwen. Het land is fors getroffen door de financiële crisis, terwijl het traditiegetrouw toch al in een politieke en maatschappelijke crisis verkeert. Minder dan ooit geloven de burgers in de politiek en meer dan ooit wordt gemopperd en gescholden op de regering in Athene. Met de corruptieschandalen en de lakse houding van de overheid bij de verwoestende branden afgelopen augustus (en vooral die van 2007) nog vers in het geheugen, gelooft men niet dat de overheid welk probleem dan ook kan tackelen. De vraag is ook nu nog of PASOK het kan, nu Nea Democratia gefaald heeft. In Griekenland gelooft men dat velen dan ook niet zo zeer op PASOK hebben gestemd, maar tegen Nea Dimocratia. Een keuze andersom dus...

En welke PR-campagne of er nu ook ingezet zal worden, dat zal geen fluit helpen. Het enige dat nu werkt is bewijzen dat de socialisten het beter kunnen dan de regering die nu het veld heeft geruimd. En dat zal niet meevallen!

Uitslag

PASOK: 43,93% (160 zetels)

Nea Dimokratia: 33,48% (91 zetels)

KKE: 7,54% (21 zetels)

LAOS: 5,63% (15 zetels)

SYRIZA: 4,60% (13 zetels)

 

Meer opinie?

Lees dan op het weblog van Bruno Tersago. Hij woont in Athene en schrijft over het dagelijks leven daar en over wat de Grieken bezighoudt. En politiek is een geliefd onderwerp bij de Grieken!

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments