Delphi, een prachtige plek boven het olijvendal

Gepost door: Corry Gepost op: 30 juni 2009 | 0 Reacties

Tags: , ,

Maandag 29 juni. Om half 10 zijn er nog geen dreigende donkere wolken te zien boven de bergen (zoals gistermiddag en -avond), dus we gaan naar Delphi. Het is een prachtige site, vooral ook door de unieke ligging zo halverwege een redelijk steil gebergte en boven het olijvendal (richting Itea) uittorenend. De zon schijnt zacht, het is 24 graden en er waait een lekker windje, kortom perfect!

De route van Itea naar de site is op zich al prachtig. Rijdend door een werkelijk schitterende omgeving (olijfbomen, cipressen, oleanders en prachtige vergezichten) stijgen we op naar het heiligdom van Apollo. Goede keuze van hem geweest. De 'view' is super! Het dorpje Delphi is toeristisch, echt vreselijk. Maar goed, daar komen we nu niet voor. We parkeren voor de archeologische site van Delphi en starten de klim naar boven. Elke keer weer sta je stil om vooral van het uitzicht te genieten, werkelijk geweldig! Ik kom hier nu voor de derde keer (steeds in ander seizoen) en vind het nog steeds indrukwekkend.

We 'doen' de site op ons gemakje en stappen even na twaalf uur weer in de auto, richting Arachova. Inmiddels is het toch weer behoorlijk bewolkt geworden (de 'skiberg' hangt in de wolken..) en 20 graden. Bijna koud! Arachova is een leuk en levendig bergdorp dat het qua toerisme duidelijk van de winter moet hebben. Enkele restaurants (onder andere dat waar ik een paar jaar geleden zo super gegeten heb!) zijn al dicht voor een paar maanden. We lopen even rond en rijden dan weer verder, richting 'Aspra Spitia'. Volgens de kaart een klein plaatsje aan een baai, onder Didimo. Het wordt op de borden eerst aangeduid met 'Paralia Didimo'. Eenmaal beneden (flinke afdaling) blijkt het inderdaad een plaatsje te zijn met louter witte, Cycladische kubushuisjes. Maar anders dan in de Cycladische dorpen staan deze huisjes in rechte straatjes, geordend tot een groot vierkant met huisjes. Allemaal heel geometrisch! De boulevard biedt behalve zwemlocaties (keienstrand) een café en een restaurant. Allebei niet echt bijzonder dus we rijden door naar het volgende plaatsje, Antikira. Het is een 'echt' dorp, nu relatief stil maar met veel terrasjes langs de kade. Kleine haven met heel aparte vuurtoren (lijkt net van legosteentjes opgebouwd..). We eten en lopen even langs de bootjes. Dan naar Itea waar een koel terras en een shoprondje op het programma staan. Beide gaat niet lukken, er is geen koel terras te vinden en de winkels zijn (uiteraard) nog dicht. Dus, gewoon terug naar Galaxidi, lekker douchen en daar met boekje op terras!

Rondje Parnassos

Als we een eerste prijs uit zouden reiken voor ontbijtjes, dan heeft hotel Ganimede in Galaxidi met stip de eerste prijs verdiend. Het is werkelijk super! Vers fruit, verse j'us de orange, thee, mineraalwater, diverse soorten brood en toast, kaas/ham met elke dag een andere zelfgemaakte chutney, hummus en olijvenpasta en minstens 3 soorten zelfgemaakte marmelade. Elke ochtend genieten dus! Voor het ontbijt zouden we de rest van de vakantie in Galaxidi willen blijven... Alhoewel, ik vrees dat mijn kleren binnen een week niet meer zouden passen!

Dinsdag gaan we tegen half 10 op pad voor een rondje Parnassos, richting Amfissa, een klein stadje op de route rond de berg Parnassos. Er is vandaag nauwelijks nog een wolk aan de lucht te zien, prima weer dus voor een rit door de bergen. Maar eerst kijken we eens rond in Amfissa, wat een heel vriendelijk regiostadje blijkt te zijn, tegen de bergen aan gebouwd. Er staan mooie huizen, twee pleinen met terrassen, veel winkels en een fort hoger op de berg. Een echt Grieks stadje zonder toerisme. Het is nog heerlijk qua temperatuur, zo'n 25 graden. Maar we hebben nog een ritje voor de boeg dus om elf uur zitten we weer in de auto, richting Gravia. Het is een prachtige omgeving, hoog gebergte met zeer wisselende begroeing. De weg is prima in orde, het is ook de weg naar Lamia, een belangrijke plaats ten noorden van deze regio. In Gravia is het niet druk, en toeristen komen er vast ook niet zo vaak. We rijden nu om de Parnassos heen via de andere kant terug naar beneden. Je ziet goed dat alles gericht is op de wintersport. Overal verwijzingen naar skicentra en berghotels/restaurants.

Het skicentrum Parnassos blijkt in de zomer helemaal niets te zijn. Er is geen wandeltoerisme en er zijn nu dus geen voorzieningen. De liften zijn uiteraard verwijderd tot de winter en het hele gebied is zeer verlaten. De weg is slecht met heeeeeeeeeeel veel gaten die soms slecht te omzeilen zijn. Aan de zijkant overal borden die je verzoeken om je sneeuwkettingen om te doen en peilstokken om de zijkanten te markeren als er (veel) sneeuw ligt. De bergen zijn uiteraard een stuk kaler, maar doordat er ook een aantal met dennebomen zijn begroeid doet het toch heel aardig aan. We stappen een paar keer uit voor foto's en wat geuren snuiven, het ruikt overal erg lekker. De lucht is koel en in de zon is dat erg aangenaam. Het is 19 à 20 graden.

De terugweg naar Arachova verrast ons door het enorm grote aantal huizen dat net af of in aanbouw is. Huizen, restaurants en hotel/pensions zijn zo te zien in de afgelopen periode in grote getale uit de grond gestampt. Op een gegeven moment rijden we door een groot dal met werkelijk óveral groepjes huizen, resorts en appartementengebouwen. Net klaar, of nog niet niet. Bij het enige café dat open is (voor zover we zien) en waar we wat drinken zitten verder alleen bouwvakkers. Ook vóór Arachova zijn het vrijwel alleen nieuwbouwprojecten die je ziet. Blijkbaar is het (binnenlands) skitoerisme hier booming!

De wolken die sinds de middag aan zijn komen zetten, vermeerderen zich gestaag. Blijft het droog vandaag?? In elk geval gaat het tot in Galaxidi goed, waar het heel erg warm is en donkere wolken de zon afwisselen. Ben benieuwd of het goed blijft gaan...

 

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments