Duurzaam reizen: zittend op de bank met een boek

Gepost door: Corry Gepost op: 11 december 2010 | 0 Reacties

Tags: ,

De avonden zijn weer lang en ook het weer nodigt regelmatig uit tot bankhangen en lezen. Voor alle Griekenlandfans heb ik een paar boeken op een rijtje gezet om ook in Nederland in de winter al helemaal in Griekse sferen te komen. Duurzaam reizen dus, in je hoofd, met je voeten onder een plaid of bij de verwarming

Nog vóór de Kerst volgt deel II.

Het Venetiaanse huis - Mary Nickson
Het Venetiaanse huis speelt zich grotendeels af op Corfu/Kerkyra. Het is een heerlijk romantisch boek dat een hoog zwijmelgehalte heeft. Maar daarnaast speelt het zich echt herkenbaar af in een op en top Griekse omgeving. Het gaat over Victoria Cunningham, die op haar zesde haar ouders verloor. Het prachtige huis van haar grootmoeder op Corfu was altijd een veilige, bijna magische plek. Ze bracht er elke zomer haar vakantie door, samen met haar neefje Guy en zijn vriendje Richard. De drie kinderen sloten er vriendschap voor het leven.
Jaren later trouwt Victoria met Richard, maar als hij komt te overlijden, ontdekt ze dan hun huwelijk een farce is geweest. Victoria is de wanhoop nabij en wil alleen maar weg: weg uit het huis waar ze jarenlang met Richard heeft geleefd, en weg van zijn ouderwetse, stijve familie. Ze besluit met zoon Jake af te reizen naar het Venetiaanse huis. Daar aangekomen stuit ze op familiegeheimen die al tientallen jaren achter slot en grendel zitten. En ze ontmoet er fotograaf Patrick Hammond, een man die al net zo veel problemen heeft als zijn. Er ontstaat opnieuw een mooie vriendschap in het Venetiaanse huis - en misschien wel meer dan dat.
Echt een boek voor onder de kerstboom!

Zorba de Griek - Michalis Kazantzakis
Een klassieker, zowel het boek als de film. Speelt zich af op Kreta en laat een prachtige indruk achter. Een letterkundige laat de slavernij van de maatschappij achter zich en pacht op Kreta een verlaten bruinkoolmijn. Hij wil weer mens worden onder eenvoudige arbeiders en boeren. Een bestaan vinden zonder de verworvenheden van de moderne tijd. In een havencafé leert hij Zorba kennen, een eenvoudig man, maar ook een groot filosoof. Zorba werpt zich op als zijn leermeester. Zijn levenswijsheid doorbreekt de dunnen korst van de beschaving en toont de mens in z'n ware gedaante. Indrukwekkend boek over de zoektocht naar levenswijsheid. Kazantzakis werd wereldberoemd door het boek en de film.

De naam van de vader - Nelleke Noordervliet
Een 44-jarige advocate, Augusta de Wit, gaat op zoek naar haar verleden. Dat blijkt moeilijk. Haar voornaam heeft ze van haar vader, een Duitse soldaat; de achternaam niet van haar stiefvader, maar van haar moeder. In haar studietijd (1968) trouwt ze met een revolutionaire student met een joodse achtergrond. In het jaar dat de Berlijnse muur valt, komt ook voor haar de Wende.  Ze gaat op zoek naar haar vader en dat brengt haar onder meer op Kreta.
Deze vierde roman van Nelleke Noordervliet kreeg de Multatuliprijs. Niet voor niets. De stijl van het boek wedijvert met die van Mulisch, de opzet met Hermans, de vele verwijzingen naar de klassieke oudheid hadden van Claus kunnen zijn. Maar samen is het echt van Noordervliet.
Een boeiend boek over een zoektocht naar de roots van Augusta.

Onder de acropolis - Sofka Zinovieff
Dit boek heb ik in één ruk uitgelezen, in twee avonden dan wel. Heerlijk boek over het leven van de Engelse (en van Russische afkomst) schrijfster, die in 2001 voorgoed naar Griekenland verhuisde, samen met haar man, een Griekse diplomaat. Dit boek gaat over hun eerste jaar in Athene en beschrijft het dagelijks leven aan de hand van de seizoenen en feestdagen.  Sofka Zinovieff ziet hoe haar kinderen echte Grieken worden en hoe haar man zijn wortels herontdekt, na een groot deel van zijn leven in het buitenland gewoond te hebben. En ze probeert haar oude droom om 'Grieks te worden' met lef waar te maken, ondanks alle herkenbare belemmeringen. Smullen!

De judaskus - Maïra Papathanassopoulou*
Eleni, op haar achttiende getrouwd omdat ze zwanger was, speelt al zeventien jaar ten beter weten in de rol van volgzame echtgenote en liefhebbende moeder. Totdat ze ontdekt dat haar man vreemdgaat, onder meer met haar beste vriendin. Dan besluit ze om haar leven een nieuwe, verrassende wending te geven. Een humoristisch boek met veel heerlijk 'Griekse' belevenissen. Erg leuk en onderhoudend.

Tsatsiki en Tsatsiki in Griekenland - Moni Nilsson-Brännström*
Een leuk jeugdboek over een originele moeder en een ondernemende zoon. Tsatsiki is negen jaar en haalt heel wat kattenkwaad uit. Maar hij maakt zich ook druk over zijn haar en over zoenen met meisjes! Tsatsiki heeft een Griekse vader maar woont met zijn moeder en zusje Retzina in Zweden. Zijn moeder zit in een popgroep en ze heeft een vriend. Zijn vader woont in Griekenland. Bij Tsatsiki lijkt de lol het belangrijkst te zijn. Maar hij vindt het ook belangrijk een goed mens te zijn. Het verhaal is wervelend, het jochie leuk en ontdeugend.
Het boek is ook verfilmd. De film Tsatsiki won de prijs voor de beste kinderfilm op het filmfestival in Berlijn en vier keer goud in Zweden: beste film,beste regie, beste script en het beste camerawerk.
Maar ik zou zeggen, lees eerst dit leuke boek!

* Deze boeken zijn eventueel te koop, ik heb ze dubbel

 

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments