Een dag vol tegenstrijdigheden

Gepost door: Corry Gepost op: 28 juni 2013 | 0 Reacties

Tags: , ,

Woensdag 26 juni vertrekken we uit Kala Nera. Nog een laatste shopstop in Volos en dan gaan we op pad naar Kalambaka, waar we de Meteora willen bekijken. We kiezen voor een alternatieve route om het meest saaie stuk (qua landschap), Volos, Larissa, Trikala, te mijden en zetten eerst koers naar Farsala. Je ziet duidelijk dat je hier in een landbouw gebied bent; een grote vlakte waar duidelijk van alles wordt verbouwd (vooral graan, katoen en voedergewassen en tabak in Farsala), en overwegend geel-groen van kleur.  Na Mataranga verandert de gewone tweebaansweg plotseling in een brede vierbaansweg met verkeerslichten bij alle kruisingen en op het eind twee grote rotondes. Gedurende het hele traject komen we misschien drie auto's tegen en rijden er twee op dezelfde weg als wij, voor zover we dat kunnen zien dan. Het blijft volstrekt onduidelijk waarom hier zo'n highway is aangelegd. Wie heeft of had hier baat bij?

kerkKerkje in Farsala

De temperatuur stijgt naarmate we dichter bij Larissa komen (warmste stad van Griekenland) en bereikt uiteindelijk 38 graden in Karditsa. Dat blijkt een grotere stad dan we van te voren hadden ingeschat. We zijn er op tijd en besluiten om nog een rondje rond het Limni Plastira (meer van Plastira) te doen, dat hier in de buurt ligt en waar je via het passeren van een kleine bergrug aankomt. En daar is het verrassend mooi. En stil. We verbazen ons nog even bij het zien van een bord dat aangeeft dat de sneeuwkettingen om moeten, maar realiseren ons dan dat dit natuurlijk een hooggelegen bergmeer moet zijn. Het is ook meteen een stuk koeler dan beneden, zo'n 26 graden. De natuur is ook anders, de gele brem bloeit hier bijvoorbeeld nog rijkelijk terwijl die elders meestal al uitgebloeid is.

brem

Bij Pezoula rijden we naar het 'strand' (Akti Pezoulas), dat een klein recreatiegebiedje blijkt te zijn. Je kunt er wandelen, waterfietsen en schieten op een schietbaan.

waterfietsenWaterfietsen

Op het eind van de weg is een taverne/café met een mooi uitzicht op het meer en de omringende bergen en bergdorpen tegen de flanken geplakt. Na een lekkere ijskoffie volgen we weer de  weg langs het meer. Deze  stijgt en daalt voortdurend en passeert diverse bergdorpen. Het is heeeeeel stil overal en we zijn duidelijk een bezienswaardigheid in onze Nederlandse auto. Het meer is betoverend blauwgroen, met een grillige oeverlijn die uitmondt in moerasachtige stukken land. Overal ruikt het heerlijk en in de stilte hoor je alleen het geluid van vogels en insecten. Verder helemaal niets, geen auto, geen mens en geen knetterbrommertjes. Het wemelt van de bijenkasten overal en dus wel overal veel gezoem. Wat een onverwacht mooi stukje Griekenland!

meer

meer

stuwdamStuwdam, voor een kloof

kloofKloof hierachter

We rijden het meer grotendeels rond en gaan dan richting Mouzaki en van daaruit via Pyli naar Elati. Ik heb gelezen dat dit een skidorp is met veel accommodatie en daar moet het vast lukken om iets leuks te vinden om te slapen vannacht.  Na de bergen rond het meer begint het landschap weer heel Nederlands met akkerbouw en graanvelden. Het is plat (als je de omringende bergen wegdenkt) en er rijden over tractors rond die druk bezig zijn met hooi en andere agri-werkzaamheden. Vanaf Mouzari gaan we weer de bergen in wat meteen een Alpenlandschap oplevert. De 'Alpen' worden nog duidelijker als we Elati (Elati = vertaald: de dennenbomen) bereiken, dat midden tussen enkele hoge bergen ligt. Er zijn veel hotels, pensions en kamers te huur. We checken in bij hotel Koziakas, waar een super aardige Griekse yiayia (oma) ons een kamer laat zien, van alles aan ons vraagt en zegt dat we er ook lekker kunnen eten. Een snel rondje door het dorp laat zien dat het nergens druk is (understatement); in geen van de restaurantjes zijn meer mensen te zien dan de eigenaar/kok/ober en de cafés hebben in totaal zo'n 5 gasten. We eten vanavond dus in het restaurant van ons hotel waar we de enigen zijn en verwend worden met werkelijk heerlijk eten: chorta, gebakken feta met tomaat en kalfsvlees met tomaat, kaas en pasta uit de oven. Smullen!

torrenBermbewoners bij Elati


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments