Eigenwijs koken; niet altijd even handig

Gepost door: Corry Gepost op: 14 augustus 2011 | 0 Reacties

Tags: ,

Heb ik eindelijk door dat ik tussen zeven en acht uur 's avonds niet moet afspreken, niets moet plannen en er voor moet zorgen dat ik uiterlijk zeven uur de TV aanzet om naar Masterchef Australia te kijken, blijkt dat het programma in het weekend niet uitgezonden wordt! Enfin, gelukkig kom ik er tijdig achter en kan dan in elk geval genoeg aandacht aan mijn eigen uitprobeersel besteden. Want  vandaag ga ik een volgend recept koken uit ´De Griekse keuken thuis´: courgettebeignets van Alonnisos. Ik heb al veel vaker courgetteschijfjes, oftewel courgettekeftedes, gebakken, op diverse manieren maar nog nooit uit dit boek. En deze zijn echt heel anders, ik ben heel benieuwd!

Wat in elk geval altijd op het boodschappenlijstje staat voor dit bijgerecht (of meze) is courgette, ui en dille, gewoonlijk de hoofdbestanddelen. Maar in deze versie gaat ook feta, Parmezaanse kaas en knoflook. Mmmm, klinkt goed! Ik snijd, prak, meng en kneed alles tot er uiteindelijk acht courgetteballetjes, afgeplat tot een schijfje, op het bord liggen. Heb de helft van alle ingrediënten genomen om een bescheiden hoeveelheid te maken. En dan, de pan in. Gewoonlijk neem ik de helft minder olijfolie dan voorgeschreven (blijf tenslotte toch Hollandse en wil een beetje light koken) en dat blijkt deze keer al snel een vergissing. Het bakken gaat vrij moeizaam, de schijfjes worden uiteindelijk wel bruin en gaar, maar zeker niet zo als op het plaatje.  Tja, eigenlijk had ik het al kunnen weten. De keftedes moeten min of meer gefrituurd worden in de hete olie, niet gebakken in een bescheiden laagje. Dus weer wat geleerd, soms moet je gewoon doen wat in het recept staat. Ook al vind je het een ongehoord grote hoeveelheid olie...

Als ik ze even later proef, ben ik dat toch al snel vergeten. Want eerlijk is eerlijk, ze smaken fantastisch. Echt bijzonder lekker door de verschillende smaken die je proeft, de zachte courgette, pittige feta en Parmezaanse kaas en de duidelijke, frisse smaak van verse dille. Hm, wat zouden de Masterchefs ervan gezegd hebben?

Courgettekeftedes van Alonnisos
Nodig voor 4 personen: 500 g courgettes - 1,2 dl olijfolie (extra vierge) - 1 grote ui, gesnipperd - 2 lente-uitjes, zowel het groen als het wit gesnipperd - 1 teentje knoflook, geperst - 2 grote sneden brood - 2 eieren, losgeklopt - 200 g feta, verbrokkeld - 50 g versgeraspte graviera (Griekse kaas) of Parmezaanse kaas - 3-4 el gehakte verse dille of 1 el gedroogde oregano (doe ik eigenlijk nooit in courgettekeftedes) - 50 g bloem - zout en versgemalen zwarte peper - citroenpartjes voor het opdienen.

Breng een pan water met wat zout aan de kook. Snijd de courgettes in 4 cm dikke plakken en stort deze in het borrelende water. Kook ze in ca 10 min gaar, met het deksel op de pan. Stort ze in een vergiet en laat ze afkoelen.
Verhit  3 el olijfolie in een koekenpan en bak de ui en de lente-uitjes erin tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook toe en haal de pan van het vuur zodra het mengsel gaat geuren.
Knijp zoveel mogelijk vocht uit de courgettes en doe deze over in een grote kom. Voeg de gebakken ui en knoflook toe en roer alles goed door.
Rooster het bood, snijd de korst eraf en gooi deze weg. Verpulver het geroosterde brood en maal het tot kruim in een keukenmachine (of met de staafmixer in een kom). Voeg de kruimels aan het courgettemengsel toe samen met de eieren, feta en de geraspte kaas.
Roer er dille of oregano door en voeg peper en zout naar smaak toe. Kneed alles tot een homogeen mengsel. Voeg wat bloem toe als het te nat dreigt te worden.
Schep een volle lepel uit het courgettemengsel. Rol er een bal van en plat deze af tot een schijf. Maak op deze manier een aantal beignets.
Haal de beignets door bloem en schud overtollige bloem eraf. Verhit de rest van de olijfolie in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag. Bak de beignets bruin in de hete olie. Bak ze zo nodig in gedeelten en keer ze een of twee keer tijdens het frituren. Schep de knapperige beignets uit de pan en laat ze uitdruipen op een dubbele laag keukenpapier. Leg ze voor het opdienen op een verwarmde schaal en garneer ze met citroenpartjes.

ingrediënten

 

courgettekeftedes

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments