Eilandhoppen, te beginnen met Naxos

Gepost door: Corry Gepost op: 24 mei 2013 | 2 Reacties

Tags: , ,

Als we de kade van Naxos oprijden maandagmiddag, voelt dat meteen weer vertrouwd. Voor mij is het vier jaar geleden dat ik hier voor het laatst was en ik kijk uit naar een paar dagen op dit heerlijke eiland. Het wordt lekker weer met veel zon en een heerlijke 25 graden. Genieten dus. We staan onszelf lekker een paar stranddagen toe! Pas donderdag komt er enige actie, wanneer Sylvia en Ronald een tocht met de auto over het eiland gaan maken. Ik ga 's morgens wat winkelen in het stadje en breng een bezoek aan het vernieuwde archeologisch museum dat in het Kastro is gehuisvest. Het is groter dan voorheen en laat een best grote collectie bodemvondsten zien, met name gebruiksvoorwerpen die aan de oostkust (en dan vooral Moutsouna) in graven zijn gevonden. Zeker de moeite van een bezoekje waard! Na dit bezoekje wandel ik via de vele slingerstraatjes (verdwalen is bijna niet te vermijden!)  naar beneden. Tijd voor een ijskoude koffie. Het is heerlijk toeven aan de haven, een behoorlijk stevig windje maar gelukkig ook genoeg zon om het aangenaam te hebben. 

Naxos

Naxos is het grootste en groenste eiland van de Cycladen. Het is zo'n 450 vierkante kilometer groot en kent prachtige kusten, redelijk hoge bergruggen (tot 999 meter) en vruchtbare valleien waarin aardappelen en groenten worden verbouwd. Prachtige, authentieke dorpen in het binnenland en overal mooie doorkijkjes naar de zee. Vanwege zijn grootte leent het eiland zich ervoor om eens een auto te huren en het binnenland in te trekken. Wij logeren op Naxos altijd in hetzelfde kleine familiehotelletje, Hotel Sanoudos. Sinds 1990 hebben we door de jaren heen het comfort zien toenemen en vooral door de ligging dichtbij strand en dorp, de fijne lichte kamers en de supervriendelijke ontvangst door Maria, de eigenaresse,  kiezen we altijd voor dit hotel. Het ontbijt is bovendien meer dan geweldig!

Kat Niet alleen wij genieten van de zon!

Wandelen in de storm
Als we vrijdagochtend opstaan merken we al dat er opnieuw flinke wind is, die vanmiddag vast nog wel tot een storm zal aanwakkeren. Ik besluit een flinke wandeling te gaan maken, via Prokopios naar Agia Anna, zoveel mogelijk langs de kust. Een fantastische route, deels langs het strand, deels langs de weg. Langs het vliegveld en via het nevendorpje van Prokopios, op het schiereilandje aan de rechterkant. Het is erg stil in het plaatsje, ik kom alleen bouwvakkers tegen en een enkele Griek in de auto of op de brommer. Pas in Prokopios zelf, het is inmiddels elf uur geweest, passeren ook wat toeristen op brommertjes, quads of in een huurauto. Ook in Agia Anna is het nog heel rustig en veel accommodaties zijn nog gesloten. Er wordt volop getimmerd, geverfd en met meubels gesjouwd. Op de terugweg landt vlak voor mijn neus een vliegtuig op het kleine vliegveld, toch altijd wel leuk om te zien hoe zo'n klein toestel zich snel op de grond zet en vrijwel onmiddellijk stilstaat. Tegen drieën geniet ik nog van een yoghurtshake op het mooie terras van Flisvos aan het strand en laat de storm grotendeels aan mij voorbijgaan. Hopelijk is het morgen wat rustiger, we hebben weer een stranddagje gepland...

zicht op Naxos Wandelen naar Prokopios, zicht op Naxos stad

Naxos stad Zicht op zee

 

Natuurgebied Terugwandelen naar Naxos, met aan de rechterkant een klein natuurgebied (vlak bij het vliegveldje).

Meer informatie over Naxos elders op deze site of op Griekenland.net.

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

  • Nee, de dagtocht was nog niet gestart maar ik ga morgen voor een paar dagen. De heenreis is op goed tijdstip, om10 uur. De terugreis helaas in alle vroegte.... lees later op het blog.

    Posted by Corry, 26/05/2013 7:04pm (9 years ago)

  • Ik lees niets meer over een dagtocht naar Amorgos. Is dat niet meer gelukt?

    Posted by Christel, 26/05/2013 11:37am (9 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments