Eindelijk... lekker lui ezel zijn

Gepost door: Corry Gepost op: 21 november 2011 | 1 Reacties

Tags: ,

Inmiddels is het alweer heel wat jaartjes geleden. Mijn eerste vakantie in Griekenland, het was een onvergetelijke week op Rhodos. Voor het eerst de Griekse geuren opsnuiven, een duik nemen in een turquoise blauwe zee en iedere avond smullen van zoveel mogelijk authentiek Grieks eten. Nou ja, voor zover we dat toen konden beoordelen dan. En, voor het eerst zien hoe het dagelijkse Griekse leven er uitzag. Op Rhodos wel te verstaan, en natuurlijk werd dat beeld deels beïnvloed door het ruim aanwezige aantal toeristen. Zo dachten wij aanvankelijk dat de ezels in Griekenland vooral werden ingezet als dierlijke taxi bij het vervoeren van toeristen naar de acropolis in Lindos...

Na deze en nog ontelbare andere vakanties en het lezen van stapels boeken over Griekenland weet ik dat de ezel van oudsher het werkpaard in Griekenland is. Als lastdier vervoerden ezels stenen, dozen, groenten en natuurlijk ook mensen. En ook nu nog zie je hier en daar dat een ezel wordt ingezet voor vervoer. Deze foto maakte ik tijdens een recente reis in Finikounda (Peloponnesus).

Ezelvervoer in Finikounda

Wat er met de ezels gebeurt als ze geen lasten meer hoeven te vervoeren, tja, ik heb er eigenlijk nooit bij nagedacht. Tot ik las over enkele ezelopvangplaatsen in Griekenland. Met veel liefde en zorg wordt de ezels een prettige oude dag bezorgd. Een medewerker van de Ezelsociëteit tipte mij over enkele websites met het verhaal over deze opvang. Petje af wat er allemaal gedaan wordt voor deze trouwe makkers. Zo kunnen ze op hun oude dag lekker lui ezel zijn. Voor wie het leuk vindt om meer te lezen, hieronder een aantal leuke en informatieve websites:

Ezelopvang op Corfu

Ezelopvang op Kreta

Ezelopvang in Nederland, via deEzelsociëteit.

En terwijl ik deze links even googelde, kwam ik op het blog van De Griekse Gids terecht, waar vandaag ook een artikeltje over de Ezelopvang op Corfu is geplaatst!

Ezel in Katakolo

Een ezeltje 'in de wacht' in Katakolo, Peloponnesus en hieronder eveneens in de wacht (baasje zat in het kafenion) in een klein dorp in de Peloponnesus:

ezel

En op een van mijn 'boekenzoektochten' kwam ik een super leuk boekje tegen. Ik dacht eerst dat het mogelijk in Griekenland afspeelt, maar dat is niet zo:

Kito en het ezeltje


 

 

Plaats je reactie

Comments

  • Wat een mooi artikel is het geworden Corry. Die zachtaardige dieren verdienen het!
    hartelijke groet,

    Jessica

    Posted by Jessica , 24/11/2011 1:43pm (10 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments