Evia, Pinksteren in Limni; 8 - 12 juni

Gepost door: Corry Gepost op: 13 juni 2006 | 0 Reacties

Tags: , ,

Donderdagochtend gaan we op pad naar Evia. Daar heb ik in Limni een studio gereserveerd tot maandag, dus tijdens het Griekse Pinksteren (Pendikosti) wat ook een belangrijk religieus feest is in Griekenland. Op tweede pinksterdag is tevens het ‘feest van de Heilige Geest’. We besluiten om niet direct via de snelweg te gaan, maar een route langs de kust te kiezen. Helaas. Ook deze, zo op het oog gedetailleerde, wegenkaart is een echte Griekse kaart. Vol verrassingen. Dus wegen die net wat anders lopen. Wegen die lijken door te gaan, maar dat toch niet doen. Enzovoort. Met als gevolg dat we heel wat heen en weer rijden. Na een paar uur, en echt wel vele leuke weggetjes later, zijn we het beu en rijden naar de snelweg. Zo zijn we toch nog in de middag op Evia.

 

We eten onderweg naar Limni in een van de vele restaurants ‘met view’ op de bergen en zijn rond half zes op plaats van bestemming. Limni is een van de leukste plaatsjes op Evia, heel schilderachtig gelegen in een kleine baai. Volop terrasjes aan de waterkant en grappige straatjes tegen de heuvel op. Evia is het tweede eiland van Griekenland qua grootte (Kreta is het grootst). Het is langgerekt en ligt dicht tegen de kust aan, zodat je overal een geweldig zicht hebt op het tegenover gelegen vaste land. Vrijdag gaan we een middagje naar Loutra Edipsos, zo’n 30 kilometer noordwaarts. De route gaat langs de kust en is prachtig. Loutra is een spa-resort, waar al sinds de oudheid geneeskrachtige bronnen worden aangeboord voor gezondheidsdoeleinden. Je kunt er ook nu nog allerlei therapieën volgen, die tot de beste van Griekenland behoren. Doen we niet hoor… We wandelen wat, eten de duurste fruitsalade ooit op het terras van zo’n spa-hotel, en wandelen wat langs de langgerekte boulevard. Deze zijn ze aan het opknappen, maar wel in een echt Grieks tempo! Op de terugweg zoeken we een terras op in Ilia, een gehuchtje met volgens de borden tal van tavernas en cafés aan de waterkant. Maar helaas, nu even niet. Alles is dicht… 

Regen, onweer, storm en … hagel!
Zaterdag doen we een dagje Noorden. We rijden de route Limni, Strofilia, Vasilika, Pefki, Isteia, Rovies, Limni. Een schitterende route, vol bochten en afwisselende landschappen. Ongelooflijk groen (later snappen we waarom het hier zo groen is..). Tot aan Pefki gaat het gesmeerd, al is het wel wat bewolkt. In Pefki schijnt de zon, dus vertoeven we een paar uur op een terras om te drinken en eten. Het plaatsje loopt net een beetje vol met vakantiegangers, uitsluitend Grieken, die hier de Pinksterdagen komen doorbrengen. Pefki heeft een superlange boulevard met héél veel terrasjes. Nu blijkt ook waarom. Paralia Pefki (Pefki aan zee, zeg maar..) bestaat voor 95% uit appartementen en kamers voor de verhuur. En dus restaurants en cafés. Een populaire bestemming voor ‘vaste land’-Grieken in weekenden en vakanties. Gezellig!
Om een uur of drie wordt het heel donker, het begint te onweren! We haasten ons naar de auto, nemen nog een paar foto’s van deze ongriekse lucht en gaan op weg terug. Het begint al snel te regenen. Ik wil nog graag bij een accommodatie kijken in Kamatriades, bij Isteia. Het blijkt een gehuchtje te zijn, nog vrij ver van de stad Isteia, te bereiken via een superslechte weg, en zo in de regen ziet het er ook allemaal nogal triest uit. Niets voor mij dus. We volgen verder de borden naar Halkida, komen daardoor over allerlei wegen die op de kaart niet goed aangeduid zijn. De weg zit vol bochten en om iedere hoek is het verrassend wat je weer ziet. Qua omgeving, en qua weg… En ook qua temperatuur, want ik krijg ineens in de gaten dat de autothermometer rap naar beneden gaat. Van 20 graden wordt het 19, 18, 17 enzovoort om met 11 graden een dieptepunt te bereiken!! Ik stap nog een keer uit de auto om een foto te maken. Brrrrrrrrr! Gauw terug, maar helaas is het in Limni ook niet echt lekker, zodat we de voetbal toch maar binnen kijken.

Zondag is het gelukkig heerlijk weer. Weliswaar hangen er her en der wat dreigende wolken, maar genoeg zon om lekker naar het strand te gaan. Wat we dus doen, net buiten Limni, richting Rovies. Daar is een smalle strook met een kiezelstrand en een paar leuke cafés. En eind van de middag is het voetbaltijd… Nederland tegen Servië-Montenegro. Geen van de cafés heeft op dit tijdstip een TV buiten staan, dus weer binnen kijken. Maar ja, de uitslag (1-0) is natuurlijk het belangrijkst! ’s Avonds nog een wandeling langs de kust, richting het klooster. Het eerste stuk is wat saai en droog, maar na een paar kilometer wordt het groener met her en der mooie doorkijkjes, zie foto.
En maandag is alweer vertrekdag. We gaan rond half 10 op pad. Het is al een beetje donker als we richting Halkida rijden. Na drie kwartier onderweg geweest te zijn, gaat mijn telefoon. De eigenares van het appartement. Blijk ik een tas te zijn vergeten! Dus terug… Op de tweede heenweg gaat het ineens ongelooflijk gieten van de regen. Gecombineerd met hagel!! En dat in Griekenland, in juni, ongelooflijk. Toen ze het gisteren op TV lieten zien (ander deel van Griekenland) kon ik het nauwelijks geloven. Slecht voor de oogst van vooral kersen, die nu zo goed als overal rijp zijn, en bijvoorbeeld sla. Tja, en het weer schijnt nog een paar dagen minder stabiel te zijn, zeker wat ten noorden van Evia. We gaan daarom maar wat later naar de Pilion, en nu eerst een paar dagen naar Eretria, iets ten zuiden van Halkida. Dagje met de auto op pad, naar Kymi, en wat rondkijken in de omgeving, onder andere in de stad Halkida, wat een leuke echt Griekse stad is. Beetje rondslenteren, beetje terras, beetje shoppen…


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments