Fietsen van Athene naar Delphi

Gepost door: Corry Gepost op: 19 oktober 2012 | 0 Reacties

Tags: ,

Wat een heerlijk vooruitzicht om aan het eind van een drukke week de vrijdagavond op de bank door te kunnen brengen. Muzikaal omlijst door Glykeria, Remos, Notis Sfakianakis en vele anderen geniet ik van wijn, pistache en mijn boek. Nog vier hoofdstukken te gaan en Rosita is net in Patras aangekomen. Op de fiets naar Delphi...

Het boek 'Amsterdam-Delphi - op de fiets naar het orakel' is in een woord geweldig. Het verhaalt van de bijzondere reis die schrijfster Rosita Steenbeek maakt met haar partner Art. Ze fietsen in 40 dagen van Amsterdam naar Delphi. Via Duitsland en Zwitserland, vervolgens langs de kust de hele laars van Italië door om in Bari aan boord te gaan van een Minoan ferry, op weg naar Patras. Dan via de brug tussen Rio en Andirrio, Nafpaktos en Galaxidi naar Delphi.

Het hele boek doet je verlangen naar reizen en ik heb al te vaak gedacht 'zal ik ook eens een stuk gaan fietsen?' Tja. Ik weet dat ik niet zo'n fietser ben en dat dit dus geen slim idee is, maar de aanstekelijke manier waarop dag na dag wordt beschreven doet mij bijna twijfelen. Misschien kan ik dit ook? Gelukkig komt er altijd weer een moment in het boek waarop ik denk 'wat fijn dat ik dat niet ben, ik ga met de auto!'

Rosita schrijft beeldend en gedetailleerd zonder vervelend te worden, wat op zich al een hele kunst is. De reisbeschrijving wordt voorzien van net genoeg historische feiten om het leuk te houden en net zoveel interessante wetenswaardigheden om steeds door te willen lezen. En steeds weer legt ze verbanden met Griekenland en de Griekse historie. In drie dagen lees ik het uit en na net de laatste pagina dicht te hebben geslagen vind ik het alleen maar jammer dat het boek uit is.

De laatste hoofdstukken spelen zich af in Griekenland en deze etappe Patras-Delphi is, zoals te verwachten, een feest van herkenning. Ik ken iedere kilometer van dat stuk omdat ik het meerdere malen heb gereden. Met de auto, dat dan weer wel, maar in mijn beleving net zo fascinerend. Rosita is verrukt van het landschap, lyrisch over de Griekse gastvrijheid en zo te lezen al net zo verliefd geworden op het land als ik. Dat blijkt ook uit het feit dat ze na haar reis (en na een langere periode ziek zijn) vanuit haar woonplaats Rome met de trein naar Bari vertrekken en ze opnieuw met de fiets vanaf Patras de route rijden, dit keer tot Athene.

Een aanrader voor iedereen die houdt van Griekenland, van reizen en van reisliteratuur!

Athene-Delphi

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments