Ga nú naar Athene!

Gepost door: Corry Gepost op: 8 juli 2006 | 0 Reacties

Tags: , ,

Athene - Glyfada; 6 - 8 juli
Toen de meltemi op volle sterkte over het land raasde, en ik in Iria zo ongeveer bezweek van de warmte, zei iemand me het al: ga nú naar Athene, het is er heerlijk als een noordenwind waait. En omdat er nog steeds een noordenwind waait, besloot ik om het eind van de storm af te wachten in de buurt van Athene, in Glyfada. En vandaag, donderdag, ga ik heerlijk de stad in. Niet eens zo zeer om te shoppen (al is dan natuurlijk ook wel erg verleidelijk..), maar vooral om lekker door Athene te slenteren en te genieten van wat er te zien en te doen is.


Het begint al goed. Als ik in het trammetje stap om negen uur, denk ik 'waar ken ik die bestuurder van?' Als hij een half uur later uitstapt (en een ander gelukkig achter het stuur gaat zitten) weet ik het: Alec Baldwin! Tegenwoordig trambestuurder in Athene... Zou zijn laatste film geflopt zijn??
Tegen tienen slenter ik het Syndagmaplein over, op weg naar Monastiraki. Eerst even naar de Espritwinkel in Ermou (ja, Syl natúúrlijk, even kijken of ze hier ook zoveel leuks hebben..) en daarna rondneuzen in de winkeltjes in Monastiraki, een echte volkswijk en erg leuk. Ik ga gewoon wat ronddolen en kijk pas weer op de plattegrond als ik naar het museum voor Cycladische kunst ga, om half drie. En het is inderdaad heerlijk om hier nu te zijn, dankzij het windje heerlijk fris. Natuurlijk wordt het na tweeën warm, maar niet echt te heet. Het museum valt een beetje tegen, niet echt veel, ik denk dat het Nationaal Archeologisch Museum veel weggesnoept heeft. Uit heel Griekenland zijn vondsten naar dit museum overgebracht. Al is het begrijpelijk (heeft nu een supercollectie, die overzichtelijk is en goed te bewaken) toch vind ik het wel jammer. Ik hou wel van kleine musea waar in de regio gevonden voorwerpen zijn. Het zegt je dan meer. Maar morgen ga ik naar dat 'grote' museum. Ben benieuwd...
Er is een koeienexpositie in de stad. Al een tijdje hoor, maar voor het eerst heb ik er nu een heleboel gezien en gefotografeerd. Grappig!

Shoppen en cultuur
Vrijdag zit ik een half uur vroeger in de tram. Het is nu weer onbewolkt en de wind is nog steeds lekker, maar wel minder hard. Ik loop nu van Syndagma via Kolonaki (luxe wijk, windowshoppen hier..!) naar de studentenwijk Exarhia, rond en ten zuiden van het plein Exarhion. Grappig is dat de overgang in de Solomosstraat vrijwel ongemerkt gaat. Ineens realiseer ik me dat het gedaan is met de luxe en gewone, kleine winkels de overhand krijgen. Veel minishopjes, winkeltjes waar nog ambachten worden uitgevoerd, koffiewinkels, kleine eettentjes, leuke café's (ja, ook een Starbucks) en, logisch in een studentenwijk veel boekwinkels. Op het plein is het gezellig, ik drink er wat en loop daarna naar het Nationaal Archeologisch Museum, met volgens het boekje 'de mooiste collectie Oud-Griekse kunst ter wereld'. En inderdaad, dit museum is om van te smullen. Wat een hoeveelheid prachtige voorwerpen zijn er uitgestald! Of eigenlijk moet ik zeggen 'neergezet' want er staat zo verschrikkelijk veel, op elkaar en naast elkaar dat van echt exposeren niet zo sprake is. En eigenlijk vind ik dat wel prima zo. Het is wat ongedwongen en geeft aan dat er heel veel verzameld is. Vooral de marmeren sculpturen en de vazen en potten uit de geometrische periode vind ik heel mooi. Maar eigenlijk ook de gebruiksgoederen, en de sieraden. Leuk om te zien dat dus al in de vroegste tijd mensen bezig waren met dingen en zichzelf te versieren.
Boordevol inspiratie stap ik zo'n twee uur later de deur weer uit. Wat voor mijn doen erg lang is. Hoewel ik graag en veel naar musea ga, houd ik het meestal na hoogstens anderhalf uur voor gezien. Dan ben ik het gewoon beu. Als ik nog een keer door Kolonaki slenter, op zoek naar een leuk eettentje maar bezwijk voor een paar zeer uitnodigende winkeltjes (!), moet ik toch weer lachen om de wijze waarop ze hier met voetgangers omgaan. Of eigenlijk gewoon niet omgaan, ontkennen dat ze bestaan. Als totaal onbelangrijk afdoen... Veel stoepen zijn gebarricadeerd, opgebroken, vol plantenbakken, vuilnisbakken, rommel, bromfietsen, motors, auto's, en wat je nog meer kunt bedenken. Maar als voetganger moet je regelmatig je leven wagen door over de weg verder te gaan...

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments