Gemengde peulvruchtensoep

Gepost door: Corry Gepost op: 4 februari 2011 | 0 Reacties

Tags:

Ik ben dol op soep. Zomer of winter, koud of warm weer, maakt me allemaal niet uit, het smaakt altijd. Vooropgesteld dat de soep zelfgemaakt is met lekkere (verse) ingrediënten. Natuurlijk maak ik regelmatig soep naar een recept (met wat variaties) maar vaak ook gooi ik maar wat bij elkaar in de pan, doe er bouillon bij en voilà, een nieuwe soep is geboren! Zoals ook onderstaande maaltijdsoep. Ontstaan vanuit het feit dat ik een keer een pak gemengde gedroogde peulvruchten kocht in Italië. Mijn Italiaans was niet echt op peil en ik heb dan ook maar geen moeite gedaan om de code van het recept op het pak te kraken. Ik heb de peulvruchten gewoon maar aangevuld met verse groente, een pak tomatenblokjes en bouillon. Zure room of crème fraîche smaakt ook altijd lekker in soep. In dit recept is gekozen voor zure room wat het heel fris en voorjaarsachtig maakt.

De basis is dus een mengsel van gedroogde peulvruchten. Dat kan van alles zijn, maar zorg in elk geval voor een mengsel van bonen, linzen en erwten. De erwten en linzen zijn sneller gaar dan de bonen en zullen wat uiteen vallen tijdens het koken. Daardoor wordt de soep licht gebonden.

Voor 4 personen: 50 g magere spekblokjes - 1 kleine ui, gesnipperd - 1 blik/pak tomatenblokjes (uitlekgewicht 400 g) - 1 liter kokend water - groentebouillonblokje - 1 vleesbouillonblokje -   150 gram gemengde gedroogde peulvruchten ( bruine/witte bonen, kievietsbonen, zwartoogboontjes, linzen, erwten; 8 uur geweekt in koud water) - 1 kleine winterwortel, in plakjes - 200 gram snijbonen, in ruitjes of smalle plakjes gesneden -  2 el (platte) peterselie, gehakt - chilipoeder - versgemalen zwarte peper - 125 ml zure room.

Giet de gedroogde bonen door een zeef en spoel af met koud water. Doe de spekblokjes in een pan met dikke bodem en bak even het vet eruit. Voeg dan de ui toe en bak deze zachtjes mee. Voeg dan de tomatenblokjes, het kokend water, de verkruimelde bouillonblokjes, de peulvruchten, de plakjes winterwortel en de snijbonen toe. Breng alles opnieuw aan de kook en laat het geheel een uur zachtjes koken. Check even of de bonen zacht genoeg zijn. Voeg dan de peterselie toe en breng het geheel op smaak met chilipoeder en zwarte peper. Schep de soep in 4 borden of soepkommen en schep in elke kom/bord een schepje zure room.

Geef er wat (bruin) brood of broodstengels bij en je hebt een complete maaltijdsoep. Je kunt de soep prima invriezen om zo altijd soep op voorraad te hebben!

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments