Generatie Einstein: slimmer, sneller en socialer

Gepost door: Corry Gepost op: 25 april 2010 | 0 Reacties

Tags: ,

Vrijdagochtend, heerlijk weer en een kleine boekverkoping voor een goed doel hier in de buurt. Een ideale combinatie om eens even te gaan snuffelen. En ik heb (alweer) geluk! Ik stuit op een aardig boekje: Generatie Einstein; slimmer, sneller en socialer. De titel spreekt me wel aan, de voorkant is leuk en het boek ziet er als nieuw uit. Voor een speurder naar goede 2e hands boeken dus minimaal de moeite waard om met extra interesse naar te kijken Wink. Het boek gaat over communiceren met jongeren van de 21ste eeuw. Wat dat nu met Einstein te maken heeft...?

Dat blijkt al snel als ik 's avonds aan het lezen sla. Volgens de schrijvers dacht Einstein wezenlijk anders dan z'n voorgangers. Niet puur wetenschappelijk, lineair en rationeel, maar creatief en multi-disciplinair. Zo ook de nieuwe generatie, de jongeren die grofweg geboren zijn vanaf 1990. Het boek laat duidelijk de verschillen zien met de babyboomers en de generatie X. Slik, zelf behorend tot de generatie X is de herkenning groot! Maar wat een leuk en interessant boek, leest met vaart en geeft inzichten en tips. Zo lees ik onder meer dat jongeren niet zo zeer eigen kanalen hebben, maar vooral de nieuwe kanalen (die voor iedereen toegankelijk zijn) op geheel nieuwe wijze benutten. Ze zijn op zoek naar verbondenheid en willen informatie en inzichten toetsten aan die van anderen. Ze hechten enorm aan authenticiteit en laten nep en namaak voor wat het is. Liever goede informatie dus, dan overtuigende verhalen waar ze zo doorheen prikken.

Ook verrassend vind ik dat uit onderzoek gebleken is dat de jongere helemaal niet zo global gericht is dan vaak wordt gezegd. Integendeel, hij hecht erg aan de regio en zijn naaste omgeving. Gaat graag en veel om met vrienden en familie (mening van pa en ma is belangrijk, in tegenstelling tot de opvatting van de generatie X!), luistert naar regionale radio- en TV-zenders en leest alleen een regionale krant of weekblad, naast de overal gratis verkrijgbare en populaire METRO. Het wereldnieuws en opinies daarover vindt ie verder wel op internet. Jongeren zijn echte informatiemonsters, ze ervaren nauwelijks overload maar zijn goed in schiften van informatie. [Hoewel recent onderzoek uitwijst dat er ook zoiets als infobesitas is ontstaan].

Jongeren zijn van nature nieuwsgierig. En deze nieuwsgierigheid voert een jongere naar  voor hem interessant nieuws of informatie.  En dan ook alleen dat. Interesseert iets hem niet, zapt hij weg. Nieuwsgierigheid maakt dat een jongere leest, onthoudt en deelt met anderen. Jongeren zijn collectief ingesteld en hechten grote waarde aan de sociale context en de mening van de groep. Ze vinden het prima dat er reclame wordt gemaakt, als maar duidelijk blijft dat het reclame is. En dus geen objectieve informatie. Van een mix hiervan gruwelen ze en haken dan onverbiddelijk af.

Meer weten? Lees het boek!

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments