Grieken mogen weer kiezen. Maar voor wat?

Gepost door: Corry Gepost op: 16 juni 2012 | 3 Reacties

Tags: ,

Morgen is het zover, de Grieken mogen weer uitvoering geven aan de democratie en in het stemhokje laten weten waar ze in geloven. Voor zover ze ergens in geloven, want de vraag is natuurlijk, welke keuze leidt tot een beter leven en een hoopvolle toekomst. Wie het weet mag het zeggen, de chaos lijkt de overhand te hebben en zekerheden worden niet uitgedeeld.

In situaties zoals deze heeft emotie vaak de overhand. Meningen worden aan elkaar getoetst en wat blijft hangen zijn gedachten, sentimenten en gevoelens. De kracht hiervan is niet te onderschatten en kan een doorslaggevende rol spelen bij de verkiezingen. Een rationele keuze is immers nauwelijks te maken. Natuurlijk willen Grieken niet kiezen voor werkeloosheid. Kiezen voor halvering van je inkomen, voor uit je huis gaan omdat je het niet meer kunt betalen en voor ziek zijn of dood gaan omdat medicijnen onbetaalbaar worden.

Ze willen echt niet kiezen voor gesloten deuren, hoge muren en een zee van tijd waarin niets er toe lijkt te doen. Ze willen niet kiezen voor de terugkeer naar de drachme, voor de onzekere tijden die daarmee aanbreken en voor een stagnatie van handel en toerisme. Voor het mogelijk instorten van banken, het leeglopen van winkels en het zien verdampen van ieder beetje spaargeld dat er eventueel is. Voor vijandigheid, criminaliteit en anarchisme. De meesten zijn echt wel wijzer. Nee, natuurlijk kiezen ze hier niet voor.

Alleen, wat is wijsheid nu? Welke weg leidt tot een beter bestaan, is dat het linkse, bij jongeren populaire Syriza? Is het Nea Democratia, mede aanstichter van de situatie maar ook invloedrijk? Pasok misschien, eveneens veroorzaker van de problemen maar tegelijk ook realistisch. Helemaal eng is de opkomst van extreme partijen aan linker- maar vooral ook rechterkant. Een ding is zeker, het is een lastige keuze. Want natuurlijk valt de grote partijen van alles te verwijten. En tegelijkertijd is overduidelijk dat de overheid echt totaal anders georganiseerd moet worden. Wie pakt dat het beste op?

Weg met corruptie, fraude, overbodige bureaucratie, vriendjespolitiek, kruiwagens, envelopjes met 'overhaalmoes', voor wat hoort wat en gratis water, elektriciteit of wat dan ook in ruil voor stemmen, support of vergunningen. Een betrouwbare overheidsdienst, een deugdelijk belastinginningssysteem, power vanuit de bevolking zelf en net genoeg (financiële en bestuurlijke) speelruimte vanuit Brussel om grondig en waardig te  hervormen. En hulp daarbij, omdat Griekenland dit alleen echt niet voor elkaar krijgt en leren van elkaar voor ieder land van nut kan zijn.

Misschien moeten Spanje, Portugal en Italië ook meteen maar even meekijken...

Meer info over de Griekse politiek op het blog van Bruno Tersago, een Belgische journalist die al jaren in Griekenland woont en werkt.


 

 

Plaats je reactie

Comments

  • Trouwens, zo juist zag ik op het journaal ook een reportage van de NOS over het bankroet van de gezondheidszorg. Is ook zorgwekkend! Lijkt zo wel een derdewereldland te worden... Morgenavond vanaf 9 uur worden de eerste verkiezingsuitslagen verwacht.

    Posted by Corry, 16/06/2012 8:23pm (10 years ago)

  • Tja, het is niet mens-eigen om zo maar te veranderen, een dringende noodzaak of grote wens is gewoonlijk nodig. En ja, als het om cultuur gaat (in een land of in een bedrijf) gaat het ook nog eens erg langzaam. Iedereen houdt graag waar hij voordeel van heeft of zich prettig bij voelt.

    Posted by Corry, 16/06/2012 8:22pm (10 years ago)

  • De Volkskrant besteedt vandaag ook behoorlijk aandacht aan Griekenland. Niet altijd in positieve zin, helaas.
    Er wordt geconstateerd dat er de nieuwe generatie nodig is voordat veranderingen ook werkelijk veranderingen worden. De Griek wil wel veranderen, maar niet ten koste van de ingesleten privileges.

    Posted by Ingrid, 16/06/2012 6:58pm (10 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments