Griekenland; hoe beeldvorming de nuance negeert

Gepost door: Corry Gepost op: 29 juni 2011 | 4 Reacties

Tags:

Het kan je onmogelijk zijn ontgaan. Tenzij je in absolute afzondering je dagen hebt doorgebracht, zonder één enkele connectie met de buitenwereld, moet het zijn doorgedrongen dat Griekenland deze weken trending topic is. Het land is vogelvrij verklaard en vrijwel dagelijks houden journalisten ons minutieus op de hoogte van iedere uitspraak, elke nieuwe invalshoek en alle ongezouten meningen van politici, BN'ers en vele anderen in wiens mening ik meestal niet geïnteresseerd bent. Het stoort me mateloos dat alles en iedereen genoeg wijsheid in pacht denkt te hebben om een oordeel te kunnen vellen over een situatie die zo complex is, dat zelfs economen en bedrijfskundigen het niet met elkaar eens kunnen worden.  

De laatste maanden is Griekenland behoorlijk in beroering en het wordt per dag erger. De instabiliteit in het land neemt onrustbarende vormen aan en demonstraties zijn aan de orde van de dag. Reden is de economische crisis en de hoge werkloosheid, met veel onzekerheid over bezittingen en banksaldo. Bij de Grieken heerst grote ontevredenheid over de wijdverbreide corruptie en de onmacht van het landsbestuur om hierop in te grijpen. Met bijna maffiaanse precisie zijn de afgelopen decennia zwart-geldverbindingen aangelegd tussen de meest uiteenlopende diensten, bedrijven, ondernemers en individuen. De zichtbare en onzichtbare geldstromen in het land zijn misschien wel bijna even groot en zorgen voor enorme verschillen tussen mensen met veel (zwart) geld en mensen die vrijwel niks (meer) hebben. Tel daarbij op een overheid die te groot, te omvangrijk en nu bijna failliet is en je begrijpt dat de zorgen groot zijn. Hoe het zo ver heeft kunnen komen? Goede vraag, geen eenduidig antwoord.

Ondeugdelijk bestuur
Meningen te over, maar wat is wijsheid? Natuurlijk, er is een hoop mis in het bestuur van het land. Talrijke politici in opeenvolgende regeringen hebben kiezers gekocht met baantjes, beloften en opdrachten. Belastingontduiking werd dan misschien wel niet gestimuleerd, maar toch in elk geval heel goed mogelijk gemaakt. En groeide uit tot volkssport nummer 1. Talloze Grieken zijn in staat geweest om op slimme wijze grote sommen geld te onttrekken aan de economie; via steekpenningen, zwarte bijbetalingen van opdrachtnemers en het simuleren van een ongehoord laag belastbaar inkomen. Wat vervolgens werd goed gekeurd door de dienstdoende ambtenaar omdat deze zo op bescheiden wijze mee mocht delen in het voordeel. In de Griekse cultuur zijn allerlei waarden verankerd die het huidige systeem in stand houden. Zoals trots, nationalisme, eergevoel, hulp binnen familie/vriendenkring en je afzetten tegen alle vormen van overheid. En er zijn ook tal van Grieken die garen spinnen bij de huidige situatie en niets liever willen dan zo verder gaan.

Eenzijdige beeldvorming
Maar de beeldvorming die nu in het buitenland is ontstaan, is toch echt niet helemaal correct. Feiten, meningen en speculaties zijn behoorlijk in elkaar over gegaan.  Het is bijvoorbeeld echt niet zo dat alle Grieken veel verdienen, weinig werken en al vóór hun 60ste achter de geraniums zitten. Recent onderzoek heeft laten zien dat de mannen gemiddeld vrijwel gelijk met de Nederlandse mannen met pensioen gaan en dat Grieken gemiddeld zo'n 400 uur per jaar méér werken dan wij in Nederland. Alleen omdat er extremen zijn, zoals met pensioen op je 50ste, en er daarnaast te veel ambtenaren zijn die weinig doen en relatief veel verdienen - het resultaat van jaren vriendjespolitiek - komen die uitersten meestal in beeld. Zeker, er zijn Grieken die in staat zijn om veel geld binnen te halen en daarbij ook nog hun personeel flink uit te buiten. Met zo'n grote werkeloosheid ligt de macht helaas toch bij de werkgevers. En er zijn ook Grieken die te veel van hun inkomen besteden aan onnodige luxe, dure cadeaus en grote auto's. Maar er zijn veel meer Grieken die nauwelijks nog in staat zijn om het geld voor de dagelijkse boterham bijeen te verdienen en die nu de rekening moeten betalen voor de enorme winsten van een kleine bovenlaag. Aardige, gastvrije mensen die voor hun kinderen een goede toekomst willen in een land waar je fijn kunt leven en gelukkig kunt zijn. En die nu alles aangrijpen om hun overheid te laten zien dat het zo niet langer kan.

Perspectief bieden
Ik vind het erg zoals alles nu uit zijn verband wordt gehaald. Politici buitelen over elkaar heen in hun haast om Griekenland de les te lezen.  Zo gemakkelijk wordt er geoordeeld en veroordeeld, zonder echt een perspectief te bieden. En dat is toch wat naar mijn mening nodig is. Een perspectief op een toekomst waarin er weer werk is, betere verdeling van gelden en een overheid die een kader biedt waarin het land zich echt kan ontwikkelen.  Alleen dat kan een positieve beweging in gang zetten onder de bevolking waardoor de Grieken zelf voor de oplossing kunnen zorgen. En er zo zelf toe kunnen bijdragen dat het corrupte systeem wordt afgebroken. Dan krijgen eerlijkheid en rechtvaardigheid een kans in een andere maatschappij, waarbij belangrijke authentieke waarden als saamhorigheid, levensvreugde en zorgen voor elkaar behouden blijven. En dan kan Griekenland de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

  • Dag Corry,
    Ben Nederlander, woon sinds 12 jaar op Kreta.
    Dank voor dit genuanceerde verhaal, dat ik vandaag heb doorgestuurd naar een aantal vrienden in Nederland.
    Inmiddels zo'n vijf zeer instemmende reacties gekregen.
    Er is dus wel degelijk begrip voor de Griekse situatie, ondanks het populisme van De Telegraaf ...!!
    Nogmaals dank.

    Posted by Ton van der Breggen, 30/06/2011 9:49pm (11 years ago)

  • Dank voor jullie reactie.
    Nog even als aanvulling, het geweld dat je ziet bij de demonstraties keur ik uiteraard niet goed. Dit geweld is meestal niet het gevolg van \'normaal\' protest van de bevolking maar vaker zijn het gerichte geweldsacties van een kleine groep onruststokers die dit bijna beroepsmatig doen.

    Posted by Corry, 30/06/2011 6:23pm (11 years ago)

  • Mooi stuk, Corry.
    Helemaal met Hieronymus eens.
    Ik heb het op mijn facebookpagina gezet èn doorgestuurd naar een collega, die ook zeer geïnteresseerd is in het wel enwee vn Griekenland (ook al komt hij er bijna nooit), en na hetlezen van de laatste Lychnari overweegt om na Turkije ook (onderwijs)contacten te gaan opbouwen. Maar eerst moet het rustiger worden in ons geliefde (vakantie)land.

    Posted by Ingrid, 30/06/2011 9:18am (11 years ago)

  • Goed stuk. Eindelijk een keer niet dat wijzende vingertjes en vooroordelen.

    Posted by Hieronymos, 29/06/2011 4:17pm (11 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments