Griekenland, kruidenland

Gepost door: Corry Gepost op: 13 april 2008 | 0 Reacties

Tags: , ,

Het is altijd weer smullen geblazen, eten in Griekenland. Voor iedereen die nu 'hè nee, wéér tomaat en komkommer en souvlaki' roept, dat is níet de authentieke Griekse keuken!! De Griekse keuken is eenvoud, is vers, is geurig en smaakvol, is goede en authentieke producten en is koken met verse kruiden.


Eén van de meest gebruikte keukenkruiden in de Griekse keuken is dille. Een kruid dat van oorsprong alleen in delen van Azië voorkwam. Vanwege de heerlijke geur brachten de Egyptenaren de plant in cultuur. Vervolgens schreven Egyptische kruidenartsen dille in hun recepten voor. Vanuit Egypte heeft het kruid zich langzamerhand naar het westen verspreid. Dille is inheems in het Middellandse-Zeegebied en groeit er volop. De geslachtsnaam 'Anethum' komt van het Griekse 'anetos' dat 'ontspannen' betekent. 'Dille' komt van het Noorse 'dilla' dat 'slaapopwekkend' betekent (grote vraag: waarom de volksnaam vanuit het Noors??). In het Midden-Oosten was dille al in bijbelse tijden een bijzonder belangrijk geneeskrachtig kruid. In de Middeleeuwen was men ervan overtuigd dat dille krachten bezat die heksen en ander gespuis afschrokken. Het kruid werd op allerlei terreinen van 'wetenschap' toegepast. Zo zou dille in wijn de passie vergroten... En de bekende 17e-eeuwse Engelse geneesheer en kruidenarts Culpeper was ervan overtuigd dat dille voortreffelijk werkt tegen de hik! Ook werd dille gebruikt tegen verkoudheid en hoofdpijn. En het schijnt dat een extract van gekneusde dillezaad versterkend werkt voor de nagels. En kauwen op de zaadjes levert een frisse adem op.

Kortom, een kruid dat in geen enkele (kruiden)tuin zou mogen ontbreken! Lekker, en het ziet er ook nog mooi en mediterraan uit in je tuin.


 
Een lekker Grieks recept met dille:

Lauwe salade van zwartoogboontjes met rucola

Nodig voor 4 personen: 275 g zwartoogboontjes (of gewone witte bonen) - 5 lente-uitjes, in ringen - een handvol rucola - 3 à 4 el gehakte verse dille - 1 dl olijfolie - sap van 1 citroen - 10-12 zwarte olijven (kan ook zonder) - zout en versgemalen zwarte peper. Sla voor het opdienen (naar keuze).

Gedroogde witte bonen moeten een nacht in ruim water weken voor je ze kunt verwerken. Voor zwartoogbonen geldt dit niet.

Spoel de bonen in een zeef af met koud water. Breng ze in een pan met koud water aan de kook en giet ze af. Zet de bonen weer op, met vers koud water en een snufje zout (om te voorkomen dat ze tijdens het koken uiteen vallen).

Breng het water aan de kook. Draai het vuur iets lager en kook de bonen gaar in 20-30 minuten. Let goed op en haal de pan van het vuur zodra de bonen papperig dreigen te worden.

Giet de bonen af. Vang 5-6 el van het kooknat op in een kommetje. Stort de bonen in een grote kom. Voeg er meteen de overige ingrediënten aan toe en schenk het opgevangen kooknat erbij. Schep alles goed door elkaar. Serveer het gerecht meteen of laat afkoelen tot lauw. Geef er eventueel sla bij.


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments