Griekenland van A tot Z: de letters B en C

Gepost door: Corry Gepost op: 30 augustus 2012 | 0 Reacties

Tags: ,

Ik zal het maar meteen opbiechten, er zijn niet zoveel bestemmingen met de letter B zodat ik deze letter combineer met de C, waarbij de focus gewoon meteen op de C ligt. Ik zou natuurlijk kunnen schrijven over Binnen-Mani en Buiten-Mani zoals soms wordt gedaan. Ik zie de Mani liever als een geheel en benoem deze onder de M. Vandaag dus aandacht voor onder meer ... de Cycladeneilanden.

De Cycladeneilanden zijn erg bekend, vooral bij de liefhebbers van eilandhoppen, in dit geval op de Egeïsche zee. En als je het mij vraagt zijn het vooral de wit-blauwe kleuren van deze eilanden die voor veel vakantiegangers het typische Griekenlandbeeld weergeven. Witgekalkte huizen met blauwe luiken en deuren, witte kerkjes met blauw koepel, witte muurtjes en blauwe toegangspoorten. Dát is het Griekenland van de ansichtkaarten. Eilandhoppen tussen de Cycladeneilanden betekent genieten van zon, natuur, lekker eten, een blauwe zee en de aangename overzichtelijkheid van een eiland. De Cycladen tellen 56 eilanden en eilandjes, waarvan iets meer dan de helft bewoond is. Ze liggen min of meer in een cirkel rond Delos. Mijn aanraders: Naxos, Paros, Sifnos en Santorini. Het schijnt dat Folengandros ook een plaatje is, ik ben er nog niet geweest, staat wel hoog op het verlanglijstje, evenals Amorgos. Deze informatieve website over wandelen en trekken in de Cycladen is een aanrader voor wandelaars. Soms ietwat gedateerd, onder meer de duur van de boottocht van Piraeus naar Naxos. Die is tegenwoordig geen 7 à 8 uur meer; snelle catamarans varen het in ca. 4 uur!

Naxos Naxos by night

Een van de leukste plekjes op Kreta is Chania, de schilderachtige hoofdplaats in Westelijk Kreta, met overwegend Venetiaans (Italiaanse) invloeden. Het is een aangename plaats aan zee, met erg veel leuke uitstapbestemmingen in de (groene) omgeving.  Naar het schijnt kun je in Vamos een kookcursus volgen (ben ik nog steeds van plan) en ook Georgioupoli is een leuke (bad)plaats in de buurt.

ChaniaDonkere wolken boven Chania

De hoofdstad van het eiland Evia is Chalkida (of Chalkis), druk, mooi gelegen en heel erg Grieks.  Het is een echt stadje, met z'n gebruikelijke levendigheid (en soms drukte) en veel gebouwen. Ik ben er een paar keer geweest en vind de sfeer leuk. Slenteren langs de kade, een frappé drinken op het terras en lekker eten in een van de restaurantjes aan ´de overkant´. Want Chalkida heeft een overkant op het vaste land, verbonden door een smalle brug. De brug bevat steevast tal van bezoekers die het bijzondere fenomeen willen zien van de stroming van het water die elke zes uur van richting verandert. Dat fascineerde Aristoteles, de filosoof die hier zijn laatste levensjaren doorbracht. Hij is zwemmend in het kolkende water verdronken, klinkt het. Anderen beweren dat hij gewoon overleden is aan een maagkwaal.

Chalki is een leuk landbouwdorp dat in het binnenland van Naxos ligt. Klein maar wel met een museum. Goed, museum is misschien een groot woord voor de twee ruimten waarin je kunt zien hoe de kitro, de eilandlikeur van Naxos en een lokale ouzo werd gestookt.  De destilleerderij stamt naar het schijnt uit 1896. Wel erg leuk om een keer te zien. Zo'n beetje om de hoek van het museum is ook nog eens een leuk café met terras. Wat wil je nog meer?

ChalkiOnderweg naar Chalki

Nog niet geweest, wel op het wensenlijstje staat Chalkidiki, schiereiland in het Noorden van Griekenland. Naar het schijnt met mooie stranden (ruim 500 kilometer kust!) en een bergachtig binnenland. Een van de drie landtongen die in zee uitlopen bevat de heilige berg Athos waar alleen mannen mogen komen.

 

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments