Griekenland van A tot Z: de letters D en E

Gepost door: Corry Gepost op: 21 oktober 2012 | 3 Reacties

Tags: ,

De volgende letters in de serie Griekenland van A tot Z, de D en E. Ik bedenk wel  dat door wat suggesties te noemen ik vast andere plaatsen te kort doe! Wie wil kan dan ook gerust aanvullen. Mijn bijdrage gaat over Delphi, Dimitsana, Evia en Epirus.

Delphi, een bestemming die ik jarenlang heb gemeden, met het vaste voornemen niet in deze 'toeristenfuik' te trappen.Tot ik toch ging en meteen drie keer... Delphi is een droom. Een nachtmerrie als je er bent met nog duizenden andere bezoekers, dus kies het tijdstip zorgvuldig. Vroeg in het jaar, in het najaar, of een zomersdag uiterst vroeg of laat. Dan is Delphi betoverend. Alles klopt, de (sterk) klimmende site, geplakt tegen de Parnassos. Het uitzicht op het olijvendal (op de Werelderfgoedlijst van de Unesco), het uitzicht in de verte op Itea, een wit stadje aan zee. En de lucht, de atmosfeer vermengd met geuren van bloemen en kruiden. Ik ben er drie keer geweest, half maart, eind april en half juni, steeds weer fascinerend en anders door andere bloemen en kruiden en door ander licht. Delphi kwam, zag en overwon. Prachtig!

In 2006 was ik vast van plan een kloof te gaan lopen. En toen ik me er wat meer in verdiepte kwam ik tot de conclusie dat het de Lousiuskloof moest worden. Dus halverwege de reis reed ik vol goede moed en vaste voornemens naar dit prachtige gebied in het midden van de Peloponnesus. Ik kwam vanuit Gythio en reed via Sparta naar het Noorden. Prachtige rit, met verrassende plaatsen onderweg. Karitena en Stemnitsa gingen Dimitsana voor. Na zo'n 5 kilometer Dimitsana, een echt bergdorp en een van de vertrekpunten van tochten door de kloof. Het was er koud (13 graden!) en regenachtig, maar toen eind van de dag de zon toch even om de hoek kwam kijken gaf dat een heel bijzondere schittering aan het plaatsje. Ik bezocht er het waterradmuseum en omdat het echt berekoud bleef  nam ik me voor om de warmte op te gaan zoeken. De kloof zal wel niet verhuizen en in een van de volgende jaren ga ik zeker een nieuwe poging wagen. 

Evia heb ik ook een paar keer bezocht,  het is op een na grootste eiland van Griekenland en vooral een bestemming voor freestyle reizigers en voor Grieken zelf. Er zijn vanuit Nederland nauwelijks georganiseerde reizen naar Evia en dat is prima zo. Daarmee blijft de toeristische druk te overzien al besef ik dat de inwoners natuurlijk wel gebaat zouden zijn bij een beetje meer aandacht. En het eiland verdient ook aandacht want het is prachtig. Groen en geurig in het Noorden, ruig, droog en bergachtig in het Zuiden. Ik heb zowel in Karystos, als in Limni als ook in Loutra Edipsou gelogeerd. Fascinerend is de tocht van Karystos naar Nea Styra, over de flanken van het gebergte. Prachtig binnenland en zelfs heuse skipistes rond Steni. En steek eens over van Kymi naar het eiland Skiros!

In 2008 ben ik voor het eerst door Epirus gereisd, het prachtige gebied ten Noorden van Igoumenitsa. Natuurlijk, eerder al was ik een paar keer in Parga, de badplaats aan de kust maar dat is niets vergeleken met de eigenheid, het natuurschoon en de spectaculaire vergezichten die je in Epirus te wachten staan. Totaal verstilde dorpen, geplakt tegen heuvels in honderd tinten groen. Kleuren, geuren, geluiden en stilte wedijveren om aandacht als je zachtjes door het landschap kuiert.  Een heerlijk gebied, vol afwisseling en authentieke Griekse atmosfeer. Spectaculair is de in deze regio gelegen Vikoskloof. En als je dan in de buurt bent is een bezoek aan Dodoni best aardig. Niet heel groot maar mooi gelegen. Bezoek ook Ioannina, een echt Griekse stad, met het grappige eilandje Nisi, waar ooit Ali Pasha zijn residentie had. Mooi boek dat zich in de streek afspeelt: Ten noorden van Ithaka - Eleni Gage. Journaliste Gage (dochter van Nicolas) gaat in Lia het huis van haar grootmoeder Eleni herbouwen.

Arta Brug bij Arta, Epirus

Dodoni Snel lezen om de goede weg naar Dodoni in te slaan

Delphi Delphi

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

 • Corry, ik weet niet of je ze bij de Mani gaat bespreken, maar wat mij betreft zijn de Diros grotten onder Areopoli een bezoek en vermelding meer dan waard!

  Posted by Leontine, 29/12/2012 8:31pm (9 years ago)

 • Hallo Martin, ja ik word een beetje opgegeten door de tijd.. Maar, de F en G zijn in voorbereiding, rond de Kerst moet het lukken! ;-)

  Posted by Corry, 19/12/2012 10:26pm (9 years ago)

 • Hallo Corry,

  Leuk het artikel over Evia en Epirus bij van A tot Z. Komt ons bekend voor en halen er herinneringen bij op. Maar je bent nog bij de E. Lukt de rest je (nog) niet. Kijken er naar uit.

  Posted by Martin, 14/12/2012 5:14pm (9 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments