Griekenland van A tot Z: elke reis is een prachtige ervaring!

Gepost door: Corry Brand Gepost op: 7 augustus 2012 | 4 Reacties

Tags: ,

Tja. Ik ben natuurlijk enigszins bevooroordeeld, maar als je het mij vraagt kun je gewoon elk jaar wéér naar Griekenland zonder het gevoel te krijgen dat je ‘alweer dezelfde stenen, hetzelfde strand en dezelfde kroeg’ tegenkomt. Mits je een beetje voorbereid je keuze maakt en niet meteen de meest voor de hand liggende reisbestemming kiest. En hierbij wil dit blog de komende weken aan bijdragen. Griekenland van A tot Z is het thema voor de komende 26 dagen met wat tips voor bestemmingen om minimaal een paar dagen te verblijven. Vandaag bestemmingen beginnend met de letter A…

Drie jaar geleden was ik voor het eerst op Kythira en logeerde in Agia Pelagia. Een dromerig plaatsje met een klein strand en iets wat je met wat goede wil een aardig centrum zou kunnen noemen. Eén supermarkt, wat miniwinkeltjes en een handvol restaurants en café’s. Dat was het dan en dat was meteen ook meer dan genoeg. De supermarkt had alles wat ik nodig had en ik ging in twee weken tijd maar bij een restaurant eten omdat alle gerechten er fantastisch waren. Eerlijkheidshalve moet ik hier wel aan toevoegen dat ik ook regelmatig zelf kookte (als je een reis van 10 weken maakt, wil je ook wel eens iets simpels eten..) en in andere plaatsjes aan tafel schoof. De omgeving nodigt uit om tochten te maken en neem vooral een kijkje in Chora, Avlemonas, Milopotamos, Mitata en Potamos (op zondag markt). Agia Pelagia is een perfecte uitvalsbasis waar je 's avonds graag terugkomt. Strand en zee zijn er eveneens geweldig, met gelijdelijk aflopend grof zand en prachtige kleine kiezelsteentjes (een sieradenontwerpster verzamelde er bijzondere steentjes om in sieraden te verwerken!).

Tot voor enkele jaren woonde een goede kennis van mij in Ammoudara, een klein plaatsje op Kreta dichtbij Agios Nikolaos. Dank zij haar leerde ik Agios Nikolaos echt kennen. Het Paasfeest was er onvergetelijk, met een lichtketting van kaarsen langs het meer. Ik was er een keer begin april toen het seizoen opgestart werd en je overal tapijten buiten zag hangen, muurtjes nog even werden gewit en de terrassen een laatste opknapbeurt kregen. Heerlijk gegeten in een restaurant aan een piepklein strandje en met de auto de omgeving verkend in alle richtingen. Een heerlijke bestemming voor wie meer wil dan strand en zee en vooral ook het binnenland en de (vrij dichtbije) zuidkust eens wil verkennen.

Athene, ach Athene, wat zal ik ervan zeggen. Ik ben het laatste jaar behoorlijk verdrietig geworden van alle verhalen die ik erover lees in de krant. Onverdraagzaamheid, anarchie, vernielingen en leegstand van winkels voeren de boventoon in de artikelen in de media. Ik was in 2009 voor het laatst in Athene en vond het er geweldig. Het was zomer, er waaide een verkoelende Noordenwind en ik heb genoten van het stadse leven in dit bruisende hart van Attika. Het blijft naar mijn mening toch een fascinerende stad die je te voet en vooral ook eens met de tram (bijvoorbeeld naar Faliro, aan het strand, of naar Glyfada) moet verkennen. Stap vooral halverwege eens ergens uit en dwaal wat rond. Vermijd Omonia en aanpalende straten, struin wat door de wijk rond de Lykkavitos en neem een kijkje in een van de grootste havens aan de Middellandse zee, Piraeus.  Lekker eten en leuk uitgaan doe je onder meer in de wijk Psiri.

Het is alweer jaaaaren geleden dat ik een tocht maakte langs de Cycladen met als start het eiland Andros. We logeerden in Batsi, een leuk vissersplaatsje aan een mooie baai en toerden op een brommertje het hele eiland over. Al na een paar uur werden we ‘gestalkt’ door twee Grieken die ons wel het eiland wilden laten zien en not amused waren toen wij andere plannen bleken te hebben… ’s Avonds bleek een van hen de zoon van onze kamerverhuurster te zijn, wat ons grote schrik en hem veel plezier opleverde! Andros was destijds nog relatief rustig, met tal van stille strandjes en veel authentieke plekjes.

Nog niet geweest maar hoog op mijn 'to-see-list': Amorgos en Alonnisos

Wie vult aan?

Agios Nikolaos

Omgeving Agios Nikolaos

Agios Nikolaos

Omgeving Agios Nikolaos


 

 

Plaats je reactie

Comments

 • Alhoewel wij (dames) er niet mogen komen, zou Athos toch niet mogen ontbreken aan een lijstje beginnend met de letter A.

  Anti-Paros is ook een heerlijk eiland!

  Posted by Alien, 25/08/2012 7:05pm (9 years ago)

 • Oh wat heerlijk om weer iets te lezen over Kythira. Wat en heerlijk en rustig, nog echt Grieks, eiland. Dit jaar op de peloponnesus geweest in het plaatsje Gialova. Ook daar in en het naburig Pylos heerlijk authentiek Grieks gegeten. Prima daar en nog niet echt toeristisch.

  Posted by Martin, 23/08/2012 9:38pm (9 years ago)

 • Denk ook aan Afissos. Een erg leuk plaatsje in de regio Pilion.
  Waar het restaurant slechts 3 verschillende gerechten serveerde per avond, maar super lekker waren die.

  Posted by Sylvia, 09/08/2012 9:03pm (10 years ago)

 • Agio Gordis.
  Agio Gordis is een leuk plaatsje op Corfu
  een heel mooi strand en leuke terrasjes aan het strand, genoeg uitvalsmogelijkheden om overal heen te gaan maar een auto of scooter huren is wel gewenst, tevens kun te veel wandelen.

  Posted by Rob Stam, 07/08/2012 8:20pm (10 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments