Griekenland

Gepost door: Corry Gepost op: 26 maart 2010 | 0 Reacties

Toen ik begin jaren 80 voor het eerst naar Griekenland ging, was ik meteen verkocht. Een weekje Rhodos was voldoende om onherroepelijk verliefd te worden op het land, de natuur, cultuur en de onweerstaanbare levenslust van de Grieken. Sinds die tijd heb ik het land vele malen bezocht, ben van west naar oost gereden, van noord naar zuid gevaren en gevlogen. En overal waar ik was overviel me dat gevoel van 'dit is het, wat een heerlijk land!' In 2006 heb ik een sabbatical van een half jaar voor een groot deel in Griekenland doorgebracht. Twintig weken reizen door dit fascinerende land, het was geweldig. Sinds die reis heb ik nog diverse lange en korte reizen naar Griekenland gemaakt. Alle artikelen die met Griekenland te maken hebben staan in deze rubriek. De artikelen van 2005 t/m maart 2010 zijn overgezet uit het archief van het VK-blog. Het was helaas niet mogelijk om de reacties en foto's bij de artikelen mee over te zetten. En een te grote klus om overal opnieuw foto's bij te plaatsen. Een selectie van Griekenlandfoto's staat in de fotogallery en op mijn Flickr-fotostream.

 


 

 

Biologische olijfolie uit Evia - Griekenland

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 6 januari 2020 19:49 | 0 Reacties

Tags: , ,

Vrienden van mij wonen sinds enkele jaren in Rovies op het eiland Evia. Ze hebben een olijfboomgaard met 80 bomen en maakten afgelopen jaar voor het eerst zelf hun olijfolie. Voorheen werd dit gedaan door bevriende inwoners van het dorp. Omdat ze hun (biologische) olijfolie voor het eerst ook op beperkte schaal gaan verkopen, vroeg ik Susan om een gastblog te schrijven op deze website. Heb je belangstelling voor hun heerlijke (weet ik uit ervaring!) olijfolie, dan kun je deze bestellen via de site. Levering voorjaar 2020. 

0 reacties | Lees het volledige artikel

Kat op Poros

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 1 juni 2019 15:46 | 0 Reacties

Tags: , , ,

Voor veel mensen die regelmatig naar Griekenland gaan zorgen de overal aanwezige katten voor extra charme. Ze zijn meestal best fotogeniek, leuk om naar te kijken en vaak verrassend aaibaar. Bij ons huis op Poros hoort ook een kat, soms zelfs meerdere, maar op dit moment hebben we alleen een aardige oranje-witte kater. Hij past op het huis, verjaagt andere katers van het terrein en laat elke dag mauwend weten dat hij blij met ons is. 

0 reacties | Lees het volledige artikel

Daar gaan we weer.. op naar Poros

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 27 mei 2019 19:48 | 0 Reacties

Tags: , , ,

Ineens is het zaterdag en zingt m'n telefoon me om 5.15 wakker met het bekende Griekse liedje. Ik zucht toch even diep want dit tijdstip is niet mijn favoriete moment om op te staan. Maar aangezien ik in de trein van half zeven wil zitten en ik daarvoor nog wel wat moet doen, kom ik toch maar overeind en schiet in de doe-stand. En zowaar, om half zeven plof ik in de trein neer en vertrouw er maar op dat ik niets vergeten ben. Ik heb op Schiphol in elk geval alle tijd voor koffie, een verlaat ontbijt en om eventueel ook nog wat vergeten spullen te scoren. 

0 reacties | Lees het volledige artikel

Boekenmarkt Middelburg 5 mei

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 28 april 2019 11:28 | 0 Reacties

Tags: , , ,

Vandaag over een week, 5 mei, is er weer een grote boekenmarkt in Middelburg. Wij zijn ook weer van de partij, met onder meer een grote collectie Griekenland gerelateerde boeken (Nederlandstalig) en een collectie Grieke literatuur (in het Nieuwgrieks). De weersvoorspellingen voor 5 mei lijken heel aardig, hopelijk blijft het zo!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Droomhuisje te koop op Syros

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 13 januari 2019 09:29 | 0 Reacties

Tags: , ,

"Nee, echt?" was het eerste wat ik zei toen ik hoorde dat vrienden van mijn hun vakantiehuis op Syros te koop gaan aanbieden. Het is niet zomaar een huisje, het is een prachtig gerestaureerd authentiek huisje met schitterend uitzicht op de omringende velden, de stad Ermoupoli en natuurlijk de zee met o.a. de eilanden Tinos en Mykonos aan de horizon. En het is echt, ze gaan het doen. Reden is hun wens om nu de rest van Griekenland beter te leren kennen...

0 reacties | Lees het volledige artikel

Zon en wolken: herfst op Poros

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 28 oktober 2018 19:05 | 0 Reacties

Tags: , , ,

Wéken naar uitgekeken. En dan is het eindelijk toch 17 oktober en stap ik om 6.45 in de trein naar Amsterdam en na paar uurtjes vliegveld om 12.00 op het vliegtuig naar Athene. Heerlijk, herfst in Griekenland. Met voorlopig volgens de voorspellingen veel zon. We landen om 16.00 uur in Athene en een klein uurtje later koerst onze auto richting Artemida, de eerste stop. De navigatie wijst ons de weg...

0 reacties | Lees het volledige artikel

Zoete herinneringen van een reislustige tweeling

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 7 januari 2018 21:03 | 0 Reacties

Tags: ,

Ze zijn er jaren mee bezig geweest, vooral in hun hoofd. Anke en Lienke van Nugteren, doorgewinterde reizigers en vooral geboren vertellers, ontvingen vorige week hun nieuwste boek van de drukker. "Zijn jullie een tweeling?" is de meest gehoorde vraag in hun leven en als ze daar antwoord op gaan geven kun je er het beste een wijntje bij nemen. Eenmaal aan het vertellen, houden ze niet zomaar weer op. En dan is er nu het boek, over hun reizen naar het Midden-Oosten en natuurlijk naar Griekenland, waar ze zich uiteindelijk (in deeltijd) hebben gevestigd.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Foto's vakantie Poros

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 16 juli 2017 12:02 | 2 Reacties

Tags: ,

De weken op Poros zijn voorbij gevlogen. Ik had meer plannen dan tijd, iets waar je vaker tegenaan loopt op vakantie. Het was geweldig om zes weken door te brengen op één plaats en dan ook nog in een 'eigen huisje' op een mooie plek. 

2 reacties | Lees het volledige artikel

Regen in juni

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 17 juni 2017 18:34 | 0 Reacties

Tags: ,

Zondag 11 juni komt de volgende huisgenoot aan. Christel arriveert met de Flying Dolphin van 15.00 uur en net voordat de boot aanlegt begint het te regenen. Gelukkig zachtjes, maar zodra we het terras van Rota hebben bereikt gaat het gieten. Tijd dus om uitgebreid te gaan lunchen! Tegen vijven kunnen we droog naar huis lopen maar terwijl we de laatste treden nemen tot aan de voordeur begint het opnieuw te plenzen. Om de komende uren niet meer te stoppen... Is dit Griekenland in juni?

0 reacties | Lees het volledige artikel

Lola is weg!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 7 juni 2017 16:38 | 0 Reacties

Tags: , ,

Al weer ruim twee weken ben ik in ons huisje in Griekenland, met nog een kleine vijf weken voor de boeg. Een prima vooruitzicht! Sinds 1 juni is er wel een hapertje in dat heerlijke vooruitzicht gekomen: mijn kat Lola verdween totaal onverwacht van haar logeeradres. Een heel fijn adres, waar ze al meerdere vakanties heeft doorgebracht. En toch... ineens was ze weg!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Tuin: work in progress

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 6 juni 2017 16:37 | 0 Reacties

Tags: , , , ,

Ons Griekse huisje heeft niet alleen een terras en veranda, maar ook een tuin. Een echte tuin met bomen, struiken, veel stenen en nog meer onkruid. Er is ook een klein natuurlijk terrasje met zicht op zee en schaduw van een overhangende boom. Heerlijk, dat nodigt uit tot urenlang kijken en kletsen met een koele ouzo binnen handbereik! Maar voor het zover is...

0 reacties | Lees het volledige artikel

Thuis op Poros

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 2 juni 2017 12:47 | 0 Reacties

Tags: , , , ,

Nooit eerder begon ik mijn vakantie in Griekenland bij de Ikea. Maar toch is dit precies wat we nu gaan doen, op jacht naar tuinstoelen, een (slaap)bankje en wat we verder nog voor leuks en nuttigs tegenkomen voor ons spitaki op Poros. Een kop koffie op het vliegveld mag nog net, maar dan snel op pad. En zo komt het dat we rond half zes met een auto volgeladen koers zetten naar Poros; vier tuinstoelen, een tafeltje, een kastje en een topmatrasje rijker. Ik pas nog net erbij op de achterbank van de auto en in de warme zon val ik bijna in slaap tegen de matras.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Meubeljacht en ouzo drinken

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 25 april 2017 21:47 | 0 Reacties

Tags: , ,

En dan is Pasen weer voorbij. De drukte is eigenlijk ook meteen weer over en relaxed doen we wat boodschappen aan 'de overkant'. Drie minuten met een taxibootje, voor je het weet moet je er al weer uit... Het uitzicht op Poros blijft fantastisch, met ons huisje als een mooie vlek tegen een decor van groen. 

0 reacties | Lees het volledige artikel

Een tweede thuis op Poros

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 17 april 2017 18:41 | 1 Reacties

Tags: , ,

Geroutineerd parkeren we zaterdag rond een uur of vier de auto in parkeergarage 2 van de boot. Wijs geworden van eerdere reizen ("ik weet zeker dat we links stonden, waar staat die auto nu?") denken we er zelfs meteen aan om goed te kijken waar we boven aan komen om zo de volgende dag gemakkelijk in omgekeerde volgorde de weg terug weer te kunnen vinden. Het leek druk op de parkeerplaats aan de haven maar eenmaal aan boord blijkt de boot maar voor ongeveer de helft gevuld. We vinden snel een plekje aan het raam. Uitkijkend over een kalme blauwe zee zwaaien we Italie uit en dromen al van Griekenland. Maar eerst nog een etentje, een nachtje en een halve dag aan boord. 

1 reacties | Lees het volledige artikel

Fahr'n, fahr'n, fahr'n auf der Autobahn

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 11 april 2017 22:37 | 0 Reacties

Tags:

En ja hoor, daar gaan we dan. Donderdagochtend even half negen rijden we de straat uit, op weg naar een nieuw avontuur. De komende drie dagen zullen we vele uurtjes doorbrengen op de autosnelwegen tussen Middelburg en Ancona. We zijn nog niet bij Goes of de vakantiestemming zit er al behoorlijk in.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Bijna op weg

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 5 april 2017 20:42 | 1 Reacties

Tags: , ,

De auto is volgepakt, de route is uitgestippeld en de overnachtingen zijn gereserveerd. We kunnen op pad. Nou ja, bijna dan. Nog een nachtje slapen en oja, ook nog even verzinnen waar de kleine reistas, paar plastic zakjes, stapel tijdschriften en twee boeken gepropt moeten worden. En het fototoestel moet natuurlijk ook nog mee, het statief laat ik maar thuis. Gaat echt niet meer, alle gaatjes zijn eigenlijk al gevuld...

1 reacties | Lees het volledige artikel

Een huisje op Poros

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 5 maart 2017 12:11 | 3 Reacties

Tags: , ,

De knoop is doorgehakt. We hebben een huisje op Poros. Niet voor een week, niet voor een maand maar voor een heel jaar. Of langer als het bevalt. Terwijl ik dit opschrijf kan ik het eigenlijk nog nauwelijks geloven, maar de foto's die we gemaakt hebben begin januari leveren het bewijs. 

3 reacties | Lees het volledige artikel

Nieuwgrieks lezen, lezen en nog eens lezen

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 27 november 2016 12:56 | 0 Reacties

Tags: , ,

Het had iets van 'vol verwachting klopt ons hart', toen we in augustus in de auto stapten en naar midden Nederland reden. Via m'n website was ik benaderd door iemand die een paar dozen boeken in het Nieuwgrieks had geërfd. Of ik belangstelling had om deze boeken over te nemen. Natuurlijk, belangstelling altijd! Al was het alleen al om te kijken wat een Griekenlandliefhebber die ruim 30 jaar door het land heeft gereisd zo al heeft verzameld gedurende z'n reizen. Het waren uiteindelijk ruim 200 boeken die we in de auto hebben geladen. Op weg naar een hoop plezier bij het doorkijken en hopelijk ook naar het hart van vele liefhebbers.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Mijn top 10 Griekse bestemmingen

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 27 maart 2016 15:50 | 0 Reacties

Tags:

Mensen houden van lijstjes las ik pas en ik denk dat het waar is. Ik hou ook van lijstjes, vooral van lijstjes die je af kunt vinken: gedaan, gelezen, geweest. Fijn gevoel om steeds meer vinkjes te zien! Het bracht me op het idee om een heel persoonlijke top tien van Griekse bestemmingen samen te stellen. Wat was dat lastig kiezen! Met het gevaar dat ik tal van plaatsen tekort doen, hierbij mijn persoonlijke favorieten, in willekeurige volgorde.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Griekenland in mei

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 27 mei 2015 20:17 | 1 Reacties

Tags:

Het was wel even puzzelen. Hoe proppen we het maximaal toegestane gewicht aan hand- en ruimbagage in de tot onze beschikking staande koffers en tassen? Dat betekent mooie strakke stapeltjes, wegen, bellen ("hoeveel kilo heb jij al?"), herverdelen, toch maar weer wat eruit halen en nog eens bellen ("hoeveel kan er ik nog bij doen?"). Maar maandagochtend 25 mei zit dan toch alles in de auto en zijn we op weg naar vliegveld Eindhoven. Dat we dat straks allemaal door de straten van Piraeus moeten slepen daar denken we nog maar even niet aan. Het is voor een goed doel...

1 reacties | Lees het volledige artikel

Middelburg boekenstad in mei; met 1 kraam in Griekse sferen!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 8 maart 2015 11:01 | 0 Reacties

Tags: ,

Over twee maanden is het zover, 3 mei is het Middelburg Boekenstad. Zo'n 140 kramen staan dan op de markt en één ervan is in Griekse sferen. Ruim 200 Griekenland gerelateerde boeken staan nu nog op boekenplanken en in dozen, maar op 3 mei staan ze allemaal in onze boekenkraam. En daar zitten veel nieuwe vondsten bij! Het afgelopen jaar hebben we weer van alles ingekocht in Nederland en België. Wij staan voor de vierde keer op deze markt. Afgelopen jaren was het steeds druk, gezellig en erg leuk om met bezoekers te praten over Griekenland en over vakanties in dat prachtige land. Ik kijk er weer naar uit!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Milos, het eiland van Aphrodite

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 18 juni 2014 16:20 | 2 Reacties

Tags: , ,

Milos is het eiland van Aphrodite. Zeggen Milotianen zelf. Ik meen dat Cyprus dat ook zegt, maar dat terzijde. Feit is dat ik me niet kan voorstellen dat iemand niet op slag verliefd wordt op dit bijzondere eiland, dat als een van de zuidelijke Cycladen enerzijds op en top Cycladisch is en anderzijds juist helemaal niet. Met z'n vulkanische landschap, grilllige rotsformaties, warme bronnen, veelkleurige rotsen en traditionele witte dorpjes is het een van de spectaculairste eilanden die ik ooit heb gezien. 

2 reacties | Lees het volledige artikel

Wandelen in een ansichtkaart

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 15 juni 2014 14:11 | 0 Reacties

Tags: , ,

Zaterdagmorgen zijn we vroeg wakker na een lekker nachtje slapen in stilte. In het hotel hoor je helemaal niets, geen muziek, geen stemmen en al helemaal geen knetterbrommertjes. Beneden in de tuin wacht het ontbijt. Een regionaal ontbijt is ons beloofd, het klinkt aanlokkelijk en we gooien snel het noodzakelijke in een tas om mee te nemen op de wandeling naar Chora, zo'n 3 kilometer verder en boven Karavostasi. Maar eerst eten, wat inderdaad heel erg lekker blijkt te zijn.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Folegandros, een onbekende spot in de Egeïsche zee

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 13 juni 2014 10:31 | 0 Reacties

Tags: , ,

"Nou ja, de boot moet ook uit Lavrio komen. Dat is misschien wel ver". De Griek voor ons in de rij dit dit zegt is duidelijk geduldiger dan gemiddeld. We staan te wachten op de boot die ons naar Folegandros gaat brengen. De een na de ander in de wachtruimte doet een rondje om het gebouwtje heen naar de aanlegsteiger en kijkt verlangend richting Paros. Dáár moet de boot vandaan komen. Maar dat doet hij voorlopig nog niet zo lijkt het. Dan sijpelt het bericht door dat hij nog anderhalf uur vertraging heeft. Pffff. Dan toch eerst nog maar een kafedaki halen aan de boulevard.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Naxos, bekend, gastvrij en blijvend geliefd

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 12 juni 2014 12:52 | 1 Reacties

Tags: , ,

De Aqua Spirit gaat er ruim drie uur over doen om Naxos te bereiken. En dat is geen straf onder deze condities: zon, heerlijke temperatuur, blauwe zee en de kans om dolfijnen te spotten. We koersen dan ook meteen naar het bovenste dek, ploffen de rugzakken in een hoek en vermaken ons de volgende uren prima met kijken, kletsen en foto's maken.

1 reacties | Lees het volledige artikel

Piraeus in de regen

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 9 juni 2014 18:21 | 0 Reacties

Tags: ,

"Pano" (boven). De Griekse puber zegt het met een blik van 'hoe kom je in hemelsnaam dan hier verzeild' als ik haar vraag waar de trein naar Piraeus vertrekt van het bijna verlaten station Ska, in een buitenwijk van Athene. Per vergissing namen we vanaf het vliegveld de suburbain in plaats van de metro. We waren al eens eerder met deze trein naar Athene gereisd, wat prima ging. Maar de route naar Piraeus blijkt meer hindernissen te hebben.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Bijna onderweg naar... de Cycladen

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 29 mei 2014 19:02 | 0 Reacties

Tags: ,

De voorbereidingen zijn gestart. Overal liggen spullen die mee moeten, de laatste boodschappen zijn gedaan, er is gepoetst in huis, het logeeradres voor de katten geregeld net als de verzorging van planten en tuin. Nog twee dagen en drie nachten en we zijn op pad naar Zaventem om ergens rond half negen 's avonds in Athene te landen. Druk, druk voor het zover is, dat wel. Want al is al veel gedaan, er staat ook nog wel wat te wachten.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Middelburg boekenstad - 140 kramen en één ervan in Griekse sferen

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 19 april 2014 15:23 | 0 Reacties

Tags: ,

Over twee weken en een dag is het zover, 4 mei is het Middelburg Boekenstad. Bijna 140 kramen op de markt en één daarvan is in Griekse sferen. Zo'n 250 Griekenland gerelateerde boeken staan nu nog deels op de boekenplanken, maar de komende week worden ze zorgvuldig ingepakt en gereed gezet voor de markt. En daar zitten veel nieuwe vondsten bij van het afgelopen jaar! Wij staan voor de derde keer op deze markt. Afgelopen twee jaar was het druk, gezellig en erg leuk om met tal van bezoekers te kletsen over Griekenland en vakanties in dat prachtige land. Ik kijk er weer naar uit. Hieronder een voorproefje van wat meegaat...

0 reacties | Lees het volledige artikel

Boeiend verhaal over een ‘Hemelvaart’ op Paros

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 17 februari 2014 22:17 | 0 Reacties

Tags: , ,

Het boek lag al een tijdje op tafel en steeds stelde ik het moment  van lezen uit. Het verheugen op het lezen van een boek maakt deel uit van het pret, dus het is niet erg om er even mee te wachten! Afgelopen vrijdagavond ben ik er dan toch in begonnen. 'Hemelvaart' van Judith Koelemeijer vertelt het verhaal van een stom ongeluk op het Griekse eiland Paros.  Een ongeluk met invloed op de levens van veel mensen.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Even nagenieten

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 2 oktober 2013 20:46 | 2 Reacties

Tags:

En dan ... zijn er ineens drie maanden voorbij. Juli, augustus, september, maanden vol zon, zomer, buiten eten, wijntje drinken, gezelligheid en veel werk. Geen idee waar de uren, dagen en weken mee gevuld zijn geweest maar de zomermaanden zijn definitief voorbij. In mijn hoofd zijn veel verhaaltjes geboren maar geen een is hier op het blog verschenen. Niets, nada, tipota. Geen excuus, het kwam er gewoon niet van. 

2 reacties | Lees het volledige artikel

Paros en Santorini

Gepost door: Sylvia in de categorie: Griekenland Gepost op: 25 juli 2013 21:24 | 1 Reacties

Tags: , ,

Gastblog van Sylvia en Ronald; 26 mei - 1 juni 2013
Zondag 26 mei nemen Ronald en ik afscheid van Corry en varen we naar Paros. Het hotel heeft uitzicht op zee en haven, dus dat is al genieten. In vergelijking met Naxos is het erg stil op Paros en we missen de gezelligheid van Naxos.

1 reacties | Lees het volledige artikel

Reis door acht landen volbracht

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 20 juli 2013 16:52 | 0 Reacties

Tags:

Vrijdagochtend rijden we na een lekker ontbijtje op het gemakje weg, nog even op zoek naar een supermarkt ('bestelling' van een kennis in Nederland regelen) en dan op naar Trier. De grens is verrassend dichtbij, via een ingenieus parcours (paar rondjes rijden) stuiten we ineens op twee douaniers die diverse auto's van de weg plukken, maar ons niet! En zo zitten we al snel op de weg richting Bazel.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Naar huis… maar eerst nog het Comomeer

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 4 juli 2013 21:56 | 0 Reacties

Tags: , ,

En dan is het toch opeens woensdag 3 juli en is de laatste dag in Griekenland aangebroken. Snif. Ook een reisje van acht weken komt dus blijkbaar gewoon een eind, en wel vandaag. We trakteren onszelf op een lekker 'Grieks ontbijt' (volgens de menukaart) en genieten nog even van het uitzicht op de mooie baai in Parga. Het ontbijt bevat zelfs tiropitta en spanakopitta (kaas- en spinaziepasteitjes), dus ook de lunch is al deels geregeld.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Terug naar de kust

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 2 juli 2013 18:46 | 4 Reacties

Tags: , ,

Na een lekker ontbijtje met een stemmig kerkmuziekje als omlijsting  vertrekken we zondagochtend uit Metsovo. Op naar Ioannina, waar we wat willen rondkijken en tussen de middag willen eten. We tappen nog even een paar flesjes water bij de plaatselijke bron en gaan op weg, uitgezwaaid door de hotelfamilie. "Misschien tot volgend jaar?" zegt de eigenaar. Was het maar waar, maar elk jaar zo'n uitgebreide reis zit er toch niet in. Vinden mijn collega's vast niet leuk...

4 reacties | Lees het volledige artikel

Metsovo, een bergdorp in de zomer

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 29 juni 2013 18:31 | 1 Reacties

Tags: , ,

Zaterdagochtend besluiten we om nog een dagje Metsovo te doen en morgen pas richting Ioannina te vertrekken. Jaren geleden was ik eens een middag in Metsovo en kan me eigenlijk vooral de drommen mensen die de straten bevolkten herinneren, en het enorme gekakel op de overvolle terrassen. Gistermiddag was het dorp in rust gehuld en ik ben benieuwd of het vandaag drukker zal zijn. Leuk om een dagje uit te trekken voor dit dorp en omgeving. En, het ontbijt in ons hotel is werkelijk fantastisch, met zelfgebakken brood, cake en vooral lokale producten (jam, 2 soorten kaas, ei, kersen). Dat mag dus best nog een dagje zo...

1 reacties | Lees het volledige artikel

Meteora, een van de wereldwonderen

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 28 juni 2013 21:32 | 3 Reacties

Tags: , ,

Woensdagochtend doen we nog een laatste rondje door Elati en stimuleren de lokale economie nog wat met de aankoop van bergthee en twee youvetsi-ovenschaaltjes. Nog even twee flessen water vullen uit de bron op het pleintje en dan op naar Kalambaka, waar we een van de bekende wereldwonderen gaan bekijken: de Meteora. Maar eerst maken we nog enkele foto's onderweg en stoppen we nog even bij een riviertje en kleine waterval in Pyli.

3 reacties | Lees het volledige artikel

Een dag vol tegenstrijdigheden

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 28 juni 2013 21:04 | 0 Reacties

Tags: , ,

Woensdag 26 juni vertrekken we uit Kala Nera. Nog een laatste shopstop in Volos en dan gaan we op pad naar Kalambaka, waar we de Meteora willen bekijken. We kiezen voor een alternatieve route om het meest saaie stuk (qua landschap), Volos, Larissa, Trikala, te mijden en zetten eerst koers naar Farsala. Je ziet duidelijk dat je hier in een landbouw gebied bent; een grote vlakte waar duidelijk van alles wordt verbouwd (vooral graan, katoen en voedergewassen en tabak in Farsala), en overwegend geel-groen van kleur.  Na Mataranga verandert de gewone tweebaansweg plotseling in een brede vierbaansweg met verkeerslichten bij alle kruisingen en op het eind twee grote rotondes. Gedurende het hele traject komen we misschien drie auto's tegen en rijden er twee op dezelfde weg als wij, voor zover we dat kunnen zien dan. Het blijft volstrekt onduidelijk waarom hier zo'n highway is aangelegd. Wie heeft of had hier baat bij?

0 reacties | Lees het volledige artikel

Tsangarada en de oudste plataan van Griekenland

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 24 juni 2013 18:55 | 1 Reacties

Tags: , ,

Maandagochtend willen we een kleine wandeling gaan maken, vanaf het strandje van Lambidou naar het volgende strandje, volgens de kaart een wandeling van 20 minuten (enkele reis). We vertrekken op tijd (denken we) en hopen nog voor de echte hitte even te kunnen wandelen. Vanaf Kala Nera volgen we de al snel behoorlijk stijgende weg richting Milies en Tsangarada. Even na Milies zien we rijen auto's aan twee kanten in de berm geparkeerd. Wat is hier aan de hand? Blijkt er een panayieri te zijn bij de kerk Agia Triada. Bij het toegangsplein is een terras opgezet en een rijdende Kantina zorgt voor de inwendige mens. Overal waar je kijkt staan auto's en lopen mensen. Zo is de kerk snel gevuld!

1 reacties | Lees het volledige artikel

Pilion, het land van de Argonauten

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 24 juni 2013 18:22 | 0 Reacties

Tags: , ,

Vrijdagochtend rijden we na een laatste bezoekje aan 'onze' bakker (jammie: bougatsa als ontbijt!) zo rond kwart over negen weg. In Agios Kambos willen we de boot naar Glyfa, op het vaste land, nemen. Van daaruit is het nog zo'n 70 kilometer naar Volos en dan nog zo'n 20 kilometer naar Kala Nera op de Pilion, wat waarschijnlijk onze bestemming gaat worden. De Pilion is een prachtig schiereiland met een overweldigende natuur. Volgens de overlevering was het de favoriete vakantiestek van de twaalf Griekse goden, wat ik me goed kan voorstellen. Behalve vakantieparadijs was het ook de woonplaats van de Centauren en Argonauten. De berg Pilion heeft z'n hoogste punt op 1551 meter en vooral in het berggebied is het aanmerkelijk koeler dan elders in Griekenland. Het is bij uitstek een wandeleiland.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Het noorden van Evia verkennen

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 20 juni 2013 22:27 | 1 Reacties

Tags: , ,

Woensdag besluiten we om de dag te beginnen met een wandeling door Istiaia, het centrumstadje in het noorden. Een echt Grieks, warm en levendig stadje. We winkelen wat en genieten van een freddo cappuccino op een leuk terras.  Christel koopt een paar slippers, zoekt eindeloos naar haar favoriete merk zonnebrandcrème en ik tevergeefs naar een nieuwe bikini. Ach, er volgen nog meer winkelsteden dus tegen half één houden we het voor gezien en rijden naar de kust. Volgende stop: Pefki.

1 reacties | Lees het volledige artikel

Evia, we komen er niet weg

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 20 juni 2013 19:42 | 0 Reacties

Tags: , ,

Het vliegtuig uit Amsterdam is stipt op tijd in Athene en ik ook, zodat Christel en ik tegen twaalf uur al onderweg zijn naar Evia. Onze bestemming is Rovies, zo'n 10 kilometer boven Limni, in het noorden van het eiland. Via de snelweg zijn we in een mum van tijd op Evia en dan begint na Chalkida een prachtige bergroute naar het noorden. Dat is ook waar Evia zo bekend om is, om zijn soms spectaculaire uitzichten op bergen (hoog!), groene valleien en zee. In de middag checken we in bij hotel Agnadi (tip van vrienden) en duiken even later in zee. Ons uitzicht voor vandaag is blauw, blauw en nog eens blauw met wat blauw-grijze bergen aan de horizon. Deze kleuren in de loop van de avond naar roze, rood en oranje en we besluiten dat we hier zeker twee dagen blijven.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Naar de bergen

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 18 juni 2013 19:07 | 3 Reacties

Tags: , ,

"Als je durft moet je dit echt doen hoor" zei mijn vriendin toen ik haar mailde dat Eleni, haar schoonzus had gezegd dat ik best een paar dagen bij haar mocht logeren in Gymno. En 'durven', heeft dan mede te maken met het feit dat de voertaal dan Grieks zal zijn. Enkel Grieks wel te verstaan en geen uitwijkmogelijkheid naar het Engels. Maar Gymno is prachtig gelegen, te midden van de bergen rond Nemea en ik wil er erg graag eens rond gaan kijken. Zo'n vriendelijk aanbod is dan toch niet te weerstaan?

3 reacties | Lees het volledige artikel

Van Epidavros naar Galatas

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 12 juni 2013 20:52 | 0 Reacties

Tags: , ,

Mijn hotel in Epidavros (Apollon) ligt meteen aan het strand, buiten het dorp. Er zijn weinig gasten en het is zeer rustig aan het strand. 's Avonds hoor je alleen het ruisen van de zee.

0 reacties | Lees het volledige artikel

En dan nu… Epidavros

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 9 juni 2013 19:52 | 1 Reacties

Tags: , ,

Na bijna drie weken, met twee onderbrekingen op Amorgos en Syros, ga ik dan nu Naxos echt verlaten. Zaterdagochtend om 9 uur sta ik met de auto in de rij voor de boot. Als deze arriveert rij ik tussen brikjes en luxe mercedessen de boot op en parkeer de auto inmiddels bijna geroutineerd in een klein vakje. Ik ga nu echt onthouden in welke garage ik sta en door welke deur ik erin kom en na een minuut of 10 zoek ik een plekje in de airseats. Het is buiten bewolkt en windkracht 6, dus voor mij geen dekstoel deze vaart!

1 reacties | Lees het volledige artikel

Syros, een onontdekt pareltje in de Egeïsche zee

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 6 juni 2013 17:18 | 5 Reacties

Tags: , , ,

Zondag 2 juni sta ik tegen drie uur aan de haven. Om tien over drie zal daar mijn boot naar Syros vertrekken. Syros is een eiland waar ik nog nooit ben geweest. Ik ga vooral de hoofdstad, Ermoupoli bekijken en een bezoek brengen aan Lienke en Anke, twee van oorsprong Nederlandse vrouwen die al een jaar of tien hun tijd verdelen tussen Brussel (woonplaats) en Ano Syros (hun tweede woonplaats). Zij zullen mij de stad laten zien. Het is best druk bij de haven en als ik op een muurtje ga zitten ben ik al snel omringd door een groep kinderen die van alles willen weten. Ze oefenen mijn Grieks, overhoren me wat ik net van hen heb geleerd en vinden het super dat ik naar Syros, hun eiland ga. Zij gaan terug na een korte vakantie op Naxos van vier dagen. Deze groep  lijkt niet zo beïnvloed te zijn door de crisis; de kinderen hebben merkkleding en -schoenen, sieraden en mooie koffers en tassen bij zich. En weer bedenk ik dat de verschillen in het land groot zijn.

5 reacties | Lees het volledige artikel

Klein rondje Naxos

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 2 juni 2013 10:24 | 2 Reacties

Tags: , , ,

Zaterdag is het bewolkt, geen laatste dagje strand dus, voordat ik naar Syros ga. Ik besluit vandaag de tempel van Dimitras te gaan bezoeken, in combinatie met een wandeling vanaf Ano Sangri. Rijden over Naxos is een feestje. De weg is over het algemeen prima (oké, enkele uitzonderingen daargelaten) en de uitzichten fantastisch. Het binnenland is hoog, met diepe groene dalen en een grote verscheidenheid aan bomen en struiken. Het is 10 uur als ik het stadje uitrij. En dan word ik notabene van de weg geplukt bij een politiecontrole! Nog nooit eerder gehad, bij iedere eerdere controle stuurden ze mij altijd door. Nu dan toch...

2 reacties | Lees het volledige artikel

Chora en de monastiri Gossoviotissa

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 31 mei 2013 16:21 | 0 Reacties

Tags: , , ,

Het hoofdplaatsje Chora, hoog boven Katapola op de berg gelegen, is een toonbeeld van Cycladische architectuur met witte kubushuisjes en prachtig geplaveide smalle (en meestal hellende) straatjes. De weg ernaar toe was al spectaculair en vol verwachting duik ik het plaatsje in als de bus rond 10 uur op het pleintje is gestopt. Het handjevol medereizigers is na een paar minuten verzwolgen door het doolhof van straatjes en ik besef al gauw: hier ga ik verdwalen. Of dat erg is? Ik denk het niet. Het lijkt of ik alleen op de wereld ben, af en toe kom ik een inwoner tegen die vriendelijk 'kalimera' zegt. Uit enkele cafés klinkt zacht muziek en even later ruik ik de eerste voorbereidingen voor de Griekse lunch. Chora is een droom, ik maak veel, heel veel foto's en ben weer blij met mijn nieuwe camera. 

0 reacties | Lees het volledige artikel

Eindelijk dan toch: Amorgos

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 31 mei 2013 08:46 | 0 Reacties

Tags: , , ,

Jarenlang was Amorgos een soort van luchtspiegeling: een bestemming aan de horizon van de Cycladen waar ik steeds graag heen wilde maar wat op de een of andere manier nooit lukte. En nu zit ik dan om half 10 aan de haven te wachten op de Aqua Spirit die mij in een kleine 4 uur naar Amorgos zal brengen. Mij en hopelijk ook nog wat anderen. Het is nog vroeg en de vissers zijn bezig hun vangst te sorteren en deels schoon te maken. Straks komen de kopers die er voor zorgen dat er vanavond verse vis in de taverna's te eten is. Enkele meeuwen weten dat ze zo meteen ook wat stukken krijgen en dansen om de bootjes heen. Een vrouw vraagt me of ik met de boot mee ga, op mijn 'ja' vraagt ze of ik Grieks lees. "Een beetje" zeg ik naar waarheid. Ze meldt dat ze ook wat te lezen heeft in het Engels en geeft me een bijbelse folder. In het Italiaans. En laat dan nu net níet op peil zijn... Tegen tienen verschijnt de boot in de verte. Ja hoor, het gaat echt lukken, ik ga naar Amorgos!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Van Naxos naar Amorgos

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 26 mei 2013 20:41 | 0 Reacties

Tags: , ,

Zaterdag is weer een heerlijke stranddag. Een warme zon, knalblauwe lucht en aan het strand een zacht kabbelend zeetje. Wat wil een mens nog meer? Sylvia en Ronald vertrekken morgen naar Paros dus genieten extra van hun laatste dagje Naxos. Voor vanavond hebben we afgesproken met Lienke en Anke, twee zussen die al jaren een vakantiehuisje hebben op Syros, hoog op een heuvel, in Ano Syros om precies te zijn. Ze zijn een weekend op Naxos, met een Griekse vriendin meegekomen die Franse examens afneemt hier.  Om half acht zitten we dan ook met z'n allen aan de wijn en Kitro op het terras van Lemon, aan de boulevard. We wisselen reiservaringen uit en bespreken de situatie in het Griekenland van nu. Ook op Syros gaat de crisis niet ongemerkt voorbij en voor veel mensen valt het niet mee om het dagelijks bestaan goed voort te zetten.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Eilandhoppen, te beginnen met Naxos

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 24 mei 2013 17:16 | 2 Reacties

Tags: , ,

Als we de kade van Naxos oprijden maandagmiddag, voelt dat meteen weer vertrouwd. Voor mij is het vier jaar geleden dat ik hier voor het laatst was en ik kijk uit naar een paar dagen op dit heerlijke eiland. Het wordt lekker weer met veel zon en een heerlijke 25 graden. Genieten dus. We staan onszelf lekker een paar stranddagen toe! Pas donderdag komt er enige actie, wanneer Sylvia en Ronald een tocht met de auto over het eiland gaan maken. Ik ga 's morgens wat winkelen in het stadje en breng een bezoek aan het vernieuwde archeologisch museum dat in het Kastro is gehuisvest. Het is groter dan voorheen en laat een best grote collectie bodemvondsten zien, met name gebruiksvoorwerpen die aan de oostkust (en dan vooral Moutsouna) in graven zijn gevonden. Zeker de moeite van een bezoekje waard! Na dit bezoekje wandel ik via de vele slingerstraatjes (verdwalen is bijna niet te vermijden!)  naar beneden. Tijd voor een ijskoude koffie. Het is heerlijk toeven aan de haven, een behoorlijk stevig windje maar gelukkig ook genoeg zon om het aangenaam te hebben. 

2 reacties | Lees het volledige artikel

De bergen in

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 23 mei 2013 15:42 | 3 Reacties

Tags: , ,

Zaterdag 18 mei. Op weg naar de winkel bezie ik de auto. Hij is niet meer blauw, het oranje van het met de regen neergedaalde woestijnzand heeft hem in een vaal grijsgrauw vehikel veranderd. Zo kunnen we zondag niet onze nieuwe reisgenoot afhalen... Eind van de dag naar de wasstraat dus, maar eerst nog een ritje naar de bergen. We bezoeken vandaag de familie van een vriend van ons, we zijn uitgenodigd voor een Griekse lunch in Gymno, in de bergen rond Nemea. Ik verheug me er op!

3 reacties | Lees het volledige artikel

Argos, Nafplio en Mycene

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 21 mei 2013 23:03 | 2 Reacties

Tags: , ,

Nadat we donderdag gewinkeld hebben in Argos (want 's morgens bewolkt) is het vrijdag tijd voor een snufje cultuur: we gaan Mycene (Mykines) bezoeken. Jammer, het is nog bewolkter dan donderdag en eigenlijk is vooral ook het uitzicht bij Mycene prachtig. En inderdaad, dat is nu wat minder, donkere wolken pakken zich samen boven de omgeving. Het regent nog niet als we in alle rust over de site wandelen. De enige medegasten zijn een groep Fransen die een rondleiding krijgen en pas als wij naar het museum gaan zien we de ene na de andere bus het parkeerterrein opkomen. Vroeg komen loont zich! Het is de tweede keer dat ik deze site bezoek en toch is het weer mooi. Ook het museum, hoewel klein, is de moeite waard.

2 reacties | Lees het volledige artikel

Bergen, bloemen en zee

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 16 mei 2013 20:49 | 3 Reacties

Tags: ,

Dinsdag zitten we om 10 uur in de auto. Enigszins vertraagd door de stroomstoring deze morgen ("ze zeggen dat het een half uurtje duurt" ,het werd anderhalf uur..) zoeken we onze weg naar Kato Achaia waar ik een doos boeken ga afleveren voor een Nederlandse die in de buurt woont. Daarna stellen we de navigatie in op Tolo, via diverse bergplaatsjes omdat we de route door de bergen en via Tripoli gaan nemen. En wat blijkt? Rijden met navigatie is een uitdaging. Koos ik anders een route via 'rode' wegen op de kaart, de tomtom zoekt het avontuur en leidt ons via allerlei kruip door sluip door weggetjes de bergen in. We rijden door plaatsen waar de auto (of wij) een bezienswaardigheid is en alle mannen op de terrasjes hun nek verdraaien om te kijken hoe wij de smalle bochtjes door manouvreren. Af en toe zien we tot onze opluchting een plaatsnaam bord dat ook op de kaart staat zodat we dit avontuur verder door kunnen zetten.

3 reacties | Lees het volledige artikel

Donkere wolken boven Griekenland

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 13 mei 2013 20:17 | 4 Reacties

Tags: ,

De donkere wolken boven Patras spreken boekdelen. Hier even geen zonovergoten Griekenland, zinderend van de warmte en loom als een schildpad in de zon. Ik wil het zeker weten en loop nog even naar het bovendek, voordat we de auto op moeten zoeken. De opluchting is groot als ik merk dat het er weliswaar dreigend uitziet boven land, maar dat de temperatuur nog steeds heerlijk is als je uit de wind blijft. De aanblik van de brug der bruggen zorgt voor een opwindend gevoel, het is echt, we zijn er. Bijna dan, en dat dreigt nog even mis te gaan als we even later met de lift naar het autodek gaan. Waarom staat er bij de liftknopjes geen keuze voor garage 7? We kunnen kiezen uit 2, 3 of 4 en in geen van deze garages staat onze auto...

4 reacties | Lees het volledige artikel

Daar gaan we… Griekenland wacht op ons!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 12 mei 2013 19:41 | 0 Reacties

Tags:

En ineens is dan toch zover. De auto is volgepakt, de zorg voor huis en have overgedragen en de navigatie ingesteld op ons eerste overnachtingsadres. Over een uurtje vertrekken we naar Colmar en ik doe mij best om stressles dit laatste uur door te komen. Ik drink een kop koffie, prop nog wat spullen in mijn 'eerste dagen tas' en doe een laatste rondje door de tuin. En dan nu ruim acht lange weken vrijheid voor de boeg...

0 reacties | Lees het volledige artikel

5 mei: Middelburg boekenstad, met .... het Griekse hoekje!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 22 april 2013 21:59 | 1 Reacties

Tags: ,

Afgelopen weekend heb ik voor een groot deel doorgebracht tussen de boeken. Leesboeken, kijkboeken, studieboeken, ... Heerlijk genoten van het inkopen op zaterdag en het uitzoeken van deze nieuwe en heel veel al eerder ingekochte boeken op zondag. De voorbereiding voor Middelburg Boekenstad is gestart. Op 5 mei stallen we een groot deel van onze collectie uit op twee kramen op de Middelburgse markt. Een deel van de ruimte is gereserveerd voor het 'Griekse hoekje': zo'n 150 boeken die Griekenland gerelateerd zijn. Boeken over Griekenland, over de mythologie en oudheid, boeken die zich afspelen in Griekenland, Griekse literatuur (vertaald), reisverslagen, fotoboeken, enzovoort. Ik hoop dat het smullen is voor de Griekenlandliefhebber!

1 reacties | Lees het volledige artikel

Lezend meevaren op een Grieks schip midden jaren zeventig: ‘Maidentrip’

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 11 februari 2013 21:23 | 1 Reacties

Tags: ,

Ik was het al lang van plan maar afgelopen weekend heb ik dan toch eindelijk 'Maidentrip' gelezen, een roman van de Zeeuwse Marjon Sarneel. Het verhaal speelt zich af midden jaren zeventig. Het verhaal begint bij de ontmoeting tussen hoofdpersoon Heleen en de Griekse zeeman Dimitris, in het café dat Heleen samen met haar moeder drijft in Terneuzen. Eigenlijk kan ze niet weg uit het café maar natuurlijk kan ze de uitnodiging van Dimitris om hem te bezoeken in Griekenland niet weerstaan. Zo begint een avontuur dat langer duurt dan Heleen aanvankelijk dacht.

1 reacties | Lees het volledige artikel

Griekenland van A tot Z: de letters F en G

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 29 december 2012 15:13 | 0 Reacties

Tags: , , , , , , ,

Ambitieus ben ik aan deze serie begonnen, met de gedachte twee keer in de week een volgende bijdrage te posten. O hoe naïef... Opgegeten door de tijd lukt het me nauwelijks  om twee keer per kwartaal een blog te schrijven! Enfin, hier dan nu toch de volgende letters in de serie, de F en G. Wat een heerlijke letters! Diverse prachtige plaatsen passeren de revue, zoals Fira, Georgioupoli en Gythion.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Lezen over Griekenland

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 9 december 2012 14:23 | 3 Reacties

Tags: , ,

De winter is begonnen en bij de open haard is het goed toeven met een boek. Zonder open haard ook trouwens, een comfortabele bank of stoel is wel een must. Om na te mijmeren over de laatste of vooruit te kijken naar de volgende vakantie in Griekenland of gewoon om meer te weten te komen over het land en zijn bewoners zijn er tal van boeken die je kunt lezen. Hieronder zet ik wat tips van lezers van het Griekenlandforum Oriste, de Facebookgroep Hart voor Griekenland en van mezelf en vrienden van mij bij elkaar.

3 reacties | Lees het volledige artikel

Fietsen van Athene naar Delphi

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 19 oktober 2012 22:45 | 0 Reacties

Tags: ,

Wat een heerlijk vooruitzicht om aan het eind van een drukke week de vrijdagavond op de bank door te kunnen brengen. Muzikaal omlijst door Glykeria, Remos, Notis Sfakianakis en vele anderen geniet ik van wijn, pistache en mijn boek. Nog vier hoofdstukken te gaan en Rosita is net in Patras aangekomen. Op de fiets naar Delphi...

0 reacties | Lees het volledige artikel

Griekenland van A tot Z: de letters B en C

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 30 augustus 2012 21:18 | 0 Reacties

Tags: ,

Ik zal het maar meteen opbiechten, er zijn niet zoveel bestemmingen met de letter B zodat ik deze letter combineer met de C, waarbij de focus gewoon meteen op de C ligt. Ik zou natuurlijk kunnen schrijven over Binnen-Mani en Buiten-Mani zoals soms wordt gedaan. Ik zie de Mani liever als een geheel en benoem deze onder de M. Vandaag dus aandacht voor onder meer ... de Cycladeneilanden.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Grieken mogen weer kiezen. Maar voor wat?

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 16 juni 2012 18:40 | 3 Reacties

Tags: ,

Morgen is het zover, de Grieken mogen weer uitvoering geven aan de democratie en in het stemhokje laten weten waar ze in geloven. Voor zover ze ergens in geloven, want de vraag is natuurlijk, welke keuze leidt tot een beter leven en een hoopvolle toekomst. Wie het weet mag het zeggen, de chaos lijkt de overhand te hebben en zekerheden worden niet uitgedeeld.

3 reacties | Lees het volledige artikel

Methoni als een modern sprookje

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 11 mei 2012 20:20 | 1 Reacties

Tags: ,

Regelmatig krijg ik de vraag waar de foto op de homepage gemaakt is. “Is dat echt in Griekenland?” Ja, zeker, het is (uiteraard..) echt in Griekenland. De foto is gemaakt op het fort van Methoni in mei 2009. Ik was er vroeg, het weer was zonnig en warm en wat heiig boven zee. De sfeer op deze prachtige site was bijna sprookjesachtig, vooral door het decor van de grijzige ruïnes tegen een achtergrond van mistflarden op zee.  

1 reacties | Lees het volledige artikel

Het Griekse hoekje

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 8 mei 2012 20:57 | 2 Reacties

Tags: ,

Wat was dat leuk afgelopen zondag! Voor het eerst stonden we met onze boeken op de jaarlijkse grote boekenmarkt in Middelburg. Een markt met 140 kramen en een fantasisch, gevarieerd en specialistisch aanbod aan 2e hands en nieuwe boeken. Spannend om hier een keer aan mee te doen. Omdat ik fanatiek Griekenland gerelateerde boeken heb verzameld de afgelopen jaren (en er dus veeeel te veel in huis heb..) besloot ik om Griekenland als centraal thema te kiezen. Met veel verrassende ontmoetingen en soms bijzondere verhalen als resultaat!

2 reacties | Lees het volledige artikel

Geef Griekenland een kans

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 25 februari 2012 10:26 | 0 Reacties

Tags:

Griekenland blijft het nieuws beheersen en wekelijks wordt duidelijker dat de situatie voor veel mensen heel ernstig is. Al eerder schreef ik dat het geschetste imago van de niet werkende, altijd in de zon zittende en met vrienden kletsende Griek niet de gehele waarheid is. En uit de nieuwsberichten van de laatste weken blijkt dat de nuance nog steeds ontbreekt. En toch gloort er een beetje hoop op wat meer inzicht. Een groep Griekse ondernemers in het buitenland probeert het tij wat te keren en schaart zich achter het motto 'Geef Griekenland een kans'. 

0 reacties | Lees het volledige artikel

Waarom zou je eigenlijk naar Griekenland gaan? 25 redenen…

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 8 januari 2012 20:10 | 12 Reacties

Tags: ,

Zo, voor alle twijfelaars ("schat, waar wil je heen dit jaar?"), onzekeraars ("zullen we toch maar naar een land zonder stakingen gaan?") en enthousiaste ambassadeurs ("ja natuurlijk ga ik weer naar Griekenland, want...") zet ik wat argumenten bij elkaar om ook dit jaar weer een of meerdere keren richting Zuiden te gaan. En dan linksaf natuurlijk, helemaal tot in de Zuidoosthoek. Naar dat grillig gevormde land met z'n vele grote en kleine tentakels en snippers in een turquoise zee. Wie vult mij aan?

12 reacties | Lees het volledige artikel

Eindelijk... lekker lui ezel zijn

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 21 november 2011 18:57 | 1 Reacties

Tags: ,

Inmiddels is het alweer heel wat jaartjes geleden. Mijn eerste vakantie in Griekenland, het was een onvergetelijke week op Rhodos. Voor het eerst de Griekse geuren opsnuiven, een duik nemen in een turquoise blauwe zee en iedere avond smullen van zoveel mogelijk authentiek Grieks eten. Nou ja, voor zover we dat toen konden beoordelen dan. En, voor het eerst zien hoe het dagelijkse Griekse leven er uitzag. Op Rhodos wel te verstaan, en natuurlijk werd dat beeld deels beïnvloed door het ruim aanwezige aantal toeristen. Zo dachten wij aanvankelijk dat de ezels in Griekenland vooral werden ingezet als dierlijke taxi bij het vervoeren van toeristen naar de acropolis in Lindos...

1 reacties | Lees het volledige artikel

Nieuwe premier in Griekenland - gaat hij het land redden?

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 11 november 2011 10:02 | 0 Reacties

Tags: ,

Griekenland heeft een nieuwe premier, Lukas Papadimos. Gaat hij het land redden? Heeft hij de ideeën, de kracht en de bindingsvaardigheden om werkelijk iets te betekenen voor Griekenland? Het is goed te beseffen dat niet alleen de crisis van de laatste jaren deze catastrofe heeft veroorzaakt. Natuurlijk, het heeft het debacle versneld, maar er is veel meer aan de hand.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Laatste dag erop uit: Georgioupoli

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 16 oktober 2011 10:29 | 0 Reacties

Tags: ,

Laatste dag alweer en we weten eigenlijk nog niet wat we zullen gaan doen. Veel opties zijn de revue gepasseerd, een laatste dag is kostbaar, waar ga je deze aan besteden? 'Wat doet het weer' is deze week het grootste vraagstuk geworden en elke dag is het een verrassing. Vandaag lijkt het een zonnige dag te worden, maar als we even later de lucht bestuderen en nogal wat wolken in de bergen zien hangen, besluiten we om toch maar geen auto te huren om het binnenland in te gaan. Eigenlijk wilden we nog naar de Imbroskloof en ook Argyroupoli (Lappa) staan nog op het lijstje. Maar om nu een dag in wolken en misschien zelfs regen door te brengen...

0 reacties | Lees het volledige artikel

Vrijdag muziekdag in Rethymnon

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 15 oktober 2011 21:17 | 0 Reacties

Tags: ,

Vrijdagochtend zijn we vroeg uit de veren om vóór het geplande luie stranddagje (ja, ja, de tweede al!) eerst nog een wandeling te gaan maken. Het ontbijt is zo uitgebreid dat dit ook de nodige tijd kost, dus moet de wekker worden gezet. Maar rond half 10 gaan we dan toch op pad. Het is al zo lekker buiten dat we kiezen voor een wandeling over de lange boulevard om zo maximaal van het zich op zee te kunnen genieten. Het is een en al blauw met de afwisseling van kleurige parasols en bedjes die klaar staan. En een enkele vroege vogel die zich al op het strand heeft neergevlijd. Langs de boulevard worden we regelmatig ingehaald of tegemoet gekomen door Griekse joggers met hun I-pod, vrouwen met boodschappentassen en oudjes die schuifelend genieten van de nog relatief koele ochtendzon. Wat een heerlijke dag!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Een beetje lui

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 14 oktober 2011 17:08 | 0 Reacties

Tags: ,

De donderdag start stralend, ZON! Dit moet dan toch echt een dagje strand worden. Vanuit ons hotel (Bio Suites; echt fantastisch, fijne studio's en heerlijk eten!) is het strand op paar minuutjes afstand. Maar we staan op tijd op en gaan eerst bezoekje brengen aan de donderdagmarkt, vlakbij het parkje. Niet groot maar wel leuk. Veel groente en fruit en daarnaast wat stoffen, schoenen, kleding, tassen en sieraden.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Rethymnon in de zon

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 14 oktober 2011 00:01 | 0 Reacties

Tags: ,

Wow, vandaag gaat het er dan toch van komen. De ZON GAAT SCHIJNEN.  Ik kan het al zien als ik vóór het ontbijt even op het balkon rondkijk. Daar komt blauwe lucht aan. En inderdaad, tijdens het ontbijt trekken de wolken helemaal weg en zien we alleen maar blauw. Het voelt wel nog heel fris aan buiten dus we besluiten eerst naar het fort te wandelen en alvast te kijken waar we vanmiddag naar het strand gaan.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Chania – even in Italiaans-Griekse sferen

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 11 oktober 2011 17:17 | 0 Reacties

Tags: ,

Dinsdag is het nog steeds heel erg bewolkt maar wel droog en we besluiten om naar Chania te gaan. Het is een goed uur met de bus en eventjes na enen lopen we vanaf het busstation naar het centrum van Chania. We komen niet ver, want doorkruisen een hoekterrasje waar duidelijk meeting point is van de locals om koffie en bijkletsen te combineren. De verleiding is te groot en we ploffen neer. Alleen koffie, de meest heerlijke gebakjes in de vitrine negeren we dapper. Er zijn grenzen aan de mate waarin we toegeven aan alle culinaire uitspattingen deze vakantie...

0 reacties | Lees het volledige artikel

Zonnig Kreta in de regen

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 10 oktober 2011 20:36 | 0 Reacties

Tags: ,

Woensdagavond hebben we de knoop doorgehakt: nog een weekje naar de zon en om precies te zijn naar Kreta. Heerlijk eiland, zuidelijk genoeg om nog lekker weer te hebben en de belofte van weeronline.nl dat het de komende 10 dagen achten en negens zou regenen als het gaat om waardering van de dag. We zijn nu twee dagen op Kreta en het regent inderdaad. Alleen geen achten en negens maar water, veel water. Donkere wolkenluchten worden afgewisseld door een heuse opklaring met veel zon alleen langer dan een kwartier duurt deze gewoonlijk niet. Te kort om te wennen, lang genoeg om te smaken naar meer. Vandaag sprankje hoop, het schijnt vanaf woensdag beter te worden...

0 reacties | Lees het volledige artikel

Griekenland, land in vertwijfeling

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 25 september 2011 20:42 | 2 Reacties

Tags:

Over de Griekse crisis (of wat mij betreft de crisis van ons allemaal die momenteel vooral Griekenland treft) hou ik mij op dit blog zeer rustig. Je kunt er veel woorden aan wijden, alle woorden bij elkaar kunnen toch niet uitdrukken hoe het nu écht is om te leven in een land dat aan de zijlijn van Europa is gezet. Gedirigeerd naar de periferie van onze gestroomlijnde wereld, met de o zo beschaafde, correcte en altijd de waarheid sprekende rijke landen (...) die het altijd beter menen te weten. En ondertussen van harte mee hebben geholpen om de situatie zo uit de hand te laten lopen. En dat dit per dag ernstiger lijkt te worden laten de volgende artikelen zien.

2 reacties | Lees het volledige artikel

Griekenland; hoe beeldvorming de nuance negeert

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 29 juni 2011 09:30 | 4 Reacties

Tags:

Het kan je onmogelijk zijn ontgaan. Tenzij je in absolute afzondering je dagen hebt doorgebracht, zonder één enkele connectie met de buitenwereld, moet het zijn doorgedrongen dat Griekenland deze weken trending topic is. Het land is vogelvrij verklaard en vrijwel dagelijks houden journalisten ons minutieus op de hoogte van iedere uitspraak, elke nieuwe invalshoek en alle ongezouten meningen van politici, BN'ers en vele anderen in wiens mening ik meestal niet geïnteresseerd bent. Het stoort me mateloos dat alles en iedereen genoeg wijsheid in pacht denkt te hebben om een oordeel te kunnen vellen over een situatie die zo complex is, dat zelfs economen en bedrijfskundigen het niet met elkaar eens kunnen worden.  

4 reacties | Lees het volledige artikel

Reizen uit een boekje

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 21 juni 2011 20:36 | 4 Reacties

Tags:

Voor veel mensen is vakantie dé gelegenheid om weer eens een hele stapel boeken weg te werken. Of, steeds vaker, de e-reader of I-pad op ontspanstand te zetten en zo'n lekker-weg-lees-boek tevoorschijn te toveren. Zo'n boek dat je op slag in een zorgeloze stemming brengt en het besef van tijd op een lager pitje zet. Heerlijk! Ik heb nog geen vakantie, maar las vorig weekend wel in één ruk een heerlijk vakantieboek uit. Ik deed gewoon net of het vakantie was (Pinksteren, in elk geval dagje extra beschikbaar) en las in twee dagen het boek 'Heimwee naar Griekenland' van Katherine Kizilos. Een complete onderdompeling in het Griekse leven toen het er nog geen crisis was...

4 reacties | Lees het volledige artikel

Piraeus, wereldhaven als vakantiestart

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 10 mei 2011 22:43 | 2 Reacties

Tags: , ,

'Hoe is het eigenlijk in Piraeus, kun je de boot naar de Cycladen daar makkelijk vinden?' vroeg iemand mij pas geleden. Ik was verrast door de vraag, had mezelf dat nooit zo afgevraagd toen ik voor het eerst ging eilandhoppen. Ik ging gewoon naar de haven en zou wel zien. Met als gevolg dat ik compleet overdonderd was door de grote hoeveelheid pieren, kades, boten en mensen toen ik het haventerrein opliep vanuit de metro. Allemachtig, wat is hier aan de hand? Visioenen van emigranten naar Amerika, bootvluchtelingen uit Verwegistan en heel veel school-en busreisjes die dezelfde dag hadden gekozen om te reizen. We namen de eerste de beste boot die we zagen liggen en richting Cycladen vertrok...

2 reacties | Lees het volledige artikel

Vluchtelingen in Griekse havens belagen Nederlandse truckchauffeurs

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 22 april 2011 10:32 | 0 Reacties

Tags: , ,

Ik las net een artikel over de alsmaar toenemende 'overvallen' op Nederlandse truckchauffeurs in Griekse havens. In de havens van Patras en Pireaus zijn al jaren problemen met vluchtelingen die op allerlei creatieve of hardhandige manieren proberen in een vrachtwagen te komen. Om zo tussen de lading mee te liften op de boten naar Italiaanse havens en vandaar uit verder West-Europa in te trekken. De laatste weken worden de havens overspoeld met een toenemend aantal vluchtelingen uit landen in het Midden-Oosten, met name uit Libië.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Heimwee naar Griekenland

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 18 april 2011 21:48 | 0 Reacties

Tags: ,

Het overkwam me vanmiddag zonder waarschuwing vooraf. Zo'n algehele, totaal onverwachte overval. Heftig ook, brok in de keel, diepe zuchten, een brandend heimwee. Maar ook visioenen van blauwe luchten, warm zand, bloemen en buiten spelen. Zomerzon en een koele zee, geurende kruiden en bubbels in een glas. Kwam het door de lente die een zomerkarakter aan het krijgen is? Of misschien door de zinnenprikkelende muziek uit de CD-speler in de auto? Of de wachtrij voor de open brug waardoor ik met raampje open relaxed onderuit gezakt zat te wachten tot deze weer open ging? Wat de oorzaak ook was, de gevolgen zijn belangrijker. Griekenland in mind!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Met een politiecommissaris op jacht in Athene

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 4 april 2011 19:55 | 0 Reacties

Tags: ,

Het is spannend als ik mee rij door de straten van Athene. Via de Pantepistimou richting centrum. Daar is het te doen, op het Sindagmaplein is een opstootje waar we ons mee moeten bemoeien. Commissaris Charistos springt uit de auto, rent op de groep af en... Nee, ik zit niet echt bij hem in de auto (gelukkig niet) maar rij astraal mee als ik de boeken over Kostas Charitas lees. Ontsproten aan de fantasie van Petros Markaris maar wel een tamelijk waarheidsgetrouwe weergave van de dagelijkse Atheense politiepraktijk. Markaris schrijft levendig en beeldend over de belevenissen van de commissaris. Over zijn werk, z'n leven en z'n dagelijkse strubbelingen met de ambtenarij, met de journalisten en met de vele soms vreemde figuren die hij ontmoet als hij op onderzoek uitgaat. Leuk, fascinerend en vooral ook erg herkenbaar voor wie vaker in Griekenland komt.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Hè, hè, ik heb het uit…

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 10 maart 2011 20:30 | 4 Reacties

Tags: ,

Vandaag dagje vrij. Van te voren had ik allerlei plannen om deze dag meer dan nuttig te besteden. Huis opruimen, twee uit hun bloempot gegroeide planten in de tuin zetten, boodschappen doen, doos met boeken uitzoeken, doos naar de kringloopwinkel brengen, een column schrijven, uitgebreid koken en nog zo wat kleine dingen die gedaan moeten worden. En wat heb ik gedaan? Ik heb vooral gelezen...

4 reacties | Lees het volledige artikel

Ithaka - Kavafis

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 10 maart 2011 12:55 | 2 Reacties

Tags: , ,

Mijn weblog begon ik in 2005 met het gedicht van Kavafis, Ithaka. Een prachtige ode aan het leven, aan het ervaren en het leren van alles van je tegenkomt op je levensweg. En voor mij ook de inspiratie voor de lange reis door Griekenland die ik in 2006 ging maken. Wat Kavafis ons met de wijze woorden wil vertellen is het waard om keer op keer ook jezelf weer te vertellen: begroet al het moois dat je tegenkomt, leer van alle ervaringen, benut de kansen en geniet van de dingen die op je pad komen. Vanochtend kreeg ik van een bevriende Griekenlandfan het gedicht in een bijzondere vorm toegestuurd.

2 reacties | Lees het volledige artikel

Dromen van reizen, dromen van de zon met de muziek van Elisa Vellia

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 8 februari 2011 22:01 | 2 Reacties

Tags: ,

Na decennialang I-podloos door het leven te zijn gewandeld, ben ik vorig jaar dan toch gezwicht. Aangestoken door verhalen als 'supermakkelijk in de auto' en 'onmisbaar op vakantie' kocht ik dan toch ook maar eens zo'n telefoongrote muziekbibliotheek (tweedehands, z.g.a.n. van een digibete opa van een aardige student). Een lege bibliotheek, dat wel, eentje in wording dus. Enfin, na de nodige aanloopstress (I-Tunes downloaden, Servicepack 2 nodig, niet mogelijk op 5 jaar oude laptop, nieuwe laptop gekocht) is het toch gelukt om een respectabele startvoorraad muziek van zo'n 850 nummers te vergaren. Nog 79.150 te gaan voor hij vol is...

2 reacties | Lees het volledige artikel

Jamie Oliver in Griekenland

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 16 januari 2011 11:08 | 0 Reacties

Tags: , ,

Een van de blogs die ik regelmatig lees is het weblog van Bruno Tersago, een Belgische journalist die al weer járen in Athene (Pireaus) woont. Hij beschrijft wat er om hem heen gebeurt met een accent op het politieke en economische klimaat in Griekenland. Altijd weer interessant. In een van zijn laatste postings was het onderwerp Jamie Oliver...

0 reacties | Lees het volledige artikel

Zomaar even wat inspiratie voor een volgende vakantie…

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 12 januari 2011 21:30 | 0 Reacties

Tags: ,

Vandaag had ik vrij. Een met regen overgoten dag, dat was jammer dacht ik toen ik wakker werd. Tot ik bij de eerste kop koffie op de bank bedacht ik dat ik dan zelf maar wat zonnige bezigheden moest inlassen. Ik heb een Grieks kookboek gepakt en vanavond stond Garides jouvetsi (garnalen-tomatenschotel) op het menu. Ook heb ik ongegeneerd een paar uur lezend in Griekse sferen doorgebracht, in een paar tuinboeken zitten bladeren (want natuurlijk wordt het weer een keer voorjaar!), twee Griekse zomertijdschriften zitten lezen (uiteraard met woordenboek..) en tot slot de kaart van Griekenland er nog maar eens bij gepakt. Beetje nagedroomd van voorbije reizen en ideeën opgedaan voor een volgende. Al duurt dat misschien nog even, ook voorpret heeft zo z'n waarde. Ondertussen geniet ik van heerlijk warme en zonnige foto's om me heen. Beetje meegenieten, kijk dan even verder...

0 reacties | Lees het volledige artikel

Meer, meer, meer… lezen over Griekenland

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 8 januari 2011 14:58 | 0 Reacties

Tags: , ,

Vorige week kreeg ik een mailtje van iemand. Ze had in twee avonden het grootste deel van m'n reisverslagen gelezen (vanaf 2006!). Nu kan het natuurlijk zijn dat ze het zó oninteressant vond dat ze zich scrollend door de pagina's heen had gewerkt, maar daar klonk het in de mail niet naar. Sterker, ze was razend enthousiast en wilde MEER, MEER, MEER (Ja echt, zo stond het er!). Tja. Daar had ik niet zo gauw een tevreden stemmend antwoord op. Terwijl ik natuurlijk het liefst JA JA JA wilde antwoorden dacht ik aan het dak van mijn huis. Dat verkeert namelijk in enigszins deplorabele staat. Als het stevig regent en waait tikt de regen steeds vaker behalve op het dak ook op de overloop; binnen dus! Ik dacht aan het oeroude dakraam waaronder ik tijdens het smelten van de sneeuw maar een emmer heb gezet... Zucht, ik bedacht dat een Griekse reis er dit jaar misschien wel niet in zit.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Zevenhonderd ‘Griekse’ boeken op de lijst…een mijlpaal op de rand van 2010!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 31 december 2010 11:51 | 0 Reacties

Tags: , ,

Zojuist heb ik zeven boeken toegevoegd aan de Griekse boekenlijst, wat een totaal van zevenhonderd titels oplevert!  Een  mijlpaal, waarvoor ik iedereen bedank die eraan heeft meegewerkt. Uit de statistische overzichten van de website heb ik opgemaakt dat de Griekse boekenlijst in een behoefte voorziet. Ik hou me dan ook altijd aanbevolen voor aanvullingen. Samen bouwen we zo een handig overzicht op waar veel mensen gebruik van kunnen maken! En...

0 reacties | Lees het volledige artikel

Duurzaam reizen: zittend op de bank met een boek

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 11 december 2010 17:17 | 0 Reacties

Tags: ,

De avonden zijn weer lang en ook het weer nodigt regelmatig uit tot bankhangen en lezen. Voor alle Griekenlandfans heb ik een paar boeken op een rijtje gezet om ook in Nederland in de winter al helemaal in Griekse sferen te komen. Duurzaam reizen dus, in je hoofd, met je voeten onder een plaid of bij de verwarming

0 reacties | Lees het volledige artikel

Kreta

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 19 november 2010 21:41 | 0 Reacties

Tags: ,

Zee lag stiller onder sterrennacht
Dan een gulden vlies, een zilveren vacht.
Iedre windvlaag scheen voorgoed te luwen
't Zware schip kon zich niet verder stuwen
In het weerstandloze, ijle klare,
En het eiland kwam voorbij gevaren.

0 reacties | Lees het volledige artikel

De laatste dagen Kefalonia

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 1 oktober 2010 12:16 | 0 Reacties

Tags: ,

Het is donderdag 30 september, onze laatste vakantiedag. Gisteravond al leek het weer wat om te slaan en iets rustiger te worden. Vanochtend blijkt dat inderdaad zo te zijn, er zijn nog wolken maar minder dan we de hele week hebben gezien. Dit moet dan onze enige stranddag op Myrtos worden! We gaan er voor... Omdat het nog niet zo warm is besluiten we wel om eerst halverwege een stukje te wandelen. We parkeren de auto aan de doorgaande weg, aan het begin van het dorp Makriotika en wandelen verder het dorp in naar boven. Makriotika is een authentiek dorp, rustig en met traditionele bebouwing, gelegen aan de berg Agia Dinati. De huizen zijn omringd met amandelbomen, granaatappelbomen en veel bloemen en planten in potten. En enkele olijfbomen. In de verte horen we het geluid van zacht tinkelende belletjes dat steeds luider wordt. Het geluid volgend stuiten we op een grote kudde schaapjes dat zich tegoed doet aan planten en kruiden op een verlaten terrein. Verder hoor je niets, het is genieten in stilte.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Paliki – Homerus achterna?

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 29 september 2010 12:11 | 0 Reacties

Tags: ,

Volgens weeronline.nl zou deze dag een 9 worden. Kijkend naar de lucht vanaf het balkon betwijfel ik dat ten zeerste. Het is bewolkt met een eng donkere lucht boven de bergen. Boven zee, he-le-maal aan het eind (zo ongeveer bij Lefkada) zie ik wel wat lichte lucht. Misschien komt dat nog deze kant op? We blijven optimistisch en nemen weer alle soorten kleding mee in de auto inclusief bikini en handdoek. Op naar het schiereiland Paliki, dat inmiddels ook wel wordt genoemd als het eiland van Homerus, naast meer als zodanig bekende Ithaka. De hele geschiedenis is ook al zo lang geleden, het blijft natuurlijk lastig om de waarheid te achterhalen vanuit de overlevering.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Argostoli in de zon

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 27 september 2010 12:05 | 0 Reacties

Tags: ,

Rond 9 uur word ik wakker en steek hoopvol mijn  hoofd om de hoek van de balkondeur. Jaaaaa, zon! Maar nog geen half uurtje later plenst het. Wat een verrassing komt daar van achter de berg! Gelukkig duurt het niet al te lang en kan ik droog bij de bakker komen. Langs de kade maken de zeilboten zich al op voor een dagje water, dus het zal hopelijk meevallen met de regen. Vandaag staat Argostoli en omgeving op het programma. Paraplu en vest gaan mee, de dreiging van regen blijft. We rijden via Potamaniata en Agonas naar het zuiden, de bergroute is ons iets te bewolkt. De weg is prima en de uitzichten op de zee en later Lixouri mooi. De wegen zijn eigenlijk prima al blijft het oppassen geblazen als ineens een hele kudde geiten oversteekt. Mijn reisgenoot wil stoppen en rent met fototoestel achter wat geiten aan. 'Hebben ze een houten halsbandje om????' gil ik haar na. Iemand heeft me verteld dat dit een typisch Kefaloniaans verschijnsel is. En ja hoor, hoewel de meeste geiten halsbandloos ronddabberen wordt er toch één met een houten bandje (en bel eraan) gespot. Het schijnt dat de herders deze bandjes zelf maken voor hun kudde.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Kefalonia, de herfst is begonnen

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 25 september 2010 11:57 | 0 Reacties

Tags: ,

Het bewijs is weer eens geleverd. Zo'n nacht doorhalen is niets voor mij. Oké, ik lag donderdagavond om negen uur al in bed, maar toen de wekker ging om half een was dat toch nog wel een beetje vroeg... Om één uur in de auto, naar Schiphol. Wat is wakker blijven dán moeilijk! Miezerregen, glinsterend asfalt en zeer vermoeide branderige ogen. Is dit een gewenste start van de vakantie? Enfin, het is een beetje vergeten als we een paar uur later met dichte ogen enigszins onderuit gezakt in een vliegtuigstoel zitten te wachten tot we landen in de zon. Voor het zover is schrik ik nog even van de lucht als ik uit het raampje kijk. De piloot vertelt net dat de landing wordt ingezet en de wolken om ons heen doen het ergste vermoeden.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Zoveel van plan, zo weinig tijd… en bijna op vakantie

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 22 september 2010 17:17 | 0 Reacties

Tags: ,

So many things, so little time zingt het in mijn hoofd terwijl ik van heen en weer ren tussen wasmachine, strijkplank en pc. Of eigenlijk geloof ik dat het  so many men so little time was, enfin, voor mij geldt vandaag in elk geval het eerste.  De inpakstress heeft me dan ook volledig te pakken. Koffer ligt open in de slaapkamer, stapels kleding her en der eromheen, boeken, tijdschriften, I-pod, strijkijzer, telefoonlader, fototoestel. Help, ga ik echt maar een week?  Als ik zo doorga haal ik dat overgewicht nog wel. Van de bagage wel te verstaan, heb net gelezen dat 20 kilo het absolute maximum is. Ik was het bijna vergeten, na jarenlange autovakanties met de nu ongekende luxe van een ruime kofferbak en achterbank.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Griekse boekenlijst flink uitgebreid; twee boeken gezocht

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 28 augustus 2010 20:24 | 0 Reacties

Tags: ,

De Griekse boekenlijst is flink uitgebreid, er staan nu ruim 600 titels in. Met veel dank aan diverse inzenders van titels, waaronder Willem Weber en Ineke van Wijhe (www.mandi.nl) die beiden hun eigen boekenlijst naar mij mailden. Het resultaat is een enorme aanvulling, met vooral veel klassieke boeken die zich in de Griekse oudheid afspelen.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Het mediterrane dieet op z'n retour?

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 6 juli 2010 17:51 | 1 Reacties

Tags: ,

De universiteit van Maastricht heeft een recent onderzoek naar de gezondheid van de bewoners van Kreta gepubliceerd. Lees hier het verslag:

1 reacties | Lees het volledige artikel

Olijfolie, een multi-olie voor elke dag

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 5 juli 2010 21:45 | 1 Reacties

Tags: , ,

Snik. Het blik is leeg, echt helemaal leeg. Ik schud de laatste druppels in de trechter en dan houdt het op. Het goede nieuws is, dat ik nu een blik heb om met planten in de tuin te zetten.  Hoe afgezaagd, ik weet het. Maar ja, af en toe mag je toegeven aan je nostalgische neigingen en dat heb ik dus met dit blik...

1 reacties | Lees het volledige artikel

Een droom van Hellas

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 30 mei 2010 23:06 | 0 Reacties

Tags: ,

Een droom van Hellas

Om het blauw van de lucht
wat minder ondraaglijk mooi te maken
waren de straten stoffig gelaten.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Griekenland nu... puinhoop, wanhoop, hoop?

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 5 mei 2010 21:03 | 0 Reacties

Tags:

Ik heb net met verbijstering naar het nieuws gekeken, waar beelden vanuit Griekenland het ergste deden vermoeden. Dat er vandaag stakingen zouden zijn, op zich al een klein drama zo zachtjes aan, was bekend. Ook dat er gedemonstreerd zou worden tegen de enorme bezuinigingsoperatie die de Griekse regering heeft afgekondigd. Maar dat dit op een kleine stadsoorlog uit zou lopen had ik toch niet verwacht. De gebruikelijke groep anarchisten heeft de dag van demonstraties aangegrepen om weer eens hard om zich heen te grijpen. Het wild optreden tegen politie, banken, overheidsinstellingen en luxe winkels en winkelketens lijkt meer en meer een doel op zich te worden.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Tien redenen om ook dit jaar weer naar Griekenland te gaan!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 2 mei 2010 11:15 | 5 Reacties

Tags: ,

Twijfels over een bezoek aan een bijna failliet land dat ons misschien wel met de euro de afgrond intrekt? Geen trek in een torenhoge terrasrekening, een halfleeg hotel of een chagrijnige taxichauffeur? Lees verder!! Tien redenen om toch te gaan...

5 reacties | Lees het volledige artikel

De geboorte van de wijn

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 18 april 2010 10:45 | 2 Reacties

Tags: ,

Steeds vaker lees en hoor je dat de Griekse wijn aan een opmars bezig is. De kwaliteit wordt steeds beter en de verkrijgbaarheid in Nederland groter.  Ik vond het daarom leuk om eens in de geschiedenis van de wijn te duiken. Naar het schijnt hebben de Grieken een belangrijk aandeel gehad in het doorontwikkelen en verspreiden van de wijnbouw. Maar ook dat ze wijnvaten spoelden met zeewater...

2 reacties | Lees het volledige artikel

Pasen in Griekenland

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 2 april 2010 21:55 | 0 Reacties

Tags: ,

Dit jaar valt het Griekse paasfeest tegelijk met dat van ons. Maar anders dan hier bij ons is Pasen in Griekenland het belangrijkste religieuze feest van het jaar. Dat betekent dat iedereen er al weken mee in de weer is. Het begint eigenlijk al 40 dagen van te voren, als het vasten begint, direct na het carnaval. In deze periode eet men geen vlees, zuivel, vis en gevogelte. De paasweek begint met Palmzondag, waarna er elke avond een kerkdienst wordt gehouden. Het feitelijk Pasen begint dan ’s avonds op Goede Vrijdag, met een processiestoet. De priester en de psalmzangers lopen zingend met de gelovigen door de straten, terwijl de versierde 'epitafios' *  wordt meegedragen en bidden bij elk kruispunt en plein. Daarna is er een slotdienst in de kerk.
 Een baldakijn in de vorm van een kerk waarin op Goede Vrijdag het beeld van de gekruisigde Christus is gezet

 

0 reacties | Lees het volledige artikel

Op naar de driehonderd

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 13 maart 2010 21:20 | 0 Reacties

Tags: ,

Ik ben aan het opruimen. Althans ik doe een poging. Om de een of andere reden schiet het niet echt op. Ik pak op, bekijk, leg neer, verplaats, lees wat, zet weer neer, bedenk me en zet ze ergens anders, enzovoort. Tja. Mijn boekenkasten boven puilen uit. En dat moet anders. Ik kijk naar de overloop, daar staan tig kleurige kratten met boeken me toe te smilen. Wat ben ik blij dat ik vanaf april weer met een hele voorraad naar de boekenmarkten kan! Daarvoor zijn de afgelopen maanden weer heeeel veel boeken ingekocht, uitgezocht, verzameld, geordend en van labels voorzien in kratten en dozen gegaan. Nu mijn eigen boekenkasten nog. Daar moet ik streng zijn voor mezelf, er moet wat weg…! Het wordt te veel, ik blijf nieuwe kopen en er is geen plaats meer. 

0 reacties | Lees het volledige artikel

Lezen over Griekenland; een duik in het (nog redelijk recente) verleden

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 28 februari 2010 21:23 | 0 Reacties

Tags: ,

Als ik eind jaren dertig al op de wereld geweest was, had ik Arthur Staal wel willen zijn. Z'n boek 'Hellas' geeft een boeiend verslag van zijn reis door Griekenland in 1939. Vooropgesteld dat ik liever niet in dat tijdperk geleefd had, zo aan de vooravond van de 2e Wereldoorlog, is het interessant om je via zijn verhalen een beeld te vormen van het Griekenland van toen. Het eerste hoofdstuk heb ik net uit en gaat over zijn tijd in Athene. Hij verblijft in een hotel in Faliro, en schrijft: "Spiegelglad is de zee en seringen-blauw. Na het ontbijt rijd ik op de motor naar Athene, ongeveer 6 km  van de kust gelegen. Langs de vliegtuigfabrieken en het hippodrome, dan landinwaarts de kaarsrechte Leoforos Singron op, langzaam stijgend recht naar het Olympion toe". Grappig als je bedenkt dat Faliro en Athene nu naadloos in elkaar overgaan en er geen 'landwegen vol stof in een prachtig landschap' meer zijn tussen deze plaatsen. Hij  meldt ook nog dat 'de kranten uit Europa drie dagen oud zijn'.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Naxos, het groen witte eiland van de Cycladen

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 14 februari 2010 21:29 | 0 Reacties

Tags: , , ,

We wisten dat we naar de Cycladen wilden gaan, die eerste Island-hop vakantie in 1990, maar naar welke eilanden? Naxos, Andros, Paros stonden wel op ons lijstje. Uiteindelijk besloten we in het vliegtuig om te starten op Andros en dan naar beneden af te zakken. Maar eenmaal in Athene ontdekten we dat de boot naar Andros niet dagelijks ging en we de volgende dag wel naar Naxos konden. Tja, het was de tijd zonder internet, dus dit soort dingen moest je ter plekke nog uitzoeken..!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Griekenland - zorgenkind of baldadige puber?

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 11 februari 2010 21:31 | 0 Reacties

Tags:

Het is me een weekje wel, Griekenland is dagelijks nieuws. Of eigenlijk, de financiële situatie in Griekenland, de (on)mogelijkheden om daar iets aan te doen en de wijze waarop 'Europa' hier mee om moet gaan, om het eigen hachje (lees: de euro) te redden. Nieuws- en opiniesites staan er vol van, ik ga dat hier niet herhalen.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Helpdesk Griekse eilanden

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 2 februari 2010 21:33 | 0 Reacties

Tags: , ,

Zojuist belde ze weer. Een kennis van mij die ieder jaar weer twijfelt of ze nu naar Thailand of naar Griekenland op vakantie zullen gaan. En als het Griekenland wordt, naar welk eiland dan? Kun je in april beter naar Samos of naar Kreta, of moeten ze misschien toch maar in juni gaan, en naar welk eiland dan?

0 reacties | Lees het volledige artikel

Illegaal in Griekenland - een ramp voor allemaal

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 11 oktober 2009 21:56 | 0 Reacties

Tags: ,

De Volkskrant van zaterdag 10 oktober heeft een artikel gewijd aan een beschrijving van het leven van een illegaal in Griekeland. Een illegale immigrant uit Afghanistan. Ondanks dat ik al veel heb gelezen over de problematiek van deze groeiende groep inwoners van Athene, heeft het verhaal me diep geraakt. 

0 reacties | Lees het volledige artikel

De Grieken hebben gekozen... of juist niet?

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 6 oktober 2009 21:59 | 0 Reacties

Tags: ,

Afgelopen weekend zijn de Grieken naar de stembus geweest. Dat is in Griekenland verplicht, maar desondanks gaat lang niet iedereen. De uitslag was overtuigend voor de socialistische partij PASOK. Met bijna 44 procent van de stemmen heeft de partij een ruime meerderheid gehaald, 160 van de 300 zetels in het parlement. De conservatieve Nea Demokratia kwam uit op 33,5 procent, goed voor 91 zetels. Premier Kostas Karamanlis van ND heeft inmiddels zijn biezen gepakt.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Griekse logica

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 25 september 2009 14:07 | 0 Reacties

Tags:

Met de regelmaat van de klok stuit je in Griekenland op een hoogst interessante begripsverwarring. Enerzijds doen deze je in lachen uitbarsten maar anderszins ook wel van ergernis ontploffen. Dit laatste is eigenlijk onzinnig, want je hebt er alleen jezelf mee. Er is geen Griek die er mee zit, in hun ogen is de eigen logica het meest logisch. En misschien hebben ze wel groot gelijk… Wat denk je van de volgende voorvallen.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Small Crime, leuke film

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 14 september 2009 21:39 | 0 Reacties

Tags: ,

We zijn gisteren naar een Griekse  film geweest, in onze regio (Zeeland) een unieke gebeurtenis. De film 'Small Crime' is onderdeel van het filmfestival Film by the Sea, Grieks gesproken en Engels ondertiteld. Het is de tweede grote speelfilm van de Cypriotische regisseur Christos Georgiou. Zijn eerst film 'Under the Stars' won de Prix de Montreal voor de beste debuutfilm. Hoofdrollen voor Aris Servetalis en Vicky Papadopoulou

0 reacties | Lees het volledige artikel

Te dik? Eet mediterraan...!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 1 september 2009 21:44 | 0 Reacties

Tags: , ,

De mediterrane keuken staat bekend als supergezond. Juist door hun eetgewoonten behoorden de Grieken tot voor kort tot de gezondste en langstlevende volkeren van Europa. Maar die tijd is voorbij! In het land dat beschikt over de lekkerste olijfolie, waar het sappigste fruit op de plaatselijke markt voor een prikje te koop is en waar men heerlijke groentegerechten klaarmaken kan, wordt tegenwoordig vooral heel veel fastfood gegeten. Een inhaalslag zo lijkt het.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Het leukste boek over de Griekse mythologie: Griekse mythologie van Imme Dros

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 18 augustus 2009 21:50 | 1 Reacties

Tags: ,

In Griekenland, maar ook bij ons, zie je tal van verwijzingen naar de Griekse mythologie. Wie heeft nog nooit gehoord van het verhaal van de minotaurus en hoe zat het ook al weer met Ariandne? Wat deed Odysseus ook al weer en waar komt de Tantaluskwelling vandaan? En wie was Atlas, die de wereld op z'n schouders droeg?

1 reacties | Lees het volledige artikel

In de ban van de (Mexicaanse) griep

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 17 augustus 2009 21:52 | 0 Reacties

Tags: ,

Het kan je bijna niet ontgaan zijn, Nederland en de rest van de wereld is in de ban van de Mexicaanse griep (ook wel Nieuwe Influenza A H1N1 genoemd). Vandaag werd bekend hoe het ministerie van VWS de vaccinatie straks gaat inzetten. Als eerste worden ouderen en risicogroepen ingeënt, die jaarlijks de 'normale' griepprik krijgen. En het medisch en verzorgend personeel wordt ook meteen na het verschijnen van het vaccin ingeënt. Zij werken immers vaak met mensen die tot een risicogroep behoren waardoor het beter is dat ze beschermd zijn tegen deze nieuwe griep (en eigenlijk ook tegen de gewone wintergriep).

0 reacties | Lees het volledige artikel

De reis is nu echt voorbij

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 15 juli 2009 21:55 | 0 Reacties

Tags: ,

Zondag is reisdag, vandaag rijden we naar Trier. De tomtom geeft aan dat we 954 kilometer voor de boeg hebben. Poe, poe... Enfin, er ligt water en eten in de auto en we nemen ons voor ook regelmatig even te stoppen. Rondje rond de auto, WC en net voor de grens natuurlijk nog een laatste echt Italiaanse cappuccino. De eerste uren verlopen voorspoedig zodat we rond half één al bij Lugano zijn. Omdat de zon schijnt en we in onze ogen goed op schema zijn, lassen we een lunch in aan het meer van Lugano. Geweldig idee, de zon schijnt, het eten is heerlijk en de break dus een succes. Ik kan het aanraden, gewoon de afslag Lugano nemen en dan richting Paradiso rijden. Dat is meteen aan het begin van het meer, zodat je daarna ook weer snel terug op de snelweg bent.

0 reacties | Lees het volledige artikel

De laatste twee ‘echte’ vakantiedagen – Venetië

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 15 juli 2009 19:57 | 0 Reacties

Tags: , ,

Rond 12.00 uur vrijdag lopen we ons hotel (Guidi) uit op weg naar de bushalte, die hier zo'n 200 meter vandaan is. Je bent op die manier zonder gedoe in een minuut of 10 in Venetië. Het weer is heerlijk, beetje bewolkt en heerlijke temperatuur. De stad blijkt niet echt overvol te zijn, behalve natuurlijk de standaard attracties als het San Marco plein (waarom denk ik toch steeds aan Marco van B.??) en de Rialtobrug en omliggende straten. We dolen dan ook heerlijk rond door de smalle straten. Het is een stad waar je richtinggevoel je regelmatig in de steek laat, maar waar je dat niet erg vindt. Alleen als je echt ergens naar toe wilt heb je even een probleem. Dan is het turen op een plattegrond met veel te kleine lettertjes... Niettemin slagen we er in om eind van de middag naar de kade van het grote kanaal te gaan voor een cappuccino en het langskomen van ... de Zeus-Palace! Ik heb medelijden met de vrolijk zwaaiende passagiers, die de komende 24 uur op de boot moeten doorbrengen. Al vergoedt het einddoel natuurlijk veel !!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Valtos – de laatste dagen in Griekenland

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 14 juli 2009 22:00 | 0 Reacties

Tags: ,

Zondag 5 juli vertrekken we uit Preveza, op weg naar Valtos (bij Parga) voor nog een paar dagen relaxen aan het strand voordat we uit Griekenland vertrekken. Het weer in die regio belooft meer zon en minder wolken, wel belangrijk als je op het strand wilt hangen... Het is een uurtje rijden vanaf Preveza en niet druk op de weg, zo op zondagochtend. Eventjes tienen zijn we dan ook op plaats van bestemming en reserveren een studio in het complex Vekios-studio's, waar ik vorig jaar ook ben geweest. Meteen aan het strand en van de benodigde gemakken voorzien. En... uit het drukke toeristengeweld van Parga. Dat bevalt me toch uitstekend aan Valtos, wel een leuk (en ook wel redelijk druk) strand aan de baai, maar 's ochtends en s' avonds een weldadige rust. Geen Parga-hectiek.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Nafpaktos - Mesolonghi - Preveza - Lefkas

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 6 juli 2009 22:02 | 0 Reacties

Tags: , ,

Woensdag 1 juli vertrekken we uit Galaxidi om nog een dag of twee in Nafpaktos door te brengen. Jammer van de superontbijtjes (maar goed voor ons lijf..), al blijft het natuurlijk een verrassing hoe het in Nafpaktos zal zijn. We plannen een route door de bergen, langs het Mornos-meer, maar missen in Eretaina de afslag. Geen zin om een eind terug te rijden besluiten we om dan de kustroute te nemen en de kleine bad/havenplaatsjes te bekijken. De route langs de kust is uiteraard prachtig. Vrijwel alle plaatsjes hebben een (klein) strandje en Eretaina is een plaatsje waar je best een korte vakantie zou kunnen houden. Dit geldt ook voor Glyfada, dat aan Chania geplakt zit en tegenover Trizonia (eilandje dat bewoond is). Agios Nikolaos is wel héél erg klein, maar heeft wel een veerdienst met de overkant, met Egio op de Peloponnesus. In Marathias, eveneens een badplaatsje, drinken we wat op een heerlijk terrasje aan zee, met zicht op het onweer aan de overkant...

0 reacties | Lees het volledige artikel

Delphi, een prachtige plek boven het olijvendal

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 30 juni 2009 22:00 | 0 Reacties

Tags: , ,

Maandag 29 juni. Om half 10 zijn er nog geen dreigende donkere wolken te zien boven de bergen (zoals gistermiddag en -avond), dus we gaan naar Delphi. Het is een prachtige site, vooral ook door de unieke ligging zo halverwege een redelijk steil gebergte en boven het olijvendal (richting Itea) uittorenend. De zon schijnt zacht, het is 24 graden en er waait een lekker windje, kortom perfect!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Athene – Galaxidi; druk in Athene…

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 28 juni 2009 22:04 | 0 Reacties

Tags: , ,

Donderdag 25 juni, vanavond wordt ik uiterlijk om half 8 op het vliegveld van Athene verwacht. Een ritje van zo'n 2 uur als alles meezit. Wat het meestal niet doet, dus ik zal maar op tijd vertrekken uit deze regio. Ik ga rond 10 uur weg uit Tolo en rij eerst naar Nafplio om nog heel even wat te winkelen en een (tweede) ontbijt op het terras te nuttigen. Heerlijke stad altijd om even in rond te lopen. Eigenlijk hoef ik niet te winkelen, want dat heb ik gisteren (het was namelijk bewolkt!!) al uitgebreid gedaan in Argos, dé winkelstad voor Argolida. Maar, Nafplio heeft wat leuke winkels en ik heb tenslotte nog geen nieuwe bikini gevonden...

0 reacties | Lees het volledige artikel

Terug naar de kust… Tolo in Argolida

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 23 juni 2009 22:10 | 0 Reacties

Tags: , ,

Zondag is reisdag, althans de ochtend. Om half 10 stap ik in de auto, het is 19 graden en half bewolkt. Via een deels andere route dan eergisteren ga ik terug naar beneden, ik volg vanaf beneden in Kalavrita de borden Tripoli en rij dan via Klitoria (is net een trouwfeest aan de gang in de kerk), Levidi (is ook iets aan de gang waardoor de voltallige politie uit de regio op de been is zo te zien) en een deel snelweg Tripoli-Korinthos via Argos naar Nafplio en daarna Tolo. Ook hier is wat sluierbewolking, maar warm en zonnig genoeg om zo te zien heel Nafplio en Argos naar het strand te doen gaan. In Tolo wel te verstaan. Het is DRUK, DRUK, DRUK, overal staan auto's geparkeerd. Daar had ik even niet op gerekend, ik kan me niet herinneren dat het hier drie jaar geleden ook zo druk was eind juni. Maar, toen was ik hier niet in het weekend geloof ik, dat zal het verschil zijn. Gelukkig rijdt er net iemand weg op een perfect plekje dat ik zo kan innemen. Nu op zoek naar een studio, in principe tot donderdag. Dat lijkt eenvoudig want er is plenty aan accommodatie, maar misschien juist daarom is de keuze weer lastig. Enfin, ik beperk de keus door niet ver van het strand te gaan zitten en niet langer dan 20 minuten te zoeken. En binnen een kwartier ben ik de auto aan het uitladen op het parkeerterreintje op het binnenplein van een klein complex. Zonder fratsen maar een studio die wel oké is en een fijn balkon. Helaas geen internet...

0 reacties | Lees het volledige artikel

Naar Mega Spilea, een kloof tussen Kalavrita en Diakofti

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 20 juni 2009 22:12 | 0 Reacties

Tags: , ,

Vandaag, zaterdag, had ik een wandeldag gepland. Vanmorgen is het heerlijk zonnig, maar koel en vanmiddag wordt bewolking afgegeven, dus de warmte kan geen  probleem zijn. Dat is het ook niet, mijn linkervoet is het probleem. Die weigert vandaag te wandelen. Doet vreselijk zeer om onbekende reden, ik snap er niets van en probeer verschillende schoenen uit maar daar zit het hem niet in, het doet 'vanbinnen' zeer. Uiteindelijk doe ik mijn sneakers aan en ga het maar proberen. Kijken waar dit op uitloopt (letterlijk..). Het gaat na een paar minuten wat beter en is op een gegeven moment te doen. Maar een echte lange wandeling wordt dus niks. Ik slenter even over een klein marktje hier in de straat met voornamelijk groente en fruit. Veel mensen staan vooral met elkaar te kletsen!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Vitina – Kalavrita; koel in de bergen

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 19 juni 2009 22:14 | 0 Reacties

Tags: , ,

Om 9.00 uur stap ik in de auto voor een redelijk lange tocht, van Jefira/Monemvasia in principe naar Levidi en als ik dat niet leuk vind door naar Vitina. Lekker even in de bergen, want koel, wandelen. De tocht voert door een mooi gebied, via Skala en Sparti. De route Sparti-Levidi is weer even zoeken zoals gewoonlijk. Als je niet helemaal standaard volgens 'het boekje' wilt rijden, valt het niet mee. Dan wordt het kaart bekijken, wegen tellen en de stand van de zon in de gaten houden. Enfin, na wat omzwervingen zit ik op het goede pad en volgt op een gegeven moment Levidi. Allemachtig wat een saai plaatsje. De omgeving is best mooi, ik heb ook wel heel aardige maar lonely hotels gezien. Leuk voor een romantische date, maar vandaag even niet. Dus door naar Vitina. Ook daar blijkt het geheel en al verlaten te zijn als ik tegen enen aankom. Op het leukste terras (van de twee) aan het plein ga ik een verse jus drinken en bedenken of ik hier nu wel of niet blijf. Na 10 minuten komt er een Duits en een Nederlands stel zitten en ben ik druk aan het vertalen voor het meisje van de bar. Blijkt geen Engels te kunnen en kan geen (simpele) vraag beantwoorden. Ik vind dat op zich wel bijzonder, omdat ik me heb laten vertellen dat nu toch op alle middelbare scholen Engels wordt gegeven.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Monemvasia, een bonbon voor de kust

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 17 juni 2009 22:16 | 0 Reacties

Tags: , ,

Het is echt een heel apart gezicht, de berg waarop het oude Monemvasia is gebouwd. Als een soort reuzebonbon rijst het op uit zee. Gisteravond prachtig in een rode gloed van de avondzon, vanochtend scherp aftekenend in de tegen negenen al felle zon. Het voelt ook al behoorlijk warm aan als ik de dam overloop om een bezoek te brengen aan het stadje op de berg. Gelukkig begint er al gauw een koele bries van zee te waaien, zodat het goed vol te houden is.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Dag Kythira, hallo Monemvasia

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 16 juni 2009 22:19 | 0 Reacties

Tags: , , ,

Dag Kythira, het was prachtig!

0 reacties | Lees het volledige artikel

De tijd verstrijkt

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 15 juni 2009 22:23 | 0 Reacties

Tags: , ,

Heb net een boekje gelezen van Douwe Draaisma met de aansprekende titel 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt'. Het komt erop neer dat het in onze beleving lijkt alsof de jaren steeds sneller om zijn. Zo wens je elkaar nieuwjaar, eet je paaseieren en barbecue en dan knipper je even met je ogen en oeps daar staat de kerstboom alweer. Vroeger, dat wil zeggen toen je oma nog jong was, duurde een jaar ééuwig. Als kind leek er geen einde aan te komen, aan zo'n jaar. En dan terwijl je na je verjaardag alweer met je verlanglijstje voor de volgende verjaardag bezig was... Maar nu denk je 'oh help, alweer een jaar ouder, kan ik nog terug?'

0 reacties | Lees het volledige artikel

De watervalletjes van Milopotamos

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 14 juni 2009 22:25 | 0 Reacties

Tags: , ,

Zaterdag is dan eíndelijk weer eens een geschikte wandeldag, in elk geval vanochtend. Nadat ik gisteren maar weer eens een dagje genoten heb van de altijd aangename combinatie van zonnen en zwemmen, besluit ik vandaag weer wat actiever te zijn. Op naar Mylopotamos om een wandeling te maken uit het wandelboekje van Kythira, dat ik inmiddels op de kop heb getikt. Een wandeling naar watervalletjes en oude watermolens in de kloof.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Het vertraagde leven op Kythira

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 10 juni 2009 22:28 | 0 Reacties

Tags: , ,

Dinsdag 9 juni. Op internet las ik dat Griekenland te maken heeft met de eerste hittegolf van het jaar. Ik geloof het meteen, maar moet zeggen dat je daar hier op Kythira toch erg weinig hinder van ondervindt. Ja, het schijnt > 30 graden te zijn, maar met een over het algemeen koel zeebriesje is dat behoorlijk goed vol te houden. Oké, voor lange wandelingen is het nu te warm, al gaat het tot een uur of 9 nog prima (maar dat is wel érrug vroeg opstaan!). Maar verder is de dag prima te vullen. Vooral met strand en veeeeeeeeeeeeel duikjes in zee!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Kythira – Agia Pelagia

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 7 juni 2009 22:30 | 0 Reacties

Tags: , ,

Als we eenmaal varen tegen elven doet het bootje het prima op dit ruige water.  Iedereen om me heen is inmiddels aan het eten, drinken, kletsen, lezen, TV kijken, lachen, slapen en snurken. Om kwart over elf komen we aan in Diakofto en rij ik achter de meute aan richting... tja, geen idee, geen bord te zien. Maar veel keus is er niet, want één weg. We klimmen naar boven en daar blijkt een soort rotslandschap te bestaan met voornamelijk geel/groene begroeing. Zeg maar een soort rotstuin in het groot. Met één weg erdoor. Na een kilometer of 3 doemt een kudde geiten op en tot mijn verbazing zie ik twee auto's vóór me ineens een witte hond uit het raampje rollen. Ik schrik me lam, gooit daar iemand z'n hond naar buiten?? Na een paar buitelingen op het asfalt staat de hond op en rent vrolijk achter de geiten aan. De auto voor me stopt subiet en blijkbaar ook de auto waar de hond in zat. Er rent een man naar buiten, achter de hond aan, die nog luistert ook. Wordt in z'n nekvel gegrepen en de auto weer ingedropt. De auto voor me haalt in en zo ben ik getuige van een woede-uitval van de bestuurder naar z'n kind die blijkbaar samen met de hond op de achterbank zat. Raam open, hond ziet geiten en denkt 'jump!' Zo ongeveer zal het dus wel gegaan zijn. Gelukkig voor de hond loopt het dus met een sisser af, hopelijk ook voor het kind!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Met wind mee naar het zuiden

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 6 juni 2009 22:33 | 0 Reacties

Tags: , ,

Als ik wakker word hoor ik het al behoorlijk waaien. Ik kijk op het balkon..brrr donkere wolken overal. Ik kleed me aan en ga beneden op de stoep even mijn mail ophalen via de verbinding van Tikla. Na 1 minuut gaat het regenen! Dat doet de deur dicht, ik vertrek vandaag!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Wandelen van Kardamyli naar Petrovouno en Proastio

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 5 juni 2009 22:34 | 0 Reacties

Tags: , ,

Dinsdag 2 juni. Gisteren heb ik de wekker op.7,30 uur gezet. Vandaag ga ik vroeg wandelen. Eigenlijk gekkenwerk in je vakantie, maar alla. Na ontbijt en koffie is het half 9 als ik op pad ga. Ik heb de Sunflower wegwijzer 'Peloponnesus' gekocht, van Michael Cullen. Was er zelfs in het Nederlands, en bevat veel auto- en wandeltochten, vaak ook in combinatie. En er staat veel info in over wat je onderweg ziet. Leuk boekje.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Kardamyli, een kleurrijke vlek aan zee

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 3 juni 2009 22:37 | 0 Reacties

Tags: , ,

Zaterdag 30 mei. Om kwart over 9 rij ik op de doorgaande weg, richting Pylos. Misschien ga ik het paleis van Nestor bezoeken, maar misschien ook niet. Het is nu nog 21 graden, lekker weer om zoiets te ondernemen. Het paleis ligt zo'n 12 kilometer ten noorden van Pylos en 3 kilometer onder het dorp Chora. Volgens de boekjes is het uitzicht (weer) prachtig, al is er niet meer zo veel over van het paleis. Een interessante verzameling stenen, zeg maar. En ik weet niet of ik vandaag wel in de mood ben om een hoop stenen te gaan bekijken. Maar goed, ik hou erg van uitzichten, dus alla, ik ga het proberen. Als ik via een slingerende weg boven aankom en de parkeerplaats bij het paleis(restje dus..) oprij, blijkt er net een bus met luid kakelende Engelsen te worden gedropt. Ik parkeer, bedenk me 10 seconden, en rij weer weg. Dit kan ik niet aan vandaag! Op naar Chora, het dorpje even verderop. Dit blijkt een aardig plaatsje te zijn met een leuk terrasrijk plein. Ik doe een rondje rond het dorp en besluit terug te rijden. In Gialova, zo'n 7 km vóór Pylos, is het goed toeven aan de paralia, even een vers sapje en genieten van het blauwe water met vandaag grote witte schuimkoppen vanwege de wind. Pylos ligt wit op de achtergrond tegen de berg aan geplakt en enkele zeilbootjes poseren voor de foto. Mooi!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Het andere oog van Venetië …, Koroni!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 29 mei 2009 22:40 | 0 Reacties

Tags: , ,

Het is 29 mei. Om kwart over 9 zit ik fris en fruitig in de auto, op weg naar Koroni, een kilometer of 25 verder. Het is buiten 21 graden (binnen is het áltijd 20 graden, dank zij de airco..Knipogen), lekkere temperatuur nog om een stadje te bekijken. Al zal het wel snel stijgen. Ik neem de weg langs de kust, het is nog super rustig onderweg. Een eindje voor Koroni wordt de weg brééd, tjonge, er was zeker ruimte over! Dat is me al eerder opgevallen, op de meest rare plaatsen kom je ineens op een weg die wel vierbaans zou kunnen worden. Na een paar kilometer van deze luxe is het asfalt op en stort ik bijna in een grindbak. Het is dat ik het al verdacht vond dat de weg er nog zo nieuw uitzag... Enfin, met een gangetje van 20 km/u kom ik net voor Koroni weer op een gewone weg en tuf rustigjes het stadje in, naar beneden.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Hemelvaartsdag in Griekenland

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 28 mei 2009 22:43 | 0 Reacties

Tags: , ,

Woensdag 27 mei. Finikounda heeft best een aardig winkel- en horecabestand voor zo'n klein dorp. Heeft natuurlijk alles te maken met het toerisme in de zomermaanden. Ik ken dat vanuit mij woonomgeving (Zeeland) waar ook veel winkels en restaurants weliswaar het hele jaar open zijn, maar het grote geld verdienen in de zomer. Daarnaast heb ik in de korte tijd dat ik nu op mijn balkon zit al een groenteboer, een aardappelboer, een stoelenleverancier, een bloempotten- en plantenhandelaar en een rijdende kledingwinkel langs zien komen. De kledingwinkel zit in een volkswagenbusje waarvan de achterklep opengeklapt is om de jurken aan te hangen. Ze heeft alleen dames- en kinderkleding hoor ik haar omroepen. En niet te geloven, er komen meteen een stuk of zes vrouwen rond het busje staan. Hoe kun je nu toch kiezen uit bijna niks? Of zou het dan toch waar zijn dat de keuze juist moeilijker wordt naarmate het aanbod groter (heb ik pas ergens gelezen)?? Enfin, ik heb niets nodig. Ik heb een auto vol met kleding, boeken en andere spullen dus kan voorlopig wel even vooruit!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Waaaaaaaaaaaaaaaaaah, hier sijn fissieeeeeeeeeeeeeees! Se bíjten……

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 27 mei 2009 20:08 | 0 Reacties

Tags: , ,

Ik schiet in de lach als ik er weer aan denk, bij het zien van de kleine, bijna doorzichtige visjes in het heldere water. Vorig jaar in Parga liet een blonde Amsterdamse dame duidelijk merken dat ze wat problemen had met het zwemmen in zee... De visjes hier zijn klein en schattig, ze bijten niet (denk ik) en zwemmen onrustig om me heen als ik een poosje stil blijf staan. Er gaat vrijwel geen zuchtje wind en het water is stil en helder. Op de bodem een prachtig decor van kiezels in allerlei verschillende kleuren en vormen. Half 10, er is nog niemand te zien hier op het kleine strandje vóór mijn studio. Ik geniet van de warmte van de zon op m'n vel. Het water is nog best koud (oké, ik ben een koukleum..) maar zo in combinatie met de zon sta je best lekker. Straks ga ik zwemmen!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Help, ik blijf hangen; het is hier echt leuk!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 21 mei 2009 20:11 | 0 Reacties

Tags: , ,

Dinsdag wandeldag. Ik vertrek op tijd naar 'de stad' met de bedoeling om naar de bovenstad te wandelen. Een flinke klim, maar om half 10 nog goed te doen. De lucht is strakblauw, dus dat belooft wat. Zodra je in de stad echt gaat klimmen wordt het stratenpatroon kronkelig en een stuk leuker dan de rechte 'benedenstad' (hoewel beneden is relatief, want eigenlijk is de hele stad zo ongeveer op een helling gebouwd..). Het valt me op dat de meeste huizen in Kiparissia er goed onderhouden uitzien. Ik heb nog niet veel verwaarloosde panden gezien. Ook hier boven ziet er er grotendeels tip top uit. Op één klein stukje na, in de buurt van de grote kerk. Maar er wordt wel gemetseld en geschilderd. Komt vast ook goed..

0 reacties | Lees het volledige artikel

Kiparissia, heerlijk zo’'n echt Griekse stad!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 19 mei 2009 20:13 | 0 Reacties

Tags: , ,

Zaterdag 16 mei. Ik ben onderweg naar Pylos, aan de baai van Navarino. Om daar te komen vanuit Katakolo volg je de borden 'Kiparissia'. En dan schiet me ineens te binnen dat ik hierover iets heb gelezen in het reisboek van de Pelop. Bij de 1e stop kijk ik even; en inderdaad, het staat beschreven als een leuke Griekse stad aan het water. En omdat Griekse steden altijd een magische aantrekkingskracht op mij hebben, besluit ik daar éérst eens te gaan kijken. Als ik de auto aan de boulevard heb geparkeerd en wat rondloop ben ik eigenlijk al verkocht. Een handvol cafés met grote terrassen, een klein stadsstrand (of eigenlijk twee) en een haventje is genoeg om te bedenken dat ik het hier vast wel een paar dagen volhou. Het geheel is een welkome combinatie van stad, strand, haven, terras, bergen, groen en uitzicht. Iemand heeft me hier studio's Kotsoris aanbevolen (mocht ik hier willen blijven), aan zee, daar ga ik naar op zoek. De studio's blijken naast Camping Kiparissia te liggen, in een grote tuin met palmbomen eromheen. Prima accommodatie, leuke plek met uitzicht op zee, ik blijf!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Alone in Katakolo

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 15 mei 2009 20:17 | 0 Reacties

Tags: , ,

Vandaag 15 mei gaat mijn reisgenote terug naar Nederland, naar huis, tuin, planten (ook de mijne, evenals de katten..) en vriendje. Ik zwaai haar om 12.00 uur uit op het vliegveld van Araxos. Nee, ze gaat niet met een F-16 al zou ze dat graag willen, maar met een Boeing 737 van Tui Fly. Het is een militair vliegveld, maar vandaag is 'tzarterday'. Het is een echt Grieks gesteggel over de aankomst/vertrektijd, blijft onzeker tot de laatste minuut, maar uiteindelijk meldt een smsje dat ze toch rond half één vertrokken is. Ik ben dan al onderweg naar Kilini, om een kijkje te nemen in de veerhaven naar onder meer Kefalonnia. Jongens, wat een saai dorp is dat. Een nietszeggende lange boulevard met hier en daar een (op dat moment leeg) terras, veel ijzerwerk, weinig groen en zicht op vrijwel niks. Er ligt geen boot, er is weinig te beleven en de bebouwing is oersaai. Wegwezen dus. Ik besluit dan toch maar naar Loutra Kilini te rijden, misschien is daar een leuk terras voor een verse jus. Alhoewel, de laatste keer dat ik in een Loutra was (Loutra Edipsou op Evia) waren er vrijwel alleen grijze watergolf permanentjes te zien, en stramme grijs-witte mannetjes. Ook niet het toonbeeld van gezelligheid, maar goed we gaan vandaag in de herkansing. En bovendien in een ándere Loutra.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Vitina – Langadia – Olympia – Katakolo; een tocht uit duizenden

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 13 mei 2009 20:18 | 0 Reacties

Tags: , ,

Ik weet het, ik ben niet geheel en al objectief als het op Griekenland aankomt. Maar eerlijk waar, dit gebied is werkelijk prachtig. De combinatie van hoge kale bergen, een groene bosrijke 'onderomgeving', kloven en riviertjes, vergeten vriendelijke dorpen en authentieke bewoners is onovertreffelijk.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Luxe logeren in Vitina

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 12 mei 2009 20:21 | 0 Reacties

Tags: , ,

Na twee zonovergoten stranddagen in Stoupa is het vandaag ook weer heerlijk om te vertrekken. We hebben gisteravond genoten van een geweldige zonsondergang in Kardamili, wijn drinkend en tapas etend op het terras van café Tikla. We waren aangetrokken door het gratis internet (Wifi) dat het café aanbood (soms kost het wat moeite dit weblog bij te werkenJ), maar het blijkt ook nog eens een erg leuk stekje te zijn om de avond te zien vallen.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Stoupa – Kardamili – Agios Nikolaos. Zon, wolken en regen

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 9 mei 2009 20:24 | 0 Reacties

Tags: , ,

Als iemand het woord Stoupa zegt denk ik aan een strandje en een lucht met donkere wolken boven de bergen die langzaam maar zeker over het strand gaan hangen. Aan warmte die eveneens langzaam verdreven wordt, samen met de zon. Ondanks dat ik in 2006 hier een paar dagen op het strand heb gelegen is dit beeld nooit veranderd. Het is ontstaan in 1996 of 97 toen we in oktober een week door deze streek toerden. En eenmaal in Stoupa met alle geweld naar het strand wilden, ook al was het weer nog zo twijfelachtig...

0 reacties | Lees het volledige artikel

Van Katakolo naar Stoupa, cross-over de Pelop!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 8 mei 2009 20:25 | 0 Reacties

Tags: , ,

Woensdag 6 mei. Het is half 10 als we via de bakker (mmmm, heerlijke koulouri's hier in Katakolo) op weg gaan naar het zuiden. In principe willen we naar Petalidi en daar misschien een dag of vijf blijven. Beetje relaxen, beetje wandelen, beetje strand, kortom vakantie.. We nemen de kustweg zodat we regelmatig even lekker aan een haventje/boulevard wat zeelucht op kunnen snuiven. Ook moet ik nog wat boeken afgeven voor iemand in een café bij Tholo.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Een cruiseboot in Katakolo

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 5 mei 2009 20:27 | 0 Reacties

Tags: , ,

Ik word wakker en denk 'goh, er komen wél veel bussen langs hier'. Dan schiet me te binnen dat we gisteravond mega veel bussen hebben zien staan bij de haven. En toen dachten, die staan vast klaar voor het geval er een cruiseboot aanlegt en de hele meute naar Olympia moet. In Nederland had ik gelezen dat er cruises hier aanleggen, wat me eerst erg verwonderde maar toch wel logisch is als je bedenkt dat Olympia hier vlakbij is.

Ik schiet dus mijn bed uit, naar het balkon, en ja hoor, er ligt een megagroot cruiseschip in de haven! Straks even gaan kijken dus en uitvinden wanneer dat ding weer vertrekt. Vast eind van de dag ofzo, wat me een grappig spectakel lijkt.

Rond 10 uur lopen we richting boot, die supergroot boven het haventerrein uit torent. Prachtig zicht. En het is drúk!! Overal lopen mensen, ze zijn duidelijk niet allemaal naar Olympia... We zien paardekoetsen rijden, vol kwetterende Italianen, Fransen, Engelsen. Er lopen kuddes langs de kade en in de winkelstraat lijkt het wel zaterdagmiddag in Middelburg. Wat een geschuifel, geklets en geshop! Een complete metamorfose in vergelijking met gisteren, je weet niet wat je ziet! De boot ligt indrukwekkend imposant in het toch niet zo grote haventje en er rijden nog steeds bussen af en aan. Dus dáárom zijn de terrassen hier zo groot en het winkelbestand zo uitgebreid. We hebben ons gisteren al verwonderd over de hoeveelheid souvenirwinkels, kleding- en cadeauwinkels maar vooral ook de vele juweliers. Geen wonder, cruisepasagiers geven gewoonlijk een hoop geld uit in plaatsen waar ze aanleggen.

We halen een koulouri bij de bakker en besluiten lekker te gaan wandelen, weg van de drukte. Aan het eind van de hoofdstraat kun je rechtsaf de weg naar boven nemen. Al na 100 meter heerst er een hemelse stilte, alleen doorbroken door geluid van vogels. We wandelen een uurtje door olijfgaarden en nemen dan een steile weg weer naar beneden in het dorp. Al snel klinkt de sirtaki vanuit een van de haventerrassen. Nog niet eerder gehoord, volgens mij speciaal voor deze cruiseinvasie ingezet... Smile.

Als we later een hapje gaan eten bij de haven is het overal op de terrassen erg levendig, niet té druk (want velen toch in Olympia) maar erg gezellig. Rond 13.00 uur daalt de stilte over het dorp en om 13.15 vertrekt de boot. Heerlijk...Smile! We brengen een paar uurtjes door met lezen, zien tot onze verbazing een helicopter op het parkeerterrein landen (zo te zien bezoek voor het plaatselijke politiecorps..) en genieten verder van de rust tot er enkele bussen scholieren worden gedropt, die herrie maken voor een hele cruiseboot tegelijk! Gedaan met onze rust, tijd voor een nieuwe wandeling, nu langs het strand in de andere richting. Overigens moet ik wel zeggen dat 'rust' ook maar betrekkelijk is. Je merkt goed dat je hier in de buurt van Araxos bent. Er worden tal van oefenvluchten gehouden met F-16's en andere typen militaire vliegtuigen. En dan hoor je natuurlijk! Persoonlijk vind ik het wel boeiend om te zien hoe ze, vaak in formatie, overvliegen. Maar niet iedereen houdt van dit lawaai natuurlijk...

0 reacties | Lees het volledige artikel

Aankomst in Griekenland …in de regen!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 4 mei 2009 20:30 | 0 Reacties

Tags: , ,

Het slaapt toch altijd weer heerlijk op zo'n boot. Een zacht kabbelend geschud in je bed zorgt dat je heel relaxed zachtjes in slaap kunt vallen. Ik was vanmorgen in elk geval erg uitgerust! Verder viel de boottocht met Minoan qua catering wel tegen, in vergelijking met andere jaren. Ik vond het kwalitatief een stuk minder, jammer, want het is toch beetje begin van je vakantie. Enfin, een goede nachtrust is ook wat waard en lekker eten doen we straks wel in Griekenland!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Nou ja zeg, aangehouden bij de Italiaanse grens!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 3 mei 2009 20:31 | 0 Reacties

Tags: ,

We zitten op de boot naar Patras. Als het goed is zijn we morgen om 15.00 uur Griekse tijd op de plaats van bestemming. De reis is tot nu toe best voorspoedig verlopen. Zaterdagochtend via België (Brussel-Arlon is al een heel aardige rit qua omgeving), Luxemburg en Frankrijk naar Zwitserland. Prachtige omgeving vanaf Basel, echt genieten. Vanacht geslapen in Mendrisio, 10 kilometer van de Italiaanse grens. Mendrisio is een slaperig stadje met kleine historische binnenstad. Ons hotel, Morgana, lag aan de rand van het centrum in een rustige straat. Prima hotel, goed verzorgd en 's morgens hoorde je alleen de vogels fluiten.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Jaaaaaaaaaaaa, morgen op reis - 10 weken Griekenland

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 1 mei 2009 20:33 | 0 Reacties

Tags: ,

Hiep hoi, ondanks alle tumult rond de Mexicaanse griep (voor mij extra werk dankzij mijn baan bij de gezondheidsdienst) ga ik morgen dan toch echt voor 10 weken naar Griekenland.
De auto is volgepakt, natúúrlijk neem ik weer veel te veel mee. De auto is ietsjepietsje minder vol dan in 2006 toen ik 20 weken ging. Ach ja, of je nu 3 weken of 20 weken gaat, een basisvoorraad neem je altijd mee. Vandaar Knipogen.

0 reacties | Lees het volledige artikel

'Hevige rellen in Griekse steden' - een kop om verdrietig van te worden!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 10 december 2008 12:19 | 0 Reacties

Tags: ,

Het heeft uitgebreid in de Volkskrant (en andere media) gestaan, de uitgebroken rellen in Athene en diverse andere Griekse steden. Ik ben er behoorlijk verdrietig van. Ergens weet je dat een uitbarsting altijd op de loer ligt en het wachten is op een aanleiding. Die aanleiding was dus nu de dood van een 15-jarige scholier die betrokken was bij een confrontatie met de politie. Heel erg natuurlijk, zo'n onnodige dood van een kind dat nog een hoop moest leren en alle kansen in het leven nog moest benutten. Het is wel jammer dat de daarna volgende vernielingen, geweld en plunderingen al gauw niets meer hier mee te maken hadden. Het is uitgelopen op een uiting van grote ontevredenheid met de Griekse regering, maatschappij en politie. Uiteraard is er ook een hoop mis, maar ik heb toch ook de indruk dat er een groep mensen is die sowieso graag de straat op gaat om van alles te vernielen en te plunderen. En die elke gelegenheid aangrijpen om dat te doen.

0 reacties | Lees het volledige artikel

7de Mediterrane Letteren Festival - in zes steden in NL

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 7 december 2008 12:21 | 0 Reacties

Tags: , ,

Van 16 tot en met 21 december 2008 wordt het 7e Mediterrane Letteren Festival gehouden in zes Nederlandse steden. Dichteressen lezen in eigen taal voor, vertalingen worden geprojecteerd op een scherm.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Even wegdromen...

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 7 september 2008 12:22 | 0 Reacties

Tags:

Op dagen als vandaag, waarop de regen onophoudelijk neerplenst vraag ik me meermaals af waarom ik in hemelsnaam in Nederland blijf. Terwijl ik zo verliefd ben op de zon en de warmte in Griekenland. Wat houdt me hier?? Tja, natuurlijk is er enig economisch belang dat mij hier aan het werk houdt. Een gezond banksaldo met voldoende euro's om lekker van te leven is natuurlijk wel prettig. Maar weegt het op tegen het gebrek aan zonlicht?

Om eerlijk te zijn houd ik ook erg van Nederland, het bevalt me doorgaans uitstekend in ons waterrijke, maar helaas ook af en toe erg natte land. En als er weinig zon te zien is, zoals de laatste weken, dan krijg ik toch wel heimwee naar de zon, de warmte, de geuren, het licht en de heerlijke atmosfeer in Griekenland. Dan maak ik maar weer eens youvetsi klaar of grill wat lamskoteletjes, zet een Griekse CD op en kijk nog eens wat foto's. Meekijken kan door op de foto-gallery te klikken, rechtsboven...

0 reacties | Lees het volledige artikel

Even geen Griekenland maar Duitsland voor de boeg

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 8 juli 2008 12:26 | 0 Reacties

Tags:

Altijd leuk om een reisje in het verschiet te hebben, al is het een kleintje! De heerlijke reis door Griekenland is nog niet vergeten. Venetië, Zagoria, Ioannina, Metsovo, Lefkas, Valtos, en de lange (24 uur!) én gezellige bootreis terug naar Venetië. Allemaal nog vers in het geheugen, maar toch weer leuk om een weekend erop uit te gaan.

0 reacties | Lees het volledige artikel

De vierde aardbeving in Griekenland deze maand!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 25 juni 2008 12:28 | 0 Reacties

Tags:

Vanochtend weer een aardbeving in Griekenland, de vierde deze maand. Het blijft rommelen, zeker op de Peloponnesus.
Hieronder een berichtje van de Standaard, België.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Weer terug in Nederland... snif (beetje maar)

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 19 juni 2008 12:29 | 0 Reacties

Tags:

Even leek er gewoon geen eind aan de reis te komen, maar de laatste week besefte ik toch dat het er dit jaar niet in zat. Geen 5 maanden maar 'slechts' een kleine 3 weken reizen door mijn favoriete vakantieland. En nu zijn alle spullen uitgepakt, hier en daar slingeren nog een blik olijfolie en wat flessen wijn en ouzo rond.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Wow, 4-1 tegen Frankrijk, niet gek!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 15 juni 2008 12:31 | 0 Reacties

Tags: ,

Dat was me een voetbalavondje wel, gisteravond. Superwedstrijd met een superuitslag! Het hele terras waar wij een TV hadden gezocht, zat vol Nederlandse zeilers, die in flotielje de Ionische eilanden en -kust bezochten. Maar een voetbalavond op je zeilboot is natuurlijk niks. Het was dus een en al gejuich, twee keer drie kwartier lang. Geweldig. Het Griekse nationale elftal was (veel) minder sterk en verloor beide wedstrijden. Die liggen er dus uit. Jammer, als voormalig Europees kampioen, maar terecht als je het niveau van spelen zag.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Jongens, zet hem op vanavond!!!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 13 juni 2008 12:34 | 0 Reacties

Tags: ,

We zitten op een terras, in Valtos. Voor de buis natuurlijk! Over een kwartier begint Nederland-Frankrijk. Ben benieuwd of een herhaling van maandag er in zit..

0 reacties | Lees het volledige artikel

Griekse boodschappenlijst

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 12 juni 2008 12:41 | 0 Reacties

Tags: ,

Een van de leukste bezigheden op vakantie is shoppen in plaatselijke supermarkten. En zeker in Griekenland, in mijn geval. Ik hou van Grieks koken, maar zeker ook van Griekse 'psonja' zoals de dagelijkse boodschappen genoemd worden. Ik heb inmiddels een 5-literblik olijfolie gescoord, twee ½ - literblikken, kruidenblokjes, mavrodapne wijn, caramel-vanillethee en nog wat schijnbaar onbelangrijke zaken (maar o zo lekker..). Vandaag laatste ronde, want zondagochtend worden we om 9 uur op de boot naar Venetië verwacht. En vrijdag en zaterdag willen we nog wat strand meepakken. We gaan dus naar Igoumenitsa, kijken of we een wat grotere supermarkt vinden, die hebben het meest in huis. In Lefkada zijn we al door een supergrote Spar gestruind, nu is het een grote Champion, een bekende Griekse keten. En ook hier vinden we weer allerlei lekkers om straks thuis het Griekenlandgevoel nog wat te verlengen. Zo heb ik wat flessen Makedonikos en Caramelowijn gekocht, wat kleine flesjes ouzo en een paar blikjes tonijn met oregano. Mmmmmmmmmm! 

0 reacties | Lees het volledige artikel

Zon, zee en strand en voetbal- Valtos Beach bij Parga

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 9 juni 2008 12:45 | 0 Reacties

Tags: ,

Zondag vertrekken we uit Nidri voor een klein weekje zon/zee/strand aan de kust bij Parga en/of Sivota. Het is bewolkt en als we de brug van Lefkas naar het vaste land over rijden begint het te regenen! Na Preveza knapt het gelukkig wat op. We rijden een schitterende route langs de kust en besluiten in eerste instantie naar Parga te rijden. Omdat we een paar dagen aan het strand willen liggen (als het weer maar mee wil werken..!) rijden we eerst naar Valtos Beach, net buiten Parga. Je kunt dan te voet over de berg naar Parga zelf, om bijvoorbeeld te eten of op terras te zitten.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Lefkada (Lefkas) – een wandeling naar de watervallen bij Nidri

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 7 juni 2008 12:46 | 0 Reacties

Tags: , ,

Vrijdagmorgen gaan we op tijd op pad, op naar de watervallen van Nidri. Het is een wandeling van 3,5 kilometer door een bosachtige omgeving. Het laatste stuk gaat naar boven (400 m) tot aan het begin van de kloof waar de watervallen zijn. Tja. Het is natuurlijk al juni dus niet meer zoveel water. Beetje dunne waterstraal valt enkele meters naar beneden. Zeker niet spectaculair maar wel een leuke ‘beloning' voor de wandeling. Het klauterwerk inbegrepen... Het lawaai bij het water blijkt te komen van twee brulkikkers die naar elkaar schreeuwen in het doodstille water. Grappig zicht.  

Eenmaal terug vertoeven we na het shoppen nog een paar uurtjes op ons balkon met view en zien hoe het vervoer van een zeecontainer via de weg toch wat problemen oplevert (zie foto). Een vrachtwagen met een zeecontainer achterop, bijna dwars op het laadgedeelte, rijdt door de weg achter ons appartement. Tja, dat is niet altijd even simpel. Zo staan eerst enkele auto's in de weg, waarvan pas na enige tijd de eigenaar komt opdagen. En ook de bomen en uithangborden van de hotels hangen wat in de weg. Een boom knakt behoorlijk, één uithangbord sneuvelt en vele takken breken af. Maar uiteindelijk lukt het om de container bij de zeilhaven te krijgen. Na deze consternatie koken we een heerlijke pastamaaltijd en wandelen dan rond zeven uur richting Vligo. Dit dorpje ligt aan Nidri vast en is ook een watersportplaats. Tussen Nidri en Vligo huist de zeilschool van Evenementsreizen, zo blijkt. Het is zo te zien barbecuetijd.. Mooie omgeving om als thuisbasis te hebben tijdens je zeilcursus! 

0 reacties | Lees het volledige artikel

Tijd voor het eilandgevoel, maar wel gemakkelijk te bereiken met de auto: Lefkas

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 6 juni 2008 12:51 | 0 Reacties

Tags: , ,

Donderdag 5 juni, het spettert in Preveza! We lopen via de boulevard naar de auto want gaan vandaag op pad naar Lefkas. De lucht ziet er dreigend uit en als we in de auto zitten begint het flink te regenen. Enfin, voor een reisdag niet zo erg. Hoewel, reisdag, je rijdt in een half uurtje naar Lefkada! Dacht ik. Ik had even niet op de Griekse bewegwijzering gerekend en het duurt even voor we Preveza uit zijn. Op een gegeven moment kun je maar beter op je richtinggevoel en de stand van de zon vertrouwen in combinatie met een kaart. En ja hoor, daar is de tunnel... Voor 3 euro rijden we door een prachtige, vrij nieuwe tunnel en zetten vervolgens koers naar Lefkada waar we rond 11 uur aankomen. Het hoofdplaatsje direct na de brug is wat chaotisch maar wel levendig. Aan de talloze zeilboten in de haven en aan de kaden kun je zien dat het een topbestemming is voor zeilers. Dat blijkt later het hele eiland te zijn. Ook in Nidri, waar we eerst doorkomen op weg naar Poros is een drukke kade met zeilboten, en een boot die naar de eilandjes Meganisi en Skorpios vaart. Het is er heel erg toeristisch maar ook levendig en schilderachtig aan de haven en kade. Het uitzicht is prachtig. We drinken wat op een terras en gaan dan door naar Poros. Op Lefkada regent het in elk geval niet en de zon schijnt heerlijk. De wolken boven de bergen zorgen voor een mooie omlijsting... 

0 reacties | Lees het volledige artikel

Dag Ioannina, op naar Preveza – 4 juni

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 5 juni 2008 12:52 | 0 Reacties

Tags: ,

Ioannina is echt een leuke, maar heel drukke stad. Het schijnt dat dit de stad in Griekenland is waar, op Athene na, de meeste auto's rondrijden. En dat geloof ik direct! Aan het meer parkeren is echter geen probleem. In het gebied rond het kastro (fort) waar geen terrassen meer zijn kun je over het algemeen prima parkeren. In het weekend is het wel veel drukker, maar het lukte toch steeds weer om de auto kwijt te kunnen. Wil je dan uitgebreid gaan shoppen in de stad, moet je wel ver lopen met je pakjes. De stad is heel langgerekt, met hééél veel winkels, maar dat betekent dus sjouwen op de terugweg. Wij hebben alleen in een klein winkelgebiedje net buiten het Kastro geshopt. Verder gewandeld langs het meer, heerlijk gegeten, op terras gezeten (mét Wifiverbinding) en het Kastro bezocht.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Op naar Ioannina en Ali Pasha

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 1 juni 2008 12:57 | 0 Reacties

Tags: ,

Het valt niet meer om na een week de auto nog economisch in te pakken. We hebben er te lang van alles zo maar ingegooid. Toch maar even reorganiseren voordat we op pad gaan naar een volgende stop.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Zagoriadorpen en de Vikoskloof

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 31 mei 2008 12:58 | 0 Reacties

Tags: ,

Wow, de lucht is weer prachtig blauw en de zon schijnt volop als we wakker worden. Vandaag gaan we een rondje rond het Vikosgebergte rijden en onderweg hier en daar wat wandelen. De hele kloof lopen is niets voor mij, 12 km is wel érrug ver... De Vikoskloof is met zijn 900 meter diepte en 12 km lengte de grootste kloof van Noord-Griekenland. Het is ook de meest belopen kloof op het vaste land.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Op weg naar de Vikoskloof. Helaas is het 35 graden…

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 29 mei 2008 13:01 | 0 Reacties

Tags: ,

Het is al weer donderdag, we zijn inmiddels bijna één week en zes landen onderweg. En nu dus sinds drie dagen in Griekenland. Vandaag weer een reisdag te gaan. Na twee nachtjes en één dag uitrusten in Sivota, aan de kust, vertrekken we nu richting bergen. We gaan allereerst richting Ioannina, met als uiteindelijke bestemming één van de Zagoriadorpen. In principe naar Ano Pedina, waar ik iets over gelezen heb en waar volgens SNP en Herman de Blijker een superhotelletje moet zitten. Volgens het verhaal een rustig mooi dorp in een schitterende omgeving en prima uitvalsbasis voor diverse tochten in de omgeving.

0 reacties | Lees het volledige artikel

En dan op naar Griekenland!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 27 mei 2008 13:03 | 0 Reacties

Tags: ,

"Het is hier héél stil in deze omgeving. Het enige dat je hoort 's morgens zijn de vogels." Aldus Karin van pension Il Tulipane waar we logeren. Ze was wel nog wat vergeten... De haan die de eerste morgen al om 4.00 uur dacht dat de dag begonnen was. Vanochtend had hij zich gelukkig wat verslapen en kraaide pas tegen zevenen. Deze dag beginnen we zeer relaxed, met een alweer uitstekend ontbijtje. Op het gemakje de auto inpakken en dan met een zeer summiere routebeschrijving in de hand op naar Dolo, een van de eerste plaatsjes waar een prachtig oud Venetiaans paleis zou moeten zijn. We volgen een route die van Padua naar Venetië gaat langs een secundaire weg. Aan deze weg zijn tal van oude paleizen te zien. Veelal vervallen maar regelmatig ook in opknap- of opgeknapte status zoals al gauw zal blijken.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Naar Venetië …maar niet alleen!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 26 mei 2008 13:06 | 0 Reacties

Tags:

Al lang niet meer zulke mensenmassa's bij elkaar gezien als in Venetië op het San Marcoplein! Op de voet gevolgd trouwens door Venetië aan het Canal Grande bij het station... Ongelooflijk hoeveel mensen dit op de been brengt. Zou iedereen echt bang zijn dat de stad over een paar jaar in zee gaat zakken? Die kan ik dan wel gerust stellen, ze proberen dat met alle macht te voorkomen. Overal staan hijskranen en wordt gewerkt aan huizen en oevers. Dus het zal allemaal best wel meevallen denk ik. 

0 reacties | Lees het volledige artikel

Venetië aan onze voeten…

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 25 mei 2008 13:09 | 0 Reacties

Tags:

'Het weer is niet zo goed op het moment, het is veel te koud' zegt de eigenaar van de bed and breakfast 'Il tulipano' in Camponogare waar we net zijn aangeland. Het is bijna half acht 's avonds, 23 graden, licht bewolkt en af en toe schijnt er wat zon doorheen. Tja. Wij vonden het heerlijk toen we uit de auto stapten! Geen regen, zoals rond het Comomeer en zacht qua temperatuur. We stellen hem maar meteen gerust, voor ons is het prima zo! Morgen naar Venetië en daar hoeft het echt geen zon en 30 graden te zijn. Ook liever geen regen trouwens... 

0 reacties | Lees het volledige artikel

Bijna onderweg... dus nu inpakstress!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 21 mei 2008 13:11 | 0 Reacties

Zijn er mensen die fluitend wat spullen in een koffer/tas gooien, pasjes en tandenborstel pakken en zo de auto, dan wel trein of vliegtuig instappen? Kan iemand mij dan een stoomcursus geven om ook zo te worden?

0 reacties | Lees het volledige artikel

Kruiden in de Griekse oudheid

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 20 april 2008 13:15 | 0 Reacties

Tags: ,

Het gebruik van kruiden is eeuwenoud. En dan zeker niet alleen in de keuken, maar in het hele leven speelden kruiden een belangrijke rol. Nog een paar weetjes van veel gebruikte kruiden in Griekenland.

Laurier
Laurier kom je veelvuldig tegen in de landen rond de Middellandse zee. Maar ook bij ons kunnen laurierboompjes overleven. In mijn tuin (Zeeland) zelfs al járenlang, ondanks het feit dat ik steevast vergeet om bomen en planten te beschermen tegen de (bescheiden) vorst die we hebben gehad. De Romeinen waren al bijzonder gesteld op de plant, dat komt terug in de naamgeving. In het woord Lauraceae zit het Latijnse 'laurus' dat 'prijs' betekent; 'nobilis' van de soortnaam betekent 'uitstekend, perfect, opmerkelijk goed'. De oude Grieken en Romeinen gebruikte de laurier dan ook als teken van wijsheid en macht. Met lauwerkransen van het blad van de laurier werden helden en dichters gekroond. De laurierboom is ook verbonden aan Apollo, de Griekse god van de helderziendheid, de dichtkunst en de geneeskunst. Zijn priesteressen aten eerst laurierbladeren voordat zij zich wijdden aan het uitspreken van orakels. Omdat het innemen van grotere hoeveelheden laurier tot trance leidt, is wel duidelijk hoe helder de toekomst-voorspellingen waren. De zoon van Apollo, Aesculapius, de Griekse god van de geneeskracht, nam ook al laurier tot zich. De krachtige antiseptische werking ervan beschermde hem tegen ziekten.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Griekenland, kruidenland

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 13 april 2008 13:17 | 0 Reacties

Tags: , ,

Het is altijd weer smullen geblazen, eten in Griekenland. Voor iedereen die nu 'hè nee, wéér tomaat en komkommer en souvlaki' roept, dat is níet de authentieke Griekse keuken!! De Griekse keuken is eenvoud, is vers, is geurig en smaakvol, is goede en authentieke producten en is koken met verse kruiden.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Filmpje kijken? Dompelen in Griekse sferen..

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 2 maart 2008 13:19 | 0 Reacties

Tags:

Vanmorgen heb ik m'n CD's en DVD's beetje opgeruimd. Chaotisch als ik ben ligt gewoonlijk alles door elkaar. Muziek-CD's, foto-CD's, DVD's, CD-ROM's (soms geen idéé wat erop staat) in een ongeorganiseerde stapel rond de muziek/DVD installatie. Eéntje viel me op en ga ik vanavond weer eens kijken: Politiki Kouzina oftewel A Touch of Spice. De versie die ik heb is alleen in het Grieks, dus wordt wel beetje zweten.. Woordenboek erbij scheelt wel wat, maar het blijft moeilijk. Het is weer al even geleden dat ik deze heb gezien, misschien gaat het begrip van het Grieks nu sneller...Knipoog

0 reacties | Lees het volledige artikel

Het verhaal van de doos van Pandora

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 27 februari 2008 13:21 | 1 Reacties

Tags:

Nee, ik bedoel niet het verhaal van de doos, die de juwelier tevoorschijn haalt als je op zoek bent naar zo'n (in mijn ogen) veel te dure Pandora-bedel. Al moet ik toegeven, dát Pandora verhaal is natuurlijk wél de marketingstunt van de laatste jaren. Hele volksstammen zijn ten prooi gevallen aan een verzamelwoede die qua omzet hoogst interessant is voor de juweliers, maar vooral voor de bedenker van dit fraais. Een beetje verzamelaar heeft in no time honderden euro's aan de arm hangen.

1 reacties | Lees het volledige artikel

Zware aardbeving in Griekenland

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 14 februari 2008 13:22 | 0 Reacties

Tags: ,

Inmiddels staat het op alle nieuwssites: Vanochtend vond er in Griekenland een zware aardbeving plaats. Het epicentrum lag ongeveer 50 km ten zuiden van de Peloponnesus, onder de zeebodem op zo'n 30 m diepte. De beving had een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. Ook zijn er later nog twee naschokken geweest. Gelukkig schijnt de schade mee te vallen en zijn er (nog) geen slachtoffers gemeld. Ik ga in elk geval straks even naar het Griekse nieuws kijken, om 21.00 uur op ERT.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Aan het (Griekse) strand... dichterlijk beschreven

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 25 november 2007 13:23 | 0 Reacties

Tags:

Op verzoek, het gedicht van vorige week in het Grieks:

0 reacties | Lees het volledige artikel

Gedichten over Griekenland...? Mmmmm, dat wordt dromen!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 18 november 2007 13:27 | 0 Reacties

Tags:

Deze week verschijnt een nieuwe gedichtenbundel met Griekse gedichten, én de Nederlandse vertaling. Dichteres Agni von Meijenfeldt-Fournaraki, die adjunct-directeur is geweest van het Grieks Verkeersbureau, woont en werkt in Amsterdam. Ze heeft een passie voor taal en literatuur, wat in al haar gedichten doorklinkt. Voor Belevingen, haar eerste gedichtenbundel, maakte Agni een keuze uit gedichten die ze in haar Griekse tijd schreef en gedichten die ze in Nederland heeft geschreven. Een voorproefje:

0 reacties | Lees het volledige artikel

Ziekenhuizen in de Griekse oudheid

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 24 september 2007 21:56 | 1 Reacties

Tags: , ,

Eén asklepion, twee asklepeia. Maar wat is het? Een paar weken geleden kwam de term ‘Asklepion’ een keer ter sprake bij het afscheid van een collega. Nu wist ik dat het in de oudheid een ziekenhuis was en dat heiligdommen van Hippocrates als hoeder van de geneeskunst vaak bij zo’n Asklepion geplaatst zijn ( Kos, Epidaurus). Maar verder…? Afgelopen weekend bladerde ik een kinderboek door over de Griekse oudheid en ja hoor, daar stond in hoe dat ging in zo’n ziekenhuis ruim voor onze jaartelling.

1 reacties | Lees het volledige artikel

Kom op mensen, Griekenland bestáát nog!!!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 4 september 2007 21:58 | 0 Reacties

Tags: ,

Veel te vaak krijg ik het te horen deze weken. 'Nu ga je toch zeker niet meer?' 'Goh, joh, heel Griekenland is verbrand!' Zucht. En ik maar uitleggen. Dat maar 2% van Griekenland brandschade heeft opgelopen. En maar 8% van de Peloponnesus. Ik weet niet of het echt helpt. Volgens de wetenschap luisteren we toch echt vooral naar wat we wíllen horen. We horen datgenen dat zich in ons hoofd al heeft vastgezet. Ons referentiekader zorgt voor onze eigen werkelijkheid. Een klein communicatiegedichtje ter illustratie:

0 reacties | Lees het volledige artikel

Paar foto's Griekenland 2007

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 8 juli 2007 22:00 | 0 Reacties

Tags:

Ben al weer een dag of vijf thuis. Vandaag eindelijk tijd gehad om de foto's wat uit te zoeken. En nog een paar op het weblog te plaatsen. Ik heb bar weinig foto's eigenlijk. Bij een temperatuur van gemiddeld 38 graden overdag staat je hoofd niet zo naar foto's maken!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Al 10 dagen hittegolf in Griekenland. We smelten... bijna!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 28 juni 2007 22:03 | 0 Reacties

Tags: , ,

Inmiddels is het donderdag 28 juni en al ruim 10 dagen een hittegolf in Griekenland. Alle records worden gebroken. Nog nooit sinds de start van het registreren is het zo'n langdurige periode > 40 graden geweest in Griekenland. Voor het eerst in 90 jaar werd in Athene 46 graden gemeten. Nog nooit is zoveel stroom en water verbruikt. En ga zo maar door. Stroomuitval, branden, chaos en politiek gekrakeel.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Heeeeeeeeeeeeel warm in Griekenland

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 24 juni 2007 22:06 | 0 Reacties

Tags: ,

We hadden het zo mooi bedacht. Op 17 juni naar Thessaloniki vliegen, een paar dagen de stad verkennen en woensdag (of, indien Thess erg boeiend is nog wat later) de trein nemen naar Athene om van daar uit per auto naar de Pelop te gaan. Leuk plan. En dan wordt het ineens 35 graden. De tocht van het vliegveld naar de stad gaat nog. We stappen rond half 6 in de bus. De mensen om ons heen beginnen opgewekt te kletsen tegen ons. We hebben nog niet echt door dat het heel erg warm wordt deze dagen...

0 reacties | Lees het volledige artikel

Grieken volgens A. den Doolaard

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 3 mei 2007 22:10 | 0 Reacties

Tags: ,

Ik heb een oud fotoboekje over Griekenland op de kop getikt, eind jaren vijftig uitgegeven met foto's van Cas Oorthuys en tekst van A. den Doolaard. Geweldig leuk om te lezen en veel mooie zwart-wit foto's. Op een bladzijde over o.a. retsina gaat de tekst over in het volgende:

0 reacties | Lees het volledige artikel

Grieks weer in Nederland

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 29 april 2007 20:45 | 0 Reacties

Tags: ,

Al wéken is het superweer in Nederland. Dat houd mijn heimwee wat binnen de perken.. Vorig jaar om deze tijd bezocht ik Delphi, Arachova, Loutraki en Nafplio, dit jaar is het genieten van het Griekse weer in Nederland. En voor iedereen die dat ook doet, en vanavond ook buiten wil genieten van bijvoorbeeld Moussaka, hierbij het recept.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Voorjaar weer voorbij; troost: Griekse koekjes

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 18 maart 2007 20:48 | 0 Reacties

Tags: ,

Tja, het voorjaar is weer even voorbij. En het begon net te wennen. In Athene is het vandaag 18 graden. Ik troost mezelf (en mijn omgeving) met Griekse koekjes:

0 reacties | Lees het volledige artikel

Na negentien weken weer thuis... Wénnen hoor!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 10 augustus 2006 20:56 | 0 Reacties

Tags: ,

Zondagavond logeren we in Luzern, een prachtige oude stad aan het Vierwoudstedenmeer, in Zwitserland. De reis er naar toe was behoorlijk druk en filerig, vooral voor de Gotthardtunnel. Het is nog steeds warm, maar als we 's avonds heerlijk zitten te eten op het terras van ons hotel, begint het waanzinnig te hozen. Rennen....! Het hotel is van alle luxe voorzien dus de rest van de avond (na elven) wordt gevuld met bad, boek en internet.
Maandagochtend vertrekken we na een ontbijtje aan het water met koffie en gipferli richting Trier. Helaas, alweer overal files. Nooit meer in de zomer op reis... Niettemin, we zijn op tijd in Trier voor een wijntje op een nog zonnig terras en genieten volop van deze laatste vakantieavond. Het voelt nu al vreemd moet ik zeggen. Trier is al bijna thuis, niet zo vakantieachtig. Hier ga ik zo vaak naar toe, en op de een of andere manier lijkt het nu al weer heel gewoon om hier te zijn. En als we dinsdagavond rond half zeven Middelburg binnenrijden, heb ik ook niet het gevoel bijna vijf maanden weg geweest te zijn! Het is allemaal heel gewoon en heel vertrouwd. Net of ik er vorige week ook gewoon was. Jeetje, wat érg eigenlijk! Waar is mijn reisgevoel gebleven?

0 reacties | Lees het volledige artikel

Laatste weekje Griekenland... Snik

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 30 juli 2006 21:00 | 0 Reacties

Tags: , ,

Preveza - Parga - Igoumenitsa; 24 - 29 juli
Dinsdagochtend gaan we weer verder, het is te warm om in de stad te blijven. De eerste kustplaatsjes na Preveza zijn niet echt bijzonder en al gauw bedenken we dat we toch maar naar Parga gaan. Wel druk en zeer toeristisch, maar ook een heerlijk strand, veel gezelligheid en een riante keuze aan appartementen. En dichtbij Igoumenitsa, zodat we daar zaterdag nog alle tijd hebben om beetje rond te kijken, voordat we aan boord gaan. Ik ben een aantal jaren geleden twee keer in Parga geweest. Beide keren hadden we een appartement aan de toegangsweg van Parga, zo'n 10 minuten lopen van de haven. Je zit daar relatief rustig, kunt de auto meestal goed parkeren en is toch overal dichtbij. We vinden ook deze keer daar een appartement. Het is weliswaar juli en dus druk, maar het derde appartement waar we het vragen heeft een mogelijkheid. Er is ook ontzaglijk veel aanbod in het plaatsje. En weer bedenk ik dat het wennen is, zo'n drukte terwijl ik zoveel gezien heb buiten de toeristische highlights en verblijfplaatsen. Maar goed, we gaan nu een paar dagen voor het strand, en dat is geweldig hier (Valtos). Verder een hoop gezelligheid in het plaatsje, vooral 's avonds.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Met windkracht 8 op de Egeïsche zee

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 23 juli 2006 21:02 | 0 Reacties

Tags: , , ,

Naxos - Nea Makri - Loutra Ypati - Preveza ; 21 - 23 juli
Vrijdagnacht hoor ik het al. Aolus heeft het behaagd om nog wat harder te gaan blazen. Zijn bolle kaken vol wind blaast hij zich uit over de zee hier rond Naxos. Dat belooft wat voor het boottochtje vandaag... En ja, als ik rond half 11 bij de haven aankom, beuken de golven met kracht tegen de aanlegsteiger. Niettemin, er wordt gewoon gevaren volgens de havenpolitie. Helaas, mijn boot (Highspeed 3) is een uur later dan gepland en pas om kwart over twaalf varen we richting Mykonos, Tinos en tot slot Rafina. Dan begint het avontuur. Al vrij snel lijken we in een soort achtbaan te zitten, die op en neer en soms heen en weer zijn weg vind. Als je loopt lijkt je minstens een halve fles whiskey op te hebben, als je zit krijg je het ultieme kermisgevoel. Of Eftelinggevoel. De zee is donkerblauw met véél witte koppen, enorme golven knallen tegen het schip, spetters vliegen bijna constant tegen de ramen. Alsof er een enorme regenbui valt. Na Tinos steken we niet rechtdoor over naar het vaste land, maar varen langs de kust van Andros richting Evia. Als we Tussen Andros en Evia oversteken, moeten we allemaal blijven zitten... Dat valt zo te zien niet mee voor de velen die groen van ellende af en aan lopen naar de WC! En weer ben ik erg blij dat ik nooit zeeziek word. De boot gaat ook wat zachter varen. Niettemin, het verloopt toch allemaal goed en na een stukje kust van Evia steken we over naar Rafina. Dan gaat het ook iets beter, totdat we vóór Rafina zijn, waar de zee weer behoorlijk op de kust aanvalt. Maar rond half 5 zit ik dan toch in de auto richting Nea Makri, wat helaas nog niet verhuisd is en ook nog steeds aan dezelfde noordkust ligt. Dus ook hier windkracht 8...

0 reacties | Lees het volledige artikel

Grrrr. Ik ben boos. En verdrietig...

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 19 juli 2006 20:09 | 0 Reacties

Tags: , , ,

Vandaag, woensdag, ga ik dan eindelijk het 'wandelingetje met de auto' maken, zoals ze dat hier zeggen. Een rondje over het eiland, via binnenland en dorpen heen, en na Apollonas via de noordkust terug. Eigenlijk doe ik dan maar de helft van Naxos, maar de zuidelijke helft is veel minder ontwikkeld, en de wegen zijn zwaar niks. Er zijn wel een paar dingen die het bezoeken waard zijn, maar de de meeste dorpen liggen toch in het westen en noorden. Het waait waanzinnig (noordenwind!), dus ik krijg het advies vooral voorzichtig te zijn. Maar ja, de auto weegt meer dan 1000 kilo dus beetje wind moet toch kunnen, niet waar? Als ik naar de auto loop, val ik bijna om van schrik. En daarna van verbazing.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Tijdloosheid in Griekenland

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 16 juli 2006 21:12 | 0 Reacties

Tags: , , ,

Nog een week of twee, en mijn reisje zit er op. Al ruim zeventien weken ben ik nu weg uit Nederland. Eigenlijk kan ik het nauwelijks geloven, het voelt niet zo. Het lijkt een tijdloos bestaan, waarin het niet uitmaakt welke dag het is. Of welke maand. De soort maand meet ik af aan de bloemen die wel of niet bloeien. En aan fruit en groente dat verkocht wordt. De seizoenen voorjaar en zomer zijn geruisloos in elkaar over gegaan. Ik heb gemist wanneer het één het ander werd. Er zat ook niet zoveel logica in. Niet qua drukte (toerisme) want erg afhankelijk van wáár je zit, en die variatie was groot... Maar ook niet qua weer. Begin april kon je al op het strand liggen (Kreta), begin mei hadden we het berekoud in de bergen (Arachova) en regende het van tijd tot tijd behoorlijk. Eind mei was het warm, warm, warm (Argolida), juni superwisselvallig met behalve gelukkig ook genoeg warmte en zon: wolken, regen, storm, onweer en één keer zelfs hagel! Eind juni weer smeltend heet in Iria (Argolida-Pelop), begin juli storm en buien op Evia, en nu heerlijk zomers weer op Naxos. Waarschijnlijk ondersteunt dit voor Griekenland ook ongewone weerbeeld het rare tijdsbesef dat ik hier heb gekregen. Rationeel weet ik wel dat ik best al een tijdje onderweg ben, maar als iemand zegt dat het nog maar zes weken is geloof ik het ook. En dan nu de wetenschap dat ik over twee weken gewoon al weer thuis ben!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Perfect hotel in Naxos stad, bij strand en centrum

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 15 juli 2006 21:16 | 0 Reacties

Tags: , , ,

Ik kan het niet laten om mijn favoriete hotelletje hier in Naxos-stad even te laten zien.Hotel Sanoudos is een klein familiehotel superdicht bij het strand (nog geen minuut lopen) en toch nog dicht genoeg bij haven en centrum (paar minuten lopen). Ruime kamers met balkon en alle faciliteiten (badkamer, TV, koelkast, airco) die je nodig hebt. Vooral de kamers aan de voorzijde op de eerste verdieping zijn fijn. Ik kom hier al bijna vijftien jaar en het bevalt uitstekend. Zie foto's.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Athene - Naxos; 8 - 13 juli

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 13 juli 2006 21:19 | 0 Reacties

Tags: , , , ,

Vandaag vertrek ik naar Naxos. Mijn (vaste) hotel Sanoudos heb ik al gereserveerd omdat ik laat aankom, en het bovendien juli is, dus hoogseizoen.
Ik bedenk dat ik toch maar eens naar het oliepeil moet kijken voor ik wegga. De laatste keer was begin mei (deed mijn vader..), dus vooruit, toch maar even doen. Ik gooi de motorkap open en pak een handschoen en een doek. Binnen 10 seconden staat iemand naast me en vraagt wat er aan de hand is en of hij kan helpen... Een geruststellende gedachte. Ik vertel hem dat ik alleen het oliepeil moet controleren. Nou, dat kan hij wel even doen. Ik zeg dan toch maar eerlijk dat ik het nu ook kan... Ahum. Hij schiet in de lach en blijft vergenoegd kijken. Maar ja, erg ingewikkeld is het allemaal niet, ik gooi er zelfs nog wat olie bij, en voila.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Ga nú naar Athene!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 8 juli 2006 21:21 | 0 Reacties

Tags: , ,

Athene - Glyfada; 6 - 8 juli
Toen de meltemi op volle sterkte over het land raasde, en ik in Iria zo ongeveer bezweek van de warmte, zei iemand me het al: ga nú naar Athene, het is er heerlijk als een noordenwind waait. En omdat er nog steeds een noordenwind waait, besloot ik om het eind van de storm af te wachten in de buurt van Athene, in Glyfada. En vandaag, donderdag, ga ik heerlijk de stad in. Niet eens zo zeer om te shoppen (al is dan natuurlijk ook wel erg verleidelijk..), maar vooral om lekker door Athene te slenteren en te genieten van wat er te zien en te doen is.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Naar Loutraki of Karystos op Evia; 2 - 5 juli

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 5 juli 2006 21:24 | 0 Reacties

Tags: , ,

Zondag stap ik om negen uur in de auto. Onderweg valt me weer op dat de route naar Athene toch wel perfect is nu, met de splinternieuwe tunnels in de buurt van Elefsina. Ging ik in april nog langs de berg, nu er doorheen! Loutraki is een echt Griekse badplaats, leuk en druk, maar nu duidelijk geen goed moment om hier te zijn. Ik ben er om elf uur, het is windstil en smoorheet en beredruk. Nadat ik wat heb gedronken, en het duidelijk is dat appartementen meestal pas na zes uur beschikbaar zijn, ga ik weg. Op naar Evia. Om tien voor drie ga ik aan boord in Rafina voor een bootreisje van een uurtje, naar Marmari. Daarna naar Karystos. Het is er heerlijk koel, het waait lekker en bevalt me prima. Ik herinner me weer een restaurantje tegenover het strand aan de noordkant van Karystos, waar het zo lekker was. En inderdaad, ook bij herhaling héérlijk (Mesa Exo) en erg leuk om te zitten, beetje trendy. Binnen hebben ze als decoratie aan de wanden een expositie van allerlei Griekse voetbalmomenten. Grappig. Ik eet de beste penne met tomatensaus ooit! Je krijgt er standaard een toetje, een overheerlijke pannacotta. Mmmmmmm, morgen weer...

0 reacties | Lees het volledige artikel

Iria - Epidavros; 30 juni - 1 juli

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 1 juli 2006 21:25 | 0 Reacties

Tags: , ,

Tja, afgekoeld is het nog steeds niet... Maar, wie weet vanaf zondag. Dan is er een verlaging van de temperatuur voorspeld, met bewolking en storm! Maar gelukkig was het in elk geval vannacht al iets minder warm. Niet meer net alsof de zon nog schijnt in het donker... Door de open ramen en deuren kwam nu in elk geval zo tussen twaalf en zeven wat koele lucht binnen, zodat ik weer eens goed geslapen heb. Vandaag, vrijdag, was de laatste 'schooldag' voor mij. Weer wat bijgeleerd deze week, maar ik moet vooral veel oefenen natuurlijk. En daar heb ik dan in elk geval nog vier weken voor!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Mensenkinderen, wat is het hier WARM!!!

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 29 juni 2006 09:51 | 0 Reacties

Tags: , ,

Ik dacht dat ik het hier in mei al heel erg warm had gehad... Als ik had geweten dat het nog  veeeeeeel warmer kon... Het is hier in Nafplio (en Iria) nu al een paar dagen 39 graden, zon (uiteraard) en een loeiharde warme wind. Het lijkt of je voortdurend naast een levensgrote fohn staat, die je bijna helemaal omver blaast. Ik denk steeds aan het gedichtje van Annie MG Schmidt over juffrouw Scholten, en vraag me af wanneer ik hier smelt en er slechts een plasje Corry overblijft... Als ik 's morgens om 8.15 wegrijd is het 30 graden, nog redelijk aangenaam. Maar al na een uur of twee is het echt heel erg heet, ons leslokaal heeft geen airco, dus we zweten en wapperen wat af! De talloze flesjes gekoeld water die we achterover slaan zijn nauwelijks bestand tegen deze temperatuur. Je moet doordrinken voordat het warm wordt.. 

0 reacties | Lees het volledige artikel

Kala Nera - Eretria - Steni; 22 en 23 juni

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 24 juni 2006 09:54 | 0 Reacties

Tags: , ,

Na een weekje Kala Nera vertrekken we donderdag weer richting Evia voor de laatste twee dagen Griekenland van mijn bezoekster. Zij vertrekt zaterdag naar huis, ik ga dan voor een weekje Grieks naar Nafplio/Iria. Tja, en vertrekken na een week betekent behoorlijk wat inpakken. We stapelen de bagage in de lift en eenmaal beneden in de hal, waarna ik de auto ga halen. Als ik voor de deur sta, wil de hoteleigenaar ons beslist helpen met inpakken. Hij sjouwt de koffers op mijn aanwijzen op de achterbank. Als hij voor wat andere tasjes de achterklep opendoet valt hij opnieuw om van verbazing… want de kofferbak is natuurlijk gewoon nog vol. Hij kan zich niet inhouden en giert het uit van de lach. Ik leg hem toch maar even uit dat ik vijf maanden op reis ben en nogal wat meegenomen heb…

0 reacties | Lees het volledige artikel

Kala Nera - Volos - rondje Pilion. 17 - 21 juni

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 21 juni 2006 10:19 | 0 Reacties

Tags: , ,

Zaterdagochtend gaan we shoppen in Volos. Volos is een typisch Griekse stad, met tal van winkels en aan de kade allerlei trendy terrassen. De stad heeft geen bezienswaardigheden, wel veel gezelligheid. En je kunt vanuit Volos prima naar de Sporaden varen, zoals Skiathos, Skopelos en Alonnisos. Net als veel Grieken ontbijten we met koffie en een sesamstengel op het terras en gaan daarna winkelen. Eenmaal terug in Kala Nera blijkt dat zaterdag en zondag een typische weekendbestemming te zijn voor Grieken uit het binnenland (weekendje kust) en uit Volos (dagje strand). Eind van de middag komt het op gang en ’s avonds is het een gekakel van jewelste op alle terrassen. We zijn van plan om ’s avonds dan ook eens flink te gaan stappen in Kala Nera. Maar dat valt tegen!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Eretria - Kala Nera; 12 - 16 juni

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 17 juni 2006 10:21 | 0 Reacties

Tags: , , ,

Eretria ligt gevouwen rond een hoekje in de Golf van Evia, het water tussen Evia en het vaste land van Griekenland. Het heeft drie kades, waarvan twee met allerlei terrasjes. Gezellig plaatsje. Ons hotel heeft een zwembad waardoor we de verleiding niet kunnen weerstaan om op de aankomstdag eind van de middag aan de rand van het zwembad op een ligbedje nog wat van de zon te genieten. Het zwembad delen we overigens met de zwaluwen in de buurt die eind van de dag over het water scheren om even af te koelen. Helaas is de zon de volgende twee dagen wat schaars. Ook ’s avonds is het niet echt aangenaam, zodat we na een snelle borrel toch maar in het appartement voetbal gaan kijken. Dinsdag wandelen we een dagje in de omgeving, gevolgd door wederom een zwempartij en een avondje shoppen in Halkida. We struinen wat schoenen- en kledingwinkels af, ik bezwijk voor een paar echt Griekse slippers en een hemdje. In een CD-winkel wil ik wat CD’s kopen, waarbij de verkoopster meteen vraagt of ik misschien kopieën wil, voor vijf euro per stuk… Dat is me toch nog nooit gevraagd in een officiële winkel. Ik waag het erop en ze blijken prima in orde te zijn! Verder genieten we wat van het uitzicht (en de ouzo) op één van de terrassen aan de kade.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Evia, Pinksteren in Limni; 8 - 12 juni

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 13 juni 2006 10:23 | 0 Reacties

Tags: , ,

Donderdagochtend gaan we op pad naar Evia. Daar heb ik in Limni een studio gereserveerd tot maandag, dus tijdens het Griekse Pinksteren (Pendikosti) wat ook een belangrijk religieus feest is in Griekenland. Op tweede pinksterdag is tevens het ‘feest van de Heilige Geest’. We besluiten om niet direct via de snelweg te gaan, maar een route langs de kust te kiezen. Helaas. Ook deze, zo op het oog gedetailleerde, wegenkaart is een echte Griekse kaart. Vol verrassingen. Dus wegen die net wat anders lopen. Wegen die lijken door te gaan, maar dat toch niet doen. Enzovoort. Met als gevolg dat we heel wat heen en weer rijden. Na een paar uur, en echt wel vele leuke weggetjes later, zijn we het beu en rijden naar de snelweg. Zo zijn we toch nog in de middag op Evia.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Stoupa - Kardamili - Dimitsana - Nea Makri; 3 - 6 juni

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 6 juni 2006 10:24 | 0 Reacties

Tags: , ,

Zaterdagmorgen ga ik al vroeg op pad. Ik wil nu wat wandelen rondom Kardamili, een plaatsje dat hier zo’n zeven kilometer verder ligt en onder andere aan de Viros-kloof, in het Taygetosgebergte. Ik ben er om kwart over acht en het is meteen te merken dat het nu echt minder warm is. Gelukkig maar, want het wandelt toch een stuk fijner als het maximaal 25 graden is dan 35! In het noorden van Kardamili kun je enkele wandelpaden volgen; ik neem het pad naar Agia Sofia, een Byzantijns kerkje waar je via een pad aan de noordkant van de berg naar toe klimt. In eerste instantie wilde ik door de kloof lopen, maar ik hoorde van anderen dat het eerste stuk toch behoorlijk saai is en het veel mooier is om vanaf boven te zien. Aangezien ik niet helemaal naar Exohorio wil lopen, en dus diep in de kloof, klim ik naar Agia Sofia. Het is inderdaad een mooi (voormalig ezel-)pad dat regelmatig een prachtig zicht geeft op de kloof. Het kerkje is zoals zoveel Byzantijnse kerkjes, maar toch leuk. Daarna ga ik via het nabij gelegen dorpje naar beneden. Halverwege de weg kun je weer een wandelpad volgen dat in Kardamili uitkomt.
Leuke tocht van iets meer dan twee en een half uur dus net genoeg voor een ochtendje. Het is inmiddels gigantisch gaan waaien dus geen weer meer voor het strand. Ik ga eerst naar de kapper, tja dat kan echt geen vijf maanden wachten.., en dan lekker op het balkon (uit de wind!) zitten leren en lezen. Vanavond weer inpakken en morgen naar het Noorden!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Captain Corelli's mandoline; lézen dat boek...

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 3 juni 2006 10:26 | 0 Reacties

Tags: ,

Nee, niet alleen voor Kefalonnia-gangers!! Niet alleen voor fans van de film (integendeel). Niet alleen voor mensen die van oorlogsboeken houden, zeker niet. Maar voor iedereen die iets meer wil weten over de geschiedenis van Griekenland en het wezen van de Grieken, of gewoon een meeslepend boek wil lezen, thuis of tijdens de vakantie, lézen dat boek! Het is een geweldig epos waarin je niet kunt stoppen met lezen. Ik las het de afgelopen dagen, en vergat bijna dat ik in het heden leef, en ook nog van alles wil ondernemen. Gelukkig was ik in Stoupa, waar ik dus maar even heel ordinair twee dagen op het strand heb doorgebracht (ja, ik ga echt nog wel wandelen in de kloof bij Kardamili…). En de avonden op mijn balkon. Om dat boek uit te lezen. In één woord meeslepend, in een niet te evenaren schrijfstijl, een meesterwerk van Louis de Bernières: Captain Correli’s mandoline. Vergeet de film als je die hebt gezien, vergeet hoe heet hij ook al weer die de hoofdrol speelde, maar verdiep je in de echte captain Corelli. Voor wie het nog weet, enkele weken geleden schreef ik over de tegenstrijdigheid van de Grieken. In het boek komt een treffende verklaring, gegeven door één van de hoofdpersonen, zijn hele leven woonachtig op Kefalonnia:

0 reacties | Lees het volledige artikel

Rondje Mani met 20 rode ferrari's - Stoupa; 30 mei - 2 juni

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 2 juni 2006 10:29 | 0 Reacties

Tags: , ,

Wel eens 20 rode ferrari’s tegengekomen? Ik sinds 30 mei wel! Het is half negen als ik wegrijd uit Gythion, met als doel Kardamili of Stoupa. Maar ik begin met een rondje Mani, want wil het typische Mani-dorp Vathi zien, en het grappige vissersdorpje Jerolimanes, beiden helemaal in het Zuiden gelegen. De typische oude Mani-dorpen bestaan uit vierkante (toren)huizen met kleine ramen en van zandkleurige steen. Veel huizen zijn vervallen, maar steeds vaker worden ze opgeknapt of ook wel nieuw gebouwd naar oude stijl. Het is wel apart, maar ik moet zeggen dat het niet helemaal mijn stijl is. Ik vind het nogal saai en wat naargeestig. Maar het past wel in het landschap wat ook wat beladen overkomt. Kaal, ruig, droog, alhoewel de kuststrook niet zo heel hoog is, wordt het landschap toch steeds gedomineerd door het reusachtige gebergte in het midden. Vathi is dus hét voorbeeld van zo’n echt Manidorp en ligt bovenop een heuvel. Heel apart zicht dat wel. Maar ik geef dan toch de voorkeur aan het kleine Jerolimenas, dat half verscholen tussen twee kliffen ligt. Ik drink er even wat, maar het is er wel al snel warm, nu om 10.00 uur is het de zon al flink smelten!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Gythion/Mistras/Sparta; 28 - 30 mei

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 30 mei 2006 10:31 | 0 Reacties

Tags: , ,

Als ik uit het raam van mijn kamer kijk, zie ik mijn droomuitzicht. Als het om een niet-levend beeld gaat wel te verstaan… Hoewel, levendig kun je wél zeggen. Een niet te grote haven met een lange pier waaraan af en toe een veerboot of groot zeiljacht aanmeert, een o zo blauwe zee, een kade met een bonte variatie aan vissersbootjes en kleine jachten, geflankeerd door diverse terrassen op de kade zelf. Als het niet zo beregezellig in Gytion zelf zou zijn, hing ik hier elke dag uit het raam. Helaas geen balkon, kleinigheidje blijf je houden zou mijn vader zeggen. Niettemin, ik geniet ervan. Zoals ik me ook vanmiddag op een terras in de zon en aan het water realiseerde hoe ik geniet van elke dag. Wat een luxe bestaan is dit toch. Zo maar rondreizen, blijven waar je het leuk vindt, nieuwe dingen meemaken, onvergetelijke ervaringen opdoen, mensen ontmoeten, en vooral ook zoveel prachtige dingen zien in dit geweldige land. En eigenlijk voelde ik me ook wat beschaamd. Ik besef dat zo veel mensen dit niet kunnen doen. Omdat ze moeten werken, voor kinderen moeten zorgen, brood op de plank brengen. Zo veel armoede in de wereld, en ik reis hier maar rond alsof alles zo maar kan. Natuurlijk, ik heb er ook voor gespaard, en smijt niet met geld of zo, maar toch.. En ik moet zeggen, het reizen is wél verslavend! Ik heb nu echt de smaak te pakken vrees ik. Net over de helft van mijn reis, en nog negen weken voor de boeg, zit ik al plannen te maken voor nieuwe reisjes. Hoeven niet altijd zo lang te zijn, maar mmmm wat is dit heerlijk!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Van Iria naar Leonidio en Gythion; 25 - 29 mei

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 29 mei 2006 10:32 | 0 Reacties

Tags: , ,

Donderdag 25 mei, alweer het laatste dagje Iria. Het is (uiteraard) nog steeds huidverdovend heet. Ook vandaag dus maar weer vroeg de wekker gezet. Ik wil eerst nog even naar het strand, maar daar om elf uur wegwezen vanwege de hitte. Nog een paar boodschappen doen, even internetten, en dan inpakken om morgen ook vroeg weg te kunnen. Vanavond heb ik dan nog even tijd om iets te doen.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Poros, na een klein rondje kust Argolida; 22-24 mei

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 25 mei 2006 10:35 | 0 Reacties

Tags: , ,

Ik vlieg overeind als ik een vreemd muziekje hoor naast mijn oor. Wat is dat?? O ja, dat is waar ook. Ik heb voor het eerst de wekker in mijn mobiel gezet. Dus die klinkt zó! Enfin, ik ben in elk geval een keer vroeg wakker, het is half acht. Vandaag wil ik naar Poros, en niet al bij de eerste stap op het eiland op apegapen liggen van de hitte. Dus, vroeg weg. Eventjes acht uur stap ik in de auto. Net buiten Iria zie ik een kudde schapen op de weg. En.. twee wollige viervoeters als schaapherder. En dat doen ze goed! Heen en weer lopend langs de kudde manen ze de schapen het veld aan de overkant in te gaan. Als ik (inmiddels langzaam) aan kom rijden, gaat één van de honden midden op de weg staan en naar me blaffen. Maar geen paniek, ik sta al stil… Pas als het laatste schaap het veld in is, wordt de weg ‘vrijgegeven’. Geen herder te zien, zou hij ergens stiekem om een hoekje staan kijken? Ik moet zeggen deze herders bevallen me beter dan diegene die ik vorige week ergens tegen kwam. Een herder op de brommer, die heen en weer rijdend over een stukje weg van 50 meter ofzo de kudde in de wei hield!

0 reacties | Lees het volledige artikel

De Volkskrant gekocht, voor 2,95....

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 20 mei 2006 10:36 | 0 Reacties

Tags: , ,

Tja, dat is de prijs voor het feit dat mijn krant ook een reisje achter de rug heeft. Per vliegtuig naar Athene en dan per bus naar Nafplion, schat ik in. En daar heeft hij dan een dag over gedaan, zodat ik vandaag, zaterdag, de krant van vrijdag lees. Geen probleem, ik volg het Nederlandse nieuws toch nauwelijks, dus wat maakt het uit dat ik een dagje later lees over de beroering die minister Verdonk heeft veroorzaakt met haar uitspraken. Het nieuws over Ayaan stuurde iemand mij in telegramstijl toe, waarna ik even op de site van de Volkskrant heb gekeken ‘wat er nu allemaal aan de hand was’. Ach ja, ik zal eerlijk zijn, het Nederlandse nieuws is verder van mij verwijderd dan de kilometers afstand tussen Nederland en Griekenland verantwoorden. Ik creëer hier gewoon mijn eigen nieuws voor een poosje en volg dat van Griekenland op (figuurlijke) afstand; ik beheers de taal nog onvoldoende om alles in de nieuwsuitzending te snappen. De grote lijnen krijg ik wel mee, maar daar houdt het ook mee op. De krant die ik af en toe koop gaat iets beter, want dan ligt mijn woordenboek ernaast…

0 reacties | Lees het volledige artikel

Nafplio/Tyrins, nog steeds Iria, en ... lekker eten; 15-16 mei

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 17 mei 2006 10:38 | 0 Reacties

Tags: , ,

Al twee weken in Iria, de tijd vliegt voorbij. Iedere ochtend genieten van de stilte, iedere avond van de mooiste zonsondergangen. En tussendoor er op uit, naar een van de vele plaatsen of bezienswaardigheden, naar het strand in Tolo, naar Nafplio, wandelen, of op het balkon wat lezen, leren (ja, mijn Grieks moet nog steeds verbeteren..) of schrijven.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Ermioni – Koilada – Tolo; 10 mei

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 13 mei 2006 10:40 | 0 Reacties

Tags: , ,

De dag begint wat bewolkt en ik besluit om maar weer eens een dag met de auto erop uit te trekken. Ik pak de kaart en bedenk dat ik wel eens naar Ermioni kan gaan. Ik ben er járen geleden wel eens een paar dagen geweest maar herinner me er niet zoveel meer van. We logeerden er toen wel, maar gingen vooral ook in de omgeving rondkijken. Het is maar iets meer dan een uur rijden en om 11.00 uur wandel ik al door het vriendelijke plaatsje. Heel apart door de twee zeekanten; het ligt namelijk op een landtong en heeft dus twee oevers en daarmee twee haventjes. Eén voor veerboten en jachten, en één voor de vissers. Aan beide kaden zijn terrassen. Er tussen in ligt het stadje, want zo mag je het wel noemen. Op een heuvel met tal van kleine straatjes en huizen in allerlei vormen. Ik dool wat rond, en bedenk dat dit ook weer zo’n typisch Grieks plaatsje is waar je je auto het beste maar beneden aan de haven parkeert, wat ik ook heb gedaan! Al te vaak kwam ik in straatjes met wat hindernissen. Zoals een weg die ineens ophield en in een trap veranderende (waar mijn auto wat problemen mee heeft..), of uitliep op het strand (waar je met een sprongetje van ongeveer een meter zou belanden -> heb ik maar niet gedaan) of waar ik tot mijn schrik ineens oog in oog stond met een grote (en volgens mij enge..) hond. Gelukkig zat ik ín de auto (raampjes dicht) en stond hij buiten, maar ik zag toen pas dat ik op eigen terrein was beland. Nee, voor mij liever niet te veel van dit soort verrassingen, als het er enigszins nauw en ondoorzichtig uitziet, parkeer ik liever ergens aan het begin van een dorp of aan de haven, is ook altijd goed.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Houden van ... mensen en decor

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 8 mei 2006 10:42 | 0 Reacties

Tags: , ,

Houden van Griekenland is houden van de Grieken en houden van het land. Het land is niet zo moeilijk, daar kan ik in superlatieven over uitweiden. Ruige, soms ontoegankelijke bergen, een zo blauwe zee dat je je ogen soms niet gelooft, groene hoog- en laagvlaktes, stranden, drukke chaotische steden, stille weggetjes, witte bergdorpjes, monumentale bouwwerken uit perioden ver voor Christus, bloemen, bomen, kruiden, geuren, zon, … Overal is het weer anders, maar overal fascinerend. Iedere hoek om betekent een ontdekking. Iedere weg een reis naar iets nieuws. Ik hou maar op, want niemand gelooft mij straks nog!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Iria, wederom een appartement op een berg; 1 - 5 mei

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 5 mei 2006 10:44 | 0 Reacties

Tags: , ,

Maandag 1 mei is weer reisdag, we willen nu via secundaire wegen naar Iria rijden. De eerste stop is natuurlijk bij het kanaal van Korinthe. Via de afslag naar Loutraki/Isthmia kom je bij een punt waar je echt helemaal de diepte inkijkt. Helaas komt er alleen een klein jachtje aanvaren en geen ‘echte’ boot waardoor je niet goed ziet hoe smal het eigenlijk is. Het kanaal is maar 25 meter breed, op het hoogste punt 80 meter hoog en 6,3 kilometer lang. Het is tussen 1881 en 1893 gegraven, maar ik las dat er al over gesproken werd in de 6e eeuw vóór Christus. In 40 onderzochten de Romeinen hoe ze het zouden kunnen verwezenlijken en in 67 werd onder Nero ermee begonnen. Zesduizend slaven gingen aan de slag, maar door het overlijden van Nero stopte men drie maanden later. In 1687 deden de Venetianen een poging, maar liep op niets uit. Enfin, uiteindelijk is het goed gekomen, men heeft zelfs de locatie van de eerste poging aangehouden (was ook de kortste).

0 reacties | Lees het volledige artikel

Delphi, Arachova, Kiato en Iria; 29 april -3 mei

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 4 mei 2006 10:45 | 0 Reacties

Tags: , , ,

Nadat het vrijdag tamelijk bewolkt was is het zaterdag gelukkig weer redelijk weer. Geen zon, maar ook geen superdichte bewolking. We gaan naar Delphi, voor mij dus de tweede keer in korte tijd. Maar geen probleem, want het was er prachtig dus ook nu zal ik er weer van genieten. En dat blijkt ook zo te zijn, want heel de site is één zee van kleurige bloemen. En dat was de vorige keer nog niet (laatste week van maart). Ook anders is de hoeveelheid auto’s en bussen die er nu geparkeerd staan. Aanzienlijk meer dan in maart! Niettemin, het is een erg grote opgraving, dus je loopt elkaar eigenlijk niet voor de voeten. Ook mijn ouders genieten enorm van de site en van de schitterende omgeving (het beroemde ‘olijvenbos’ eromheen) en de uitzichten. Niet voor niets staat het hele gebied van Itea tot en met Arachova met de aanwezige opgravingen op de Wereld Erfgoedlijst van de UNESCO. Het dorp Delphi is drie keer niks, dus na het bezoeken van de opgraving rijden we door naar Arachova. Dat is wel een interessant bergdorp met enkele goede restaurants. Wij kiezen opnieuw voor Agnantio, in de doorgaande straat, waar het ook deze tweede keer weer smullen is. Ik heb bedacht dat ik misschien nog wel een authentiek kleed mee wil nemen; in Arachova staat een beroemde tapijtfabriek. Maar ik heb geen zin om na het eten nog naar die fabriek te zoeken (want inmiddels erg koud) en kijk wat in de vele winkels in de hoofdstraat. Maar rustig kijken is er niet bij, er zijn vrijwel geen bezoekers vandaag en iedereen sleurt je zowat naar binnen. Je voelt je dan zo verplicht om te kijken en gegeneerd als je het toch niet doet. Ik stop er toch maar mee, ik kom vast nog wel eens een tapijtdorp tegen… Omdat het inmiddels heel erg koud geworden is (zonder zon 10 graden!!!) gaan we gauw de warme auto in en terug. Brrrrr, en dat is Griekenland in bijna mei! s ’Avonds zie ik op TV dat Griekenland ingesloten licht tussen twee lagedrukgebieden en dat het in het hele land zal regenen morgen…

0 reacties | Lees het volledige artikel

Athene - Galaxidi; 24 - 27 april

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 27 april 2006 13:27 | 0 Reacties

Tags: , , ,

Het is nog niet zo lang geleden dat ik in Athene was. Een week of vijf om precies te zijn. Maar toch verheug ik me weer op een dagje drukte in de stad. Ik laat dinsdag 25 april mijn ouders hét handelsmerk van Athene zien: de Acropolis. En ook ik vind het toch weer indrukwekkend. Niet alleen de bouwwerken (hoe hébben ze dat toch voor elkaar gespeeld in die tijd – halverwege de vijfde eeuw vóór Christus - om zulke enorm grote en zware zuilen rechtop neer te zetten en dan nog een dak erop te maken..), maar zeker ook het zicht vanaf de Acropolis. Je kijkt rondom op een mooi en relatief groen stukje van Athene. Vooropgesteld dat de stad absoluut niet groen is, want het grijs/wit van de vele hoge gebouwen overheerst. Maar goed, voor zover je groen stukjes hebt, je ziet ze vanaf dit uitzichtspunt opperbest. De agora aan de ene kant, het theater van Herodus Atticus aan de andere kant, en bergopwaarts gekeken onder andere de Tempel van de Olympische Zeus in een klein groen parkje. En natuurlijk zie je vanaf hier ook prima het presidentieel paleis met de National Garden erachter.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Pasen in Griekenland

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 24 april 2006 13:29 | 0 Reacties

Tags: , ,

Pasen in Galaxidi; 22 april
Het Grieks-orthodox Pasen valt binnen drie weken vóór of na ons paasfeest. Dit jaar valt het op 23 april. Het is de belangrijkste Griekse religieuze feestdag en de hele week ervoor (de Goede Week) geldt als een feestweek. De kinderen hebben deze week en de week na Pasen vakantie. De ceremonies en symbolen gaan terug tot de Byzantijnse tijd en ook tot vroegere en primitievere geloven. Het schijnt zo te zijn dat men in de oudheid rond deze tijd het feest van het licht vierde. Het afscheid van de donkere maanden des doods en het begin van de lichte maanden van het nieuwe leven.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Dag Kreta

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 23 april 2006 13:30 | 0 Reacties

Tags: , ,

Plateau Katharo; 18 april
Laatste dag op Kreta. Rond 12.00 uur gaan we nog een ‘mini-Lassithi’ bekijken, in de bergen boven Kritsa. Kritsa was ooit een echt Kretensisch bergdorp 9 km van Agios vandaan. Het is nu nog steeds een bergdorp maar de toeristische commercie heeft genadeloos toegeslagen. De doorgaande weg ik vol souvenirshops, kleedjesshops, snoep/eetwinkels en taverna’s. Gauw er doorheen. Dan klimt de weg naar 1100 meter hoogte, met superuitzichten op Agios Nikoloas. Eenmaal over de pas heen zie je het plateau Katharo (‘schoon’ plateau), met groene weiden, groenteteelt, en ook hier weer een overweldigende rust. Zittende bij een kleine taverna hoor je niets behalve een paar vogeltjes. Het valt dan ook meteen op als er een zwerm van zo’n 8 à 9 gieren boven ons hoofd aan het jagen zijn. Je hoort het zoemen (trillen) van hun machtige vleugels. Indrukwekkend!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Sitia - Vai - Iraklio - Elounda; 11 - 13 april

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 14 april 2006 13:32 | 0 Reacties

Tags: , ,

Na een paar dagen onstuimigheid in de atmosfeer is het weer vandaag zoals het moet zijn, zonnig en zonder veel wind. Een heerlijke dag. Na thee en yoghurt op het balkon besluit ik naar Sitia te gaan, een havenstadje zo’n 65 kilometer verderop. De weg er naar toe is schitterend, het eerste deel slingerend langs de kust, het tweede stuk binnendoor met deels een ruig berglandschap, deels glooiende olijfgaarden. Volgens de Capitoolgids is dit een van de mooiste landschappen van Kreta en ik geloof het meteen. Ik kan de verleiding ook niet weerstaan om een paar keer uit de auto te stappen en wat foto’s te maken. Wat je helaas niet kunt fotograferen zijn de geuren. Bloemen, kruiden, bomen, het ruikt echt heerlijk. Waar blijft de camera die ook geur kan opnemen?

0 reacties | Lees het volledige artikel

Ammoudara – Agios Nicolaos – Mirtos – Lassithi; 1 – 5 april

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 7 april 2006 13:36 | 0 Reacties

Tags: , ,

Al dágen lang elke dag wakker worden met zon…wat een luxe na die koude winter in Nederland. Iedere morgen ontbijt op het balkon, kan het beter? Na zaterdag Agios Nicolaos (her)verkend te hebben, is het zondag tijd voor de omgeving. We maken een trip naar het Moni Faneromenis, een klein klooster met kerkje dat op een hoogte van 700 meter in een rots is uitgehouwen. We komen er via een slingerende weg van 6,5 kilometer. Bijna misselijk van de bochten, maar wát een uitzicht! Wel oppassen dat je geen geit van de weg afdrukt, die uiteraard ook recht op dit pad naar boven hebben. Het kerkje is klein en donker met muurschilderingen, kleden op de vloer en veel kaarsen. Er is net een doopfeest geweest. Een paasbest uitgedoste mensenmassa begeeft zich naar de vele auto’s die langs de weg geparkeerd staan. Ben ik even blij dat we geen 10 minuten later zijn. Hadden we op dat smalle één-autoweggetje toch zo’n 25 tegenliggers gehad!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Lassithivlakte; 6 april

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 6 april 2006 13:34 | 0 Reacties

Tags: , ,

Donderdag 6 april vertrekken we rond 10.00 uur richting Neapoli, om vanuit daar de route rond het Lassithiplateau te rijden. Het is weer stralend zonnig en al warm. We rijden vanuit Neapoli via Amigdali en Exo potami naar Agios Giorgos. Dat betekent veel klimmen door ruig gebergte. De weg is aanvankelijk super, redelijk nieuw geasfalteerd. Dat ze nog aan het werk zijn zien we onderweg. Zo’n 5 kilometer lang moeten we ons door de weg in aanbouw worstelen. De stenen spatten rond ook al rijden we superlangzaam. Ik denk maar niet te veel aan mogelijke butsen in de lak… Graafmachines en vrachtauto’s concentreren zich gelukkig een beetje op één plek waar we met hulp langs kunnen. Poe, poe en dat alles naast een diepe afgrond. Ik ben blij dat ik hier geen kraanmachinist ben.
Maar de beloning is er naar. Lassithi staat in bloei en is prachtig. De vlakte zelf is relatief klein, met groene weilanden en veel schapen en geiten. De bergen omlijsten het als op een plaatje. Op het Diktigebergte ligt nog sneeuw. Bij het dorp Tsermiado gaan we op zoek naar een klooster bovenin. De weg begint geasfalteerd maar al na 100 meter wordt het zand en stenen. En smal.. En steil.. Een schietgebedje om geen tegenligger tegen te komen helpt. Maar wat doen die geiten hier toch midden op de weg?? We bereiken tenslotte een soort keerpunt bovenaan, met een superuitzicht over de vlakte. We besluiten het lot niet te tarten en om te keren. Er zijn nog meer kloosters op Kreta..

0 reacties | Lees het volledige artikel

Glyfada - Athene - Kreta; 27 - 31 maart

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 31 maart 2006 13:38 | 0 Reacties

Tags: , , ,

Vanochtend verlaten we het nog tamelijk koude Delphi en gaan op pad naar Athene. De weg is perfect, breed en redelijk onderhouden. Al blijf ik me verbazen over het feit dat zelfs in de autosnelweg (vanaf Thebe) overal gaten in de weg zitten. En daar rij je dan met een gemiddelde snelheid van 130 km per uur overheen… Een eindje vóór Athene valt me op dat meer auto’s zich houden aan de verplichte maximum snelheid van (hier) 110 km/u. Als ik dan ook nog een tegenligger zie knipperen met z’n lichten, besluit ik ook maar meteen wat gas terug te nemen. Een wijs besluit blijkt 200 meter verder, daar staat een agent met lasergun! Poe, poe, net op tijd.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Galaxidi – Delphi / vervolg

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 27 maart 2006 13:40 | 0 Reacties

Tags: , ,

Eten
Deze dag is ook een dag voor een lange wandeling in de omgeving van Galaxidi. Prachtige pijnboombossen tegenover de grote vissershaven (er is ook nog een kleine ronde haven met jachtjes en zeilboten) en dan een superuitzicht op het plaatsje zelf. Helaas begint het te regenen, zodat we relatief snel teruggaan. Morgen nog een dagje, we gaan pas ’s avonds naar Delphi om te slapen. In Galaxidi wordt de Onafhankelijkheidsdag (25 maart) groots gevierd hebben we ons laten vertellen. Ik ben erg benieuwd, op ons favoriete terras zitten we eerste rang. Vanavond eten we in een kleine mezedopolio, die we in een zijstraat van de boulevard vinden, als we ons er over verbaasd hebben dat er om 21.00 uur nog vrijwel niemand ergens aan het eten is (en onze maag knort!). Als we binnenkomen zijn zo’n vier tafeltjes (van de 12) bezet, maar voor we goed en wel gesetteld zijn begint het binnen te stromen. Dat gaat zo door tot er echt niemand mee in kan en ook de bar vol wachters zit! Zo te zien kent vrijwel iedereen elkaar en het ‘Chronia Polla’ en ‘Ti kanete?’ (welkomstwens) is niet van de lucht. Het bestellen van het eten gaat heel anders dan we gewend zijn.. Het begint met het leveren van het gebruikelijke brood en water, én drie kannetjes wijn: wit, rosé en rood. We snappen al snel dat het de bedoeling is dat je gewoon iets kiest (of meerdere..). Dan komt er een klein kaartje met alle gerechtjes erop, een bestelboekje en een pen. Met andere woorden, we schrijven onze bestelling zelf op! Ik doe mijn best… volgens mij hebben ze nog nooit een bestelling gezien in zo’n schoolschrift Grieks (de meeste Grieken schrijven nagenoeg onleesbaar!). Maar het lukt allemaal en het eten is voortreffelijk.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Nafpaktos – Galaxidi – Delphi 21 - 26 maart

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 26 maart 2006 13:43 | 0 Reacties

Tags: , ,

Wow, de brug tussen Rio en Andirrio is echt een belevenis. Althans voor mij. Ik vind hem prachtig. Maar ik houd dan ook erg van bruggen, de Erasmusbrug vind ik ook een beauty. En deze bij Rio dus. Vanaf de boot was het al prachtig om te zien, maar eenmaal in Rio torent hij echt boven alles uit. Schitterend. Wel bekruipt me het gevoel dat zo’n dorpje toch wel erg gedomineerd wordt door de brug. Hij begint zo ongeveer halverwege het dorp, daar zijn toch tal van huizen voor gesloopt, dat kan niet anders. En waar je ook kijkt zie je de ‘aanvoerroute’ naar de brug. Maar goed, erover heen rijden is geweldig. Hij kost ruim 10 euro maar oké, dan heb je ook wat.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Onderweg naar Griekenland

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 21 maart 2006 13:45 | 0 Reacties

Tags: ,

Na een hectische laatste week van voorbereidingen gaat de reis dan nu echt beginnen. Zaterdagochtend nog de laatste zaken in tassen doen, spullen in de auto proppen (ik wist niet dat we zo’n kleine kofferbak hadden; er gingen toch altijd 14 bananendozen in?) en nog even wat foto’s maken van het vertrek. En natuurlijk nog een laatste knuffel voor de twee katten die al de hele ochtend zenuwachtig zijn. Rond 12.00 uur gaan we dan toch op pad.
Eerste halte: Trier. Voordat we daar zijn, moeten zo’n 350 km overbrugd worden. Waarvan het grootste deel door België, wat natuurlijk een avontuur op zich is! Het wegdek van de snelweg tussen Antwerpen en Luik lijkt nog het meest op een patchworkkleed met rafels. Het wegenfonds zal nodig weer wat geld moeten vrijmaken om hier iets fatsoenlijks van te maken. Maar ja, misschien hoort het er wel bij. Tenslotte heeft het ook iets bekends, zoals trouwens deze hele eerste etappe. Een paar weken geleden zijn we wezen shoppen in Aken, nu dus iets verder, naar Trier.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Bijna

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 8 maart 2006 13:47 | 0 Reacties

Tags: , ,

Terwijl de regen genadeloos op mijn dak neerplettert, zet ik vrolijk nog wat spullen klaar. Zonnebrandcrème, strandlaken, luchtbed, boeken, wandelschoenen, en nog het een en ander. Dag winter, ijs en regen. Welkom lente, bloemen en zon. Nog 10 dagen en we vertrekken naar Griekenland. Niet dat het daar nu alle dagen stralend weer zal zijn, maar ik hoop toch wat meer vrolijkheid dan de grijze deken die vandaag over Zeeland hing. Niettemin, echt last had ik er ook niet van. Om tien voor 8 zat ik achter mijn bureau om daar om half 6 vandaag te gaan. In de tussentijd was het aardig puffelen om mijn ‘to-do-list’ toch wat in te kunnen krimpen. Gek gevoel om zo te werken met een niet te passeren deadline!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Winter in Griekenland

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 27 januari 2006 13:50 | 0 Reacties

Tags:

In de ban van sneeuw en ijs, dramatisch pratend over Siberië in Europa, verbazen de Grieken zich erover hoe het winter kan zijn in hun land. Terwijl de Odos Attiki veranderd is in een spiegelgladde, strakke ijs’highway’, en inwoners zich dagelijks afvragen of Siberische tijden zijn aangebroken, kijk ik naar de beelden op TV met een mengeling van medelijden en leedvermaak. Ze zijn het duidelijk niet gewend, het worstelen met gladheid en grote hoeveelheden sneeuw. Ik zie iemand met een tuinschepje de sneeuw van z’n dak scheppen. Iemand anders probeert toch met een scooter een ijzellaag op de weg te trotseren (wat natuurlijk mislukt…dat kon ik hem meteen wel vertellen). Een verslaggever ondervraagt gestrande automobilisten hoe ze overleven in deze onmetelijke sneeuwfile. Een béétje winter, en het land is in rep en roer.
Nee, dan wij, smekend om wat ijs en sneeuw. Stiekem hopend dat sneeuwpoppen eindelijk eens langer leven dan drie dagen. Marathons op natuurijs, avonden op schaatsen op de stadsgracht, koek en zopie, warme erwtensoep, mutsen, open haard en rode port. Mmmm, winter in Nederland, laat maar komen!
Want, dan is het des te sneller voorjaar. De sneeuwklokjes wagen het al om naar boven te komen, maar oeps.. wat is het koud. Ik zie ze denken, waar blijft die warme sneeuwdeken?

0 reacties | Lees het volledige artikel

Traveling light???

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 6 januari 2006 13:52 | 0 Reacties

Tags: ,

Cola light, oké, eventueel. Becel light, tuurlijk. Chips light, nou misschien… Maar traveling light…? No way! Beetje comfort in den vreemde moet een mens hebben, als je het mij vraagt. Als ik half maart naar Griekenland vertrek, zal de auto bijna door zijn assen zakken. De wielen zullen zuchten en kreunen bij zoveel, in hun beleving vast overbodige, balast. De wanden worden opgerekt, de kofferbak kan nog net dicht. En op de achterbank? Geen plaats voor lifters. Niet dat ik überhaupt plannen had om die mee te nemen, hoor. Ben ik veel te schijterig voor. Ik zie dan meteen een potentiële bedreiger voor me, of naast/achter me om precies te zijn. Mensen die ik ken zijn altijd welkom om mee te rijden, maar hoe zielig iemand ook langs de kant van de weg met z’n bordje ‘Venetië’ of zoiets staat, ik trap er niet in als ik hem/haar niet ken! Sorry, mensen, ik kan er niets aan doen, zal misschien de opvoeding wel wezen… (sorry pa en ma).   Maar goed, er is ook geen plaats. Dat is duidelijk. Want ik ga tenslotte VIJF MAANDEN op pad, dus dan héb je wat nodig! Een doos met boeken is dan nog wel het minste. Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd, niet waar? Maar ook koffers vol kleding moeten mee. Tenslotte is het in maart misschien nog koud, het kan regenen en sneeuwen, in mei is het aangenaam en wordt er veel gewandeld en ’s middags gezond.

0 reacties | Lees het volledige artikel

TV-hater wordt TV-verslaafde door ERT

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 13 december 2005 13:54 | 0 Reacties

Tags:

Tegenwoordig ben ik helemaal op de hoogte van het nieuws in Griekenland. Nou ja, min of meer dan. Erg verguld dat ook in Zeeland digitale TV mogelijk bleek, mét een Griekse zender, ben ik een paar weken geleden spoorslags naar een TV- en nog veel meer- leverancier gerend. Vanaf dat moment zit ik dagelijks aan de buis gekluisterd. Ik, TV-hater pur sang, die nooit kan meepraten over TV-helden, reclames, detectives of andere series, kijk vrijwel DAGELIJKS naar ERT-Sat, de Griekse zender die ook in Nederlandse huiskamers te zien is. Ik kijk toeristische programma’s, spelletjes, series (hoog GTST-gehalte), sport, muziek, en natuurlijk nieuws en actualiteiten. Geniet van historische sneeuwval in het Noorden, van de regen en storm op de eilanden, van reclame voor parfums, reportages over mij volslagen onbekende ‘stars’ en natuurlijk van de vele typisch Griekse landschappen, steden en vergezichten die voorbij komen. Smullen dus. En eerlijk gezegd valt het me zwaar om de programma’s goed te volgen, een soap valt nog wel mee, maar nieuws is een zware kluif. Het woordenboek ligt standaard op de bank, maar biedt nog weinig soelaas. Het inspireert wel tot veel studeren…

0 reacties | Lees het volledige artikel

Dagdromen en een reisboek

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 10 november 2005 13:56 | 0 Reacties

Tags:

Op zoek naar een adres van een studio in Parga waar ik eens ben geweest, blader ik wat door mijn reisdagboek. Of eigenlijk, reisverslagboek, want heftige zieleroerselen kom ik er niet tegen. Terwijl daar soms toch best wel aanleiding toe was. Maar hoewel het overwegend wat nuchtere beschrijvingen zijn van prachtige plaatsen, geweldige vergezichten en dromerige stadjes, zit ik al snel toch geboeid te lezen. Het ‘oja’ en ‘dat is waar ook’ vult mijn gedachten. Twintig jaar reizen brengt toch heel wat leuke gebeurtenissen mee.

0 reacties | Lees het volledige artikel

WK voetbal in Griekenland

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 25 oktober 2005 13:58 | 0 Reacties

Tags:

Ja, ‘we’ gaan naar het WK-voetbal in Berlijn. Het is Marco gelukt om een team te smeden dat met veel enthousiasme voor het voetbal en voor elkaar (oké, ook met wat geluk) in staat bleek om zich te plaatsen voor het eindtoernooi. Leuk, ik verheug me er al op om te kijken! Altijd wel, maar volgend jaar helemaal. Dan zal ik kijken in de zwoele buitenlucht op een Grieks terras, temidden van andere voetballiefhebbers. Genieten van de prestaties van het Nederlandse team (hoop ik), maar ook wel van de reacties van alle anderen om mij heen. Het blijft een belevenis om in het buitenland tussen vakantiegangers te kijken naar wedstrijden van verschillende ‘bijbehorende’ voetbalploegen.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Nog 24 weken hard werken, en dan... slowlife

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 3 oktober 2005 14:05 | 0 Reacties

Tags:

Vanavond eindelijk maar eens mijn vakantiefoto's van dit jaar bewerkt. De een wat groter, de ander wat lichter, een volgende met meer contrast. Lang leve digitale fotografie, welkom beetje (gezichts)bedrog. Want was die lucht wel echt zo blauw? En die zee zo diep turkoois....? Ach, wat maakt het uit. Wat telt is het gevoel dat je krijgt als je de foto bekijkt. Een warm tintelend gevoel van herinnering en verlangen. Van sommige foto's kun je dus geen genoeg krijgen.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Nightboat to Samos

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 18 september 2005 14:13 | 0 Reacties

Tags:

Een paar jaar geleden. Het is half 12 ’s avonds en we staan in de haven van Naxos te wachten op de boot naar Samos. Het waait stevig, nee eigenlijk stormt het! Windkracht 8 of zo, althans in mijn beleving. Toch twijfel ik er geen seconde aan of de boot zal komen, varen en veilig aankomen. Grieken zijn een zeemansnatie sinds eeuwen, toch? En de schipbreuk bij Paros zou pas een jaar later plaatsvinden. Het duurt en het duurt en er komt maar niets, tot eindelijk rond half 1 er een boot in de verte verschijnt. De lichtjes worden groter en groter. Tot twee keer toe doet het schip pogingen om aan te leggen. Dan vaart hij weg en worden de lichtjes weer kleiner en kleiner. Wat is er aan de hand?

0 reacties | Lees het volledige artikel

Hoe inspirerend is een sabbatical in Griekenland?

Gepost door: Corry in de categorie: Griekenland Gepost op: 17 september 2005 14:16 | 0 Reacties

Tags: ,

Over krap een half jaar ga ik deze vraag proberen te beantwoorden. Live en op locatie ga ik op onderzoek uit. Een speurtocht naar een veelgeprezen cultuur, stille valleien, verrassende vergezichten, een turquoise zee en onverwachte ontmoetingen. Ik ga al wandelend bergen bedwingen (oké, heuvels denk ik), steden ontrafelen en bijzondere schatten ontdekken. En proberen te ontdekken waarom ik eigenlijk al twintig jaar verliefd ben op Griekenland. Hoewel ik nu ook wel al twintig redenen kan noemen waarom dat zo is...

0 reacties | Lees het volledige artikel