Griekse logica

Gepost door: Corry Gepost op: 25 september 2009 | 0 Reacties

Tags:

Met de regelmaat van de klok stuit je in Griekenland op een hoogst interessante begripsverwarring. Enerzijds doen deze je in lachen uitbarsten maar anderszins ook wel van ergernis ontploffen. Dit laatste is eigenlijk onzinnig, want je hebt er alleen jezelf mee. Er is geen Griek die er mee zit, in hun ogen is de eigen logica het meest logisch. En misschien hebben ze wel groot gelijk… Wat denk je van de volgende voorvallen.

We zijn aan het eiland hoppen en besluiten een andere eilandengroep te kiezen. Vanaf Naxos betekent dat eerst naar Athene en dan een boot nemen naar één van de Saronische eilanden. Gelukkig, we zien op een bord bij diverse ticketoffices dat er nu een rechtstreekse boot is naar Athene die elke dag vaart en er 6,5 uur over doet (enkele jaren geleden, nu vaar je al in 3,5 uur met een snelle catamaran!). We stappen bij één kantoortje naar binnen en willen een ticket kopen voor de boot van dinsdag. ‘Nee, dat kan niet’ horen we van een met twee telefoons bellende Griek achter de balie. Ondertussen zet hij z'’n andere gesprekken één voor één voort.

Kunnen we geen tickets kopen? Maar, buiten op het bord staat dat er elke dag een boot gaat,’ geven wij hem mee als hij één gesprek beëindigdt. Hij antwoordt dat het niet kan’. We bedenken dat hij dat vast tegen de beller zegt en wachten af. Na enige tijd legt hij de telefoon neer en antwoordt weer ‘nee, kan niet’. ‘Er staat dat de boot elke dag gaat’ probeer ik weer. ‘Nee, niet op dinsdag’. Met een zucht gaat hij ons uitleggen dat de boot wel elke dag gaat. Maar niet op dinsdag. Want dinsdags rust de bemanning. Begrijpen we dat niet? Wij hebben toch ook wel een rustdag. Ik stel hem gerust, we hebben alle begrip voor rustdagen, maar... ‘Misschien is het een idee om dat er dan bij te zetten, niet op dinsdag?’ Daar is hij het niet meer eens, want hij vaart toch elke dag? Ja, niet op dinsdag, maar dat is logisch.

Nog zo eentje. Het is juni en we verblijven enkele dagen in Heraklion, op Kreta. Van daaruit willen we per boot naar Naxos. Tijdens een avondwandeling door de stad zien we een groot aanplakbiljet bij diverse bootkantoren. NIEUW, nu een flying dolphin naar Naxos en Paros, elke dag om 7.00 uur. Geweldig, dat betekent een snelle dagelijkse verbinding. We stappen de volgende morgen één van de kantoren binnen en willen kaartjes kopen voor de volgende dag. ‘Nee, de boot gaat nog niet’. ‘Maar op het aanplakbiljet staat dat hij elke dag gaat’. We wijzen ten overvloede nog eens op het papier aan het raam. ‘Dat klopt, hij zou ook varen, maar hij vaart nog niet’. ‘Wanneer dan wel?’ ‘Misschien morgen’.

De volgende ochtend staan we weer bij het kantoor, maar helaas de boot vaart nog steeds niet. Hij verwijst ons naar het havenkantoor, misschien kunnen we vragen wanneer hij wel gaat varen. Ook bij het havenkantoor hangt dezelfde poster met wervende tekst dat de flying dolphin nu elke dag om 7.00 uur naar Naxos en Paros vaart. Maar nee, ook hier dezelfde boodschap. Hij zou gaan varen maar vaart nog niet, want geen toestemming van het ministerie. ??? We vragen waarom de poster dan overal ophangt, dat heeft dan toch geen zin? De havenmeester kijkt ons wat meewarig aan. We snappen ook niks. Hij gaat heus wel een keer varen, alleen is nog niet bekend wanneer! Logisch, toch?

Nou zo kan ik nog wel even doorgaan. Boten, bussen, het is soms een verrassing waar en wanneer ze vertrekken. Maar na al die jaren Griekenland weet ik dat protesteren echt geen zin heeft. En ach, misschien ook wel goed. Wij zijn vaak zo gehaast en gestresst, dat we tien minuten vertraging van de trein al als een ramp zijn gaan zien. Want te laat op het werk, te laat bij een afspraak of te weinig tijd om nog boodschappen te doen. Nee dan het relaxte leven daar, waar tijd geen item is en iedereen er genoeg van schijnt te hebben. Genieten, daar gaat het om. En lukt iets vandaag niet, morgen is er toch weer een dag? En die bus die gaat over een paar uur weer een keer. En lukt deze boot niet? Er zijn toch meer boten, meer eilanden en zelfs vliegtuigen. En je kunt ook altijd gewoon een ouzo nemen en hier blijven. Het bevalt me steeds beter, ik kan zo wel leven, nu de rest van mijn omgeving nog…


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments