Hè, hè, ik heb het uit…

Gepost door: Corry Gepost op: 10 maart 2011 | 4 Reacties

Tags: ,

Vandaag dagje vrij. Van te voren had ik allerlei plannen om deze dag meer dan nuttig te besteden. Huis opruimen, twee uit hun bloempot gegroeide planten in de tuin zetten, boodschappen doen, doos met boeken uitzoeken, doos naar de kringloopwinkel brengen, een column schrijven, uitgebreid koken en nog zo wat kleine dingen die gedaan moeten worden. En wat heb ik gedaan? Ik heb vooral gelezen...

Het overkomt me zo af en toe en ik trap er toch steeds weer in. Dan zet ik een boek te koop voordat ik het uit heb. Met de gedachte dat het toch wel heel toevallig zou zijn wanneer nu juist dat boek heel snel besteld zou worden. Maar nu werd ik helemaal verrast. Er werd een boek besteld waarvan ik niet meer wist dat het al te koop stond en ik zeker nog niet gelezen had. Zucht. Ik wilde het heel graag lezen, dus om 9 uur zat ik op de bank met het boek. En koffie. En geloof me, het was niettemin smullen, en eind van de middag had ik het uit. (en heb ik ook nog wat nuttige dingen gedaan tussendoor.. Wink)
Vissers van Kalymnos is een boeiend boek over het harde bestaan van de sponzenvissers op Kalymnos. Het speelt zich af begin jaren zestig en is zodanig geschreven dat het lijkt of je er bij bent. Een aanrader dus, al is het niet meer zo makkelijk verkrijgbaar. Hieronder een beschrijving.

Clift, Charmian en Johnston, George - Vissers van Kalymnos
Kalymnos is een klein eiland in de Egeïsche zee, met een bevolking die sinds generaties leeft van de uitvoer van sponzen. De sponzenvisserij, op diepten variërend van 50 tot 80 meter diepte, voert de mannen vaak ver van huis, naar de kant van Libië en Egypte, waar op de bodem van de zee de sponzenwouden groeien, soms tussen verzonken steden. Ze riskeren daarbij hun leven voor een bestaan, dat bedreigd wordt door de opkomst van de synthetische spons.
Tegen deze achtergrond speelt het verhaal in dit boek, begin jaren zestig. Morgan, een Australiër die op het eiland belandt, leert er de bevolking, de gebruiken en de liefde kennen. Het boek is een roman, natuurlijk, maar geeft een waarheidsgetrouw beeld van de Grieken op het eiland, het harde bestaan in de sponzenvisserij en de armoede die dit met zich meebracht. Het boek boeit, ik heb het in één ruk uitgelezen en weet nu meer van Kalymnos en z'n oorspronkelijke bevolking dan ooit. Natuurlijk, het hedendaagse Kalymnos (het boek is in 1965 uitgegeven) heeft andere inkomstenbronnen zoals het toerisme, maar de echtheid van het eiland is meestal nog te ervaren wanneer je verder kijkt dan het strand en de kustdorpen. Ik ga zeker  een keer een kijkje nemen!

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

 • Ga naar Telendos bij Kalymnos,piepklein eiland ,heel aardige mensen geen verkeer heerlijk rustig .

  Posted by Jacqueline, 19/07/2016 6:44am (6 years ago)

 • Ik zal de boekenlijst in de gaten houden!
  Ik heb pas een mooi boek kado gekregen; Griekenland aan zee, van Griekse schrijvers over hun eilanden. Een boeiende verhalenbundel.

  Posted by Miek, 16/03/2011 9:49am (11 years ago)

 • Hallo Miek,
  Leuk om je reactie te lezen! Ik hoop dat je het boek over Kalymnos gaat vinden, het is prachtig. Mocht ik er zelf weer eens tegenaan lopen, zet ik het op de boekenlijst elders op de site. Ik ben nu net begonnen in 'Grieken zijn geen goden' van Den Doolaard. Ook hij beschrijft het leven in de jaren midden vorige eeuw.

  Posted by Corry, 14/03/2011 10:11pm (11 years ago)

 • Sinds kort lees ik, met belangstelling, je weblog.
  Ik ben nieuwsgierig geworden naar het boek over de vissers van Kalymnos. Op Kalymnos ( en naastgelegen Telendos)ben ik al vaak geweest en het blijft me trekken om de eenvoud, het ruwe, het gebrek aan veel dingen die de meeste toeristen juist zoeken. Ik zal `ns op zoek gaan naar het boek, wil het graag lezen.

  Posted by Miek, 14/03/2011 5:02pm (11 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments