Het is herfst – tijd voor een Griekse linzensoep

Gepost door: Corry Gepost op: 6 november 2011 | 0 Reacties

Tags: ,

Wat gaat zo'n weekend toch hard! Gisteren de hele dag op stap, dagje vriendinnengeklets in Alkmaar, laat thuis en vandaag plannen om een beetje op te ruimen. Het is een grijze dag, de zon heeft geen zin en na de middag besluit ik om eerst maar eens wandeling te maken. Mooi moment om ook even na te denken wat er vanavond op tafel gaat komen. Al na 5 minuten komt de inspiratie, het wordt linzensoep. In het heerlijke kookboek 'De Griekse keuken thuis' staat een recept en dat is zo eenvoudig dat ik uit m'n hoofd weet wat er in moet. Linzen en tomaat in blik heb ik altijd in huis, de wortel ga ik nu kopen.

Linzen zijn zo'n echt herfsteten en passen dus uitstekend bij deze grijze, herfstige dag. En als het dan een Griekse linzensoep wordt, dan krijgt het toch nog een lichte, warme uitstraling.  In Griekenland worden hele voorraden linzen aangelegd voor de winter. En lekker dat ze zijn! Het geheim van deze soep is de scheutigheid met goede olijfolie. Met brood, kaas en olijven vormt de soep een hele maaltijd. Linzen zijn op zichzelf al zeer voedzaam, met zo´n 270 calorieën, 2 g vet, 21 g eiwit en 43 g koolhydraten per 100 gram.

Fakes soupa (linzensoep)
Voor 4 personen: 275 g groene linzen - 1,5 dl olijfolie - 1 ui, in dunne ringen gesneden - 2 teentjes knoflook, in dunne reepjes gesneden - 1 wortel, in dunne plakjes gesneden (ongeveer 200 g) - 400 g tomaten uit blik, in stukken - 1 el tomatenpuree - 1 tl gedroogde oregano - 1 l heet water - zout en versgemalen zwarte peper - 2 el grof gehakte verse kruiden, als garnering.

Spoel de linzen af met koud water en laat ze uitlekken. Breng ze aan de kook in een pan water waarin ze net onder staan. Kook ze 3-4 minuten door, giet ze af en zet ze apart.

Veeg de pan schoon en verhit de olijfolie erin. Fruit de uiringen daarin glazig. Roer de reepjes knoflook erdoor en stort even later de linzen weer in de pan. Voeg de wordtel, tomaat, tomatenpuree en oregano toe. Roer het hete water erdoor en voeg wat peper toe.

Breng de soep aan de kook. Draai het vuur lager en dek de pan af. Kook de soep nog 20-30 minuten door, tot de linzen gaar zijn maar nog niet uit elkaar vallen. Voeg vlak voor het opdienen zout en gehakte verse kruiden toe. Proef en voeg zo nodig nog wat peper en zout toe.

Het is smullen geblazen! Ik heb platte peterselie en oregano als verse kruiden gebruikt, maar etend bedenk ik dat munt hier ook prima bij zou passen.

Fakes soupa


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments