Het leukste boek over de Griekse mythologie: Griekse mythologie van Imme Dros

Gepost door: Corry Gepost op: 18 augustus 2009 | 1 Reacties

Tags: ,

In Griekenland, maar ook bij ons, zie je tal van verwijzingen naar de Griekse mythologie. Wie heeft nog nooit gehoord van het verhaal van de minotaurus en hoe zat het ook al weer met Ariandne? Wat deed Odysseus ook al weer en waar komt de Tantaluskwelling vandaan? En wie was Atlas, die de wereld op z'n schouders droeg?

De Griekse mythologie is overal om ons heen, maar meestal weet je niet meer precies hoe het ook al weer zat. Ik zoek het tegenwoordig op in het boek 'Griekse mythologie' van Imme Dros.  Zij begon eind jaren tachtig de Odyssee van Homeros opnieuw uit het Grieks te vertalen, vervolgens bewerkte ze de verhalen van de Trojaanse oorlog uit de Ilias en daarna vertelde ze in een aantal kleinere boeken de meeslepende en vaak gruwelijke verhalen over bijvoorbeeld Herakles (die wij vaak Hercules noemen) en Perseus. Griekse mythen bevat de verhalen uit eerder verschenen afzonderlijke publicaties en aangevuld met twee nieuwe delen.

Mythen gaan over moed, liefde, trouw en verraad. Er worden moeilijke wedstrijden gehouden, straffen uitgedeeld, mensen en goden vermommen zich of gaan ten onder aan eigen zwakheden. De verhalen leggen ook onverklaarbare natuurverschijnselen uit: bliksem is een woedeaanval van Zeus en de zon komt op als de godin van de dageraad verschijnt. Ander mythen zijn een soort geschiedenis. Ze gaan over dappere voorouders en hun gevecht om te overleven. Vreemd en herkenbaar tegelijk.

Imme Dros gaat het niet alleen om de avonturen zelf, ook om de manier waarop ze verteld worden. Ze probeert de kracht van de oude verhalen te vangen in modern leesbaar Nederlands. Harrie Geelen, de echtgenoot van Imme, maakte bij alle verhalen prachtige gekleurde afbeeldingen. Dankzij een namenregister achterin het boek is alles uit de mythologie snel op te zoeken. Ook het stamboomoverzicht is handig.

 

P.S. Ik heb geen aandelen in het boek hoor...Wink

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

  • Hoi! Wat een leuk artikel heb je geschreven. Ik ben op zoek naar een leuk boek voor grote kinderen dat gaat over de Griekse mythologie, en zodoende kwam ik hier terecht. Dank je! Groetjes Erika

    Posted by erika vink, 12/01/2015 2:02pm (7 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments