Het verhaal van de doos van Pandora

Gepost door: Corry Gepost op: 27 februari 2008 | 1 Reacties

Tags:

Nee, ik bedoel niet het verhaal van de doos, die de juwelier tevoorschijn haalt als je op zoek bent naar zo'n (in mijn ogen) veel te dure Pandora-bedel. Al moet ik toegeven, dát Pandora verhaal is natuurlijk wél de marketingstunt van de laatste jaren. Hele volksstammen zijn ten prooi gevallen aan een verzamelwoede die qua omzet hoogst interessant is voor de juweliers, maar vooral voor de bedenker van dit fraais. Een beetje verzamelaar heeft in no time honderden euro's aan de arm hangen.


Maar goed. Het verhaal van de ‘echte' doos van Pandora dus. Pandora was een meisje dat door de zoon van Zeus uit klei was gemaakt. Ze werd leven ingeblazen (ja zo ging dat in de oudheid..) en leerde allerlei sluwe listen en mannen te verleiden (misschien ging dat wel samen). Van Zeus kreeg ze een kistje, dat ze nooit open mocht maken. Ze nam het kistje mee als bruidsschat en vergat het de eerste jaren van haar huwelijk. Maar steeds vaker dacht ze eraan en op een nacht ontfutselde ze haar slapende echtgenoot de sleutel (die hij in beheer had) en maakte het kistje open. Het ging plotseling vreselijk waaien en toen bleek dat de inhoud uit de doos ontsnapte...

Uit de doos kwamen allerlei slechte dingen en rampen, die de mensheid vanaf dat moment zouden gaan teisteren: Armoede, ellende, ouderdom, ziekte, jaloezie, verdorvenheid, hartstocht en wantrouwen. Pandora kreeg de doos niet meer op tijd dicht. Zeus had wraak genomen en de wereld voorzien van een hoop slechtigheid. Daardoor zou de mensheid nooit meer een aanval kunnen doen op de opperheerschappij van Zeus. 

Maar het plan slaagde niet voor 100%. In de doos lag nog één ding, helemaal op de bodem. Toen Pandora de doos snel dicht deed lag daarin nog Hoop gevangen. Door de Hoop te redden kon het mensdom de nieuwe vijandige wereld toch aan. Wan door de Hoop had de mens reden om het leven door te gaan...  

Er bestaan natuurlijk meerdere versies van dit verhaal, maar de essentie is steeds hetzelfde. Bovenstaande informatie over het meisje Pandora komt uit het boek ‘Goden, mensen, monsters' van Michael Gibson (zeer beknopt weergegeven).


 

 

Plaats je reactie

Comments

  • Klinkt als Eva die de appel aan Adam gaf V2.0 (vanuit nu gezien, maar eigenlijk is het Pandora verhaal dus v1.0

    Posted by Dorius, 21/11/2014 6:51pm (7 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments