In de ban van de (Mexicaanse) griep

Gepost door: Corry Gepost op: 17 augustus 2009 | 0 Reacties

Tags: ,

Het kan je bijna niet ontgaan zijn, Nederland en de rest van de wereld is in de ban van de Mexicaanse griep (ook wel Nieuwe Influenza A H1N1 genoemd). Vandaag werd bekend hoe het ministerie van VWS de vaccinatie straks gaat inzetten. Als eerste worden ouderen en risicogroepen ingeënt, die jaarlijks de 'normale' griepprik krijgen. En het medisch en verzorgend personeel wordt ook meteen na het verschijnen van het vaccin ingeënt. Zij werken immers vaak met mensen die tot een risicogroep behoren waardoor het beter is dat ze beschermd zijn tegen deze nieuwe griep (en eigenlijk ook tegen de gewone wintergriep).

Weliswaar heeft minister Klink 34 doses vaccin besteld (er zijn er twee per persoon nodig), dus voor iedere Nederlander, maar vooralsnog gaat het om een milde griep en wordt het inenten van de hele bevolking niet nodig geacht. We enten immers ook niet massaal in tegen de normale wintergriep. Nog niet bekend is hoe de vaccinatie wordt georganiseerd, via de huisarts, via de GGD, of via bijvoorbeeld de Arboarts. Wellicht wordt het een combinatie hiervan.

Een paar weken geleden las ik dat de Griekse overheid van plan is om iedere Griek in te enten tegen de Mexicaanse griep, zodra het vaccin beschikbaar is (naar verwachting in oktober). Ik vroeg me toen al af hoe ze dat gaan klaren. Het is in Nederland al een megaklus, dus hoe organiseert een land dat toch enigszins chaotisch in elkaar zit, op een efficiënte en effectieve manier deze massavaccinatie. En, vergeet niet, een land met een infrastructuur die sowieso al tot problemen leidt in de medische zorg.

Inmiddels heeft de Gezondheidsraad geadviseerd om gefaseerd te vaccineren. Eerst de ouderen, risicogroepen en medisch/verzorgend personeel. En alleen indien de griep zich alsnog gaat ontwikkelen tot een ernstige variant, komen ook anderen in aanmerking voor een vaccinatie. Gaat Griekenland een dergelijk advies (er is vast ook een Griekse gezondheidsraad) nu ook opvolgen? Of zou de Griekse gezondheidsorganisatie anders adviseren/ Ik ben erg benieuwd wat er gaat gebeuren!

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments