Kleine ijstijd in Nederland…?

Gepost door: Corry Gepost op: 1 januari 2010 | 0 Reacties

Hmmm, valt best mee die kou. Gealarmeerd door de ijzige voorspellingen voor de komende weken stap ik dik ingepakt de tuin in. Gewatteerde jas, dikke broek en schoenen, das drie keer omgeslagen; ik zal het niet koud hebben! En dat heb ik dan ook niet.. Nu nog zorgen dat mijn planten de komende ijstijd ook gaan overleven. Gewapend met een zak vol bubbelplastic, een schaar en draad ga ik op zoek naar bibberende (Mediterrane) planten. De citroenboom heb ik wéken geleden al van een plastic jas voorzien, maar de anderen overleven zo'n eerste nachtvorstje wel. Maar ja, het schijnt nu toch wel héél erg koud te worden! Dus ook de oregano, rozemarijn, tijm, camelia, agave en palm moeten wat bescherming krijgen. De laurierboom heeft alle vorstperiodes nog overleefd dus dat zal ook nu wel weer het geval zijn.

 

Ik besluit een paar planten in potten gewoon maar binnen te zetten, in de bijkeuken vriest het niet maar is ook (nog) geen verwarming aan. Wel zo handig. Als de rest is ingepakt kijk ik om me heen en bedenk dat het eigenlijk maar een kale toestand is. Er staat gewoon erg weinig in de grond. Natuurlijk, enkele planten komen weer wel op in het voorjaar, maar achteraf bezien was het deze zomer ook al een magere boel. Afgezien van de nodige eetbenodigdheden zoals dus oregano, tijm, salie, tomaatjes en rozemarijn heb  ik vrijwel niets erbij geplant. In april was het te droog, van mei tot half juli was ik weg en daarna kwam het er gewoon niet meer van. Daar moet dit jaar verandering in komen.

 

Deze week las ik in een tijdschrift dat het goed zou zijn wanneer iedereen halftijds boer zou zijn en daarmee voor zijn eigen eten zou zorgen. Er stonden zelfs voorbeelden bij van buurttuinen (in mijn buurt is er al een gezamenlijke kruidentuin!), deeltijdkoeien op de binnenplaats en wijkkippen die voor de eiervoorziening zorgen. Ik moet zeggen, het lijkt me wel wat. Geen probleem om in deeltijd wat onkruid te wieden of tomaatjes te plukken voor de buren. Een buurtsalade verzorgen voor het wijkfeest is ook een uitdaging, net als het samenstellen van ecologisch verantwoorde (Mediterrane) kruidenpakketjes voor de hele straat. Daar wil ik dan ook nog wel wat lekkere recepten bijdoen. Maar ja, de grote vraag is, wie gaat er voor de koe (en de melk en de yoghurt) zorgen?

Tja, gaat vast nog even duren voor het zover is. Om te beginnen ga ik maar eens wat meer eten in mijn eigen (kleine) tuin verbouwen. Tomaatjes natuurlijk, maar ook paprika en courgette neemt niet zoveel plaats in. Verder sla, rucola en bosuitjes. Mmmmm, daar valt toch al genoeg mee te doen deze zomer. Nu alleen nog maar hopen dat de kruiden de winter overleven...!

Bijna tijd om een wensenrondje bij de familie te gaan houden. Ook voor alle bloglezers:

Een gelukkig en gezond 2010 gewenst!

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments