Koken en eten

Gepost door: Corry Gepost op: 26 maart 2010 | 0 Reacties

Koken en eten, een vurrukkelukke combinatie!

Toegegeven, niet iedereen kookt even graag als hij/zij eet, maar voor mij is de combinatie onweerstaanbaar. Heerlijk rondstruinen op de markt of in de winkels en daarna thuis aan de slag om van alles wat ik heb ingeslagen iets eetbaars of meer nog iets heel erg lekkers klaar te maken! Op deze site is ook een receptenpagina ingericht met Mediterrane recepten. Zie lijst met snelle linken aan de rechterkant.

 


 

 

Zin in een zuidelijk gerecht dat er ook mooi uitziet? Tomatenburgers!

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 19 mei 2015 20:36 | 0 Reacties

Tags: ,

Vaste prik tijdens mijn vakanties de laatste jaren: steeds weer op zoek naar een taverna die tomatenkeftedes (versgebakken tomatenburgers) serveert. En dan proeven, wachten op de beste en vervolgens bedenken, wat zit er allemaal in? Want ja, stiekem wil ik deze natuurlijk ook zelf gaan maken. Een paar weken geleden was het zo ver, na twee keer proefbakken, serveren aan kritische vrijwilligers (nooit lastig te vinden..) en het recept een beetje aanpassen, heb ik nu de beste mix te pakken!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Super lekkere gehaktballetjes in tomatensaus

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 2 november 2013 21:55 | 0 Reacties

Tags: , , ,

Leek het in oktober nog alsof de pompoenen zich hadden vergist in het seizoen, inmiddels weten we wel beter. Storm en regen kondigden deze week aan dat er nu geen ontkomen meer aan is. Het is echt herfst geworden en tijd om lekker binnen te blijven. Bij de kachel, met een glas wijn en een goed boek. En lekker warme gerechten. Daarom heb ik vandaag maar weer eens iets gekookt uit het geweldige Griekse kookboek 'De Griekse keuken thuis': gouvarlakia, super lekkere lekkere gehaktballetjes in tomatensaus.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Koken met kruiden… dit keer met tijm

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 31 maart 2013 20:34 | 0 Reacties

Tags: , ,

En nog steeds is het koud. Bibberbibberkoud. Ik wil LENTE!! Mijn verlangen naar zon en warmte maakt het koken wel makkelijk want het moet in de eerste plaats verwarmend zijn en vooral een (groot) zuidelijk tintje hebben. En daarom kook ik in elk geval met Mediterrane ingrediënten en kruiden. Vandaag met tijm.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Een Grieks etentje met onderbrekingen

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 19 januari 2013 23:30 | 1 Reacties

Tags: ,

De tuin ligt er nog wit en koud bij. De verwachting  is zelfs dat er morgen nog een laagje sneeuw bij gaat komen. Jazeker, het ziet er sfeervol en vooral mooi winters uit, en tegelijkertijd denk ik ook 'kkkkkkkoud'. Buiten bedoel ik, hier binnen is het heerlijk warm en het ruikt er zonnig en geurig naar groenten en kruiden. Want ik ben een Grieks etentje voor straks aan het voorbereiden. Briam, een ovenschotel van verse groenten en aardappelen, en daarbij bifteki jemista en païdakia, oftewel met feta gevulde gehaktplakken en lamskoteletjes. Jammie, dat wordt smullen. Het recept voor de briam komt uit het kookboek 'De Griekse keuken thuis'. En nu schenk ik vast een glas wijn in...

1 reacties | Lees het volledige artikel

Veel tomaten gekregen – dat vraagt om paprika-tomatenchutney

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 22 september 2012 18:41 | 0 Reacties

Tags: ,

Mijn vader kweekt sinds vorig jaar tomaten in z'n tuin en ik moet zeggen dat gaat erg goed. De zuid-muur in de tuin bij mijn ouders is één groot tomatenwoud. En hoewel de tomaten dit jaar wat langzamer groeiden en rood werden kan er al enige weken volop worden geoogst. Ik heb veel tomaten gekregen en vandaag maar 'ns een voorraad paprika-tomatenchutney gemaakt. Dat is érrug lekker....

0 reacties | Lees het volledige artikel

Regenachtig weekend, tijd voor stoofvlees met zonnig tintje!

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 26 augustus 2012 11:46 | 1 Reacties

Tags: ,

Ik ben dol op stoofvlees en het regenachtig weekend dat ze ons hebben beloofd heb ik maar eens aangegrepen om weer stoofvlees op het menu te zetten. Met een zonnig tintje. Dat dan weer wel. Uit het kookboek 'De Griekse keuken thuis' komt onderstaand stoofgerecht van rundvlees met aubergine. Makkelijk en superlekker, wat wil een mens nog meer?

1 reacties | Lees het volledige artikel

Ayurvedische keuken: puur en eerlijk koken

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 15 juli 2012 11:57 | 0 Reacties

Tags: ,

Lang geleden toen ik klein was dacht ik 'als ik groot ben heb ik een huis met een tuin waaruit ik elke dag groente ga halen'. Nu ben ik groot, heb een huis en een tuin, maar is deze echt te klein om een respectabele moestuin te kunnen zijn. Wel staat er een mooie laurierboom en heb ik diverse (vooral mediterrane) kruiden geplant. En af en toe wat sla of rucola. Maar geen nood, mijn overburen hebben een grote moestuin en sinds vorig jaar zetten ze elke dag wat van de oogst buiten in een mini-minimarktkraam. Hoera!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Een fantastisch gerecht: Sofrito, oftewel kalfsschnitzels van Korfoe

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 24 juni 2012 20:47 | 2 Reacties

Tags: ,

Ik ben dol op eten. Op lekker en gezond (en oké, soms iets minder gezond) eten wel te verstaan. Elke dag weer verheug ik me er op 's avonds iets lekkers te koken. Meestal smaakt het prima en heel soms is het iets waarvan ik denk 'dat zou ik wel elke dag willen eten!' Sofrito is zo'n gerecht. Ik maakte het gisteren voor het eerst en meteen een wow-moment! Jammie, jammie, jammie.

2 reacties | Lees het volledige artikel

Restjesschotel

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 10 april 2012 19:58 | 0 Reacties

Tags:

Onvoorstelbaar hoe sommige weekenden als een bliksemflits aan de hemel voorbij kunnen schieten. Je kijkt er vol verwachting naar uit, mist de flits, hoort de knal, even wat beweging en dan is het al weer voorbij. Einde beleving, over tot de orde van de dag. Zo'n weekend was het afgelopen Paasweekend voor mij. Geen idee meer wat ik allemaal heb gedaan, maar de herinnering is goed. Het was leuk, inspirerend en lekker.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Kkkkkkkoud... tijd voor een verwarmend soepje!

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 4 februari 2012 01:00 | 0 Reacties

Tags: ,

Mijn telefoon geeft aan dat het buiten -10 graden is. Brrrrrr. Dat mag je met recht koud noemen. Ik heb al besloten dat ik vandaag niet naar buiten ga. Ik ben al een week geveld door een hardnekkige griep of verkoudheid, met te veel gehoest, te veel snot en te veel slaap als gevolg. En sinds gisteren komt er nog nauwelijks geluid uit als ik praat. Ook dat nog. Kortom, ben nog steeds beetje zielig en ik hoef vandaag dan ook nog niet naar buiten van mezelf. Boodschappen worden voor mij gedaan en ik ga soep maken met wat ik in voorraad heb. Een overheerlijke, supergezonde en vooral ook supermakkelijke kikkererwtensoep!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Simpel en lekker: vruchten-noten ontbijtkoek

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 11 december 2011 19:16 | 4 Reacties

Tags:

Zondag is vaak zo'n dag waarop ik, zeker 's morgens voordat een visite-, wandel- of anderszins sociaal tijdstip is aangebroken, van alles bak en kook voor de rest van de week. Brood, soep, cake of zoals vandaag ontbijtkoek. Aangezien ik 's morgens een zeer beknopt, precies op elkaar afgestemd programma heb om er in te slagen rond 8 uur op mijn werk te zijn, schiet het rustig ontbijten er vrijwel altijd bij in. Als ik opsta nadat de wekker is gegaan heb ik gewoon niet meer dan drie kwartier en dan is het dus zonder ontbijt de deur uit. Geen probleem, want eenmaal achter mijn PC drink ik een mok thee en eet een plak zelfgebakken ontbijtkoek, vol vruchten en noten. Als dat niet verantwoord is? Laughing

4 reacties | Lees het volledige artikel

Kip met kruidige rode saus – Kotopoulo kokkinisto Alonissou

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 5 december 2011 19:16 | 2 Reacties

Tags: ,

Op pepernotendag heb ik zin om iets kruidigs te maken vanavond. Bladerend door het geweldige kookboek 'De Griekse keuken thuis' kom ik Kip kokkinisto tegen. Jaaa, dat gaat het worden; ik ben vrij vanmiddag dus alle tijd voor boodschappen en koken. Ik maak vaak kip kokkinisto, maar meestal bak ik gewoon wat kipdelen in de pan,  verse kruiden erbij en een pak tomatenblokjes (of in de zomer verse zoete tomaten), jammie... Vandaag volg ik dus een officieel recept. Min of meer...

2 reacties | Lees het volledige artikel

Stifado – een Griekse klassieker met rundvlees

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 12 november 2011 21:20 | 0 Reacties

Tags: ,

In mijn boekenkast staat bijna anderhalve meter kookboeken. Allerlei genres, kookstijlen en keukens. Kookboeken, lezen doe ik ze vaak, er echt uit koken een stuk minder. Natuurlijk, als ik een ingewikkeld gerecht helemaal volgens het boekje wil of moet koken (wil ik meestal niet), dan volg ik minutieus het recept. Maar verder blader ik ze vaak alleen maar door als inspiratiebron. Of als start-up, waarbij ik me veel te gemakkelijk laat verleiden om toch allerlei dingen anders te doen. En natuurlijk is zo'n boek handig om te checken of smaken bij elkaar passen of wat voor eigenschappen (en calorieën!) bepaalde ingrediënten hebben. Vandaag wil ik proberen om weer eens volgens het boekje te koken, uit De Griekse keuken thuis.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Het is herfst – tijd voor een Griekse linzensoep

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 6 november 2011 22:24 | 0 Reacties

Tags: ,

Wat gaat zo'n weekend toch hard! Gisteren de hele dag op stap, dagje vriendinnengeklets in Alkmaar, laat thuis en vandaag plannen om een beetje op te ruimen. Het is een grijze dag, de zon heeft geen zin en na de middag besluit ik om eerst maar eens wandeling te maken. Mooi moment om ook even na te denken wat er vanavond op tafel gaat komen. Al na 5 minuten komt de inspiratie, het wordt linzensoep. In het heerlijke kookboek 'De Griekse keuken thuis' staat een recept en dat is zo eenvoudig dat ik uit m'n hoofd weet wat er in moet. Linzen en tomaat in blik heb ik altijd in huis, de wortel ga ik nu kopen.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Buiten eten, altijd een feest(je)

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 20 augustus 2011 16:00 | 0 Reacties

Tags: ,

Vandaag is ons eindelijk weer eens een mooie dag beloofd. Ik geniet al bij voorbaat en besluit om in elk geval een volgend recept te  maken uit het kookboek 'De Griekse keuken thuis'. Kijkend bij de zomerrecepten (boek is op seizoen ingedeeld) kan ik eigenlijk niet kiezen. Misschien de lamssouvlakia? Eerst maar naar de supermarkt en daar eens in het vleesschap kijken. Ik besluit om een plak lamsbout te nemen en inderdaad souvlakia te gaan maken (maak a.u.b. nooit souvlakia met varkensvlees, dat is echt veel minder lekker).  Lamssouvlakia is snel klaar en op een zonnige dag als vandaag is dat dus erg  makkelijk.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Eigenwijs koken; niet altijd even handig

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 14 augustus 2011 22:09 | 0 Reacties

Tags: ,

Heb ik eindelijk door dat ik tussen zeven en acht uur 's avonds niet moet afspreken, niets moet plannen en er voor moet zorgen dat ik uiterlijk zeven uur de TV aanzet om naar Masterchef Australia te kijken, blijkt dat het programma in het weekend niet uitgezonden wordt! Enfin, gelukkig kom ik er tijdig achter en kan dan in elk geval genoeg aandacht aan mijn eigen uitprobeersel besteden. Want  vandaag ga ik een volgend recept koken uit ´De Griekse keuken thuis´: courgettebeignets van Alonnisos. Ik heb al veel vaker courgetteschijfjes, oftewel courgettekeftedes, gebakken, op diverse manieren maar nog nooit uit dit boek. En deze zijn echt heel anders, ik ben heel benieuwd!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Kook de zomer op je bord met alle kleuren paprika

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 6 augustus 2011 16:48 | 0 Reacties

Tags: ,

Als ik wakker word en de luxaflex open doe zie ik een vaag zonnetje, dat eigenlijk nog niet goed weet hoe door de bewolking door te breken. Ik zucht. Het was natuurlijk voorspeld maar als de dag dan inderdaad wéér niet zonnig begint vind ik het toch jammer. Gelukkig blijkt al snel dat het best warm is buiten en na een kleine drie kwartier lijkt er ook nog redelijk wat zon door te komen en ga ik aan de wandel. Op de terugweg besluit ik om alvast de groente te kopen op de markt. Vandaag ga ik weer een recept uit 'De Griekse keuken thuis' koken en daarvoor heb ik onder meer paprika in drie kleuren nodig. En laten die nu net in grote stapels te koop zijn op de markt!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Liefhebber van verse pruimen? Bak een pruimentaart!

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 3 augustus 2011 21:39 | 1 Reacties

Tags: ,

De afgelopen week kreeg ik een grote hoeveelheid pruimen, vers van de boom. Van de zachte, groen-gele pruimen heb ik jam gemaakt. Simpel recept met een verrassende toevoeging net vóór dat de jam in de potjes ging: een flinke scheut ouzo. Met als resultaat een heerlijke anijsachtige jam. De stevigere rood-gele pruimen verdwenen deels in een pruimentaart. Of eigenlijk meer een platte pruimencake, bestrooid met poedersuiker een feest om te zien. En lekker...

1 reacties | Lees het volledige artikel

De flauwgevallen imam

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 30 juli 2011 11:04 | 3 Reacties

Tags: ,

Ik ben dol op aubergines en erg blij dat ze weer in grote hoeveelheden op de markt liggen. Natuurlijk, ze zijn inmiddels het hele jaar door verkrijgbaar, maar op de een of andere manier spreken grote stapels op de markt me gewoon meer aan. Tja, vast een rudimentair trekje wat met seizoenskost te maken heeft. Hoe dan ook, ik heb aubergine gekocht en ga vandaag een volgend recept uit het kookboek 'De Griekse keuken thuis koken'. Dit keer een lekker bijgerechtje wat je met een salade en/of gehaktballetjes of spinaziepasteitjes gemakkelijk als hoofdgerecht kunt serveren: Melitzanes imam bayildi (aubergines met gestoofde tomaat). Het is een gerecht met een (klein) verhaal.

3 reacties | Lees het volledige artikel

Een héél kookboek uitkoken? Mmm, waarom niet…maar dan wel Grieks!

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 24 juli 2011 15:46 | 2 Reacties

Tags: , , ,

Geen idéé meer waar en wanneer ik het las maar om de een of andere reden schiet het me steeds weer te binnen en blijft het me blijkbaar fascineren. Een kookboek helemaal koken. HELEMAAL, dus alle gerechten een keer op tafel zetten. Elke dag iets anders. En nu heb ik bedacht, dat ik dat ook eens ga doen. Tja, dan komt de hamvraag, welk kookboek is dan het meest geschikt, het leukst en hopelijk ook het lekkerst van allemaal. Ik heb een groot aantal van de plank gehaald en doorgebladerd en steeds weer mezelf proberen voor te stellen of ik het dan ga volhouden om het hele boek door te koken. Ik zal eerlijk zijn, het kan nauwelijks een verrassing zijn dat het een van de Griekse kookboeken wordt...

2 reacties | Lees het volledige artikel

Zomereten in de lente

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 6 mei 2011 22:28 | 0 Reacties

Tags:

Deze dagen zijn het toppunt van lente en zomer ineen. De lente ruik ik als ik naar buiten stap en de seringenboom z'n geuren afgeeft aan de lucht. De zomer voel ik als de zon mijn huid verwarmt. Nu is de zon op je vel op z'n lekkerst, als je de warmte nog kunt hebben en de zon nog geen schaduw eist. Zomer in de lente, dat is de zomer op z'n best. En deze vroege zomer vraagt om een zomerse maaltijd, terwijl ik geniet van de geuren in mijn tuin ga ik op mijn gemak maar eens bedenken wat dat dan zou moeten zijn.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Een zonnige paasdag en lekker eten

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 25 april 2011 22:14 | 0 Reacties

Tags: , , ,

Wakker worden met de zon op je gezicht is de betere versie van ontwaken door de wake-up lamp van P. Zonder muziek maar met het getjilp van de vogeltjes om het huis stap ik vrolijk mijn bed uit. Beneden gooi ik de deur naar de tuin open en adem de nog koele lucht in. Het rondje door de tuin leert me dat de rozemarijn niet echt geschikt meer is om mee te koken en ook de tijm lijkt meer op een restje verdroogd gras dan op de smakelijke Mediterrane naamgenoot. Eigenlijk wist ik het ook wel, na deze strenge winter (en ik te laat was om de kruiden in te pakken) maar besluit nu dat ik, met het Paaslam voor vanavond in gedachten, toch hoognodig nieuw moet halen. Lang leve 2e Paasdag, de tuin- en meubelpaleizen zijn open!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Gemengde peulvruchtensoep

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 4 februari 2011 19:58 | 0 Reacties

Tags:

Ik ben dol op soep. Zomer of winter, koud of warm weer, maakt me allemaal niet uit, het smaakt altijd. Vooropgesteld dat de soep zelfgemaakt is met lekkere (verse) ingrediënten. Natuurlijk maak ik regelmatig soep naar een recept (met wat variaties) maar vaak ook gooi ik maar wat bij elkaar in de pan, doe er bouillon bij en voilà, een nieuwe soep is geboren! Zoals ook onderstaande maaltijdsoep. Ontstaan vanuit het feit dat ik een keer een pak gemengde gedroogde peulvruchten kocht in Italië. Mijn Italiaans was niet echt op peil en ik heb dan ook maar geen moeite gedaan om de code van het recept op het pak te kraken. Ik heb de peulvruchten gewoon maar aangevuld met verse groente, een pak tomatenblokjes en bouillon. Zure room of crème fraîche smaakt ook altijd lekker in soep. In dit recept is gekozen voor zure room wat het heel fris en voorjaarsachtig maakt.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Hoe een keuzeloze dag leidt tot het eten van heerlijke rode kool

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 14 januari 2011 19:41 | 0 Reacties

Tags:

Er zijn van die dagen waarop je maar niet tot keuzes kunt komen. Althans, ik heb daar zo nu en dan flink last van. Zo'n dag begint al na het opstaan. Zwarte blouse of paarse trui? Minirok of spijkerbroek? Muesli of beschuit? Ga ik vóór het werk nog tanken of toch maar later? Nog even langs bij S. of toch maar bellen vanavond? Wat komt er op tafel om te eten? Heb ik dat nog in huis of moet ik nog even de super in? Zo'n dag was het dus vandaag...

0 reacties | Lees het volledige artikel

Om je vingers bij af te likken..

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 24 november 2010 12:02 | 1 Reacties

Tags: , ,

Ik zal het maar meteen bekennen, ik heb een hekel aan vieze vingers. Ik was zo'n kind dat niet wilde kleien, een afkeer had van vingerverven en geen snoepjes uit een bak ondoorzichtig water wilde opvissen. Ik griezelde al bij het idee! Mijn handen moesten en moeten gewoon schoon blijven. Ik heb geen smetvrees of zo, dat m'n handen misschien vol bacteriën zitten kan best, maar die zie ik dan in elk geval niet. En voor ik ga koken of eten, was ik gewoon braaf mijn handen... En toch, er is een uitzondering op het geen-vieze-handen-beleid en dat is het eten van gamba's, scampi's of ander lekkers dat je met je handen moet eten...

1 reacties | Lees het volledige artikel

Kruidenolie en kruidenazijn

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 30 augustus 2010 19:52 | 2 Reacties

Tags:

Veel kruiden groeien als onkruid. Hard dus. In no time staat er een flinke bos oregano, dille en salie en groeit de rozemarijnstruik alle kanten op. Dan is het tijd om er méér mee te doen dan alleen in de stoofschotels, de soep, de saus of de wokschotel. Met veel kruiden kun je heerlijke kruidenolie of -azijn maken. Die dan weer supergeschikt is voor het aanmaken van salade of gewoon met wat brood als voorafje. Maar ook wel om gehaktschijfjes of vis mee te roosteren en olie van bonenkruid of salie bijvoorbeeld past uitstekend bij gerechten met peulvruchten; het maakt ze bovendien lichter verteerbaar.

2 reacties | Lees het volledige artikel

Kruiden en specerijen.. meer dan alleen maar lekker!

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 13 augustus 2010 17:46 | 0 Reacties

Tags: ,

Ook altijd gedacht dat kruiden en specerijen vooral voor 'het lekker' waren? En oké, dat ze ook wel gezond zijn en vroeger als huismiddeltje werden gebruikt. Maar ja, wat kun je nu eigenlijk van oude huismiddeltjes verwachten? Nu, best veel, geloof ik inmiddels. Een paar weken geleden heb ik een boek gekocht over kruidengeneeskunde. En hoewel ik eigenlijk redelijk wat van kruiden en specerijen afweet inmiddels, was dit boek toch erg verrassend. Ik ben er nu achter dat de kruiden vroeger vaker als geneesmiddel dienden dan als 'alleen maar lekker' en dat het in veel maaltijden een belangrijk toevoegsel was om het voedsel gemakkelijker verteerbaar te maken. Niet alleen smaak dus (wat overigens bijna altijd ook heel belangrijk is) maar zeker ook een gezonde toevoeging. Ik kan niet stoppen met lezen in dat boek  en kreeg inspiratie voor een serie blogs over kruiden en specerijen. Er zijn onnoemelijk veel kruiden en specerijen bekend, maar ik zal me beperken tot  de vaak in de Griekse (Mediterrane) keuken gebruikte.  In willekeurige volgorde probeer ik de volgende kruiden en specerijen te belichten: Basilicum, dille, kaneel, laurier, kaneel, karwij, knoflook, munt, oregano, peper, peterselie, rozemarijn, salie en tijm. Vandaag Dille, een kruid dat ik vooral in de zomer heel veel gebruik.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Elke dag bij de Griek aan tafel

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 13 juli 2010 00:00 | 0 Reacties

Tags: , ,

Heerlijk, heerlijk. Zo'n prikkelende roostergeur, zoete geuren van kaneel en honing, schalen vol kleurige groenten met verse kruiden, mmmm. Het pure Griekse eten is steeds weer smullen, vooral in Griekenland maar ook steeds vaker hier in Nederland. En dat laatste is vooral makkelijk wanneer je de regie in eigen hand neemt en de braadslee, koekenpan en ovenschalen te voorschijn haalt. Zelf wat in elkaar flansen, al dan niet voorzien van een recept,  smachtende gasten aan tafel of in de tuin en dan smullen maar! Welke boeken sla je er dan op na? Wat zijn nu de beste, leukste en/of meest gebruikte Griekse kookboeken? Hier wat suggesties.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Authentiek Grieks koken; puur en simpel. En lekker..!

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 4 mei 2010 20:55 | 0 Reacties

Tags: , ,

Vakantie, eindelijk rust en tijd om te genieten van de zon, het buiten zijn, leuke gesprekken en lekker eten. Smullen van de vele heerlijke gerechten die de Griekse keuken kent. Je laten verrassen door wat de kok en het seizoen samenbrengt. Jammie, jammie. Ik herinner me nog goed het plaatsje Afissos, in de Pilion, in het voorseizoen. Rustig, heel rustig was het er aan de boulevard toen we 's avonds op zoek gingen naar een leuk eettentje. En toegegeven, leuk was het, die kleine taverne direct aan het water. En stil. Maar het rook er heerlijk! Nee, een menukaart was er niet. We konden kiezen uit drie gerechten 'van het seizoen' en als we wilden ook nog wel wat anders als we even in de keuken zouden aanwijzen welke ingrediënten we lekker vonden. Het werd een superlekker stuk kalfsvlees in tomatensaus met pasta en gegrilde courgettes.  Mmmm, buikje rond! Helaas, een toetje zat er niet meer in...

0 reacties | Lees het volledige artikel

Iets te vieren of een goede bui? Bak een walnotentaart

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 13 april 2010 21:42 | 0 Reacties

Tags: , , , ,

Griekenland kent veel soorten (vooral zoet) gebak, vaak gekoppeld aan diverse gebeurtenissen die zo door het jaar plaats kunnen vinden. Kerst, Nieuwjaar, Pasen, huwelijk, naamdag, geboorte of een sterfgeval zijn daar zo wat voorbeelden van. Elk moment z'n eigen taart of koek. Maar daarnaast zijn er nog heeeeeeeeeeeeeeel veel andere soorten lekkers waar ik soms toch lastig weerstand aan kan bieden als ik o zo toevallig ergens op een bakker stuit.  Natúúrlijk zegt dat stemmetje in mijn hoofd dat ik er niet in moet trappen, dat de groenteboer een betere optie is, maar ondertussen hoor ik mezelf zeggen 'doe maar vijf van die, acht van deze, tien van...'. Tja. In zo'n koekwalhalla valt het niet mee sterk in je schoenen te staan!

0 reacties | Lees het volledige artikel

Feta en hoe deze ook smaakt op z'n Mexicaans...

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 4 april 2010 14:10 | 1 Reacties

Tags: , ,

Ik houd niet van kaas. Niet van Hollandse, niet van Franse, niet van mozzarella, van fêta, niets van dat alles. Althans, voor zover die kaas koud is. Gesmolten of in een warm gerecht dat is wat héél anders. Kom maar op met die pizza's, lasagne, gegratineerde aardappelen, kaaspasteitjes en andere heerlijke warme (kaas)gerechten. Mmmmmm. Veel mensen snappen dit niet, maar gesmolten kaas smaakt echt anders dan koude kaas.

1 reacties | Lees het volledige artikel

Bas en de supermarkt

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 28 maart 2010 19:05 | 1 Reacties

Tags:

Ik heb sinds een week of acht een nieuwe kat. Hij heet Bas en in zijn nog jonge leventje (10 maanden) zijn er drie dingen het allerleukst: eten, spelen (vier muizen, een kat, een vis en een balletje) en slapen (liefst op schoot). Hij rent de hele dag achter z'n muizen en balletje aan, trekt met gemak een paar sprintjes naar boven en weer terug en gaat dan via de etensbak naar de bank om te slapen. Heerlijk leventje dus (hoezo jaloers..?). Maar, het etensbakje daar gaat het nu even over. Dat is namelijk elke avond weer leeg. Helemaal leeg. En voor het slapen gaan gaat hij er naast zitten met een blik van 'hier moet nog wat in'. Alweer, ook al heb ik het vanochtend nog vol gegooid. Hij eet alsof er morgen misschien wel geen brokjes meer zullen zijn. Niet wetend dat de kast nog vol staat...

1 reacties | Lees het volledige artikel

Grieks koken, bakken, braden, smullen, genieten…. (en afwassen)

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 20 februari 2010 21:24 | 0 Reacties

Tags: ,

Vandaag aandacht voor een van de leukste dingen in het leven. Namelijk eten. Of eigenlijk, koken en eten. Of dit allebei tot de leukste dingen van het leven hoort, daarover zullen de meningen misschien verschillen... Maar voor mij wel, koken is voorpret, tussentijds proeven is dan ook geoorloofd en lekker. Ik hou er van om een zaterdag in de keuken te rommelen en uur na uur allerlei lekkers van het fornuis of uit de oven te halen, als voorbereiding op een smakelijk etentje met vrienden/familie. Of, zoals in Griekenland traditie is, alles op zondagmiddag op te smullen met z'n allen. Heerlijk eten en kletsen van twee tot zes.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Lams/rundvleesschotel met zwart-oogboontjes

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 6 januari 2010 21:37 | 0 Reacties

Tags: ,

Vandaag is het er dan toch eindelijk van gekomen. Ik heb een stoofschotel gemaakt met zwart-oogboontjes. Gecombineerd met lamsvlees, een runderworstje en tomatenblokjes een heerlijk gerecht.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Vreemd gaan in de keuken

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 13 december 2009 21:42 | 0 Reacties

Tags:

Kikkererwten zijn heerlijk en gezond. Er worden tal van superlekkere Griekse gerechten mee gemaakt. Maar, vanavond ging ik vreemd, ik heb geen Grieks maar een Marokkaans gerecht gemaakt met deze heerlijke peulvruchten. Je kunt het gemakkelijk invriezen en op die manier altijd een lekker bijgerecht paraat hebben. Ik at de kikkererwtenschotel vanavond met kruidige merquezworstjes, heerlijk! Maar ook lekker met bijvoorbeeld gegrilde kipfilet. Doe er nog wat salade bij voor extra groente. Het recept komt uit 'De vetarme Mediterrane keuken' maar de bereidingswijze heb ik ietsje aangepast.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Knipoogjes op je bord… zwart-oog boontjes zijn lekker!

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 1 november 2009 21:51 | 1 Reacties

Tags: , , ,

Ik ben dol op winkelen in de Griekse supermarkten, vooral de wat grotere. Ik ga dan ook nooit naar huis zonder daar flink ingeslagen te hebben. Om zo ook thuis nog in Griekse culinaire sferen te kunnen blijven. Járen geleden stonden de zwart-oogboontjes altijd op mijn lijstje. Sinds enkele jaren heb ik ze ook in winkels hier in de buurt ontdekt en ga ik er dus niet meer aan slepen.

1 reacties | Lees het volledige artikel

Mediterrane vissoep...…smullen!

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 3 september 2009 21:42 | 0 Reacties

Tags: ,

Tja, gezien het artikel van twee paar dagen geleden, voelde ik mij vandaag bijna verplicht nog eens een Mediterraan gerecht klaar te maken. Een van mijn favorieten is een zuidelijke vissoep met een heerlijke, rijke smaak. En... supermakkelijk en snel te maken!

0 reacties | Lees het volledige artikel

En... …wat eten we vandaag?

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 27 augustus 2009 21:47 | 2 Reacties

Tags: ,

Het zal wellicht niet verbazen voor een Griekenlandfan. Ik ben dol op ouzo... Zowel puur (gekoeld)  als met water en/of ijsblokjes (dit laatste is favoriet), mmmm ik lust er wel pap van. Ik heb dan ook allerlei recepten met ouzo, zoals bijvoorbeeld ouzokoekjes (kourabiedes), die de Grieken traditioneel met nieuwjaar eten. Maar vaak ook bij allerlei andere gelegenheden. Kan ook zonder drank hoor, maar is erg lekker mét!

2 reacties | Lees het volledige artikel

Was het maar vast mei...

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 8 februari 2009 20:36 | 0 Reacties

Tags:

Terwijl het hier buiten SNEEUWT zit ik op de bank met de kaart van Griekenland op schoot. De kaart van de Peloponnesus om precies te zijn. Even een uurtje plannen maken, even een beetje voorpret bij het opperen van ideeën. Op 2 mei vertrek ik voor ruim twee maanden naar Griekenland, rond 8 juli gaat het weer richting Nederland. Wat een heerlijk vooruitzicht! Tijd zat om weer van alles te gaan bekijken, meemaken, ervaren en ondernemen. Super, ik heb mijn Griekse les- en leesboeken ook al weer opgezocht.

0 reacties | Lees het volledige artikel

Was het maar vast voorjaar...

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 18 januari 2007 20:49 | 0 Reacties

Tags: ,

Tjonge wat is het warm.. uit die jas! Een blauwe lucht, de warmte van de zon, het is 19 graden... in Griekenland. Helaas, niet voor mij dus, ik zit in Nederland en lees in de Volkskrant dat het in Athene al volop lente is. Iedereen zit er op een terras, vertelt zinderende verhalen, drinkt wijn of bier en bedenkt wat te doen vanavond...
Gelukkig vertelde de Griekse weerman gisteravond dat het weer dit weekend gaat kantelen en ook de Grieken bedreigd zullen worden door een behoorlijke storm, 12 graden en wie weet zelfs regen.. Hier in Nederland heb ik me al met het mistroostige weer verzoend. Eerst hadden we véél te veel regen, toen véél te veel storm, deze week eindelijk de echte winterse kou, en voordat je er aan gewend bent is het al weer voorbij. En is het weer net zo grijs buiten als dat het al heel de winter was.. Ik heb me dan ook maar op een zonnige maaltijd gestort en smaken uit mijn herinnering gemixt tot een Grieks buffet. En natuurlijk een fles goede rode wijn opengetrokken. Voor wie zich ook wil warmen aan een smakelijke Griekse maaltijd, volgt hieronder het recept (voor vier personen)...

0 reacties | Lees het volledige artikel

Smakelijk eten!

Gepost door: Corry in de categorie: Koken en eten Gepost op: 3 februari 2006 13:49 | 0 Reacties

Tags: , ,

Eén van de leukste dingen des levens. Eten. Mmmmm. Smullen van heerlijke hapjes, smakelijke schotels en verrassende lekkernijen. Mijn kookboekenvoorraad is zo groot, dat ik begonnen met een deel maar weer te verkopen. Kon toch nooit meer iets vinden. Wat overblijft van deze nuttigheidsscreening is een beperkte collectie, met o zo lekkere inhoud. Althans, als het op tafel staat. Daar horen in elk geval zo’n acht Griekse kookboeken bij. Ook al weet ik dat ik misschien wel alle soorten recepten al heb, ik kan toch slecht weerstand bieden aan een nieuw exemplaar. Vooral als er van die superverleidelijke foto’s in staan, waardoor je meteen naar de markt en winkel rent om alle benodigdheden.

0 reacties | Lees het volledige artikel