Kom op mensen, Griekenland bestáát nog!!!

Gepost door: Corry Gepost op: 4 september 2007 | 0 Reacties

Tags: ,

Veel te vaak krijg ik het te horen deze weken. 'Nu ga je toch zeker niet meer?' 'Goh, joh, heel Griekenland is verbrand!' Zucht. En ik maar uitleggen. Dat maar 2% van Griekenland brandschade heeft opgelopen. En maar 8% van de Peloponnesus. Ik weet niet of het echt helpt. Volgens de wetenschap luisteren we toch echt vooral naar wat we wíllen horen. We horen datgenen dat zich in ons hoofd al heeft vastgezet. Ons referentiekader zorgt voor onze eigen werkelijkheid. Een klein communicatiegedichtje ter illustratie:


Communiceren
Als we praten denken we dat mensen luisteren
Als we schrijven denken we dat mensen lezen
Als we informeren denken we dat we communiceren
Als we horen denken we dat we luisteren

Als we lezen denken we dat we het begrijpen
Als we kijken denken we dat we het zien
Als we interpreteren denken we dat we het snappen
Als we vragen bedenken we het antwoord erbij

Anderen en ik, we zijn allemaal hetzelfde
We leven binnen ons eigen referentiekader
En denken dat we samen de beleving delen
Maar beleven de werkelijkheid feitelijk alleen
Cobra


Dus ja, ik weet dat het misschien geen zin heeft om hier een pleidooi voor de werkelijkheid te houden, die immers vooral míjn werkelijkheid is...;) Niettemin, ik ga toch proberen om iedereen ervan te overtuigen dat we gewoon naar Griekenland kunnen blijven gaan. Dat het een prachtig land is waar je een heerlijke tijd kunt doorbrengen. Ik ga in elk geval, Griekenland blíjft mijn vakantieland, vanwege:

.... het heerlijke klimaat, het warme zeewater, het lekkere fruit, de zwoele zomeravonden, de ferryboot-drukte aan de haven, het Grieks gekwetter op de terrassen, de aardige mensen overal, de krijsende cicaden in de bomen, de turquoise zee, de periptero's waar ik vaak iets te lezen ga halen, de koulourí's die zo lekker zijn als ontbijt, de doorkijkjes in de kleine stadjes, de uitzichten in de bergen, de ouzo met hapjes, de wijn. Maar ik hou ook van het niet voor te stellen zo chaotische verkeer, de overal neergegooide auto's op onmogelijke plaatsen, de behendigheidsproef die je daardoor aflegt in je auto, de smeltende warmte overdag, het sissen als je dan in zee duikt, de volta oftewel de dagelijkse avondwandeling langs pleinen en kades waar iedereen aan meedoet, de tijdsprongen die je maakt tussen het verleden en het hier en nu, de machtige bouwwerken die onaantastbaar lijken voor de tijd. En natuurlijk van de weidse vergezichten, de prachtige byzantijnse kerkjes, de machtige roofvogels in de lucht, de dolmades en kalamaria op je bord, de stilte in de nacht en de ook nu nog overvloedig aanwezige ongerepte natuur.

Slechts een klein deel van het natuurgebied is verbrand, met name op de Pelop en op Evia. Een klein gebied, maar natuurlijk nog steeds te groot en verschrikkelijk voor de mensen en dieren die er wonen. Maar er is nog een heel groot gebied onaangetast en ik ben er van overtuigd dat de natuur zich, met hulp van land en bewoners, zal herstellen in de komende jaren. En daar kan ik, en vele Griekenlandbezoekers met mij, indirect aan bijdragen. Door het land te blijven bezoeken, te genieten van alles dat er is en tevens alle bewoners te steunen bij de strijd tegen natuurrampen in de toekomst. Dus...laat je niet tegenhouden, ga gewoon!!

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments