Kook de zomer op je bord met alle kleuren paprika

Gepost door: Corry Gepost op: 6 augustus 2011 | 0 Reacties

Tags: ,

Als ik wakker word en de luxaflex open doe zie ik een vaag zonnetje, dat eigenlijk nog niet goed weet hoe door de bewolking door te breken. Ik zucht. Het was natuurlijk voorspeld maar als de dag dan inderdaad wéér niet zonnig begint vind ik het toch jammer. Gelukkig blijkt al snel dat het best warm is buiten en na een kleine drie kwartier lijkt er ook nog redelijk wat zon door te komen en ga ik aan de wandel. Op de terugweg besluit ik om alvast de groente te kopen op de markt. Vandaag ga ik weer een recept uit 'De Griekse keuken thuis' koken en daarvoor heb ik onder meer paprika in drie kleuren nodig. En laten die nu net in grote stapels te koop zijn op de markt!

Ik ben vergeten er een foto van te maken. Jammer want het was een mooi gezicht dat me ondanks de weer toegestroomde wolken direct een zonnig gevoel bezorgde. Ik hou sowieso erg van grote stapels groente, krijg meteen zin om van alles klaar te gaan maken. Ik was vast ooit zo'n dikke Griekse (of Italiaanse) mamma met zeven kinderen, in een van mijn vorige levens, die niets anders deed dan heerlijke, kleurrijke en gezonde gerechten bereiden, jam en chutneys koken en de hele uitgebreide familie voorzien van ingemaakte groenten, olijven en wijn. Krijg er bijna heimwee naar...

Voor vandaag staat 'Spetzofai pilioritiko' op het menu, een traditioneel gerecht uit de Pilion. Het is een schotel van pikante worstjes met paprika. Ik at het er járen geleden op een zonnige meidag, in een klein tussenstraatje in Agios Ioannis.  

Spetzofai pilioritiko
Voor 4 personen: 675 g paprika's (diverse kleuren) - 4 el olijfolie - 500 g kruidige worstjes (bijvoorbeeld Italiaanse knoflookworstjes, merquezworstjes, chipolataworstjes) - 400 g tomaten, in stukken - 2 tl gedroogde oregano (of wat gehakte verse tijm; smaakt anders maar ook lekker) - 1,5 dl heet water - 3 el fijngeknipte platte peterselie - zout en peper.

Snijd de paprika's doormidden en verwijder de zaden en zaaklijsten. Snijd elke paprika in vieren (of zessen indien groot). Verhit de olijfolie in een groet, zware pan en bak de paprika's daarin 10-15 minuten op matig vuur, tot ze bruin kleuren.

Snijd intussen de worstjes in stukken. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de worstjes er even in, om ze te ontdoen van overtollig vert. Schep ze voortdurend om en haal ze uit de pan zodra ze bruin zijn. Laat ze uitdruipen op een met keukenpapier bekleed bord.

Voeg de tomaten, worstjes en kruiden toe aan de paprika's. Schenk het water al roerend erbij. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Stoof het gerecht afgedekt 30 minuten. Roer er voor het opdienen de peterselie door.

Eet er rijst (vind ik het lekkerst!), aardappelen of brood bij.

spetzofai

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments