Lassithivlakte; 6 april

Gepost door: Corry Gepost op: 6 april 2006 | 0 Reacties

Tags: , ,

Donderdag 6 april vertrekken we rond 10.00 uur richting Neapoli, om vanuit daar de route rond het Lassithiplateau te rijden. Het is weer stralend zonnig en al warm. We rijden vanuit Neapoli via Amigdali en Exo potami naar Agios Giorgos. Dat betekent veel klimmen door ruig gebergte. De weg is aanvankelijk super, redelijk nieuw geasfalteerd. Dat ze nog aan het werk zijn zien we onderweg. Zo’n 5 kilometer lang moeten we ons door de weg in aanbouw worstelen. De stenen spatten rond ook al rijden we superlangzaam. Ik denk maar niet te veel aan mogelijke butsen in de lak… Graafmachines en vrachtauto’s concentreren zich gelukkig een beetje op één plek waar we met hulp langs kunnen. Poe, poe en dat alles naast een diepe afgrond. Ik ben blij dat ik hier geen kraanmachinist ben.
Maar de beloning is er naar. Lassithi staat in bloei en is prachtig. De vlakte zelf is relatief klein, met groene weilanden en veel schapen en geiten. De bergen omlijsten het als op een plaatje. Op het Diktigebergte ligt nog sneeuw. Bij het dorp Tsermiado gaan we op zoek naar een klooster bovenin. De weg begint geasfalteerd maar al na 100 meter wordt het zand en stenen. En smal.. En steil.. Een schietgebedje om geen tegenligger tegen te komen helpt. Maar wat doen die geiten hier toch midden op de weg?? We bereiken tenslotte een soort keerpunt bovenaan, met een superuitzicht over de vlakte. We besluiten het lot niet te tarten en om te keren. Er zijn nog meer kloosters op Kreta..


Groen
Wij vinden Kreta een erg groen eiland, met natuurlijk ook nog wel kale bergtoppen en ruige gesteenten. Vooral op de weg van Agios Nicolaos richting Iraklio zie je daar voorbeelden van. Maar een algemene indruk, nu in het voorjaar, is groen en kleurrijk door de bloemen. Het schijnt echter dat de huidige natuur maar een fractie is van wat er ooit aanwezig was. In de oudheid was het rijk aan cipressen- en cederbossen. Maar de Minoïers en later de Turken en Venetianen kapten op grote schaal bomen voor de bouw van paleizen, boten en verdedigingswerken. Ook gebruikte ze hout als brandstof. Deze kap en verwaarlozing van de bossen heeft een ontbost eiland opgeleverd., waar nu vooral ook struiken, al dan niet van kruiden en bloemen voorkomen. Je ziet onder andere tijm, rozemarijn, venkel en oregano in het wild evenals een veelheid aan bloeiend ‘berm’groen. Verder komen steen- en kurkeiken, laurierbomen, dennen en sparren, platanen, eucalyptusbomen en kamperfoelie veel voor. En natuurlijk zijn er overal olijfbomen, citrusbomen en druivenranken aangepland. Het eiland schijnt zo’n 1500 verschillende soorten planten te herbergen, waarvan er zo’n 100 alleen op Kreta voorkomen. Dit vanwege de van oudsher geïsoleerde ligging.

Terug naar onze route. Bij Pinakiano rijden we de Lassithivlakte uit, via Kera, waar we heerlijk lunchen in de zon. Het is inmiddels erg warm geworden en lijkt wel zomer. Gelukkig is het in de auto altijd snel weer 20 graden, waardoor we ‘cool’ de bergen af kunnen dalen naar de kust. Via Malia (grote chaos hier, komt het echt goed vóór de zomer?) rijden we terug naar Agios Nicolaos en zijn rond half 5 weer op ‘ons’ terras om bij een ouzo de dag door te nemen.

Storm
Vandaag 7 april de eerste echte storm voor ons. In de ochtend waait het al behoorlijk, maar in de loop van de middag neemt het nog verder toe. Takken waaien overal, antennes zwiepen, de deur moet echt dicht. Begin van de avond denk ik dat het dak eraf zal waaien en de auto van de berg... Een enorm kabaal overal. Ik ga niet meer naar buiten en eet wat ik in huis heb! Op de radio hoor ik dat het windkracht 9 zal worden. Nou dat geloof ik meteen. Ik neem nog een extra glas wijn, pak mijn boek en geloof het wel voor vandaag...


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments