Lezen over Griekenland; een duik in het (nog redelijk recente) verleden

Gepost door: Corry Gepost op: 28 februari 2010 | 0 Reacties

Tags: ,

Als ik eind jaren dertig al op de wereld geweest was, had ik Arthur Staal wel willen zijn. Z'n boek 'Hellas' geeft een boeiend verslag van zijn reis door Griekenland in 1939. Vooropgesteld dat ik liever niet in dat tijdperk geleefd had, zo aan de vooravond van de 2e Wereldoorlog, is het interessant om je via zijn verhalen een beeld te vormen van het Griekenland van toen. Het eerste hoofdstuk heb ik net uit en gaat over zijn tijd in Athene. Hij verblijft in een hotel in Faliro, en schrijft: "Spiegelglad is de zee en seringen-blauw. Na het ontbijt rijd ik op de motor naar Athene, ongeveer 6 km  van de kust gelegen. Langs de vliegtuigfabrieken en het hippodrome, dan landinwaarts de kaarsrechte Leoforos Singron op, langzaam stijgend recht naar het Olympion toe". Grappig als je bedenkt dat Faliro en Athene nu naadloos in elkaar overgaan en er geen 'landwegen vol stof in een prachtig landschap' meer zijn tussen deze plaatsen. Hij  meldt ook nog dat 'de kranten uit Europa drie dagen oud zijn'.

Een aanrader! In de Pandorapocket 'Reisverhalen Griekenland' is het eerste hoofdstuk van dit boek opgenomen. In het boek 'Hellas' reist hij ook nog naar Kreta, Cycladen, Peloponnesos, Thessalië, Epiros en Macedonië.

Bij de Nederlanders die zich in de jaren 80 en 90 de Griekse taal probeerden eigen te maken gaat vast een lampje van herkenning branden als zij de naam Van Dijk - Wittop Koning lezen. Schrijfster van volgens mij het meest gebruikte lesboek Nieuwgrieks  (Levend Grieks), in elk geval in gebruik op vele volksuniversiteiten. Ooit geweten dat ze ook een boek over Griekenland heeft geschreven? Ik kwam het tegen op een boekenmarkt, 'Aegaeon; het geheim van de moderne Griek'. Waarbij je je dan wel moet realiseren dat moderne de Griek uit de jaren 60 is. Toch alweer zo'n 50 jaar geleden...

Niettemin, het is erg leuk om te lezen en de vele (gedateerde) foto's te zien. Verhalen over hoe de Griek tegen zijn verleden aankijkt (dat er véél meer leeft dan hier in Nederland ons eigen verleden), typische gebruiken in de jaren 60, hoe kerk en klooster een belangrijke rol spelen, wat men in z'n vrije tijd graag doet (is nog niet veranderd: picknicken!), bijgeloof, folklore, muziek/zang/dans en de Griekse vrouw in de maatschappij.

Tip:
Veel boeken van de lijst zijn niet meer in de boekhandel verkrijgbaar  maar enkel nog in het 2ehands circuit. Zelf koop ik regelmatig in via www.Bol.com die steeds meer 2e handsaanbieders heeft en via www.boekwinkeltjes.nl.  Maar uiteraard ook op de vele boekenmarkten en in Kringloopwinkels in het hele land. Een deel van de inkoop verkoop ik ook weer (ik koop namelijk alles mits de prijs interessant isWink) via de verkooppagina op deze website.

 


 

 

Plaats je reactie

Comments

No one has commented on this page yet.

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments