Lezen over Griekenland

Gepost door: Corry Gepost op: 9 december 2012 | 3 Reacties

Tags: , ,

De winter is begonnen en bij de open haard is het goed toeven met een boek. Zonder open haard ook trouwens, een comfortabele bank of stoel is wel een must. Om na te mijmeren over de laatste of vooruit te kijken naar de volgende vakantie in Griekenland of gewoon om meer te weten te komen over het land en zijn bewoners zijn er tal van boeken die je kunt lezen. Hieronder zet ik wat tips van lezers van het Griekenlandforum Oriste, de Facebookgroep Hart voor Griekenland en van mezelf en vrienden van mij bij elkaar.

Natuurlijk is de lijst erg subjectief, het gaat immers om tips van lezers. Plaats gerust je eigen tip onderaan bij de reacties! Soms staat achter een titel het aantal keren dat het door tipgevers werd genoemd. Ook hebben sommigen een beknopte beschrijving toegevoegd. Het zou te ver gaan dit bij ieder boek te doen; voor de meeste titels is een beschrijving opgenomen in de 'grote' Griekse boekenlijst en daar gemakkelijk op te zoeken.

Boeken die (soms geromantiseerd) een beeld schetsen van het land en de mensen en je kennis van Griekenland en z'n geschiedenis vergroten:

Eleni van Nicolas Gage (5x) Op 28 augustus 1948 worden even buiten het Noordgriekse dorpje Lia, dicht bij de Albanese grens, dertien mensen door communistische guerrilla's geëxecuteerd. Onder de slachtoffers bevindt zich ook Eleni Gatzoyiannis, 41 jaar oud en moeder van vijf kinderen. Zij offert haar leven om haar vier dochters en haar enige zoon, Nikolas, voor de dood te behoeden. Nicolas Gage, schrijft in dit boek het verhaal van zijn moeder.
Eleni's Kinderen
van Nicolas Gage (4x). Het vervolg op Eleni.
Mani
van Sir Patrick Leigh Fermor
The Flight of Ikaros
van Kevin Andrews (Engels).
Pope Joan
by Emmanuel Roidis (Engels)
Zorba de Griek
van Nikos  Kazantzakis (4x). Dit verhaal laat το φιλότιμο (filotimo) en τη λεβεντιά (leventia) van Griekse mensen zien.  De boeken zijn essentieel om het diepste van Griekenland, de Griekse ziel, de Griekse man, te begrijpen.
Christus wordt weer gekruisigd
van Nikos Kazantzakis (en eigelijk ook alle andere boeken van Kazantzakis)
K door Vassilis Vassilikos. Boek laat goed zien dat er nog niets verandert in Griekenland
De man
van Oriana Falacci
Het derde huwelijk
van Kostas Tachtsis
Vissers van Kalymnos
door C. Clift en G. Johnston (2x). Mooi geschreven boek over het leven van sponzenduikers op Kalymnos.
Ten Noorden van Ithaka
van Eleni Gage (3x). Eleni gaat het huis van haar grootmoeder in Lia herbouwen.
Kythira, gewoon een bijzonder eiland van Frank van Weerde
Dat zijn nou typisch Grieken
van Alexandra Fiada. Heerlijk humoristisch en kritisch.
Grieken in Limburg van Maria Dermitzakis. Een aangrijpend boek met verhalen van Grieken die in de 60'er jaren uit pure armoede vertrokken naar Belgisch Limburg om daar in de mijnen te gaan werken. En zoals vaak: de plannen om terug te keren werden steeds maar uitgesteld en uiteindelijk vaak afgesteld omdat de toekomst voor de kinderen er beter uitzag in België.
Het Eiland van Victoria Hislop (2x)
Heimwee naar Griekenland van Katherina Kizilos
Op de fiets naar het orakel van Rosita Steenbeek
Honderd Deuren van Maria Stahlie (3x)
De ingewijden van Hella Haase (2x).  Prachtig boek over zes mensen die min of meer toevallig met elkaar in contact komen tijdens hun verblijf in het Griekenland van 1954.
De biografie van Christina Onassis van Nigel Dempster.  Een moderne Griekse tragedie.
Het einde van ons stadje van Dimitris Chatzis.
Lord Byron's Egeïsche eilanden
Verslaafd aan Griekse muziek van Frans van Hasselt.
Griekse tijd  (2x) en  Griekenland vrij van Frans van Hassselt, een journalist, die jaren lang voor enkele Nederlandse bladen in Griekenland is geweest.
Ontmoeting met Pesephone (ook wel 'Ontmoeting met Griekenland) van Patricia Storace.
Onder de Acropolis van Zofka Zinovieff (2x)
De kleuren van mijn ziel van Rona Lichtenberg
Boodschapper uit Athene van Anne Zouroudi
Kapitein Corelli's mandoline van Louis de Bernière (2x)
Vaderlanden door Dimitra Sideri. Ze schrijft openhartig over haar jeugd in Griekenland, de verschrikkingen in de Tweede Wereldoorlog en de periode daarna, de Burgeroorlog en de repressailles tegen iedereen met een linkse achtergrond. Noodgedwongen verlaat ze Griekenland om een nieuw leven op te bouwen in Utrecht.
De smaak van mijn herinnering van Tessa Kyros. Niet alleen een kookboek, maar ook een leesboek dat veel vertelt over hoe Grieken leven en koken.
Alle detectives van Petros Markaris (2x). Geven een heerlijk kijkje in de Atheens (en Griekse) samenleving en zijn nog spannend op de koop toe.
Mijn Griekse Taverna van Tom Stone. (3x) Een leuk boek, de hoofdpersoon kan van een Griekse vriend zijn taverna voor een zomer huren op het eiland Patmos. Makkelijk geschreven en  erg vermakelijk.
Eet , drink en wordt gelukkig door Eve Makis. Een familie uit Cyprus gaat een fish and chips zaak runnen in Engeland. Heerlijk hoe personen en situaties beschreven worden. Lees makkelijk weg.
Harteloos van Wilma Hollander (makkelijk leesbare roman)

Oudheid/mythologie:

De God die in zee werd gegooid  van Nicolaas Matsier. Een heel leuk geschreven boek over de Griekse goden. Dit om de oude geschiedenis een beetje te begrijpen.
De wereld, de goden, de mensen van Jean Pierre Vernant, die op unieke wijze de oude Griekse mythen opnieuw tot leven brengt.
De mooiste Griekse Mythen en Sagen Merit Roodbeen (vooral voor grotere kinderen)
Socrates spreekt met Phaidros, Protagoras, Ion. Vertaald door Dr.M.A.Schwartz
Bertus Aafjes' heel leesbare bewerking van de Odyssee

Actueel:

Geen boek maar een hoofdstuk en zeer de moeite van het lezen waard is het 'Griekse' hoofdstuk uit een boek van Peter Mertens.


 

 

Plaats je reactie

Comments

 • En dan nog:'Always on Sunday:An Englishman in Greece'.Ook van Brian Church,2002.

  "Going home on the late-night bus, it slowly two people sitting in the driver's seat" He's back! Brian Church, author of Learn Greek in 25 Years, selects 30 memorable pieces from his Athens News column, Church on Sunday Is reversing on a motorway illegal in Greece. Why do Greeks always argue yet never fight? In which year will the 2004 Athens Olympics take place? Where did hunger-strikers find themselves next to a world-record attempt at making the largest-ever profiterole? Church is one of the greatest satirical writers in Greece today John Psaropoulos, Editor, Athens News".

  Posted by Aleko, 10/12/2012 6:22pm (9 years ago)

 • Prachtige lijst Corry.Je weet wel welke twee op mijn Codex-lijst staan.Daar ga ik verder niet over zeuren.Ik zie gelukkig heel veel van mijn favoriten!Sluit me geheel bij Tina aan, en zou in diezelfde 'vein' het zeer leuke en leerzame boekje 'Your Eyes Fourteen' willen aanbevelen.Dank voor al je werk.Klasse! Aleko.

  Posted by Aleko, 10/12/2012 1:14pm (9 years ago)

 • Bravo sou! Je hebt een titanenklus geleverd, waarbij de twaalf werken van Herakles bijna verbleken.;-)

  Mag ik de boekjes van Brian Church nog aanbevelen? Weliswaar in het Engels, maar uitermate onderhoudend en leerzaam. Ben vooral een fan van 'Learn Greek in 25 years' (met geld terug-garantie voor als het niet mocht lukken). Engelse humor gepaard aan Griekse cultuur. Een echte aanrader.

  Complimenten!
  Tina

  Posted by Tina K. Noume, 09/12/2012 5:58pm (9 years ago)

RSS feed for comments on this page | RSS feed for all comments